Tratamentul de raspuns pivot (PRT) in terapia autismului

Tratamentul de raspuns pivot (PRT) in terapia autismului

Tratamentul de raspuns pivot (PRT) in terapia autismului

  • Tratamentul de raspuns pivot (PRT – Pivotal Response Treatment) este, in prezent, unul dintre cele mai studiate si mai aprobate tratamente comportamentale in terapia autismului. Derivat din analiza comportamentala aplicata (ABA), PRT este orientat pe elemente ce tin de joc si se bazeaza pe initiativa copilului.

Ce este PRT?
Care este cheia reusitei PRT?
Programul PRT
Mai multe despre autism

Tratamentul de raspuns pivot (PRT - Pivotal Response Treatment) este, in prezent, unul dintre cele mai studiate si mai aprobate tratamente comportamentale in terapia autismului. Derivat din analiza comportamentala aplicata (ABA), PRT este orientat pe elemente ce tin de joc si se bazeaza pe initiativa copilului. Obiectivele sale includ dezvoltarea comunicarii, a limbajului si a comportamentelor sociale positive si eliberarea de comportamente autostimulatoare distructive.

Ce este PRT?

PRT este un program de interventie timpurie comportamentala, dezvoltat in anii ’70 la Universitatea din California, Santa Barbara, de catre dr. Robert Koegel si dr. Lynn Kern Koegel, specialisti in psihologia educationala, in prezent directori ai Koegel Autism Research Center care ofera actualmente training si certificari in domeniu. Denumirile consecutive pe care le-a avut PRT sunt Pivotal Response Training, Pivotal Response Teaching, Pivotal Response Therapy, Pivotal Response Intervention si Natural Language Paradigm, toate referindu-se la acelasi tip de tratatment.

Care este cheia reusitei PRT?

Terapeutii care aplica PRT au in vedere mai ales tinte “pivotale” (puncte cheie) din anumite arii ale dezvoltarii copilului. Acestea includ motivatia, raspunsul la stimuli multipli, autocontrolul si initierea de interactiuni sociale. Ideea de baza este ca prin focalizarea asupra acestor tinte, prin PRT se pot obtine imbunatatiri semnificative si in alte arii de sociabilitate, comunicare, comportament si aptitudini intelectuale.

Strategiile motivationale reprezinta unul dintre cele mai importante aspecte ale tratamentului de raspuns pivot, deoarece au rolul de a stimula un progres natural. Spre exemplu, daca un copil reuseste sa formuleze o cerere legata de un animal de plus, atunci recompensa va trebui sa fie animalul de plus si nu bomboane sau alt premiu care nu are legatura cu cererea sa. De fapt, strategiile PRT sunt componente de baza ale ESDM (Early Start Denver Model). Desi sunt folosite mai ales in terapia copiilor prescolari sau care se afla in primii ani de scoala, studiile arata ca strategiile PRT pot fi utile, de asemenea, si in terapia adolescentilor sau a adultilor. In orice grupa de terapie, indiferent de varsta pe care o are, pacientul are rolul crucial in stabilirea activitatilor si a obiectelor care urmeaza a fi folosite in aplicarea strategiei PRT.

Programul PRT

Programul PRT este conceput astfel incat sa atinga obiective individuale ale fiecarui pacient. O sesiune de PRT include sase segmente, pe parcursul carora limbajul, jocul, aptitudinile sociale sunt testate si stimulate prin interactiuni structurate si nestructurate. Pe masura ce pacientul progreseaza, fiecare sesiune urmatoare se focalizeaza pe altceva, astfel incat noi obiective sa fie atinse, pentru a raspunde nevoilor din ce in ce mai avansate ale pacientului.

Programul presupune sedinte de terapie insumand cel putin 25 de ore pe saptamana, precum si numeroase instructiuni pentru parinti si pentru persoanele implicate in educatia copilului, care sunt incurajate sa foloseasca in mod constant metodele PRT. De altfel, PRT a fost descris ca un adevarat stil de viata, adoptat de intreaga familie.

In momentul de fata PRT este una dintre strategiile terapeutice cele mai studiate, utilizate in terapia autismului, specialistii considerand ca este o strategie de viitor, cu rezultate vizibile, certe.

Mai multe informatii despre PRT (in limba engleza) gasiti aici: https://education.ucsb.edu/autism/pivotal-response-treatment

Mai multe informatii despre autism:

Este autismul supra-diagnosticat?

Este autismul supra-diagnosticat?

Autismul a devenit atât de supradiagnosticat încât în termen de cinci până la 10 ani nu ar putea exista aproape nici o diferență între grupurile de …

Terapia timpurie in autism – modelul Denver

Terapia timpurie in autism – modelul Denver

Este un lucru bine cunoscut faptul ca terapiile folosite in tratarea autismului sunt cu atat mai eficiente cu cat interventia se face mai devreme. Pentru ca rezultatele să fie maxime, este…

Analiza comportamentala aplicata (ABA) – o metoda eficienta in terapia autismului

Analiza comportamentala aplicata (ABA) – o metoda eficienta in terapia autismului

Analiza comportamentala este o metoda validata stiintific prin care este inteles comportamentul si modul in care acesta este afectat de mediu. In contextul de fata, termenul de…

 Forumuri specializate

Copii cu nevoi speciale Sunt ai nostri. Si au nevoie de mai multa intelegere si mai multa dragoste.

In floarea copilariei (4-12 ani)

Nici prea mici si nici mari de tot :-). Intrebari, dileme, raspunsuri, prietenie, sanatate

 Scoli, gradinite, crese, bone...
La ce cresa merge copilul tau? As vrea si eu o recomandare!
Am nevoie de un baby-sitter...

autor: redactor Anamaria Ghiban - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2014

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Autism

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII