Cum sa devii cel mai bun parinte pentru copilul tau - despre parentingul adaptat la unicitatea copilului
Întotdeauna există acel moment ca părinte în care simți că, indiferent cât de mult ai încerca sa-ti intelegi copilul, pur și simplu nu poți să-l înțelegi „bine”. Dar adevărul este că parenting-ul este greu - și odată ce știm acest lucru și de ce, ne putem ierta pentru că considerăm că este o luptă și începem să căutăm lucrurile care fac din parenting o bucurie.
Internetul a devenit un loc destul de toxic pentru părinții care încearcă să găsească cea mai buna metoda de a-si educa copilului. De asemenea, pare a fi un loc în care trebuie să-ți fi dat seama ce „tip de părinte” vrei să fii!
Parintii sunt bombardati cu sfaturi de parenting... si nu intotdeauna sunt potrivite copilului pe care il au sau chiar personalitatii lor de parinte
Internetul a devenit un loc destul de toxic pentru părinții care încearcă să găsească cea mai buna metoda de a-si educa copilului. De asemenea, pare a fi un loc în care trebuie să-ți fi dat seama ce „tip de părinte” vrei să fii!
Știm că părinții știu instinctiv ce este mai bine pentru propriii lor copii, dar abundenta de informatii de pe internet si abundenta auto-intitulatilor experti in parenting - pune o mare presiune pe noi, parintii si ne face sa ne intrebam ce înseamnă să fii un părinte bun și dacă suntem sau nu unul.
O mărime sau un tip anume nu se potrivește tuturor
Ne petrecem atât de mult timp ca părinți sufocati de sfaturi - dar adesea acest lucru vine dintr-o abordare de tipul „o mărime potrivită pentru toate”. Dar adevărul este că experiențele noastre ca ființe umane sunt toate diferite, ceea ce înseamnă că abordarea noastră față de copiii nostri - va fi inevitabil diferită.
Acum suntem mai conștienți de impactul educației parentale asupra comportamentului, sănătății mintale și rezultatelor, așa că vrem să ne gândim la modul în care suntem părinți și nu doar să urmărim ceea ce au făcut alte generații. Toate acestea înseamnă că suntem părinți în unele dintre cele mai grele vremuri (nu e de mirare că avem o durere de cap permanentă).
A putea fi un mediator empatic înseamnă să observi furia în copii, să înțelegi de ce sunt supărați și, eventual, să-i ajuți să-și exprime acest sentiment în cuvinte, găsind modalități acceptabile pentru ei de a-și exprima furia fără a da pedepse sau copleșiți de aceasta. Același lucru este valabil și pentru celelalte emoții.
Suntem cu toții diferiți în ceea ce privește emoțiile cu care ne simțim mai confortabili, din cauza experiențelor noastre din copilărie. Depinde ce asocieri au fost create cu fiecare emoție de către alte persoane și, de asemenea, de noi înșine în timp ce creșteam.
Dacă ai crescut într-o familie care avea în mod obișnuit abordari si comunicari prin conflict, s-ar putea să te fi obișnuit cu vocile ridicate sau chiar cu strigătele; de fapt, acestea ar putea avea chiar asociații de dragoste pentru tine. Dacă, pe de altă parte, daca provii dintr-o familie care evita orice fel de confruntare, s-ar putea să te simți profund inconfortabil cu mânia. Dacă te-ai simțit manipulat când erai copil, s-ar putea să nu ai încredere sau să te simți neliniștit.
Dar dacă ți-am spune că parentingul nu trebuie să fie atât de complicat?
Dacă ți-am spune că, cu excepția faptului că o singură mărime nu se potrivește tuturor și că concentrându-te pe copilul pe care îl ai în fața ta, îți poți face viața mult mai ușoară?
Ne place absolut expresia „părinți copilul pe care îl aveți în față”, pe care am auzit-o de la minunata doctor Emma Svanberg, autoarea cărții uimitoare Parenting for Humans . Dacă nu i-ați citit cartea, atunci vă recomandăm cu căldură!
Sfaturi despre creșterea copilului tau
Să știți că amândoi învățați împreună
Când s-a născut copilul tău, și tu te-ai născut ca părinte. Nimeni nu ți-a dat un manual sau nu ți-a spus cum să faci lucrurile și de atunci ai acționat pe baza a ceea ce ai ajuns să știi despre copilul tău și a informațiilor din locuri în care poți avea încredere, iar ei prosperă din cauza asta. După cum se spune, fiecare zi este o zi de școală și vei descoperi mai multe despre copilul tău în fiecare zi și despre tine însuți ca părinte. Deci, acordă-ți o pauză!
Să știi că e bine să greșești uneori
Toți oamenii fac greșeli și asta este în regulă, contează ceea ce faci când faci greșeli. Copilul tău trebuie să știe că atunci când greșește, nu este întotdeauna un lucru rău, dar că poate învăța și se poate adapta din ele. Deci, dacă ați înțeles greșit, recunoașteți-le și împărtășiți cu ei defectele dvs., astfel încât și ei să poată înțelege că se întâmplă greșeli.
Să știi că perfectul nu există
Mama de pe Instagram nu este perfectă. Tatăl fotbalist nu este perfect. Nu există! Când încetți să vă comparați cu adevărat și să urmăriți un stil parental nerealist, veți începe să apreciați cu adevărat ceea ce faceți și cât de bine o faceți!
🎙️ Asculta podcast: Alegerea activitatilor extrascolare. Fiecare copil are un talent ascuns si este rolul parintilor sa-l descopere - PODCAST
Ad-Extra3:
Acordă-ți puțin credit
Ești parinte în unele dintre cele mai grele vremuri datorită rețelelor sociale și mult prea multe informații la îndemâna noastră.
Folosește strategii care te calmează în momentul de față
Chiar și atunci când te-ai gândit la toate lucrurile pe care le faci sau nu vrei să le spui copilului tău, uneori s-ar putea să te trezești că simți că nu poti sa nu le rostesti. În căldura momentului, poate fi util să găsești modalități fizice de a te calma. Ar putea fi nevoie de câteva minute într-o altă cameră pentru a respira încet și uniform, stând pe gazon sau să vă odihniți un moment. Luați în considerare ce ar putea funcționa pentru dvs. și încercați data viitoare când vă simțiți copleșit. Să știi că te poți schimba și adapta pe măsură ce mergi
Copilul tău se schimbă tot timpul, la fel și tu. Este întotdeauna posibil să-ți schimbi abordarea, chiar și la jumătatea zilei! Rămâi flexibil și deschis la minte.
Recomandare de lectura de parenting
Svanberg, E. (2023). Parenting for Humans: How to Parent the Child You Have, As the Person You Are. United Kingdom: Ebury Publishing.
Parenting for Humans este o carte în primul rând pentru părinți. Acesta explorează ceea ce aducem în călătoria parentală - speranțele noastre, valorile, opiniile, circumstanțele, relațiile, creșterea - și modul în care putem câștiga încredere în noi înșine nu doar ca părinți, ci ca întregi ființe umane.
Pe lângă faptul că învățăm să fim părinți pe noi înșine, ne va arăta cum să părim copilul pe care îl avem de fapt, nu o versiune de manual, ci copilul nostru complicat și dezordonat, cu propriile nevoi puternice. Și acordându-ne limbajul, învățând cum să le ținem, nu să le modelăm, putem începe cu adevărat să ne bucurăm de ele pentru ființele umane amuzante și unice care sunt.
3 sfaturi de parenting corect care te pot ajuta in meseria de parinte:
Copilul meu nu ma asculta - sau despre cum setam reguli care sa fie respectate
Comunicarea nonverbala te poate face un parinte mai bun: cateva aspecte pe care trebuie sa le stii
Cand esti inconjurat doar de 'experti' in parenting: ganduri si morala
Te asteptam pe forumul de Parenting, unde discutam cam totul despre educatia copiilor nostri.
Mai multe despre psihologia copilului aici >
autor: Amalia Averescu - psiholog - Kinder- en jeugdpsychologie - specializat in Psihologia Copilului, Zwolle, Olanda.
In exclusivitate pentru Desprecopii.com © 2024
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII