10 sfaturi de protejare a dintilor in timpul sarcinii

10 sfaturi de protejare a dintilor in timpul sarcinii

10 sfaturi de protejare a dintilor in timpul sarcinii

Se stie ca in perioada sarcinii pot aparea probleme dentare (in cazul infectiilor) ce se pot transmite chiar si bebelusului. Iata cateva sfaturi simple dar eficiente pentru a evita astfel de neplaceri.

10 sfaturi de protejare a dintilor in timpul sarcinii


Se stie ca in perioada sarcinii pot aparea probleme dentare (in cazul infectiilor) ce se pot transmite chiar si bebelusului. Iata cateva sfaturi simple dar eficiente pentru a evita astfel de neplaceri.

Introducere

Una dintre consecintele cresterii nivelului de hormoni estrogeni si progesteron pe perioada sarcinii - o reprezinta sensibilitatea crescuta la infectii. Una din infectiile specifice sarcinii apare in gura si se manifesta prin inflamarea gingiilor (apare gingivita de sarcina). Gingiile sunt umflate, sangereaza, iar viitoarea mamica renunta la periajul dintilor sau practica un periaj mai scurt, incorect. Acumularea placii bacteriene complementata si cu cresterea consumului de dulciuri (specific perioadei de sarcina) favorizeaza aparitia cariilor dentare si eroziunea dentara.

Iata mai jos 10 sfaturi de protejare a dintilor in timpul sarcinii:


Practicati o igiena dentara corecta:

Sfatul 1: Spala-te pe dinti de minim 2 ori pe zi folosind o pasta de dinti care sa ofere o protectie ridicata a smaltului (mai ales daca mananci dulciuri si consumi alimente si bauturi cu aciditate crescuta)

Sfatul 2: Curata spatiile interdentare cu ata de gura. Foloseste ata dentara cu atentie ca sa eviti iritarea gingiei.

Sfatul 3: Schimba periuta de dinti mai des decat in mod normal (de exemplu o data la 3 luni)

Sfatul 4: Daca vomiti (tipic pentru gravidute) clateste gura cu apa plata sau mai bine cu apa de gura fluorurata. Poti alege si varianta de a pune pe deget un pic de pasta de dinti si sa o intinzi pe dinti inainte de a te clati cu apa plata. Periaza dintii la o ora dupa ce ai vomitat.

Sfatul 5: Foloseste apa de gura dupa periaj. Aceasta are un rol antibacterian care ajuta la reducerea placii bacteriene. Citeste pe eticheta produsului daca nu sunt contra-indicatii pentru femei insarcinate.

Sfatul 6: Daca ai gingiile iritate, periaza-ti dintii cu miscari lente si prelungeste timpul de periaj.

Ad-Extra3:

Ai grija ce mananci:

Sfatul 7: Mananca variat, fructe, legume, cereale, peste, pui, lacatate, etc. dar evita fructele cu aciditate mare (citrice) si dulciurile.

Sfatul 8: Alege apa sau laptele in locul bauturilor cu aciditate mare sau cu un continut mare de zahar

Mergi la stomatolog:

Sfatul 9: Daca apar probleme dentare, infectii, mergi la stomatolog. Nu te trata singura! Bine de stiut: anesteziile locale si radigrafiile dentare sunt sigure atat pentru mamica cat si pentru bebelus. Totusi este important sa spui medicului.

Sfatul 10: Daca planifici sa ramai insarcinata incearca sa mergi la stomatolog inainte de sarcina, sa-ti rezolvi toate problemele. Nu astepta urmatoarea programare. Mergi proactiv.

Medicii de la DENT ESTET 4 KIDS ne informeaza

Eroziunea dentara este procesul chimic ireversibil in care pierderea din structura smaltului are loc progresiv in absenta placii bacteriene.

Gradul de eroziune dentara este direct proportional cu cantitatea de bauturi ingerate pe parcursul unei zile. Dintii odata erodati sunt mai predispusi la carii si complicatii ale acestora, dar si la aparitia traumatismelor. Lipsa realizarii igienei dentare dupa consumul de lapte poate conduce, de asemenea, la instalarea proceselor de eroziune, datorita concentratiei de acizi din lapte (acidul lactic).

In timpul sarcinii, este important sa se mentina vizitele la dentist regulate si sa informati medicul dentist de prezenta sarcinii, deoarece acest lucru poate avea un impact asupra tipului de ingrijire necesara pentru a mentine o buna sanatate orala.

Discutati cu medicul dentist despre alte produse disponibile pentru a va proteja dintii in timpul sarcinii.


Consumul frecvent de alimente si bauturi cu continut acid poate determina eroziunea acida
, una dintre principalele cauze ale uzurii dentare. Eroziunea acida este ireversibila si numai medicul dentist poate identifica cele cinci semne incipiente ale acesteia asupra dintilor: smalt vulnerabil, subtiere, aspect translucid sau transparent, ingalbenire si aspect lipsit de stralucire.

Eroziunea acida era in general considerata o problema a persoanelor varstnice, problema care se agraveaza o data cu inaintarea in varsta, insa, un studiu recent, efectuat la persoane cu varsta intre 18 si 35 de ani, a constatat in mod surprinzator faptul ca aproximativ 30% dintre persoanele din aceasta categorie de varsta prezinta deja semnele specifice eroziunii acide.

O alimentatie bogata in substante acide poate afecta dintii mai mult decat s-ar crede

Chiar si numai patru expuneri pe zi la substante acide pot constitui un risc pentru smaltul dentar. In mod surprinzator, nu numai bauturile carbogazoase si vinul sunt implicate. Si alimente considerate sanatoase ne expun la substante acide - fructe, sucuri de fructe si chiar sosuri pentru salata.

Va recomandam sa mai cititi si:


Fructele ne strica dintii? Iata ce spun specialistii

Fructele ne strica dintii? Iata ce spun specialistii

Fructele ne strica dintii? Da. Fructele sunt printre cele mai sănătoase gustări pe care le poți alege. Oferă organismului energie, o mare varietate de vitamine, în…

Invata copiii sa manance fructe si legume pentru dinti sanatosi

Invata copiii sa manance fructe si legume pentru dinti sanatosi

Legumele si fructele promoveaza o buna sanatate dentara, astfel ca ele trebuie incluse in dieta copiilor. Vitaminele, minerale si antioxidantii din aceste produse alimentare protejeaza dintii si…

Sfaturi despre cum sa ne spalam corect pe dinti

Sfaturi despre cum sa ne spalam corect pe dinti

Este important sa stim cum sa ne spalam pe dinti in mod corespunzator, deoarece o tehnica de periaj incorecta poate duce la gingivita, carii si abraziunea dintilor, iar cauza principala a abraziunii…

 

  Comunitate, grup de suport

Clinica Virtuala DC
Consultanta medicala online.


autor:desprecopii.com si https://www.dentestet.ro/  - Toate drepturile rezervate desprecopii.com (c) 2014

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII