Criterii importante in alegerea scolii pentru copilul tau
- Cand prichindelul ajunge la varsta la care nevoile sale le depasesc pe cele legate de siguranta si confort fizic si psihic, cand incep sa conteze dezvoltarea abilitatilor sale cognitive si a capacitatilor sale intelectuale, alegerea scolii potrivite pentru el este o odisee pentru parinti.
despre criterii importante pentru alegerea scolii pentru copil, veti citi:
De ce o curte patrata ar fi fost superioara unei alte curti patrate?
Atunci o fita, acum o alegere importanta
Dotarile scolilor
Existenta programului after-school
Profilul scolii
Rezultatele elevilor scolii
Cand prichindelul ajunge la varsta la care nevoile sale le depasesc pe cele legate de siguranta si confort fizic si psihic, cand incep sa conteze dezvoltarea abilitatilor sale cognitive si a capacitatilor sale intelectuale, alegerea scolii potrivite pentru el este o odisee pentru parinti.
De ce o curte patrata ar fi fost superioara unei alte curti patrate?
...Si o odisee de data relativ recenta in contextul romanesc, am putea spune. Pe vremea cand parintii de astazi erau la varsta invatarii primelor litere, decizia parintilor lor era una incomparabil mai simpla. Mergeai, pur si simplu, la scoala la care erai arondat. In cartier, peste drum, laolalta cu alti scolari din acelasi leat. Nu se punea decat in mod exceptional problema de a merge la o scoala intr-un alt cartier: pentru ce s-o faci? Iar explicatia venea, partial, din realitatea acelor vremuri, in care invatatorii erau asemanatori ca si aptitudini profesionale si pedagogice iar scolile ofereau, in cvasi-totalitate, acelasi produs. Comunist, cu aceleasi tipuri de activitati, cerinte, uniforme si careuri. Si-atunci, de ce o curte patrata ar fi fost superioara unei alte curti patrate? Pe de alta parte, nu e mai putin adevarat ca, pe cand parintii elevilor de azi erau copii, vremurile erau mai putin competitive decat in prezent. Sau, cel putin, erau resimtite astfel. Acei copii nu faceau, pe langa programul prelungit de la scoala – inexistent pe atunci – ore suplimentare de limbi straine, matematica intensiva, vioara, aikido si sah.
Atunci o fita, acum o alegere importanta
Si astfel, ceea ce ar fi parut in urma cu 30 de ani o fita, devine o alegere importanta a parintilor, una dintre primele dintr-un lung sir menite a-l echipa pe copil cu abilitati cat mai diverse, mai rare si mai pretioase, al caror principal scop este acela de a-i asigura in viitor un loc de munca bine platit, si deci o viata indestulata.
Criteriile de alegere a scolii, valabile in Romania din trecut, pur si simplu nu mai fac fata cerintelor prezentului. Scoala din vecini poate fi accesibila pe jos in cinci minute, dar poate avea un invatator slab pregatit. Absolventii de azi de invatamant pedagogic nu mai seamana cu predecesorii lor in ce priveste nivelul omogen de pregatire. Acum exista absolventi straluciti, absolventi catastrofali si o gama diversa intre cele doua extreme. Este natural si de inteles sa-l cautam pe cel mai apropiat de prima extrema: la urma urmei, va avea grija de copilasul nostru cel putin patru ore pe zi, in urmatorii cinci ani.
Dotarile scolilor
Un alt fapt demn de luat in seama sunt dotarile scolilor. Un nivel decent in privinta aceasta ar cuprinde ca standard minim dotarile aferente clasei: banci, catedra, dulapioare, tabla, materiale didactice, dar si cele ale scolii: laboratoare de specialitate dotate cu materiale didactice actuale, sala de sport cu aparatele aferente, biblioteca bine dotata, cabinet medical, cabinet psihologic, toalete bine intretinute. In mod normal, acestea ar trebui sa reprezinte norma. In realitate, lucrurile nu stau tocmai asa in toate scolile romanesti, iar parintii au de ales intre a plati ei pentru multe din lucrurile pe care ar trebui sa le rezolve statul pentru asa-zisul invatamant gratuit, a se multumi cu mai putin sau a alege o scoala care nu are probleme esentiale din acest punct de vedere.
Existenta programului after-school
In afara acestor criterii, un alt aspect hotarator tine de existenta programului after-school. Pentru parintii care nu au bunicii disponibili sa-l scoata pe copil in miezul zilei, sa-i pregateasca masa si eventual sa-l si duca la tot felul de activitati extrasolare sau care nu-si permit o bona care sa faca aceleasi lucruri, acest program este indispensabil. Il ofera scoala, contra cost? Daca da, ce activitati presupune? Ce costuri implica? Unde, si in ce conditii se serveste pranzul? Daca nu il ofera scoala, exista o varianta de after-school privat in apropiere?
Profilul scolii
Un element important in luarea deciziei il reprezinta profilul scolii, care, la modul ideal, ar trebui sa se plieze aptitudinilor copilului si dorintelor parintilor. Un copil sportiv, sau cu talente muzicale, ori cu inclinatii inspre studierea limbilor straine s-ar regasi si si-ar exprima personalitatea intr-un mod amonios intr-o scoala de profil.
Rezultatele elevilor scolii
Nu in ultimul rand, un amanunt extrem de important il reprezinta rezultatele elevilor scolii: ce note obtin la evaluarile nationale? La ce licee isi continua pregatirea dupa absolvire? O cercetare amanuntita pe site-ul scolii ar trebui sa ofere raspusurile.
O vizita la scoala vizata, impreuna cu viitorul scolar, este de multe ori edificatoare. Multe scoli au zilele portilor deschise special gandite pentru aceste tipuri de interactiuni, iar reactia copilului la primul contact cu scoala poate sa-i dea parintelui certitudinea in privinta deciziei. Uneori, oricat de laudat ar fi un invatator, e posibil sa nu fie compatibil cu personalitatea copilului, sa nu existe chimia aceea necesara unei relatii de lunga durata. Daca insa il asculta pe copil, daca ii vorbeste cu caldura, daca zambeste, daca il captiveaza cu explicatii despre scoala, daca se coboara la nivelul lui de intelegere pentru a forma puntea, perspectivele sunt bune.
Este, cu siguranta, extrem de dificil sa gasesti solutia perfecta in ceea ce priveste scoala pentru copilul tau. Probabil ca, la nivelul claselor primare, o alegere care nu ar trebui sa dea gres este legata de de zicala aceea care spune ca omul sfinteste locul. in fond, unul dintre scopurile principale ale anilor dintai, pe langa cel de a-i crea copilului deprinderi,abilitati si aptitudini, este acela de a-i insufla dragoste, curiozitate si pasiune pentru invatat. Iar pentru aceasta este nevoie, inainte de orice altceva, de har.
Despre scoala, mai cititi:
Forumuri specializate si grupuri de suport
In floarea copilariei (4-12 ani)
Nici prea mici si nici mari de tot :-). Intrebari, dileme, raspunsuri, prietenie, sanatate
autor: redactor DC Nana - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2014
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII