Rinita alergică la copil
Rinita alergica este o alergie a nasului. In popor este numita Guturaiul de fan si se manifesta prin curgerea nasului, nas infundat, ochi rosii, lacrimare, mancarime in gat, ochi si nas. Dar inainte de a intelege rinita alergica ar trebui in primul rand sa inteleagem "Ce este o alergie?"
vei citi:
Rinita alergica la copil
Ce este o alergie?
Rinita este de doua feluri
Rinita alergica la copil
Cauze
Simptome
Tratament
Ce trebuie sa stie parintii despre rinita alergica
Cand incep florile si copacii sa infloreasca, pot incepe problemele pentru copilul tau. Adica: curgerea nasului, nas infundat, ochi rosii, lacrimare, mancarime in gat, ochi si nas.
Rinita alergica
Rinita alergica este o alergie a nasului. In popor este numita Guturaiul de Fan, se manifesta prin curgerea nasului, nas infundat, ochi rosii, lacrimare mancarime in gat si nas. Inainte de a intelege rinita alergica ar trebui in primul rand sa inteleagem "Ce este o alergie?"
Ce este o alergie?
Corpul uman are un sistem de aparare unic, numit "sistem imunitar". Sistemul imunitar lupta si ne protejeaza de boli la fel ca armata care protejeaza o tara de inamici. Cand lucrurile daunatoare, cum ar fi bacteriile sau virusurile intra in corpul uman, sistemul imunitar le recunoaste pe buna dreptate ca "dusman" si le ataca. Dar, uneori, sistemul nostru imunitar devine confuz despre acest dusman. El reactioneaza si la lucruri inofensive, cum ar fi particule de praf, par de animale, polen de la plante si copaci, si,uneori chiar anumite produse alimentare.
Rinita este de doua feluri
1. Rinita sezoniera care poate fi cauzata de polenul florilor (primavara), al ierbii (primavara tarziu si vara) sau al buruienilor (toamna).
2. Rinita perena care persista pe parcursul intregului an si poate fi cauzata de praf, animale, gandaci de bucatarie si mucegaiuri.
Tratamentul rinitei alergice este unul de lunga durata. Mai multe detalii despre un Tratament Naturist al Rinitei Alergice.
Rinitele alergice care se manifesta la nivelul mucoasei nazale si care de multe ori se insoteste si de simptome oculare: conjuctivita, lacrimare pot sa coboare si la nivelul tractului respirator inferior afectind astfel si mucoasa bronhica rezultind o alta afectiune, astm bronsic.
Ad-Extra3:
Rinita alergica la copil
Rinita alergica este o boala din ce in ce mai raspandita in lume, ea afecteaza aproximativ 10% din populatie si este intalnita inca din perioada copilariei. De cele mai multe ori primele simptome ale rinitei alergice la copil apar dupa varsta de 3 ani. Boala are o componenta genetica, fiind mai frecventa in familiile unde exista persoane alergice. Copiii pot face forme usoare de boala, cand nu le sunt afectate activitatile zilnice sau somnul, sau forme mai severe care necesita tratamente mai lungi.
Cauzele rinitei alergice
1. Rinita alergica sezoniera
Apare primavara si vara in zonele temperate. Este cauzata de polenul sau sporii plantelor care sunt purtati de vant si intra in contact cu mucoasa nazala unde declanseaza reactia alergica. Pentru ca vantul poate sa transporte polenul pe distante foarte mari, aceasta alergie apare nu numai afara, in natura, ea poate sa afecteze copii aflati in orase, la zeci de kilometri distanta de sursa de polen. Este mai severa in perioadele calde, vantoase si uscate si este ameliorata de ploaie.
2. Rinita perena
Aceasta se manifesta tot timpul anului. Este cauzata de alergeni domestici precum: praful, acarienii din saltele, perne, pufuri, animale de companie, mucegaiuri, excremente de gandaci si altele. De multe ori alergenul nu poate fi identificat. Alimentele sunt o cauza foarte rara a rinitei alergice.
Simptome
Copilul se poate plange de unul sau mai multe din urmatoarele simptome:
nas infundat;
secretii nazale apoase (nu verzi sau galbene) din ambele nari;
crize de stranut;
mancarimi ale ochilor, nasului, gatului, copilul se scarpina la nas foarte des;
inflamatie a ochilor si lacrimare frecventa, pleoapele pot fi umflate;
respira pe gura, sforaie;
tuse uscata;
oboseala, iritabilitate, scaderea poftei de mancare;
sangerare nazala;
cearcane.
Tratamentul rinitei alergice
Desi sunt disponibile multe medicamente anti-alergice fara reteta in farmacii, tratamentul rinitei alergice la copil trebuie prescris de medic. Acesta este in masura sa aleaga preparatele potrivite varstei si severitatii bolii si sa le dozeze corespunzator. In anumite cazuri poate fi nevoie de doua sau chiar mai multe medicamente pentru a controla simptomele bolii.
Formele usoare se trateaza in general cu antihistaminice care se vor lua oral. In cazuri mai severe se va asocia un spray nazal care contine corticosteroizi si care este foarte eficient in reducerea inflamatiei nazale. Picaturile si sprayurile care contin decongestionante se vor folosi doar ocazional, in caz de agravare a simptomelor. Se pot folosi si picaturi speciale pentru ochi, in caz de lacrimare puternica.
Ce trebuie sa stie parintii despre rinita alergica
1. Rinita alergica este o boala cronica. Uneori simptomele pot deveni tot mai usoare pe masura ce copilul creste. Atentie la pubertate cand boala poate deveni ceva mai severa decat erati obisnuiti.
2. In cazuri severe de rinita alergica, mai ales in forma perena, in care alergenii sunt prezenti tot timpul anului, cereti parerea unui specialist in alergologie legat de terapii de desensibilizare. Acestea sunt destul de lungi si de complicate, au anumite riscuri si rezultatele pot fi variabile, de aceea nu se fac de rutina tuturor bolnavilor.
3. Copilul cu rinita alergica dezvolta uneori si otita care cauzeaza diminuarea temporara a auzului. Obsevati cu atentie daca copilul aude bine. Eventual aranjati ca la scoala copilul sa fie mutat in bancile din fata in perioadele de exacerbare ale bolii.
4. Rinita alergica netratata poate duce la astm bronsic dar si la scaderea performantelor scolare.
5. Folosirea regulata a antihistaminicelor este mult mai folositoare decat administrarea lor ocazionala. Efecte adverse ale acestora si care pot aparea la unii copii sunt: somnolenta, uscaciunea gurii, agitatie, palpitatii sau constipatie.
6. Folosirea sprayurilor nazale cu corticosteroizi este sigura, usoara si benefica. Efectele pozitive apar, in general, la o saptamana de la inceperea tratamentului.
7. Copilul nu are voie sa poarte lentile de contact.
8. Copilul s-ar putea sa nu poata manca cu gura inchisa, sa nu isi poata sufla complet nasul si sa sufere de sangerari nazale din cauza scarpinarii si iritatiei excesive.
9. Copilul cu rinita alergica este predispus la infectii respiratorii si ale urechii.
10. Primele simptome de rinita alergica sunt asemanatoare unei viroze si cele doua pot fi usor confundate, mai ales in cazul copiilor foarte mici care nu pot spune ce simt la nivelul nasului.
Cum ne protejam copiii de alergia la polen?
Cunoscuta si sub denumirea de rinita alergica sau febra fanului, alergia la polenul de iarba este o afectiune foarte cunoscuta si foarte raspandita, ale carei simptome sunt cat se poate de suparatoare in sezonul cald: stranutul, iritarea ochilor si a nasului si, uneori, crize astmatice. Mai departe >>
Pentru suport, prietenie si atitudine, va recomandam urmatoarele forumuri:
Parintii intreaba, parintii raspund!
In aceasta lista de discutii puteti pune intrebari la obiect altor parinti (Exemplu: Este normal ca baiatul meu cere noaptea lapte?)
autor: DC - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2021
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Ultimile 2 comentarii
Am ajuns cu baiatul meu la dna dr. Zamfir anul trecut. Facuse rinita. Doamna Zamfir este un medic extraordinar. Este blanda si rabdatoare, lucreaza ireprosabil. O recomand tuturor.
Si eu am alergie la praf, polen, par de animale si nu numai, insa de ceva timp am gasit un nou remediu natural de la Hay Max. Imi place foarte mult pentru ca este sub forma de crema si trebuie doar sa ma dau cu ea la nas si in jurul ochilor ca sa nu mai lacrimez
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII