De unde luam proteinele?

De unde luam proteinele?

De unde luam proteinele?

Proteinele sunt nutrienti esențiali pentru organism. Fie că mănânci sau nu carne, proteinele sunt esențiale pentru organism și nu trebuie să îl deprivăm de ele. Iată ce rol au și din ce alimente le putem asimila.

Sursele evidente de proteine sunt: oualele, carnea, produsele lactate, pestele, cerealele, fasolea, nucile si lintea. Dar multe alte alimente vegetariene, cum ar fi sfecla, spanacul, guliile si soia proaspata (fasolea edamane) pot fi surse excelente de protein.

Ce au in comun caisele uscate, covrigii, varza si ovazul?
Necesitatile de proteine sunt in functie de varsta, greutate si nivelul de activitate
Sunt toate proteinele la fel?
Lista alimentelor bogate in proteine
Imbunatatirea meniului familiei
Un ajutor pentru femeile care lucreaza 
Meniul perfect
De cate proteine avem nevoie?
Sa aratam cat mai bine
Prea multe proteine
De cate proteine are nevoie un copil: motive si cantati esentiale
 

Ce au in comun caisele uscate, covrigii, varza si ovazul?

Surprinzator, toate sunt surse excelente ale unuia dintre elementele nutritive esentiale organismului - proteinele. Sursele evidente sunt: oualele, carnea, produsele lactate, pestele, cerealele, fasolea, nucile si lintea. Dar multe alte alimente vegetariene, cum ar fi sfecla, spanacul, guliile si soia proaspata (fasolea edamane) pot fi surse excelente de proteine.

Nevoia organismului de proteine variaza in functie de varsta, dimensiuni, si activitate

Nivelurile de varf sunt in perioadele de crestere ale muschilor si oaselor, in timp ce femeile care alapteaza trebuie sa consume cu 20% mai multe proteine decat de obicei. Cu toate acestea, Agentia pentru Standardizarea Alimentarelor ofera doar un ghid de baza sau doza zilnica recomandata de proteine. Deci, de ce avem nevoie de el, si la ce ne ajuta?

Sunt toate proteinele la fel? 

Proteinele nu reprezinta doar un singur lucru - ele sunt un nume dat in mod natural lanturilor de molecule cunoscute sub numele de aminoacizi. Exista doua tipuri de aminoacizi: cei fabricati in organism  aminoacizi non - esentiali) si cei care pot veni doar din alimente (aminoacizi esentiali).

Celulele noastre, tesuturile si organele nu pot functiona fara ele - jumatate din partea uscata a corpului nostru este facuta din proteine. Combinatiile de aminoacizi oferite de diferite produse alimentare variaza, motiv pentru care nutritionistii spun ca este important sa se consume o gama larga de surse animale si non-animale.
 
De exemplu, quinoa contine toti cei 9 aminoacizi esentiali ceruti de organism, ceea ce o face o sursa completa de proteine. La fel este si nautul, principalul ingredient din humus. Mancati un covrig (care contine de obicei 10 gr de proteine) acoperit cu humus si veti consuma cel putin 20 de gr de proteine. Faina din covrigi este bogata in gluten si astfel, vom obtine o masa bogata in proteine.

Ad-Extra3:

Lista alimentelor bogate in proteine

Daca 100 gr de piept de pui gatit contine, in medie 22 gr de proteine, cat obtinem din alte produse crude?

Imbunatatirea meniului familiei

In cazul in care copiii dumneavoastra mananca doar mazare, inceputul nu e rau deloc. O cana de mazare fiarta contine 9 gr de proteine, iar necesarul zilnic este de pana la 28 gr, in functie de varsta lor. Daca adaugati si putina fasole, ati adaugat 13.4 gr de proteine. Puteti include, de asemenea, seminte de floarea soarelui in musli, valoarea lor proteica fiind aceeasi cu a unei fripturi sau a unui piept de pui.

Un ajutor pentru femeile care lucreaza 

Mesajul despre varietatea de surse de proteine nu este inca pe deplin  inteles, spune terapeutul in nutritie Jackie Lynch, care constata ca majoritatea clientilor nu consuma suficente alimente din aceasta lista. "Nu ma mira faptul ca femeile care lucreaza se plang de oboseala. Proteinele sunt vitale pentru organismul uman, iar eu cred ca ele le consuma doar o data pe zi, desi lucrul acesta ar trebui sa se intimple la fiecare masa".

Meniul perfect

Jackie recomanda urmatoarele ca un exemplu de meniu zilnic plin de proteine.

Mic dejun: Terci de ovaz (ovaz), facut cu soia sau lapte de migdale cu seminte de floarea soarelui, sau o pasta din avocado, afine si seminte de floarea soarelui.

Pranz: Branza de vaci sau de avocado cu salata; supa de linte.

Gustari: 1 pumn de caise / boabe de migdale / fasole edamame / branza de vaca slaba in grasime pe o prajitura din ovaz.

Masa de seara: curry de naut cu spanac si broccoli.

Sa aratam cat mai bine

Parul, dintii, pielea si unghiile - ca sa nu mai vorbim de celulele creierului si oasele - toate se bazeaza pe consumul de proteine. Un deficit al acestuia poate duce la o piele lipsita de stralucire, unghii care se caseaza usor, si subtierea firului de par. Afectiuni mai grave includ o crestere lenta la copii, edem, si o acumulare de lichid la nivelul picioarelor si gleznelor. Anemia este un alt semn de deficit.

Prea multe proteine

O dieta bogata in proteine - cum ar fi Atkins sau Dukan - cu un aport de peste 200g pe zi poate dezechilibra rinichii si ficatul, care sunt obligate sa proceseze si sa elimine cantitatile mari de proteine produse. "Proteinele provoaca o reactie acida in organism, spune nutritionistul Marilyn Glenville." Calciul actioneaza pentru a o neutraliza, iar apoi este eliminat prin urina. Studiile au aratat ca un consum mare de proteine creste excretia calciului prin urina. Efectul acestui proces ar putea fi probleme osoase sau, mai tarziu, chiar osteoporoza."

Un studiu din 1996 de la Harvard a descoperit ca femeile care au consumat mai mult de 100g de proteine animale pe zi au mai multe sanse de a suferi fracturi - un semn al oaselor fragile - comparativ cu femeile care au mancat mai putin de 68g pe zi. Cu toate acestea, cei care au consumat doar proteine non-animale nu sunt supusi aceluiasi risc crescut, indiferent de cantitatea consumata.

Despre proteine - tot ce trebuie sa stii

Proteinele, precum si grasimile si carbohidratii sunt substante hranitoare. Diferenta dintre prima si ultimele doua este faptul ca acestea ofera in principal energie, in timp ce proteinele ​​sunt utilizate pentru a repara si a reconstrui tesutul muscular in intregul organism. De asemenea, aceste substante se asigura ca celulele din corpul nostru raman puternice si agile, iar  transportul intracelular de substante este facut posibil prin intermediul acestora citeste in continuare aici >

De cate proteine are nevoie un copil: motive si cantati esentiale

Corpul unui copil in crestere are mare nevoie de proteine pentru producerea si repararea celulelor corpului sau, pentru producerea enzimelor esentiale, pentru balanta hormonilor si nu in ultimul rand, pentru energie. Afla ce cantitate de proteine are nevoie copilul tau si de ce citeste in continuare aici >

Despre o alimentatie sanatoasa, mai cititi:

Gatitul cu abur o alegere sanatoasa

Gatitul cu abur o alegere sanatoasa

O alimentatie sanatoasa depinde in primul rand de dieta, de alimentele pe care le consumam zilnic, insa, depinde, in egala masura, si de modul in care aceste alimente sunt gatite. Gatitul cu abur este…

6 secrete de alimentatie care te ajuta sa intineresti cu 10 ani

6 secrete de alimentatie care te ajuta sa intineresti cu 10 ani

I se mai spune Dieta de intinerire si este bazata cunoasterea acestor 6 secrete de alimentatie care intineresc corpul cu 10 ani. Un sistem digestiv care functioneaza bine este esential procesului de…

Tot ce ati vrut sa stiti despre uleiul de masline si nu ati indraznit sa intrebati

Tot ce ati vrut sa stiti despre uleiul de masline si nu ati indraznit sa intrebati

In acest articol sunt postate cele mai frecvente si mai interesante intrebari despre uleiul de masline, intrebari pe care, posibil  chiar dvs. le aveti sau pe care le-ati auzit vreodata.

 Comunitate, forumurile mamicilor inteligente

 Femina intim
Intre noi femeile. Cosmetice, diete, tampoane, dileme intime.

/Images/bucatarie.jpg La bucatarie
Ce gatim astazi? Vreau o reteta noua ! Am uitat cum se fac clatitele ! Trebuie sa va impartasesc noua reteta de prajitura. Bucatarii si bucataresele au cuvantul!


autor: Mihaela Vilcu - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com  (c) 2018

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII