Despre proteine - tot ce trebuie sa stii

Despre proteine - tot ce trebuie sa stii

Despre proteine - tot ce trebuie sa stii

  • Proteinele, precum si grasimile si carbohidratii sunt substante hranitoare. Diferenta dintre prima si ultimele doua este faptul ca acestea ofera in principal energie, in timp ce proteinele ​​sunt utilizate pentru a repara si a reconstrui tesutul muscular in intregul organism. De asemenea, aceste substante se asigura ca celulele din corpul nostru raman puternice si agile, iar  transportul intracelular de substante este facut posibil prin intermediul acestora.

Ce sunt proteinele
Proteine ​​vegetale
Proteine ​​animale
De cate proteine avem nevoie zilnic?
Aminoacizi esentiali
Proteine de inalta calitate sau de mai slaba calitate
De ce aportul de proteine ​​ajuta la pierderea in greutate
Excesul de proteina

Deci, ce este actualmente sanatos si ce este nesanatos in zilele noastre? Uneori, se pare ca pierdem complet privirea de ansamblu.


Ce sunt proteinele

Proteinele, precum si grasimile si carbohidratii sunt substante hranitoare. Diferenta dintre prima si ultimele doua este faptul ca acestea ofera in principal energie, in timp ce proteinele ​​sunt utilizate pentru a repara si a reconstrui tesutul muscular in intregul organism. De asemenea, aceste substante se asigura ca celulele din corpul nostru raman puternice si agile, iar  transportul intracelular de substante este facut posibil prin intermediul acestora. Nu in ultimul rand, pentru o buna functionare a sistemului imunitar proteinele au un rol foarte important. Acest lucru, combinat cu faptul ca toate organele noastre sunt facute din proteine​​, face acest nutrient esential pentru o sanatate buna.

Proteinele pot fi de origine vegetala sau animala.

Proteine ​​vegetale se gasesc in:

 - nuci
 - seminte
 - ciuperci
 - leguminoase
 - cereale
 - legume

Proteine ​​animale se gasesc in:

 - peste
 - carne
 - oua
 - produse lactate

De cate proteine avem nevoie zilnic?

De cat de multe proteine ​​ai nevoie in fiecare zi depinde de situatia dumneavoastra in parte. Copiii, femeile insarcinate, care alapteaza, vegetarienii, oamenii bolnavi si sportivii de rezistenta, au nevoie de proteine intr-o masura mai mare ​​decat altii. In medie, aveti nevoie intre 0,8 si 2 grame de proteine ​​pe kilogram de greutate corporala.

Proteinele ​​sunt formate din mai multe lanturi de aminoacizi. Aminoacizii sunt piatra de temelie pentru proteine ​​in celule. Exista 22 de aminoacizi diferiti dintre care organismul poate produce 13. Restul de noua mai sunt numiti aminoacizi esentiali. Asta inseamna ca acestia trebuie sa fie asimilati prin intermediul alimentatiei.

Iata cativa cunoscuti aminoacizi esentiali:

 - leucina
 - lizina
 - metionina
 - fenilalanina
 - triptofan

Cei mai putin cunoscuti aminoacizi semi-esentiali sunt, printre altele, glutamina si arginina. In timpul perioadelor de stres si boala, va trebui, de asemenea, sa-l adaugati alimentatiei dumneavoastra. In aceasta perioada, organismul nu mai este capabil sa le produca singur.

Proteinele ​​vegetale contin mai putini aminoacizi esentiali precum leucina, metionina si lizina decat proteinele din surse ​​animale. Numai soia este o exceptie. Aceasta include, de altfel singura,  toti aminoacizii esentiali. Proteinele ​​animale contin toti aminoacizii esentiali si, de asemenea, un numar de vitamine si minerale care nu sunt sau sunt mai putin frecvente in proteinele ​​vegetale, cum ar fi fierul, zincul, vitamina D3 si vitamina B12.

O caracteristica negativa a carnii: prezenta grasimilor saturate si purinei (acid nucleic). Acesta din urma este transformat in organism in acid uric. Excesul de acid uric se acumuleaza in organism si poate provoca simptome cum ar fi guta si artrita.

Purina se gaseste intr-o masura mai mica in peste si proteine ​​vegetale. Pestele consta din acizi grasi nesaturati, vitaminele A , D , B - 12, precum si minerale ca iod, zinc, seleniu si fier. O caracteristica negativa a  pestelui ar fi supra pescuirea si poluarea.

In general proteinele sunt fie de inalta calitate sau de mai slaba calitate

Ouale sunt pline de proteine de inalta calitate. Ele contin o cantitate mare de proteine ​​usor absorbabile.

 - Soia este dificil de digerat pentru organism, insa din toate sursele de proteine ​​vegetale este singura care contine proteine de inalta calitate.
 - Carnea si pestele contin relativ mai multe proteine : intre 20 si 30%.
 - Cartofii si orezul, cele mai putine.  Daca consumati insa din doua surse de proteina de calitate inferioara, ele impreuna formeaza o proteina de calitate excelenta.
 - Cerealele si leguminoasele, cum ar fi lintea, orezul si supa de fasole cu paine, de exemplu, sunt, prin urmare, puse impreuna, un bun substitut pentru carne.

Fiecare sursa are propriile sale calitati, si prin urmare, este important sa mananci din cat mai multe surse posibil.

De ce aportul de proteine ​​ajuta la pierderea in greutate

Multe metode de pierdere in greutate se bazeaza pe principiul ca proteinele sunt mai greu de digerat decat carbohidratii. Organismul are nevoie de mai multa energie pentru a digera proteinele decat la transformarea carbohidratilor in glucoza, care sunt in definitiv  "zaharuri". Absorbtia mai lenta dace matabolismul sa munceasca mai mult, ceea ce este util daca doriti sa pierdeti in greutate. Mai mult decat atat, proteinele ​se ​satureaza pentru un timp mai lung, fapt ce cauzeaza ca zaharul din sange sa ramana stabil. Un nivel de zahar stabil in sange inseamna mai putine momente cu senzatie de foame si, prin urmare, mancare mai putina. Rezultatul acestui lucru este ca veti pierde in greutate mai usor.

Excesul de proteina

Unii sportivi de rezistenta mananca pe zi pana la 3 grame de proteine ​​pe kilogram de greutate corporala. Este foarte mult si cu siguranta acest lucru nu este recomandat daca nu faceti antrenament fizic greu. Ca si cu toate alimentele, poti manca prea multe proteine ​. Toate proteinele in exces care nu sunt digerate, supra solicita rinichii. Proteina in exces este, de fapt, convertita in acid uric.

Un raport din 30 - 40 - 30, este, in conformitate cu cele mai recente studii optim. 30% grasimi, 40% carbohidrati si 30% proteine​​.  Asigurati-va ca acoperiti toate aceste categorii la fiecare masa , cu un accent deosebit pe consumul de fructe si legume.

Daca vreti din diverse motive sa nu mancati "animale moarte", asigurati-va ca aportul de proteine animale va sunt aduse in mod diferit. Avantajul unui regim alimentar vegetarian bun este acela ca va ofera un aport mai mare de vitamine, antioxidanti, fibre si alte materiale vegetale, si un aport mai mic de grasimi saturate.

Acest lucru poate fi posibil doar daca inlocuiti carnea cu tofu, nuci, seminte de legume (ciuperci) si omleta. Alegeti din cand in cand oua ecologice, iaurt grecesc, unt sau ghee si iaurt de capra ocazional. Vreti un regim alimentar vegetal pur, atunci trebuie sa suplimentati dieta cu fier, zinc, omega 3, D3 si B12.

Oricat de ​​sanatoase sunt proteinele si oricat de mult avem nevoie de ele, de asemenea, din pacate, ele pot produce probleme. Daca sistemul imunitar incepe sa produca anticorpi specifici impotriva unei anumite proteine, acest lucru va da nastere unei alergii.

Exista alergii cunoscute la laptele de vaca, arahide, soia, nuci, lapte, oua, peste, crustacee si moluste,  grau. Glutenul - proteina ​​din grau, la care multi oameni sunt alergici, se gaseste (intr-o masura mai mica) si in alte cereale. Daca banuiti ca suferiti de o alergie sau intoleranta este recomandat sa consultati medicul de familie sau un specialist.

Despre o alimentatie sanatoasa, mai cititi:

5 calitati ale iaurtului de care trebuie sa stii

5 calitati ale iaurtului de care trebuie sa stii

Iaurtul este un aliment sanatos, bogat in calciu, proteine de calitate, foarte prietenos pentru sistemul digectiv si prietenos chiar si pentru persoanele care au intoleranta la lactoza - asadar…

Este soia este o alegere mai sigura decat carnea?

Este soia este o alegere mai sigura decat carnea?

Scandalul carnii de cal - a cam zgaltait pofta europenilor pentru produse din carne procesata. Pentru cei care erau aproape hotariti sa renunte la carne, aceste revelatii neplacute au fost ultima…

Carnea procesata creste riscul de a muri tanar

Carnea procesata creste riscul de a muri tanar

Carnatii, sunca, slanina si alte tipuri de carne procesata par sa creasca riscul de deces timpuriu - sugereaza un studiu pe o jumatate de milion de oameni din intreaga Europa. Studiul a concluzionat…

 Comunitate, forumurile mamicilor inteligente

 Femina intim
Intre noi femeile. Cosmetice, diete, tampoane, dileme intime.

/Images/bucatarie.jpg La bucatarie
Ce gatim astazi? Vreau o reteta noua ! Am uitat cum se fac clatitele ! Trebuie sa va impartasesc noua reteta de prajitura. Bucatarii si bucataresele au cuvantul!


autor: redactor A.Z. - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com  (c) 2014
surse de documentare: telegraaf.nl

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. Cirdeiu Sebastian
    Cirdeiu Sebastiantrimis la 13/12/2014

    Un articol foarte bine scris si cu informatii pretioase oferite cititorilor ! Pentru cei ce doresc mai multe informatii despre o alimentatie sanatoasa si un stil de viata sanatos cat si parerea mea ca sportiv de performanta puteti consulta blogul meu: cirdeiusebastian.wordpress.com.

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII