Adolescentii si fumatul: de la curiozitate la adictie. Motivele pentru care adolescentii incep să fumeze si sfatul psihologului

Adolescentii si fumatul -  de la curiozitate la adictie. Motivele pentru care adolescentii incep sa fumeze si sfatul psihologului

Adolescentii si fumatul: de la curiozitate la adictie. Motivele pentru care adolescentii incep să fumeze si sfatul psihologului

Pentru adolescenti, fumatul este un mod prin care vor sa arate ca sunt cool. Adolescenții pot începe să fumeze din mai multe motive, care includ influența grupului de prieteni, presiunea socială, curiozitatea, stresul, dorința de a se potrivi sau a-și dezvolta o imagine de rebeli, precum și expunerea la reclame și marketing agresive ale industriei tutunului. Fumatul poate oferi o senzație de apartenență la grup sau poate fi perceput ca un mod de a face față problemelor emoționale.

Dintre adoelscentii care fumeaza, peste 40% vor deveni fumatori inraiti. Dar de ce mai fumeaza, in conditiile in care cu totii am vazut cum se cheltuiesc miliarde de euro pe campaniile antifumat? Adolescentii se cred mai duri cand fumeaza sau par sa aiba impresia ca sunt mai mari si mai intelepti. Insa vremurile se schimba; ceea ce publicul si stiinta nu stiau acum douazeci de ani iese la iveala. Iata sfatul de la Desprecopii.

- veti citi:
Atractia fumatului pentru adolescenti
Fumatorii isi tin companie la locurile de fumat
Efectele nocive ale nicotinei
De ce provoaca tutunul o adictie atat de mare?
Fumatul si anturajul adolescentilor
Ce sfaturi putem da parintilor de adolescenti care fumeaza? - iata 9 sfaturi de la psiholog
Cata libertate acordam unui adolescent?

Atractia fumatului pentru adolescenti

De ce e cool fumatul pentru adolescenti? Diferentele dintre sentimentele subiective ale celor care fumeaza si ale celor care nu fumeaza se manifesta prin schimbarile de comportament care sunt mai evidente la adolescenti decat la adulti. Adolescentii se cred mai duri cand fumeaza sau par sa aiba impresia ca sunt mai mari si mai intelepti. Dar de ce mai fumeaza, in conditiile in care cu totii am vazut cum se cheltuiesc miliarde de euro pe campaniile antifumat? 

Asociatia Americana a specialistilor in pneumologie estimeaza ca in fiecare minut 4800 de adolescenti trag primul fum de tigara din viata lor. Dintre acesti 4800 de adolescenti, circa 2000 vor deveni fumatori inraiti.

Faptul ca rata adolescentilor care fumeaza creste in mod constant este tulburator. Studiile arata ca aproximativ 80% dintre fumatorii adulti au inceput sa fumeze pe cand erau adolescenti.

Adolescentilor le place sa se comporte ca si cum sunt persoane speciale sau periculoase. Fumand se pot conforma acestor sentimente. Deoarece este un lucru atat de nepermis, devine foarte tentant pentru adolescenti. Problema este ca atunci cand trag primul fum, pot deveni dependenti. Ideea ca incalca legea sau regulile stabilite de parinti si regulile scolii este o adictie in sine.

Copiilor le place sa li se dea atentie; nu conteaza ca este atentie fata de faptele lor bune sau rele. Ei tanjesc dupa atentie, iar prin fumat obtin o mare doza de atentie. Unii adulti ii privesc altfel din cauza fumatului, iar altii se supara si nu stiu ce sa faca. 

Este important să se înțeleagă că fumatul la adolescență este o comportare de risc cu numeroase consecințe negative pentru sănătate, iar educația și conștientizarea despre aceste riscuri pot ajuta la reducerea numărului de adolescenți care încep să fumeze și la sprijinirea celor care doresc să renunțe la acest obicei.

Fumatorii isi tin companie la locurile de fumat

In prezent, vedem cum o multime de fumatori se recompenseaza reciproc din punct de vedere social prin conversatii, tinandu-si companie si prin alte moduri de contact social. Cercetarile au dovedit ca nicotina are capacitatea de a suprima sentimentele, de a taia pofta de mancare, este folosita ca stimulare dupa sex si este un bun mod de relaxare in cazul necazurilor si al sentimentelor de nesiguranta.

Oamenii care fumeaza merg in spatiile special amenajate si se aduna in jurul celui care are un foc, chiar daca temperatura este sub zero grade. Acolo se inghesuie de-a valma unul in altul la un loc, tragand ultimul fum inainte ca pauza sa se termine, sau isi gasesc un fel de adapost pentru a-si fuma tigarile.

Efectele nocive ale nicotinei

Nicotina este considerata a fi drogul de pe primul loc pe lista celor problemelor generate de abuzul de substante nocive. Cercetarile arata ca adolescentii intre 13 si 17 ani care fumeaza zilnic risca mai mult sa foloseasca si alte droguri. Folosirea altor droguri face parte din presiunea anturajului, careia trebuie sa-i faca fata copiii nostri. Cu cat tinerii nostri incep mai devreme sa fumeze, cu atat este mai probabil sa continue sa fumeze ca adulti.

Ad-Extra3:

De ce provoaca tutunul o adictie atat de mare?

Motivul este ca nicotina se comporta ca un stimulant pentru minte, trup si spirit. Cand nivelurile de toleranta ale organismului cresc, organismul ajunge sa aiba nevoie de doze mai mari de nicotina pentru a mentine efectul fiziologic la un anumit nivel. Cand organismul se obisnuieste cu prezenta nicotinei, ajunge sa ceara folosirea substantei chimice pentru a ajuta corpul sa functioneze normal. Acest nivel de dependenta este considerat adictie.

Iata cateva experiente frecvente traite de adolescentii care fumeaza.

• Au incercat prima tigara in clasa a sasea sau a saptea
• Adesea nu se descurca bine la scoala
• Nu se simt integrati in mediul scolar
• Se izoleaza de alti elevi
• Nu pot avea performante sportive bune la intrecerile sportive
• Simt ca au sanse mici de a intra la facultate
• Simt ca au nevoie de un serviciu pentru a le sustine obiceiul fumatului
• Sunt cunoscuti in scoala pentru chiul
• Incep sa foloseasca alte substante ilegale
• Incep sa incerce alcoolul si alte droguri
• Simt presiune din partea familiei si a scolii si folosescc tutunul ca forma de relaxare
• Adolescentii fumatori se simt bine ascunzandu-se cand fumeaza

Fumatul si anturajul adolescentilor

Acestea au facut ca scoala sa fie mai distractiva pentru unii dintre adolescentii fumatori. Aceste tipuri de comportare atrag atentia, deoarece faptul ca se apuca de fumat este influentat de existenta unui prieten, mai ales prietenul cel mai bun, care fumeaza.

Factorii de risc nu ii impresioneaza deoarece tinerii cred ca sunt infailibili. Este foarte probabil ca amicii lor care fumeaza sau au o atitudine favorabila fumatului sa foloseasca si substante ilegale. Pe de alta parte, in cazul in care adolescentul dumneavoastra devine membru al unui grup pro-social, cum ar fi echipele sportive, de majorete, sau cluburile care sustin stilul de viata sanatos, probabilitatea ca adolescentul dumneavoastra sa se lase de fumat creste.

Numarul adolescentilor care fumeaza a scazut in SUA la circa 28%. Iata cateva motive:

a) Preturile tigarilor au crescut cu 70%
b) Scolile au facut eforturi de a lupta impotriva fumatului adolescentilor.
c) A crescut expunerea tinerilor la campaniile media locale si nationale.
d) Adevarul despre efectele nicotinei este scris pe pachetele de tigari.

Cand companiile producatoare de tigarete au pierdut procesele, lucru care a avut ca efect faptul ca au fost obligate sa plateasca reclamele anti-fumat, au ridicat pretul tigarilor. Tinerilor le este mai greu sa gaseasca metode de a fuma deoarece fumatorii platesc mai mult pe un pachet de tigari. De asemenea ei vad alti adolescenti vorbind in media si in anturajele din care fac parte, atragand celorlalti atentia – si schimbandu-le astfel atitudinea – asupra faptului ca fumatul nu este deloc cool si este foarte nesanatos.S

Ce sfaturi putem da parintilor de adolescenti care fumeaza? - iata 9 sfaturi de la psiholog

Vremurile se schimba; ceea ce publicul si stiinta nu stiau acum douazeci de ani iese la iveala. Realitatea este ca tigarile pot provoca multe probleme de sanatate, ca emfizemul, tensiunea arteriala ridicata si diferite forme de cancer.

Vedem ca oamenii care nu fumeaza traiesc mai mult si sunt mai sanatosi, iar vechea idee ca fumatul te face cool si interesant e pe cale de disparitie. Acesta este adevarul despre tigari; sunt pline de substante chimice nocive, iar rezultatul final este ca sunt un drog periculos, ce poate dauna grav oamenilor.

 

1. E musai sa avem o comunicare deschisă:

Stabiliți un canal de comunicare deschis și sincer cu adolescentul dumneavoastră. Ascultați cu atenție și fără judecată pentru a înțelege de ce fumează și ce îi determină să continue acest obicei.

2. Educație asupra riscurilor:

Informați-vă adolescentul cu privire la riscurile pentru sănătate asociate fumatului, inclusiv bolile pulmonare, cancerul și dependența de nicotină. Folosiți surse credibile și exemple concrete pentru a face impact.

3. Empatie și sprijin:

Arătați-i copilului empatie spunandu-i că sunteți acolo pentru el/ea. Fumatul poate fi o modalitate de a face față stresului sau presiunilor sociale, deci asigurați-vă că adolescenții se simt înțeleși și sprijiniți.

4. Modelare de comportament:

Fiți un model de comportament sănătos. Dacă sunteți fumători, luați în considerare renunțarea la acest obicei pentru a oferi un exemplu pozitiv.

5. Cautați ajutor profesionist:

Dacă adolescenții au dezvoltat o dependență de nicotină, căutați ajutor profesionist, cum ar fi consilierul sau terapeutul, pentru a-i ghida în procesul de renunțare la fumat.

6. Promovarea alternativelor sănătoase:

Încurajați activități alternative sănătoase pentru a-i ajuta pe adolescenți să facă față stresului sau anxietății, precum sportul, meditația sau alte hobby-uri.

7. Înțelegeți rezistența:

Adolescenții pot fi mai rezistenți la sfaturile părinților, deci pregătiți-vă pentru posibile discuții dificile și repetați mesajele cheie de mai multe ori.

8. Încurajați responsabilitatea:

Ajutați-i să înțeleagă că responsabilitatea pentru propria sănătate le aparține. Deveniți un partener în procesul de luare a deciziilor legate de sănătate.

9. Fiți perseverenți:

Renunțarea la fumat poate fi un proces dificil și lung. Fiți perseverenți și nu renunțați la sprijinul și îndrumarea lor, chiar și dacă există recăderi. Amintiți-vă că fiecare adolescent este unic, așa că abordarea trebuie adaptată la nevoile și circumstanțele individuale ale fiecăruia.

Cata libertate acordam unui adolescent?

Cata libertate acordam unui adolescent? Cand ai un copil adolescent  - re-descoperi termenul 'libertate' ... evident, acum de partea cealalta a baricadei.

Aproape nici nu iti vine sa crezi dar, e foarte posibil ca propriul tau copil adolescent sa ceara din ce in ce mai multa libertate ...Prin definitie, adolescentii isi doresc sa fie 'diferiti' de parinti si sa isi defineasca singuri personalitatea. Si totusi, cata libertate putem acorda unui adolescent? Iata intrebari si ganduri din parte parintilor...

7 lucruri important de stiut  - pentru parintii de adolescenti

Ce si-ar dori copilul tau adolescent sa stii
Copilul in Media Sociala: 12 sfaturi pentru parinti pentru a nu pierde controlul
Ce fac adolescentii online: riscuri si pericole de care trebuie sa stie parintii
Temele pentru acasa - schema secreta a parintilor (de stiut neaparat)
Totul despre pilula contraceptiva: minighid pentru adolescenti si parinti
8 Moduri de a relationa cu copilul adolescent
Primele intalniri ale adolescentului: de la ce varsta le permitem si de ce. .

Va asteptam pe forumul special: PARENTING - sau despre meseria de parinte

redactor: Luana Ungureanu-vanDijk, Psiholog, Utrecht Olanda - in exclusivitate pentru Desprecopii.com
Luana este psihoterateut sistemic cuplu și familie, copii, adolescenți - Membru al Institutului Olandezi al Psihologilor (NIP)
Toate drepturile rezervate 2024
referinte
psychologytoday.com

 

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

15 comentarii din totalul de 18:

  1. Marian
    Mariantrimis la 13/4/2017

    Toti adolescenții care cad in plasa fumatului dau semne de un caracter slab , de un psihic controlabil , si cel mai probabil vor ajunge niste adulți iresponsabil si "in lumea lor " . Va spun eu dragi copilasi ca daca va da-ti loviți saracuți si puneți mana pe tigara si VA CREDEȚI loviți din anumite motive , am o veste pentru voi , una rea! In loc sa puneți mana si sa va rezolvați problemele cu care va confruntati , voi , va creați alta fumând. Sunt atâtea exemple bune in viata fiecaruia , știți cu toții ce e bine si ce rau ... nu vă prostiți si va bateți joc de corpul si mintea voastra ;) . Fi-ți piternici , nu slabi !

    Raspunde la acest comentariu
  2. lexigirl
    lexigirltrimis la 30/8/2016

    Stiti toata lumea zice ca e rau sa fumezi si chestii...Dar s-a intrebat vreodata cineva de ce fumam?!S-au ne-a intrebat cineva de ce fumam?!Nu , va zic eu ca nu pentru ca lumea trage concluzii de la sine cand te vad fumand...Eu fumez rar , dar si cand fumez am un anumit motiv.. Nepasarea..Nimanui nu ii pasa de mine si din cauza asta...Sunt o gramada de motive : suferibnta,durerea,nepasarea,indiferenta,neincrederea etc..

    Raspunde la acest comentariu
  3. Adi
    Aditrimis la 19/8/2016

    Nu fumez Dar totuși voi încerca o dată canva.Nu suport pe unii care zic dacă te apuci de fumat o sa mori sau chestii exagerate.Mai ales dacă fumezi din țigară electrica cu care poți regle nivelul nicotinei de ex poți să setezi să fie cât mai mic nivelul nicotinei. Orcum câți oameni ați cunoscut care au murit de la fumat? Orcum înțeleg ca nu e sănătos Dar nimic nu mai e sănătos pe pământul ăsta poți spune că o să trăim toți mai puțin de la mâncarea foarte sănătoasă de pe piața. Am 14 ani sa știți orcum dacă o să mă apuc de fumat o sa ma apuc cel devreme la 16 sau poate nu o să mă apuc cine stie.

    Raspunde la acest comentariu
  4. andrA
    andrAtrimis la 6/5/2016

    eu am 10 ani si fumez si stie tot orasul dar mama nu stie...si nam nimic ,cu toate ca fumez 3-4 pe zi

    Raspunde la acest comentariu
    • Smecheru
      Smecherutrimis la 1/8/2018

      La varsta asta eu ma jucam cu jucariile nu puneam mana pe tigari mai ales ca da dependesta si probleme psihice

  5. Genet
    Genettrimis la 31/1/2016

    Să fumezi nu mi se pare cool, dar ce mulți nu înțeleg este că oricine are problemele lui indiferent de vârstă. Aceasta cred că este principala cauza a fumatului.

    Raspunde la acest comentariu
  6. anonim
    anonimtrimis la 22/1/2015

    salut ! Am 16 ani si pot sa spun ca fumez de o perioada foarte indelungata circa 5 ani in continuu .La inceput am fumat mai putin deoarce fiind la o varsta asa frageda nu avem cu cine si singr nu prea ma incanta ideea acum de 2-3 ani fumez cam in fiecare zi deoarece am un anturaj care fumeaza in proportie de 95% si pe deasupra am si astm bronsi. L inceput a fost mai greu , tuse , dureri in piept , respiratie ingraunata sacadata . Acuma ma simt destul de normal si nu cred ca as putea sa ma mai las acum deotece sunt fer convins ca organismul meu s-a obisnuit cu nicotina . Nu recomand nimanui sa se apuce nu te ajuta cu nimic ta goleste de bani etc ...

    Raspunde la acest comentariu
  7. mihai
    mihaitrimis la 14/7/2014

    Eu am 14 ani am fumat un an , că fuma si mama si tata si am încercat si eu si îmi vinea pofta de fumat când vedeam pe altul , si când parinti mei s-au lăsat eu nu am mai avut deunde sa fur tigari , si eu din banii mei nu cumparam si m-am lăsat de fumat marți osa am 1 luna ca numai fumez si in prima săptămână îmi era pofta dar când simteam nevoia de tutun mestecam o guma sau ceva sau seminte si m-am lăsat încă tot îmi e pofta când vad pe altul ca fumează dar mă abtin eu va sfătuiesc sa nu stati in locuri unde se fumează e mai usor sa te lasi , eu de când mam lăsat tușesc din când in când dar in primele săptămâni tuseam tare si îmi vinea ceva maro sus si acum rusesc da nu asa rău sper sa va fie de folos ce am scris eu aici

    Raspunde la acest comentariu
  8. Claudiu
    Claudiutrimis la 22/4/2014

    Am 16 ani si nu am pus niciodata gura pe o tigara! Fac sport de la 13 ani si pot spune ca ma simt EXCELENT. Am fost tentat de cateva ori sa ma apuc de fumat, ba venea unu la mine "ia ma trage si tu un fum " ba venea unu sa-mi puna tigara la gura.. de fiecare data am plecat de langa ei si nici nu vreau sa vorbesc cu ei sau chestii de genu.. Parerea mea este ca trebuie sa fii cam redus mintal sa te apuci de fumat pentru ca este in joc viata ta.

    Raspunde la acest comentariu
  9. Alex
    Alextrimis la 12/12/2013

    Nu inteleg cum ii posibil sa nu va lasati de fumat cand ii vorba numai de un an. Mai mult fumati ca va plictisiti si asta am observat si eu. Faceti un sport sau ceva care sa va ocupe timpu si o sa va lasati usor. Eu am fumat si m-am lasat dupa 3 ani ( timp de 1 an de zile ) acuma m-am reapucat, din motive personale. Nu ii cool sa fumezi si nici nu iti arati inteligenta prin simplu fapt ca fumezi.

    Raspunde la acest comentariu
  10. Andreea
    Andreeatrimis la 8/1/2013

    Fac 14 ani si de cand am facut 13 ani mam apucat de fumat....am incercat sa ma las ..mam uitat la diferite filmulete despre asta dar nu pot...am foarte multe probleme in familie si cand sunt suparata ma calmez fumand....am incercat si droguri iti da o paranoie tare dar nu o sa devin dependeta....Nu stiu ce sa fac ca sa ma las as dori niste pareri...Multumesc

    Raspunde la acest comentariu
  11. Ema
    Ematrimis la 20/3/2012

    Buna tuturor!Desi am numai 15 ani,am incercat si eu sa fumez.Nu stiu de ce,pur si simplu am simtitit nevoia sa o fac.Am tras de vreo 5X dintr-o tigara apoi m-am oprit si am aruncat-o realizand ce mare greseala fac.Oricum,faza e ca intradevar iti lasa o oarecare senzatie de bine si te clameaza insa fumatul e foarte nociv si mai bine nu...

    Raspunde la acest comentariu
  12. Mada0000
    Mada0000trimis la 5/3/2012

    De multe ori incepi a fuma din cauza anturajului, nu poti nega ca e o senzatie faina sa stai la tigare cu prietenii , sa nu stie mama sau tata ce faci tu .Hai sa fim seriosi ! De la 1 2 3 tigari nu devi dependent .Devii dependent dupa o perioda mai lunga de fumat continuu, 2 3 ani.Si te poti apuca de fumat si din cauza familiei, de vina fiind problemele din familie,atunci cand divorteaza parintii tai, tatal sau mama e alcoolica , si n probleme de genul asta afecteaza un adolescent.Atunci, el gaseste un fel de consolare in aceste tigari,droguri,bautura etc.. Nu e sanatos , si suntem constienti de asta.Alti adolescenti incep sa fumeze din cauza problemelor in dragoste , din dorinta de a fi la

    Raspunde la acest comentariu
  13. Vanessa
    Vanessatrimis la 2/12/2011

    Articolul este bine conceput....eu fumez din clasa a 6 a ...cand fumez ma sint excelent...chiar daca am probleme cu sanatatea....dc m.am apucat de fumat..?...cum a spus si Julian...din cauza anturajului....parintii mei sunt plecati din tara si am ramas la bunici.....si asa am intrat si eu in lumea fumatorilor......am incercat sa nu mai fumez...insa nu pot ..si cand sunt bolnava fac ce fac si tot la tigara ajung.....Acum chiar imi pare rau ....ca m.am apucat de fumat...cu zi ce trece fumez din ce in ce mai mult...un pachet de tigari imi ajunge doar 2 zile...uneori nici alea'........Din cauza lor am cercane(care le ascund cu o tona de fond de ten sau pudra),la sport sunt varza(daca alerg 30 de metri gafai mai rau ca un adolescent care a alergat un km),de fiecare data am picat la proba de rezistenta,..,,tusesc incontinuu:|...asa ca va rog...SPUNETI NU FUMATULUI!...

    Raspunde la acest comentariu
  14. Julian
    Juliantrimis la 21/8/2011

    Salut!!! Nu este de vina familia ci anturajul eo a 14 ani si fumez de pe la 13 si mai nou aku iau si droguri si totul vine de la anturaj si nu is bune deloc tigarile am vrut sa le las dar nu am putut + ca in familia mea mai au loc si certuri si o tigare ma relaxeaza complet si nu cred k dauneaza chiar asa de mult k sa dauneze trebe sa fumezi multi ani nu k fumezi 10 tigari pe zi... in fine oricum nu incercati sa fumati;)o sa va para rau mai tarziu

    Raspunde la acest comentariu
  15. Cristiana
    Cristianatrimis la 14/6/2011

    Draga Bianca greseti enorm cum gandesti`...nu te condamn`...ai doar 14 ani`.... peste vreo 4-6 ani vino inapoi pe site si reciteste`ti comm.,eu sunt anul 2 la faculta.... inceputul fumatului... stiti cum e? stai cu colegi in pauza...da e adevarat dar principala....cand dai de anumite probleme (daca esti mutat de acasa adik orash strain pentru facultate) pe care nu le-ai avut langa parinti sau mai ales daca esti in sesiune bagi o tigara... iar relaxarea stiti de unde vine??? de la controlarea respiratiei si uite ca vine linistea, singuri fara tigara mai greu sa`ti gasesti puterea sa te controlezi.... apoi tot bagi bagi pana devine dependentza. Deci bianca felicitari ca nu vrei sa fumezi si nu`ti place... dar nu e deloc cum zici ai sa vezi cand mai cresti si sincer...probabil vei fi o fumatoare inraita daca la doar 14 ani ai incercat:) Numai bine

    Raspunde la acest comentariu
  16. yyna24
    yyna24trimis la 30/9/2010

    La mine în familie nu fumeazã nimeni! Nu am înteles niciodatã ce înseamnã bãþul ãla þinut în gurã sã ardã?Da sigur, un viciu, dar printre cele mai periculoase pentru toata lumea!Dacã cineva gãseºte un singur motiv

    Raspunde la acest comentariu
  17. Bianca
    Biancatrimis la 2/11/2009

    Eu am tras chiar azi, primul fum de tigara din viata mea, eu avand varsta de 14 ani. Ceva mai oribil ca tigara nu exista. Nici macar nu am tras un fum complet. Deja simt ca mi rau si imi vine sa vomit. Este oribila, ingrozitoare si daunatoare. Nu stiu cum alti adolescenti de varsta mea pot fuma. Sunt atatea metode prin care sa fii cool. Articolul este foarte interesant. Prin experienta asta garantat nu voi mai fuma nici macar partial. Groaznic! Nu va apucati de fumat ca numai scapati de acest viciu.

    Raspunde la acest comentariu
  18. Carmen
    Carmentrimis la 30/8/2008

    Intradevar este un articol foarte bine punctat si ar fi un mare castig daca ar exista o metoda prin care parintii ar reusi sa convinga copii sa nu ajunga aici.Cred ca problema tot de la familie pleaca si orice greseala a copilului se regaseste undeva in comportamentul parintelui.

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII