Ce se întamplă când copiii iși pierd prea devreme dinții de lapte? - sfatul medicului stomatolog pediatru

Ce se intampla cand copiii isi pierd prea devreme dintii de lapte? - sfatul medicului stomatolog pediatru

Ce se întamplă când copiii iși pierd prea devreme dinții de lapte? - sfatul medicului stomatolog pediatru

Atenție, părinți! Este important să știți că una dintre cele mai mari greșeli pe care le poate face un medic stomatolog pediatru este să extragă dinții de lapte ai copilului înainte de a încerca să îi salveze.

• Pierderea precoce a dinților temporari poate duce, în majoritatea cazurilor, la apariția anomaliilor dento-maxilare, care pot fi corectate doar cu ajutorul aparatelor dentare sau, în unele cazuri, prin intervenții chirurgicale complexe și costisitoare. Iată sfaturile medicului stomatolog pediatru pentru a preveni aceste complicații.

Ce determina pierderea prematura a dintilor de lapte?
Efectele negative ale extractiei premature a maselelor
Ce facem daca dintii de lapte sunt extrasi prea devreme?
Important!
Atentie! Reducere speciala!

Cea mai mare greseala a unui medic stomatolog pediatru este sa extraga dintii de lapte ai copilului inainte de a incerca sa ii salveze.

Deoarece pierderea precoce a dintilor temporari duce in majoritatea cazurilor la aparitia anomaliilor dento-maxilare ce pot fi tratate doar cu ajutorul aparatelor dentare sau prin interventii chirurgicale complexe si costisitoare.

Oasele maxilare nu se pot dezvolta armonios, iar riscul instalării obiceiurilor vicioase (precum pozitia gresita a limbii in raport cu maxilarele) este extrem de ridicat si daunator alinierii dintilor permanenti pe arcada.

Ce determina pierderea prematura a dintilor de lapte?

Aparitia cariilor la nivel interdentar si agresiunile externe sunt principalele cauze ale pierderii prematura a dintilor temporari. Odata instalata caria dentara, aceasta evolueaza extreme de rapid la suprafata si in adancime, in mai putin de 2 luni ajungand sa afecteze nervul dintelui.

Cea mai des intalnita si agresiva afectiune a dintilor frontali este asa-numita “carie de biberon”, care pe langa disconfortul estetic, fonetic si psihologic pe care il produce, poate afecta inclusiv integritatea mugurilor dintilor permanenti. Cu alte cuvinte, netratarea cariilor de biberon va duce la dezvoltarea afectiunilor carioase si pe dintii definitivi care vor inlocui dentitia temporara. Iar tratarea acestora va fi mult mai complicata si va presupune costuri semnificativ mai mari.

Efectele negative ale extractiei premature a maselelor

Daca molarul temporar se extrage prematur, molarul permanent va fi afectat in 2 feluri:

1. Va erupe prea devreme - iar datorita faptului ca nu a stat suficient timp in grosimea osului maxilar va fi slab mineralizat, asadar vulnerabil la atacul acid al placii bacteriene, si va fi predispus la aparitia cariilor.
2. Va ramane inclus
in osul maxilar - va aparea o “punte osoasa” peste radacina dintelui permanent successor, ceea ce va duce la necesitatea unui tratament chirurgical, urmat de un tratament ortodontic complex (cu aparat dentar).

Ad-Extra3:

Ce facem daca dintii de lapte sunt extrasi prea devreme?

Chiar daca dintele temporar va fi inlocuit de cel permanent, spatiul ramas in urma pierderii premature a dintelui de lapte trebuie mentinut. Stomatologia moderna ofera solutii estetice si functionale pentru copii, cele mai cunoscute fiind coroanele dentare sau anumite tipuri de tratamente ortodontice. Prin purtarea lor, efectele negative ale pierderii dintilor sunt diminuate semnificativ.

Important!

Dintele este cel mai bun mentinator de spatiu! De aceea, dintii de lapte ai copiilor trebuie tratati de catre medici stomatologi pediatri, in clinici specializate care dispun de aparatura adaptata copiilor si tehnici moderne de tratament. Extractia este ultima solutie care trebuie luata in calcul!

Despre dintii de lapte, mai cititi

Modificarile de culoare pe dintii de lapte: cauze, tratament si preventie
Ingrijirea dintilor de lapte
luorurile si dintii copilului

Implantul dentar
 
Zaharul si alimentatia copilului mic 
Alaptarea nu mareste riscul de carii la bebelus 
Dantura in timpul sarcinii 
Pierderea danturii prezice aparitia unor boli 
Bauturile gazoase distrug dintii 

  Forum de stomatologie pentru copii

Cabinet stomatologic pentru copii

Material facut cu sprijinul De4kids pentru Desprecopii.com © 2024

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 3 comentarii

  1. Paiusi Andreea
    Paiusi Andreea trimis la 21/8/2021

    Buna ziua!am un bebe de aproximativ 2ani si in urma cu 2 saptamani a avut un incident, s-a caţarat pe un gard si a cazut iar in urma impactului i-a cazut un dinte(cu tot cu radacina)..cat este de grav?am fost la doctor stomatolog si mi-a spus sa stau liniştita..nu stiu ce sa fac,ce ma sfatuiti!

    Raspunde la acest comentariu
  2. Tatiana Dobrea
    Tatiana Dobreatrimis la 11/12/2020

    Buna ziua. Am un baietel de 4 ani si 11 luni. Azi jucindu-se la un moment dat a venit la mine cu un dinte de lapte scos in palma si mi-a zis ca i-a cazut cind a tras cu gura de coltul paturicai preferate, nu s-a lovit nu a plins si nici nu a avut vre-un impact mecanic(cadere lovitura,etc)fiind chiar in preajma mea si a sotului. Dntii nu au carii si respectam cu strictete igiena dentara. Am depistat ca si dintele vecin se clatina rau, Ce se intimpla? De ce ai cad dintii asa devreme mai am 2 copii mai mari si nu am avut asemenea situatii. Va rog sa ma indrumati cum sa inteleg daca este ceva grav sau nu? Cu siguranta vom face o programare la medicul stomatolog insa sunt foarte ingrijorata de acest fapt? Va multumesc anticipat de raspuns! Cu urari de sanatate multa, Tatiana

    Raspunde la acest comentariu
  3. Costa flavia
    Costa flaviatrimis la 4/12/2020

    Buna ziua am un baietel de 5 ani şi a facut puroi la dintele de lapte şi a trebuit scos neaparat din pacate,altfel nu sa putut,întrebarea mea este,acum trebuie sa îi se faca un loc pt a putea iesi un nou dinte pe la 9 ani,am înţeles ca se va astupa aceasta gaura si nu va mai avea loc sa iasa celalalt, sunt în dilema totala,mulţumesc pentru raspuns

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII