Platfusul la copil: cauze si tipuri

Platfusul la copil -  cauze si tipuri

Platfusul la copil: cauze si tipuri

Platfusul - sau piciorul plat - se caracterizeaza prin probusirea boltei plantare a piciorului. Daca medicul este de parere ca micutul tau are platfus, e bine sa dai atentie sporita incaltamintei pe care i-o cumperi.

Iata ce tipuri de platfus exista, care sunt cauzele si cand ar trebui sa te ingrijoreze platfusul copilului.

- veti citi:
Majoritatea copiilor se nasc cu platfus
Tipuri de platfus
Cauzele platfusului
Cum influențează încălțămintea dezvoltarea piciorului?
Când ar trebui să te îngrijoreze piciorul plat al copilului tău?
Experiente ale parintilor cu copii diagnosticati cu platfus

Majoritatea copiilor se nasc cu platfus

Majoritatea copiilor se nasc cu platfus, iar ca ulterior, pe la vârsta de trei-patru ani, talpa incepe sa se arcuiască. Exista insa situaţii în care acest lucru nu se întâmplă.

În astfel de cazuri, poţi observa că micuţul tău calcă în interior şi că uneori manifestă dureri în talpă sau la nivelul gleznei atunci când merge sau când aleargă. Platfusul - sau piciorul plat - se caracterizeaza prin probusirea boltei plantare a piciorului. Daca medicul este de parere ca micutul tau are platfus, e bine sa dai atentie sporita incaltamintei pe care i-o cumperi.

Piciorul plat flexibil este considerat normal la copiii mici.  Peste 90% dintre copiii sub 4 ani au picior plat flexibil  deoarece bolta plantară se formează începând cu vârsta de un an până la 6-8 ani, ca urmare a dezvoltării oasele piciorului şi întăririi aparatului ligamentar pe măsură ce copilul merge din ce în ce mai mult. La unul din 7 copii bolta nu se va dezvolta, astfel incat 15% dinte adulti vor avea picior plat.

Tipuri de platfus

1. Platfus flexibil

Aceasta este cea mai comună formă de platfus. Piciorul pare plat când se stă în picioare, dar arcul se formează când se mișcă degetele sau piciorul este în aer.

2. Platfus rigid

Este o afecțiune întâlnită în 2% dintre cazurile celor afectați de platfus și este de obicei cauza fuziunii oaselor tarsale, care duc la un picior inflexibil și care este dureros în timpul mersului. Ce este foarte important de precizat aici este că pantofii speciali (cu talonet) pot chiar înrăutăți starea acestor pacienți. Dacă aveți un copil mic care se plânge de dureri în timpul mersului, consultați un specialist care poate interveni chirurgical și repara afecțiunea.

Cauzele platfusului

Platfusul poate avea mai multe cauze: poate fi rezultatul unei predispoziții genetice, poate fi consecința unui accident, poate face parte din procesul natural de îmbătrânire al organismului sau poate să apară la femeile însărcinate, a căror greutate a crescut brusc în timp foarte scurt.

Totuși, mai există o teorie avansată în urma unui studiu realizat pe 2300 de copii, conform căreia încălțămintea ar fi și ea o cauză pentru această afecțiune.

Pornind de la ideea că în cabinetele occidentale acest diagnostic este mult mai popular decât în cele din Orient, cercetătorii au constatat o creștere serioasă a incidentei platfusului în rândul copiilor încălțați, față de cei care purtau doar ocazional încălțări. Concluziile studiului (pe care îl puteți citi aici https://www.bjj.boneandjoint.org.uk/content/74-B/4/525.full.pdf) vorbesc fără echivoc de pericolul încălțărilor - mai ales înainte de vârsta de 6 ani - și de importanța unor încălțări care să lase piciorul liber, alături de posibilitatea de a petrece cât mai mult timp desculți.

Ad-Extra3:

Cum influențează încălțămintea dezvoltarea piciorului?

Flexibilitatea naturală a piciorului are ca scop adaptarea pe diferite suprafețe de mers pentru a atenua greutatea și șocurile pentru restul organismului. Încălțările sunt însă o suprafață rigidă, în care piciorul nu se poate adapta diverselor condiții. Împiedicând piciorul să se își folosească complexa musculatură, nu duce decât la slăbirea acestor mușchi și în timp la căderea boltei piciorului.

Majoritatea încălțărilor țin degetele strânse și nu permit distanțarea lor pentru ca degetul mare să preia (așa cum este construit) majoritatea greutății. Strângerea degetelor într-o astfel de poziție și incapacitatea degetului mare de a-și menține funcția primordială, obligă bolta piciorului să preia ea din această greutate.

În mod normal, piciorul plat dispare în jurul vârstei de 5-6 ani, când piciorul începe să își piardă din flexibilitate. Un studiu (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1664169/pdf/bmj00203-0006.pdf) mai vechi, a arătat că la vârsta de 2 ani 90% dintre copii au piciorul plat și doar 4% mai au această caracteristică până la 10 ani.

Când ar trebui să te îngrijoreze piciorul plat al copilului tău?

Piciorul plat flexibil este frecvent nedureros şi nu interferă cu mersul sau practicarea unor sporturi şi ca urmare nu necesită vreun tratament.

Totusi, atunci când piciorul este încă plat deşi copilul a împlinit vârsta de 8 ani şi se plânge de durere sau oboseală la nivelul piciorului sau gambei trebuie consultat medicul ortoped pediatru pentru o examinare completă şi stabilirea tratamentului. Foarte rar, când metodele de ortezare şi/sau kinetoterapie nu au dat nici un rezultat, este nevoie de o intervenţie chirurgicală. 

Experiente ale parintilor cu copii diagnosticati cu platfus

Platfus - va rog pareri
Joi baietelul meu de 3 ani si 10 luni a fost dignosticat cu platfus, de catre un medic pediatru. Ne-a dat trimitere la un centru de ortopedie, acolo i-a luat amprenta plantara, tehnicianul de acolo mi-a confirmat ca bolta plantara este cazuta de tot, dar mi-a zis ca sunt sanse sa isi revina intr-un an sau 2...depinde. Normal ca vom purta inaltator plantar, vreau sa ii fac ghete si ghetute ortopedice, desi ma gandesc sa o luam treptat... intai inaltator... ghetele sunt rigide, mi-e ca le refuza din prima. Si acum intrebarea: ati trecut prin asa ceva cu copiii vostri? In cat timp se vad rezultatele purtarii de talonet ortopedic? Multumesc. Sunt suparata, desi stiu ca si sotul meu a avut si i s-a corectat prin purtare de talonet citeste in continuare aici.

Platfus la 1 an si 4 luni
Pediatra mi-a spus ca are platfus bilateral, mi-a dat trimitere la spital iar acolo mi-au spus ca e prea devreme pentru diagnosticul asta si sa-l mai las in pace pina la vreo 3-4 ani. Dar eu sint cam nelinistita, am vazut ca dr din spital nu avea specialitatea ortopedie ci chirugie si am auzit de copilasi care poarta talonet de pe la doi ani. Asa ca am hotarit sa ma duc si la un specialist dar nu stiu nici unul si parca nu m-as duce la primul cabinet de ortopedie pe care-l gasesc. Daca ma poate ajuta cineva v-as fi recunoscatoare citeste in continuare aici.

  Platfus la copil de 2.5 ani
Fetita mea are platfus si inca nu am intrebat doctorul despre ce este de facut citeste in continuare aici.

Baletul corecteaza platfusul?
Fetita mea are 2,2 ani si m-a mostenit pe mine cu piciorul plat. I-am facut si ghetute ortopedice, dar e imposibil sa o incalt cu asemenea monstruozitati!!! M-am sfatuit si cu o profesoara de balet si a zis ca de la 3 ani se poate incepe baletul, ca se mai corecteaza.. a mai sacpat cineva de platfus in felul asta? Si mai am o mica intrebare...botosei de casa nr.24 cu taloneta exista in Romania? Sau talonete simple pt. copii mici, sa le putem adapta la orice fel de incaltaminte? citeste in continuare aici.

Mers de rata sau Platfus!
Pitica mea de doar 3 ani a inceput de cateva zile sa-mi spuna ca o doare piciorul stang si merge ca o rata schioapata. I-am analizat picioarele si am realizat ca are inceput de Platfus,lucru care pana acum nu l-am sesizat. Ma duc acum la pediatru,el spune ca trebuie sa o vada de urgenta si sa-i prescrie papuci ortopedici,ma intreb,cum se face ca pana acum nu a avut nicio problema? V-ati confruntat cu asa ceva citeste in continuare aici.

  Copilul merge cu piciorul spre interior
Ideea e ca sunt un pic ingrijorata din cauza baietelului meu de 1 an si 9 luni,care merge cu labuta piciorului stang orientata spre interior.La 1 an mergea cu ambele picioruse asa si foarte cracant,am mers cu el la pediatru pentru a-mi da trimitere la ortoped dar mi-a spus ca nu este necesar pentru ca se va corecta,are un pic de rahitism...nu i-am dat nici Vigantolul zilnic...
Intr'adevar mersul lui s-a corectat,nu mai e asa cracanat,cu piciorul drept merge ok,iar la stangul se observa mai mult cand e incaltat.
Si eu merg cu picioarele orientate un pic spre interior,dar nu se observa(la fel si tatal meu),dar la Sebi este doar la un picior.Oare se va rezolva cu timpul? V-ati confruntat cu o astfel de problema,sau ati mai auzit la alti copii? citeste in continuare aici.

autor: Desprecopii.com, Toate drepturile rezervate (c) 2018 -
referinte: Forumul Desprecopii, WebMD si Academia Americana de Pediatrie 2018

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Ortopedie

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII