Etapa NU a copilului: sau un fel de adolescenta ultra precoce. Cateva sfaturi tactice

Etapa NU a copilului -  sau un fel de adolescenta ultra precoce. Cateva sfaturi tactice

Etapa NU a copilului: sau un fel de adolescenta ultra precoce. Cateva sfaturi tactice

În jurul vârstei de 2 ani... începe ETAPA "NU". Sau, așa cum spunea o mamă pe forumul Desprecopii, aceasta este etapa când trebuie să începem antrenamentul pentru adolescența viitoare a copilului.

Copilul descoperă puterea magică a cuvântului "NU", iar părinții ajung în punctul în care simt că nu mai au lucrurile sub control... așadar, intrăm într-o etapă cu crize de isterie, tantrum-uri, urlete în public și lacrimi de crocodil. Copilul ne arată brusc tot felul de emoții noi și răspunde ferm la tot: "Nu!"

Păstrați-vă calmul, pentru că această fază a copilăriei este normală și utilă. 🧒

veti citi
Etapa NU si de ce este ca un fel de pubertate precoce: despre incapatanare si refuz
Care este ETAPA NU? (sau pubertatea ultra precoce)?
Impuneti limitele: cum ne asiguram ca micutul respecta regulile?
Ramaneti calmi si nu va pierdeti rabdarea
 

Etapa NU si de ce este ca un fel de pubertate precoce: despre incapatanare si refuz

In jurul varstei de 2 ani ... incepe ETAPA NU. În timpul acestei etape de Negatie -  copilul face un pas important spre independenta. Pare ca se lupta constant cu mami si tati si chiar se inchide in sine. Nu face acest lucru pentru a va necaji, ci lucreaza din greu pentru a creste.

Care este ETAPA NU? (sau pubertatea ultra precoce)?

Etapa NU sau pubertatea ultra precoce (sau faza "nu") începe când copilul are un an si jumatate sau doi ani si se termina în jurul anului al patrulea al copilariei. O perioada de doi ani si jumatate în care copilul  trece printr-o mare schimbare si descopera ca este o persoana cu personalitate proprie. El nu se mai numeste dupa nume, ci vorbeste despre "eu". Incapatânarea, nemultumirea, si raspunsul cu "NU" la toate intrebarile, este modul sau propriu cu care clarifica faptul ca este o persoana proprie, cu o vointa proprie. În timpul pubertatii copilului realizeaza ca are propria sa opinie, si poate lua propriile decizii. De fapt, copilul îsi declara independenta în aceasta faza a vietii.

Calendarul de crestere al copilului

În timpul acestei etape de Negatie -  copilul face un pas important spre independenta. Pare ca se lupta constant cu mami si tati si chiar se inchide in sine. Nu face acest lucru pentru a va necaji, ci lucreaza din greu pentru a creste. Copilul are o dorinta puternica de a fi independent, si se simte repede limitat. El nu stie inca ca exista limite pentru ceea ce este permis si ce nu este permis. Acesta este motivul pentru care, uneori vrea mai mult decât poate, si asta il frustreaza. Daca nu obtine toata libertatea, el devine furios sau frustrat, începe sa bata din picioare, si se opune.

Ad-Extra3:

Prevenirea comportamentului negativ

Unele lucruri care sunt prea dificile sau periculoase pentru el, cum ar fi anumite jocuri sau activitati, pot provoca frustrare. Încercati sa evitati aceasta frustrare lucrand cu el, sau oferind o alternativa. În felul acesta, el nu aude de fiecare data ca nu se poate, sau nu este permis, pentru ca este înca prea mic ca sa inteleaga. De altfel, nimanui nu-i place sa auda asta. Este important sa nu incercati sa rezolvati totul pentru copilul dvs. si sa oferiti întotdeauna o alternativa. Daca copilul nu se afla în pericol, ajutati-l sa faca ceva, fara a trebui sa rezolve imediat. Lasa-l sa testeze si sa vada daca functioneaza. Daca lucrurile merg bine, atunci acesta este un impuls pentru încrederea în sine.

Copilul are nevoie de granite

Uneori insa, ceva nu este permis si nu exista alta alternativa. Mentineti-va pozitia, si spuneti-i copilului de ce ii interziceti anumite lucruri. Fiecare copil are nevoie de granite. Cand acestea ii sunt trasate, îi da un sentiment de securitate si apreciere: inseamna ca va pasa de el. Daca ramaneti consecventi, copilul tau va sti, într-un anumit moment, ca într-adevar nu poate încalca limitele.

Copilul  poate dori, de asemenea, sa descopere ceva, dar în acelasi timp sa se teama de aceste noi descoperiri. Totul evoca sentimente noi, pe care le poate experimenta intens. El nu întelege de unde provin aceste sentimente sau ce simte exact. Un tantrum sau o criza de plâns este atunci modul sau de a raspunde. Citeste si 2 ani: inceputul crizelor de personalitate si independenta 

Deci ii dam toate libertatea pe care o cere?

Deci, ii dam copilului toata libertatea, pentru a preveni crizele de furie si negatie? Nu, nu aceasta este solutia. De fapt, copilul tau nu se poate descurca înca. Prin urmare, este important sa îi oferim suficienta libertate de dezvoltare, pe de o parte, si îndrumare si limite, pe de alta parte. Daca gasiti un echilibru frumos între ele, sunteti pe drumul cel bun.

Ca parinte al unui copil in etapa NU - sau aceasta pubertate ultra prematura, trebuie sa cântariti în mod constant ceea ce este si nu este justificat. Destul de ciudat. Pentru ca vreti sa va protejati copilul împotriva tuturor. Va ajuta sa faceti aranjamente cu copilul dumneavoastra. De la acea vârsta este posibil. Daca copilul doreste sa ajute cu pregatirea mancarii, discutati cu cu el, asezarea tigaii pe foc este inca dificila pentru el, dar ca poate ajuta la spalarea legumelor.

Impuneti limitele: cum ne asiguram ca micutul respecta regulile?

Acordati o atentie deosebita momentelor când spuneti "nu". Merita confruntarea? Nu spuneti "nu" de fiecare data, pentru doriti sa se întâmple asa cum ati procedat. Poate ca ideea lui este buna, insa metoda dvs este diferita. Uneori va întrebati de ce credeti ca ceva nu este permis. Dar daca el deja striga sau bate din picior, nu este convenabil sa spuneti "da". Exista sanse ca acest comportament sa devina un mijloc frecvent de a obtine ce vrea. Ar trebui sa eviti cu siguranta acest lucru.

Fiind consecvent si dati un exemplu bun, astfel puteti exercita mai multa influenta asupra copilului dumneavoastra. Cititi aici de ce este atât de important sa dati un bun exemplu.

Citeste Cea mai buna modalitate de a preveni aparitia unui acces de furie la copii este ca parintii sa isi cunoasca reactiile

Oboseala strica treaba

Amintiti-va ca uneori oboseala va poate strica socotelile. Nimanui nu îi place sa treaca prin întregul supermarket chiar înainte de cina. Deci nici copilului.

Indiferent de modul în care procedati, fiecare copil devine în mod regulat frustrat. Reactionând calm si aratând empatie, evitati sa declansati o mica scena isterica. Daca va pierdeti rabdarea - si acest lucru se întâmpla oricui în orice moment - copilul dvs. va simti ca este în control. si asta nu este intentia, nu-i asa?. Ramâneti calmi, si recunoasteti frustrarea copilului. Asta nu înseamna ca trebuie sa capitulati la cererile sale. Indicati ca sunteti constienti de modul în care se simte, si ca este normal pentru un copil. Ramaneti insa pe pozitii. Daca cedati în timpul unui tantrum, el stie ca dorintele sale se pot rezolva prin strigate. Citeste Accesele de furie ale copiilor: ce putem face si ce nu trebuie sa facem

Nu conteaza ce cred altii ...

Va enervati repede atunci când copilul face o mica criza de nervi? Gânditi-va de ce va enervati atât de mult. Poate pentru ca va este teama sa pierdeti controlul asupra copilului? Sau va faceti griji despre ce vor gândi ceilalti? Sau aveti prea multe asteptari, si vreti ca copilul dvs. sa se comporte într-un mod exemplar? Stresul provocat de aceste ganduri determina modul în care reactionati într-o astfel de situatie. Descoperind cauza reactiei dvs, veti putea reactiona calm data viitoare.

Este copilul tau destul de încapatânat sau suparat?

Acesta este de obicei un semn bun. Pe lânga faptul ca face un pas în independenta sa, acest comportament arata, de asemenea, ca se simte în siguranta si familiarizat cu dvs. El îndrazneste sa fie deranjat si stie ca, în ciuda comportamentului lui pasionat, îl iubiti.

Unii copii se comporta într-o maniera exemplara la gradinita sau la scoala. Odata ajuns acasa, pot tipa, plânge si face crize de tantrum. Adesea, copiii pot face acest lucru numai în mediul familiar. Doar ei se pot exprima complet. Atât de secret este si un compliment. Nu-i vedeti încapatânarea ca ceva negativ. Desi uneori este destul de dificil sa se rezolve problema.
Sfaturi în timpul pubertatii copilului

Fiecare copil are ocazional un tantrum. Adesea, exact atunci când dorintele sale nu se materializeaza, cum ar fi într-un magazin aglomerat, sau când va grabiti.

Ce faceti? Retineti aceste sfaturi:

Ramaneti calmi si nu va pierdeti rabdarea

Observati ca sunteti foarte suparat(a)? Luati o mica pauza sa va calmati, si spuneti copilului ca trebuie sa va racoriti pentru a va linisti. În acest fel, ati stabilit imediat un exemplu bun. si  apoi cereti-va scuze. O lectie frumoasa pentru copilul tau! Uneori poate ajuta la identificarea emotiei copilului ("vad ca esti suparat") si oferiti o alternativa ("Ce ne vom gândi sa facem astfel încât sa te bucuri din nou?"). Aratati ca întelegeti cum se simte, îl poate ajuta foarte mult.
   
Uneori ajuta sa duceti copilul într-un loc diferit, dar sigur si familiar. Multi copii se linistesc, apoi continua sa joace. Spuneti-i clar ca nu este un loc de pedeapsa, ci ca: "Aici poti sa fii suparat".

tantrul copil criza
In fotografie, o fetita are un tantrum in magazin - tatal ei si bunicul ei astepta sa isi termina criza de nervi dar nu intervin deloc.

Luati copilul în serios

Uneori nu va puteti abtine din ras atunci cand copilul incepe sa faca o mica criza din nimic. Pentru ca te-ai asezat la masa pe locul gresit, ai taiat pâinea în prea multe bucati, sau pentru ca ai chicotit la ceva ce a spus. Indiferent cât de amuzant si dragut este copilul dvs., încercati sa va controlati râsul si sa îl luati în serios. Sentimentul lui este foarte real în acel moment.

Dar nu întotdeauna!

Nu va luati intodeauna in serios, si îndrazniti sa cedati uneori copilului. Daca este clar pentru copilul tau care sunt limitele, este minunat sa cedati uneori dorintelor sale. Alergati impreuna desculti prin gradina, sau mâncati intr-o seara cu mâinile. Nimic nu intareste legatura dintre parinti si copii decat momentele frumoase impreuna.

Tantrumul copilului sau plansul programat: cum le prevenim eficient

Tantrumurile sau crizele de plans necontrolat ale copilului - sau valuri mari de emotie cu care se confrunta parintii oricarui copilas dupa 2 anisori ... Asadar, copilul face o criza de furie in public iar noi, parintii trebuie sa stim cum sa ii facem eficient fata. Iata cateva sfaturi foarte bune ...

Citeste mai departe articolul complet AICI

Sfaturi la obiect despre cum trebuie reactionat in diverse momente de negatie:

Ce facem cand copilul tipa si urla
Cum ii cumintim pe copiii neastamparati? 
Cand copilul atinge si sterpeleste obiectele periculoase 
Cand copilul arunca mancarea si tacamurile in mod intentionat
Cand copilul musca si / sau loveste
Cand copilul se agita si se enerveaza in timp ce este imbracat\

Mai multe despre psihologia copilului aici > 

Va asteptam pe forumul special: PARENTING - sau despre meseria de parinte

redactor: Luana Ungureanu-vanDijk, Psiholog, Utrecht Olanda - in exclusivitate pentru Desprecopii.com
Toate drepturile rezervate © 2024
referinte
psychologytoday.com

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII