Papusa anorexica sau despre jucarii stupide
- De cativa ani incoace, auzim periodic tot felul de stiri despre felurite jucarii care pun in pericol educatia si dezvoltarea armonioasa a copiilor. De fiecare data ne apuca revolta… si nu intotdeauna impotriva producatorilor, ci mai degraba impotriva celor care alimenteaza constant astfel de subiecte, nefacand, in cele din urma, decat sa creasca popularitatea produsului pe care il critica.
Jucariile bizare si educatia copiilor
De cativa ani incoace, auzim periodic tot felul de stiri despre felurite jucarii care pun in pericol educatia si dezvoltarea armonioasa a copiilor. De fiecare data ne apuca revolta… si nu intotdeauna impotriva producatorilor, ci mai degraba impotriva celor care alimenteaza constant astfel de subiecte, nefacand, in cele din urma, decat sa creasca popularitatea produsului pe care il critica.
De acord, unele jucarii, de genul plusurilor in forma de materii fecale, sunt de-a dreptul stupide si nu vad nicio cale prin care un parinte le-ar putea transforma intr-o sursa de amuzament pentru propriul copil (cu toate ca s-ar putea sa se gaseasca si in acest caz argumente, cine stie…). Exista insa jucarii controversate, asupra carora parerile sunt impartite si parintii sunt, in cele din urma cei care iau decizia daca ele sunt sau nu potrivite pentru propriii copii. Nu vad care este problema… E ca si cum optezi sa te imbraci sau nu cu o anumita haina, sa citesti sau nu o anumita carte, sa te uiti sau nu la un anumit post tv si exemplele pot continua.
Revenind insa la jucarii…
Se pare ca exista, in ultimii ani, o adevarata strategie de marketing a firmelor producatoare, de a scoate pe piata diverse papusi care starnesc controverse. Astfel, dupa Barbie insarcinata, deformata sau mai stiu eu cum, dupa papusi care trebuie alaptate, iata ca a venit si randul papusii… anorexice. Despre ce este vorba, de fapt? Obiectul disputei il constituie de aceasta data o papusa care urmeaza sa fie pusa in vanzare in Marea Britanie din luna februarie, la un pret de circa 35 de lire sterline si al carei principal motiv de atractie este acela ca refuza sa manance. “Nenuco won’t eat” este o papusa ca oricare alta, dar care a facut deja valva in randul asociatiilor care sunt mereu preocupate de binele si de educatia copiilor si a parintilor.
Motivul? Lingurita cu magnet care o face pe papusa sa intoarca capul cand i se da de mancare. Pentru a face papusa sa manance, trebuie ca lingurita sa fie apasata cu forta pe gura ei, ceea ce a declansat o adevarata isterie printre luptatorii impotriva anorexiei, care au acuzat firma producatoare ca popularieaza o jucarie nociva. In replica, cei de la Famosa, firma spaniola producatoare, sustin ca de fapt jucaria a fost astfel conceputa incat sa ii ajute pe copii sa inteleaga frustrarile din viata reala si cat de important este sa manance corect. E drept ca nu au precizat despre ale cui frustrari este vorba, despre ale parintilor sau despre ale copiilor… Reprosul a venit in schimb si mai dur, din partea asociatiei Young Minds, care sustine ca papusa trimite un mesaj gresit catre copii si anume acela ca refuzul mancarii nu este un comportament normal, influentand astfel negativ atitudinea copiilor fata de mancare si fata de imaginea propriului corp. Aceeasi atitudine ostila fata de papusa impricinata o au si numerosi parinti, care considera ca orice jucarie care incurajeaza refuzul mancarii este nesanatoasa. De aici si pana la legatura cu anorexia nu a fost decat un pas. Astfel, mai multe asociatii caritabile care lupta impotriva anorexiei au declarant ca papusa “Nenuco won’t eat” este o papusa anorexica, ce promoveaza subliminal ideea de anorexie.
In replica, Nikki Jeffery, directorul de marketing al Famosa din Marea Britanie, a declarant ca papusa nu face decat sa ilustreze dificultatile pe care orice mama le are atunci cand isi hraneste bebelusul: “Se stie ca adesea copiii nu mananca ceea ce li se da sa manance, insa papusa este conceputa astfel incat sa la arate copiilor cat de important este sa manance sanatos.” In plus, producatorii sustin ca papusa le ofera fetitelor o experienta foarte realista despre ceea ce inseamna sa fii mamica si ca in niciun caz ideea nu a fost ca papusa sa incurajeze refuzul de a manca, cu atat mai mult cu cat in alimentatia sa sunt incluse fructe si legume.
Una peste alta, nociva sau nu, cert este ca papusa anorexica se numara printre primele 40 de jucarii care se preconizeaza ca vor fi in topul vanzarilor in anul 2014. Asa incat, ajungem la concluzia ca premisa era corecta: controversa nu face decat sa creasca vanzarile. Ramane de vazut cati copii vor fi realmente afectati de “odioasa” papusa, dar pentru astfel de statistici probabil ca nu va mai avea nimeni timp… pentru ca intre timp, cu siguranta vor aparea alte papusi controversate, care sa suscite atentia opiniei publice. Pana atunci, poate ca n-ar fi rau sa ne intoarcem la plastilina, creioane colorate, sotroane si miscare in aer liber. Acestea cu siguranta nu provoaca anorexie.
Va recomandam sa mai cititi si:
Forumuri specializate ale comunitatii
Parintii intreaba, parintii raspund!
In aceasta lista de discutii puteti pune intrebari la obiect altor parinti (Exemplu: Este normal ca baiatul meu cere noaptea lapte?)
autor: redactor Anamaria Ghiban - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2014
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII