Pericolele deficitului de iod: carenta ascunsa a organismului

Pericolele deficitului de iod -  carenta ascunsa a organismului

Pericolele deficitului de iod - carenta ascunsa a organismului

  • Lipsa iodului din alimente ne poate afecta sistemul imunitar, schimba activitatea sistemului cardio-vascular si a cailor respiratorii.


Atitudinea noastra fata de viata nu depinde de alti oameni: ne apartine exclusiv. Iar modul in care vedem viata este determinat in cea mai mare parte de lucrurile pe care le consideram cele mai importante. Multe femei de 50 de ani arata excelent acum si au o stare foarte buna de sanatate.

Evident, o femeie a secolului 21 are destule posibilitati de a-si influenta lungimea si calitatea vietii, care depind si de un stil de viata activ si de o atitudine mai lucida fata de nutritie. Cu alte cuvinte, alimentele pe care le mancam ne determina din mai multe puncte de vedere.

De exemplu, lipsa iodului din alimente ne poate afecta sistemul imunitar, schimba activitatea sistemului cardio-vascular si a cailor respiratorii.

De ce se intampla acest lucru?

Exista sute de glande in organismul uman. Scopul lor este de a produce si de a elimina in organism anumite substante. Glandele care controleaza secretia endocrina sunt numite glande endocrine. Ele au cea mai importanta influenta asupra organismului. Grupul de organe ale corpului format de glandele endocrine joaca un rol urias, de exemplu in formarea emotiilor si in a dispozitiei in care ne aflam.

Schimbarile de natura chimica si fizica ce ne determina emotiile sunt directionate prin glandele endocrine de catre creier. Glanda tiroida este un exemplu – este o glanda endocrina ce cantareste 25-30 g – de formatie solida, situata chiar sub laringe. Glanda tiroida absoarbe activ iodul din sange. Formarea hormonilor glandei tiroide are loc cu participarea iodului.
Acesti hormoni produsi de catre glanda tiroida joaca un rol extrem de important: regleaza rata schimburilor de proteine, grasimi si carbohidrati, producerea caldurii, afecteaza activitatea sistemului cardio-vascular, a cailor respiratorii, contractilitatea si fatigabilitatea musculara, excitabilitatea sistemului nervos, rezistenta organismului la infectii.

Principala functie a glandei tiroide este reglarea procesului metabolic. Cresterea cantitatii de hormoni accelereaza metabolismul, iar reducerea cantitatii de hormoni duce la incetinirea metabolismului.

In cele mai multe regiuni ale lumii, alimentele uzuale ofera organismului doze suficiente de iod pentru productia normala de hormoni a glandei tiroide. Problema influentei lipsei de iod asupra sanatatii omului este printre aspectele cele mai importante si mai vechi studiate de medicina.

Este atat de important pentru sanatate!
Lipsa iodului creeaza organismului si sistemelor sale noi conditii de functionare – ca rezultat al deficitului de iod, apar diverse tulburari.

Cum se manifesta lipsa de iod?

Capacitatea de concentrare si atentia se pot reduce. Persoana devine iritabila, deprimata, oboseste repede. Este posibil sa apara durerile de cap, slabirea memoriei, deficitul intelectual, reducerea nivelului hemoglobinei din sange, pielea uscata si rece, iar la femei sunt posibile tulburari ale ciclului menstrual.

In cele mai multe cazuri descrise, simptomele apar treptat si aproape imperceptibil. De aceea, deficitul de iod este denumit carenta ascunsa. La copii, deficitul de iod provoaca hiperactivitate, excitabilitate mai mare si retard mintal.
Ce se poate face? In primul rand, daca exista deja anumite simptome, este necesara o consultatie la medic – probabil, medicul va va pune sub observatie si va va recomanda inceperea tratamentului.

Cum poate fi evitat deficitul de iod?

Norma consumului de iod al unei persoane adulte este de 150-200 micrograme in 24 de ore. Acest necesar creste in cazul femeilor insarcinate si al celor care alapteaza pana la 200-300 micrograme. In scopul prevenirii carentei de iod este recomandata consumarea alimentelor cu continut ridicat de iod.

Printre acestea sunt fructele de mare (contin mult iod): pestele, crevetii, crabii, calmarii, laminaria. Laminaria este cel mai ieftin si mai accesibil fruct de mare care contine iod. Din fericire, contine cea mai mare cantitate de iod. Unele fructe, precum kiwi, si unele legume, ca spanacul, contin destul iod.

Ce cantitate de iod contin alimentele?

Iata continutul de iod din 100 g din urmatoarele alimente:
• hering – 66 micrograme
• lactate – 4-11 micrograme
• creveti – 190 micrograme
• legume – 1-10 micrograme
• stridii – 60 micrograme
• laminaria (alge) – 0,3 g
• pastrav – 3,5 micrograme
• oua de pasare – 10 micrograme
• carne – 3 micrograme.

De asemenea, pentru a asigura necesarul de iod al organismului trebuie sa consumati sare iodata. Trebuie doar sa va amintiti urmatoarea regula: este recomandat sa sarati mancarurile gatite cu sare iodata cu 10 minute inainte sa le luati de pe foc. Pastrati sarea iodata intr-un loc uscat, pe perioade sub 6 luni. Si, desigur, puteti folosi diferitele complexele vitaminice existente pe piata, in functie de recomandarile medicului.

  Forumuri recomandate la Supereva

 Super Sanatate >>

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Subiecte tratate:

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 3 comentarii

  1. vio
    viotrimis la 9/4/2015

    De acord cu tot articolul,mai putin cu recomandarea de a consuma sare iodata industrial. Sunt o multime de studii care au demonstrat ca iodul respectiv este foarte daunator.

    Raspunde la acest comentariu
  2. Lamifaren
    Lamifarentrimis la 5/9/2012

    LAMIFAREN este un supliment nutritiv, obtinut din algele marine Laminaria Angustata, 100% bio, (click aici pentru a vedea de unde sunt recoltate) printr-un proces unic de hidroliza la rece.Este o importanta sursa de iod organic, compatibil cu celula umana. In general algele sunt indicate in alimentatie pentru bogatia in proteine si minerale.In cazul unor persoane, aportul de iod poate compensa o usoara carenta in acest element si deci reglarea glandei tiroide. In aceste cazuri, asocierea consumului de LAMIFAREN cu diete bazate pe fibre, legume si fructe in stare proaspata, carne macra gratar (in cantitate moderata), lactate cu grasimi putine (de ex urda, branza de vaci, iaurturi si lapte proaspat degreasat) da rezultate foarte bune. Importanta este si miscarea, de preferat in aer liber. Detalii pe lamifaren.ro.

    Raspunde la acest comentariu
  3. mihai
    mihaitrimis la 30/1/2012

    Un site foarte informativ

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII