Cum sa devii un parinte vitreg perfect

Cum sa devii un parinte vitreg perfect

Cum sa devii un parinte vitreg perfect

  • Desi s-ar putea sa sune bizar pentru unii, a deveni parinte vitreg poate fi o experienta extraordinara, care te face sa descoperi lucruri uimitoare despre tine insuti si despre cei din jur. Ca si atunci cand devii parinte natural, asumarea responsabilitatii de parinte vitreg presupune un proces complex de transformare a propriei vieti, pe care il accepti voluntar, de dragul iubirii.

Incepe incet...
Factori care iti pot afecta relatia cu copilul tau vitreg
Cum sa invingi dificultatile in meseria de parinte vitreg

Indiferent daca ai sau nu deja copii, experienta in sine este una intensa. Si chiar daca este o utopie sa crezi ca vei reusi sa creezi familia perfecta, nu este nimic nefiresc in a-ti da toata silinta sa fii un parinte perfect.

Si daca atunci cand devii parinte natural, oricat de pregatit ai fi pentru asta, s-ar putea ca lucrurile sa te ia prin surprindere, atunci cand devii parinte vitreg ai avantajul de a studia dinainte anumite situatii carora va trebui sa le faci ulterior fata. Nimic si nimeni nu iti garanteaza insa ca asta te va ajuta prea mult la ceva.

Incepe incet...

Rolul initial al unui parinte vitreg in viata unui copil este acela de persoana draga, ce are grija de el, asa cum o fac alti membri ai familiei. Este posibil ca lucrurile sa mearga perfect de la inceput (desi situatia asta se intampla rar sau daca se intampla va fi cu siguranta echilibrata mai tarziu prin diverse probleme care vor aparea), la fel cum este posibil ca lucrurile sa nu mearga deloc. Nu uita ca intre tine si copilul tau vitreg se stabileste o relatie, iar relatiile au nevoie de timp. Asa ca lasa lucrurile sa curga de la sine. Nu le grabi… copiii simt imediat cand un adult nu este sincer sau urmareste anumite scopuri, asa ca nu incerca sa te apropii mai mult decat este cazul. In timp, aceasta apropiere se va realiza de la sine si ea nu trebuie sa semene neaparat cu relatia pe care copilul a avut-o sau o are cu parintii sai naturali.

Factori care iti pot afecta relatia cu copilul tau vitreg

Principalul factor tine, asa cum probabil stii deja, de parintii naturali. Atunci cand copilul inca sufera intens dupa decesul unuia dintre parinti sau atunci cand inca nu suporta ideea ca mami si tati s-au despartit pentru totdeauna, acceptarea ideii unui parinte vitreg poate parea imposibila. Nimic nu este insa imposibil, mai ales atunci cand este vorba despre relatii interumane. Pentru copiii care au trecut prin divortul parintilor, aparitia in viata lor a unui parinte vitreg este sinonima cu sfarsitul sperantelor lor legate de o eventuala impacare a parintilor naturali, sperante ce mocnesc adesea pentru un timp foarte indelungat in sufletul lor. De aceea, aparitia unui parinte vitreg poate genera un val de reactii negative, ce include furia, ura, confuzia.

Dincolo de aceasta situatie initiala de acceptare, mai exista cativa factori care iti vor influenta relatia cu un copil vitreg:

Varsta copilului

De obicei, cu copiii mai mici este mai usor de creat o legatura, indiferent de natura ei, in timp ce cu un adolescent lucrurile sunt din start mai complicate.

Timpul de cand va cunoasteti

In mod normal, cu cat va cunoasteti de mai mult inainte de a deveni oficial rude, cu atat relatia parinte - copil vitreg ar trebui sa functioneze mai usor. Exista, desigur, si exceptii si una dintre ele este cazul in care va cunoasteti dinainte de separarea parintilor naturali, pentru ca erai prieten de familie si faci parte din cauza divortului. Situatia se complica in astfel de cazuri, insa in general cu cat ai petrecut mai mult timp cu copilul inainte de a te transforma in parinte vitreg, cu atat sansele ca intre voi sa se creeze o relatie armonioasa sunt mai mari.

Cat timp te-ai intalnit cu parintele sau natural

Chiar daca nu este o regula, lipsa grabei in relatia de cuplu se reflecta pozitiv si in relatia cu copilul partenerului tau. Copilul are nevoie sa simta ca este o relatie pe termen lung si tocmai de aceea cu cat perioada de dinainte de oficializarea relatiei este mai lunga, cu atat va capata mai multa incredere in tine si in ceea ce reprezinti pentru el.

Relatia dintre parintii naturali

Ei bine, da, chiar daca nu prea iti convine subiectul, felul in care parintii naturali ai copilului tau vitreg se inteleg se reflecta asupra atitudinii pe care acesta o poate avea asupra ta. Daca parintii stiu sa nu isi reverse frustrarile unul asupra celuilalt in prezenta copilului, atunci acesta va accepta mai usor tranzitia catre o noua viata de familie.

Timpul pe care il petreceti impreuna

E placut sa petreceti cat mai mult timp impreuna, insa nu uita ca aproape intotdeauna copilul va prefera sa petreaca timp cu parintele natural, atunci cand are de ales. Nu trebuie sa o iei personal, ci trebuie sa te gandesti in primul rand la nevoile copilului, care trebuie puse pe primul plan. Daca el vrea sa petreaca timp cu parintii sai naturali, atunci nu-i sta in cale, chiar daca, pentru moment, asta inseamna sa petreci cu el mai putin timp decat ti-ai dori tu.

Cum sa invingi dificultatile in meseria de parinte vitreg

Nu va fi usor… nimeni nu iti ascunde asta si o stii chiar tu insuti foarte bine. Ca parinte vitreg, te vei izbi constant de obstacole pe care un parinte natural le trece mult mai usor si va trebui sa iei decizii delicate, care iti pot afecta fie relatia cu copilul, fie pe cea cu partenerul tau de viata. Faptul ca nu esti parinte natural, te poate face la un moment dat sa te simti exclus din noua familie. Incearca sa nu cazi prada unei astfel de emotii negative. Esti parte a familiei tot atat de mult cat este si partenerul tau sau copilul lui natural. Pentru ca acest sentiment sa fie insa constant, tine seama de cateva lucruri:

Pune pe primul plan nevoile si nu dorintele!

Copiii au nevoie de dragoste, de afectiune si de reguli precise. Desigur si cadourile au importanta lor, dar a le indeplini mai degraba dorintele decat nevoile reale e ca si cum le-ai cumpara dragostea cu dulciuri sau cu jucarii. La fel, atunci cand ai si tu copiii naturali, nu incerca sa ameliorezi diferenta ta de comportament fata de copilul vitreg prin recompense material. Oricat de greu ti-ar fi, incearca sa ii tratezi egal.

Impune reguli ale casei

O noua familie implica noi reguli. Stabiliti impreuna regulile casei si respectati-le cu toptii in mod egal. Evita referirile la posibile reguli anterioare, pe care copilul le respecta in familia sa. Iar atunci cand copilul trebuie sa respecte reguli prea diferite in familiile celor doi parinti naturali, este cazul ca adultii sa faca niste compromisuri si sa ajusteze anumite reguli si in functie de capacitatea copilului de a se adapta si de a suporta schimbarile periodic.

Creati noi traditii de familie!

Dincolo de reguli, traditiile de familie pot fi cele care intensifica relatiile intre membrii ei. Gasiti impreuna activitati speciale pe care sa le faceti impreuna si nu uita sa capeti feedback de la copil. Fie ca este vorba de gatit, de plimbari cu bicicleta, de o seara de jocuri video sau de orice altceva, important e sa va distrati impreuna, dar fara a forta nota, pentru ca orice incercare de a trisa va fi taxata de copil!

Respecta-l pe parintele natural!

Indiferent care sunt motivele pentru care parintii naturali nu mai sunt impreuna, incearca sa fii temperat in interactiunile cu parintele care nu locuieste cu copilul. Uneori este foarte greu, insa gandeste-te ca o faci spre binele tau si al copilului tau vitreg. Nu spune niciodata ceva rau despre parintele natural in fata copilului, pentru ca niciunui copil nu ii place sa auda lucruri urate despre parintii sai, chiar daca se plange de ei.

Nu folosi copilul drept mesager!

Incearca sa te abtii sa intrebi copilul despre ce se intampla cand merge in vizita la celalalt parinte. Daca tii neaparat sa stii anumite lucruri, este de preferat sa le afli de la celalalt parinte, pentru a nu da impresia ca spionezi.

Comunica permanent cu partenerul tau!

Comunicarea cu partenerul tau, parintele natural al copilului, in legatura cu tot ceea ce tine de copil este foarte importanta. Este foarte important sa va puneti de acord, mai ales daca aveti opinii diferite in ceea ce priveste disciplina. Intreaba-ti partenerul care este cea mai buna metoda de a te apropia de copil, insa nu ignora ceea ce simti tu insuti si ceea ce vrea copilul.

Desigur, orice regula trebuie adaptata situatiilor particulare, iar atunci cand lucrurile par sa nu mearga asa cum ti-ai dori, nu trebuie sa disperi. Ideal este sa incepi cu dreptul, dar daca ai inceput cu stangul nu uita ca poti oricand sa remediezi situatia si ca asta depinde in cea mai mare parte de tine si de cat de mult iti doresti sa fii un parinte vitreg perfect..

Va recomandam sa cititi si urmatoarele informatii utile:

Cat de vitrega e mama vitrega? Adevarul despre acest mit si puncte de vedere - confesiuni

Cat de vitrega e mama vitrega? Adevarul despre acest mit si puncte de vedere - confesiuni

Cand spuneti mama vitrega, la ce va ganditi? Automat, in minte ne vin Alba ca Zapada si planurile letale ale reginei-vrajitoare, sau Hansel si Gretel si povestea lor nefericita, Cenusareasa si cele…

Cand un parinte moare. Copiii înţeleg moartea diferit, în funcţie de vârsta pe care o au - sfaturi despre cum putem sa ii ajutam

Cand un parinte moare. Copiii înţeleg moartea diferit, în funcţie de vârsta pe care o au - sfaturi despre cum putem sa ii ajutam

Copiii conștientizează dispariția unei persoane apropiate și simt durerea la fel ca adulții. Ei trec prin aceleași stadii ale durerii, deși probabil că le vor…

Cat de vitregi sunt parintii vitregi ...

Cat de vitregi sunt parintii vitregi ...

A deveni tată vitreg sau mamă vitregă este una dintre cele mai mari provocări din vieţile adulţilor. Dar dacă vă veţi strădui să…


 

 Comunitate, Forumuri recomandate

Suntem parinti si invatam mereu: Despre MESERIA DE PARINTE. Experiente, intrebari si milioane de nelinisti. Asta inseamna sa fii parinte.

  LOUNGE DC:  Discutii, pareri si impresii. Aici ne adunam pentru a ne cunoaste.


autor: redactor Anamaria Ghiban - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2014

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII