Carnea rosie poate afecta sanatatea inimii

Carnea rosie poate afecta sanatatea inimii

Carnea rosie poate afecta sanatatea inimii

  • O substanta chimica gasita in carnea rosie ne ajuta in a intelege de ce un consum generos de friptura, carne tocata si slanina nu este tocmai benefic pentru sanatatea inimii - sustin oamenii de stiinta americani.

Grasimile saturate si problemele cardiac
Bacteriile din intestin
Preparate din carne rosie versus linii directoare de zi cu zi
Ce au de spus dieteticienii?

O substanta chimica gasita in carnea rosie ne ajuta in a intelege de ce un consum generos de friptura, carne tocata si slanina nu este tocmai benefic pentru sanatatea inimii - sustin oamenii de stiinta americani.

Un studiu in revista "Nature Medicine" a aratat ca carnitina din carnea rosie este defalcata de catre bacteriile din intestin. Acest lucru da nastere unui intreg lant de evenimente care duc la niveluri ridicate de colesterol, si un risc crescut de boli de inima.

Dieteticienii avertizeaza ca pentru vegetarieni, suplimentele de carnitina pot fi riscante. S-a demonstrat printr-o multitudine de studii ca un consum regulat de carne rosie poate fi daunator sanatatii; tocmai de aceea, in Marea Britanie, guvernul recomanda un consum de pana la 70 gr. de carne rosie sau prelucrata pe zi, echivalentul a doua felii de bacon.

Grasimile saturate si problemele cardiace

Grasimi saturate si modul in care carnea procesata este pastrata se fac vinovate de aparitia unor probleme cardiace, dar asta nu e tot!

"Colesterolul si continutul de grasimi saturate din carnea rosie slaba nu este asa de mare, dar mai e ceva care contribuie la cresterea riscului cardiovascular" a declarat pentru BBC cercetatorul Dr. Stanley Hazen.

Bacteriile din intestine

Experimentele pe soareci si oameni au aratat ca bacteriile din intestin ar putea manca carnitina. Carnitina este defalcata intr-un gaz care se transforma in ficat intr-o  substanta chimica numita TMAO. In cadrul studiului, TMAO a fost puternic legat de acumularea de depozite de grasime in vasele de sange, ceea ce poate duce la boli de inima si moarte.

Dr. Hazen de la Clinica Cleveland, a declarat ca TMAO fost adesea ignorata: "Ar putea fi un produs rezidual, dar influenteaza semnificativ metabolismul colesterolului si efectul net conduce la o acumulare de colesterol. Constatarile sprijina ideea ca un consum redus de carne rosie este benefic sanatatii. Obisnuiam sa consum carne rosie cinci zile pe saptamana, acum l-am redus la mai putin de o data la doua saptamani".

El a declarat ca rezultatele i-au dat ideea de a folosi un iaurt probiotic pentru a schimba echilibrul de bacterii din intestin. Reducerea numarului de bacterii care se hranesc cu carnitina ar reduce, in teorie, riscurile pe care consumul de carne rosie il aduce sanatatii.

Vegetarienii au in mod natural mai putine bacterii capabile sa descompuna carnitina decat persoanele care consuma carne.

Preparate din carne rosie versus linii directoare de zi cu zi

Carne sau carne procesata     /    Cantitate gatita     /    Linii directoare zilnice

1. Mic dejun gatit                                   130 gr                       Nu
Presupune doi carnati standard si doua felii subtiri de sunca
2. Spaghete Bolognese                         140gr                        Nu
Portie standard de carne tocata de vita
3. 5 uncii  friptura                                  102 gr                       Nu
O friptura de 5 uncii este mai mica decat o portie standard din restaurant
4. Doner Kebab                                     130gr                         Nu
Cuprinde de obicei mai multe felii de carne de miel marinat, procesata
5. Big Mac                                              70g                           Da
Contine doi burgeri subtiri
6. Friptura simpla                                   90g                          Nu
Presupune trei felii de carne de vita, miel sau porc

Ce au de spus dieteticienii?

Victoria Taylor, dietetician senior la "British Heart Foundation" a declarat: "Aceasta este cu siguranta o descoperire interesanta care demonstreaza ca si carnea rosie ar putea avea un impact asupra sanatatii inimii. In timp ce rezultatele nu vor insemna neaparat o modificare a recomandarilor existente, acesti oameni de stiinta s-au gandit la surse alternative de proteine, daca vom manca in mod regulat o cantitate mare de carne rosie sau prelucrata."

Catherine Collins, dietetician la Spitalul "St George", a declarat: "Este un argument foarte convingator, dar stim ca a consuma doua portii moderate de carne rosie pe saptamana nu prezinta niciun risc pentru sanatatea inimii. Nu e necesar sa ne schimbam recomandarile dietetice din acest motiv - o dieta stil mediteranean, cu un consum modest de carne, peste, produse lactate si alcool, impulsionata de consumul de legume si fructe, cereale integrale si grasimi monosaturate, ramane planul nutritional pentru o viata sanatoasa. Dar as recomanda cu tarie, ca exceptand cazul in care sunteti vegetarian sau vegan, sa evitati L-carnitina, lecitina, colina sau suplimentele de betaina in incercarea de a indeparta declinul cognitiv, sau de a imbunatati metabolismul grasimilor. Daca dovezile se confirma, aceste suplimente nu fac decat sa deterioreze arterele, in loc sa ofere beneficii sanatatii!"
 

Va recomandam sa mai cititi si:

Evitati carnatii din comert

Evitati carnatii din comert

Carnatii sunt produse din carne tocata de vita, porc, pasare sau amestecuri ale acestora, impreuna cu alte ingrediente si aditivi specifici. De regula, sunt supusi tratamentului termic prin fierbere…

Este soia este o alegere mai sigura decat carnea?

Este soia este o alegere mai sigura decat carnea?

Scandalul carnii de cal - a cam zgaltait pofta europenilor pentru produse din carne procesata. Pentru cei care erau aproape hotariti sa renunte la carne, aceste revelatii neplacute au fost ultima…

Carnea procesata creste riscul de a muri tanar

Carnea procesata creste riscul de a muri tanar

Carnatii, sunca, slanina si alte tipuri de carne procesata par sa creasca riscul de deces timpuriu - sugereaza un studiu pe o jumatate de milion de oameni din intreaga Europa. Studiul a concluzionat…

 Comunitate, grup de suport

Clinica Virtuala DC
Consultanta medicala online.


autor: redactor Desprecopii.com Mihaela Vilcu - Toate drepturile rezervate (c) 2014

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII