A doua casnicie nu este intotdeauna vesnica... dar ar putea fi
- Casnicia... o institutie sociala, bazata pe numeroase principii si valori, pe compromisuri mai mult sau mai putin voluntare si pe vointa de a face ca totul sa fie bine pentru toti cei implicati in acest mecanism complicat in care omul intra, de cele mai multe ori, de buna voie si nesilit de nimeni. Dincolo de toate, casnicia are sau ar trebui sa aiba la baza iubirea
Iti trebuie curaj pentru a incepe o a doua casnicie
Cand este deja tarziu, prea tarziu, te intrebi retoric - De ce?
Ce sfaturi ar trebui sa urmeze cei care au ales sa se implice intr-o a doua casnicie?
Spune-ti opinia in topicul special deschis pentru cei care se confrunta cu probleme existentiale in casnicie
Casnicia... o institutie sociala, bazata pe numeroase principii si valori, pe compromisuri mai mult sau mai putin voluntare si pe vointa de a face ca totul sa fie bine pentru toti cei implicati in acest mecanism complicat in care omul intra, de cele mai multe ori, de buna voie si nesilit de nimeni. Dincolo de toate, casnicia are sau ar trebui sa aiba la baza iubirea - ingredient esential care, daca dispare, zdruncina toate celelalte lucruri care o tin in viata – dar care, la randul sau, nu poate supravietui in lipsa altor ingrediente.
“Ca sa fie "pentru tot restul vietii" trebuie sa investesti, sa muncesti, sa faci mii de compromisuri, sa ierti de mii de ori, sa te ierti, sa o iei de la capat, sa uiti unele, sa tii minte altele, sa faci tot ce poti ca sa mearga. Si trebuie sa deschizi larg ochii si mintea inainte de a face pasul. Desigur, daca nu merge - nu merge. Asta e.” (MariaG)
Iti trebuie curaj pentru a incepe o a doua casnicie
Am auzit adesea in jurul meu faptul ca iti trebuie curaj pentru a incepe o a doua casnicie si ca dupa ce ai trecut printr-un divort, indiferent care au fost cauzele lui si oricat de dureros a fost finalul, devii mai puternic si mai intelept atunci cand decizi sa o iei de la capat. Nimic mai fals! A doua casnicie nu este sau nu ar trebui sa fie un exercitiu repetat pe care il executi mai bine pentru simplul fapt ca pe primul l-ai ratat si pentru ca asta te-a ambitionat sa progresezi in abilitatea de a convietui sentimental cu cineva (daca o fi existand o asemenea sintagma...). Exista, desigur, tendinta de a compara. Este in natura umana sa inveti din greseli, sa compari experiente si sa incerci sa nu repeti lucrurile dureroase, insa lucrurile nu mai sunt valabile in aceeasi masura atunci cand este vorba de sentimente. Faptul ca stii unde ai gresit prima data nu garanteaza ca vei sti dinainte cum sa faci sa nu gresesti si a doua oara.
“Nu ştiu dacă cineva care e la a doua căsnicie este mai în măsură să dea sfaturi... pe principiul cine s-a fript cu borş suflă şi în iaurt... Cert este că nu există reţetă care să garanteze eternitatea. O căsnicie poate fi menţinută în viaţa, la fel cum un bolnav respiră cu ajutorul aparatelor, însă nu asta este, cred, soluţia. Pentru ca o căsnicie să meargă, indiferent că este prima, a doua, a treia etc. este esenţial, cred, să existe iubire, multă iubire... şi comunicare...” (MElise)
Motivele pentru care se poate destrama o casnicie sunt, in general, incadrabile in niste tipare clasice si totusi, in mod paradoxal, nimeni nu detine o reteta universala pentru impiedicarea aparitiei acestor motive pentru simplul fapt ca ele se particularizeaza de la un cuplu la altul, in functie de o infinitate de factori subiectivi care nu au cum sa fie identici.
Cand este deja tarziu, prea tarziu, te intrebi retoric - De ce?
Si totusi... oamenii sunt mereu in cautare de repere venite din exterior, care sa le dea solutii rapide si cat se poate de clare pentru niste probleme care nu sunt deloc simple. Indiferent la a cata relatie esuata esti (fie ea casnicie, parteneriat sau orice altceva), te intrebi retoric, cand este deja tarziu, prea tarziu - De ce? Unde si cine a gresit? Gasirea raspunsurilor este importanta, chiar daca nu se mai poate face nimic intr-un sens anume. Este importanta pentru ca iti da puterea sa mergi mai departe, intr-o directie pe care ai ales-o voluntar sau care ti s-a dezvaluit involuntar; este importanta pentru ca te ajuta sa te cunosti mai bine in relatiile cu ceilalti si cu tine insuti.
“Eu am aceleasi sfaturi ca si pentru cei care se casatoresc prima oara: luati-o in serios, ca si cum ar fi pentru toata viata!” (MariaG)
“Am in jur atatea persoane care vor sa o incerce pe a treia ... Mai sunt sanse oare sa fie bine cu un al treilea partener?” (dianama)
“Eu nu vad nicio problema la cei care vor sa incerce inca o data si inca o data si tot asa. Sanatosi sa fie si norocosi, curaj au din plin.” (szivarvany)
“Cunosc pe cineva care a avut cinci casatorii si nu a invatat nimic din esecuri. Castoriile se destrama cand unul sau ambii iau decizii unilaterale pe considerentul ca "lasa ca nu afla", sau daca afla este pus in fata faptului implinit si nu mai are ce face.” (Deceneus)
Ce sfaturi ar trebui sa urmeze cei care au ales sa se implice intr-o a doua casnicie?
Cu siguranta pot fi multe si cu siguranta sunt valabile, indiferent daca este prima, a doua sau a “n” casnicie. Toate sfaturile se construiesc insa in jurul unor cuvinte cheie, de care o casnicie reusita are nevoie. Depinde de fiecare cat si cum le intelege si le resimte ca pe o necesitate absoluta pentru ca a doua casnicie sa fie de durata. Iata un minidictionar ce ti-ar putea servi drept reper, in cazul in care simti nevoia unor repere…
Iubire - Oricat de bizar a, ar parea pentru unii, e nevoie de ea… in fond ea este cauza primordial a unei casnicii…
Comunicare - Casnicia presupune o relatie interumana, iar relatiile interumane au la baza comunicarea…
Sinceritate - Oricat de idealist suna asta, adevarul este o conditie absolut necesara pentru ca o casnicie sa functioneze. Desigur, sunt si exceptii, vor spune unii. Da, dar exceptiile sunt rare si implica mustrari de constiinta tardive sau presupun o doza de cinism necesar supravietuirii la infinit a minciunii.
Respect - Atata timp cat il respecti pe celalalt te respecti pe tine si respectul de sine este un ingredient necesar unei vieti armonioase de cuplu.
Compromis - Ei bine, da, compromisul este necesar, dar nu indispensabil. Si este benefic, atata timp cat este reciproc si in limitele a cat poate suporta fiecare dintre parteneri.
Altruism - Casnicia inseamna doi, iar doi inseamna tu si inca cineva, deci, este absolut necesar sa renunti la egoism, fara ca asta sa insemne anularea sinelui.
Incredere - Daca cele mentionate anterior exista, atunci increderea ar trebui sa vina de la sine, iar atunci cand nu vine, trebuie ajutata sa vina.
Spontaneitate - Monotonia nu este niciodata binevenita intr-o casnicie. Chiar daca mica rutina este uneori placuta, ea poate deveni periculoasa, daca nu este Sparta din cand in cand de cate o mica nebunie, fie ca este vorba despre o evadare din oras la sfarsit de saptamana sau de o plimbare prin ploaie cand se iveste ocazia.
Tu ce cuvinte ai mai adauga, pentru a-l transforma intr-un maxidictionar pentru uzul unei casnicii de durata?
Spune-ti opinia in topicul special deschis pentru cei care se confrunta cu probleme existentiale in casnicie - AICI
Despre relatia de cuplu mai cititi si urmatoarele:
Forumuri recomandate
Femina intim
Intre noi femeile. Cosmetice, diete, tampoane, dileme intime.
In unul sau in doi... mergem mai departe!
Probleme cu casnicia, suport, incurajari, pareri ... nu ezitati si usurati-va gandurile aici!
autor: Anamaria Ghiban - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2014
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII