Puteti dormi mai putin?
- Margaret Thatcher a facut-o. Si Salvador Dali. Ei au reusit sa supravietuiasca zilei cu doar cateva ore de somn. Intrebarea este daca va puteti forta sa faceti acelasi lucru.
Exista o multime de dovezi ca lipsa somnului are un efect advers
Cum se descurca altii cu numai cateva ore de somn pe noapte?
Dar in tot acest timp, nu ar fi posibil sa ne antrenam sa dormim mai putin?
Poti sa traiesti cu putin somn? Margaret Thatcher a facut-o. Si Salvador Dali. Ei au reusit sa supravietuiasca zilei cu doar cateva ore de somn. Intrebarea este daca va puteti forta sa faceti acelasi lucru.
Dormind, ne pierdem o treime din viata - sau cel putin asa vad unii dintre noi problema. Atunci cand ziua pare sa nu aiba suficiente ore, tanjim sa putem fi la fel ca fostul prim ministru britanic Margaret Thatcher, despre care se spunea ca ii sunt suficiente 4 ore de somn pe noapte, sau artistul Salvador Dali, care a pierdut cat mai putin timp posibil cu somnul.
Dupa cum scrie Jim Horne in cartea sa, 80% dintre noi se multumesc cu intre 6 si 9 ore de somn pe noapte, iar restul de 20% dorm mai mult sau mai putin decat atat. Dar cat de usor este sa ne schimbam programul? Daca ne fortam sa parasim patul cu cateva ore mai devreme in fiecare zi, corpul nostru se va obisnui in cele din urma cu schimbarea? Din pacate, nu!
Exista o multime de dovezi ca lipsa somnului are un efect advers
Nu ne putem acomoda pur si simplu, iar pe termen scurt duce la reducerea puterii de concentrare, daca este extrema ne face confuzi si epuizati, transformandu-ne in niste soferi atat de slabi de parca am fi consumat alcool. Efectele pe termen lung sunt chiar mai ingrijoratoare. Lipsa somnului pe perioade de ordinul zecilor de ani este asociata cu un risc crescut de obezitate, diabet zaharat, hipertensiune arteriala si boli cardiovasculare.
Cum se descurca altii cu numai cateva ore de somn pe noapte?
Dar ce putem spune despre acei oameni care par sa se descurce cu mai putine ore de somn decat marea majoritate? De ce par a nu fi afectati de acest lucru?
In primul rand, va puteti consola cu faptul ca exista o multime de mituri care au pretins ca Napoleon ar fi spus ca somnul e doar pentru cei slabi, dar de fapt, el a avut parte de adevarate reprize de somn.
Dar exista cateva persoane foarte rare, care se pot descurca cu doar cinci ore de somn pe noapte, fara a se confrunta cu efecte nocive. Ele sunt, uneori, cunoscute sub numele de "elita fara somn". In 2009, o echipa condusa de geneticianul Ying - Hui Fu de la Universitatea din California, San Francisco, a descoperit o mama si fiica ei, care, in ciuda faptului ca se duceau la culcare foarte tarziu, se trezeau aratand impecabil devreme in fiecare dimineata. Chiar si cand au avut sansa sa traga un pui de somn intr-o dupa amiaza de weekend (semn ca sunt nedormite) nu au facut-o.
Testele au relevat ca atat mama, cat si fiica aveau o mutatie a unei gene numita hDEC2. Cand cercetatorii au optimizat aceeasi gena la soareci si la muste, au descoperit ca, si acestia, au inceput sa doarma mai putin - si atunci cand soarecii au fost privati de somn, nu au dat semne ca ar avea nevoie sa-l recupereze. Acest lucru demonstreaza ca genetica are amprenta pe cel putin o parte din nevoia noastra de somn; din pacate, capacitatea elitelor fara somn, de invidiat, nu este disponibila pentru noi, ceilalti, deoarece noi ne-am ales cu genele pe care le avem (asta e scuza mea, oricum).
Dar in tot acest timp, nu ar fi posibil sa ne antrenam sa dormim mai putin?
Cercetatorii care lucreza cu militarii au descoperit ca putem sa ne lipsim de somn fara prea mari consecinte negative, daca am dormit mai mult in avans. La Institutul de Cercetare al Armatei Walter Reed, soldatii s-au culcat cu cateva ore mai repede in fiecare noapte, timp de o saptamana. Ulterior, cand au fost privati de somn, nu au suferit atat de mult comparativ cu cei care nu avusesera sansa de a merge la culcare mai repede.
Acest lucru implica multa munca, deci, in general, ce trebuie sa faceti este sa exersati cerinta somnului personal, si apoi sa o mentineti. In cartea sa, "Numaratul oilor" (Counting Sheep), Paul Martin descrie o metoda de lucru in acest sens. Probabil ca trebuie sa o faceti in timp ce sunteti in vacanta pentru ca este necesar sa va treziti in mod natural, si nu sa va bazati pe un ceas cu alarma. In fiecare seara, timp de doua saptamani, mergeti la culcare la aceeasi ora si urmariti ora la care va treziti de buna voie in dimineata urmatoare. Pentru primele nopti, este posibil sa recuperati din somnul pierdut, dar dupa aceea, ora la care va veti trezi va va da un indicator asupra duratei ideale de somn de care aveti nevoie.
S-ar putea sa fiti dezamagiti descoperind ca aveti nevoie de mai mult somn decat ati sperat, dar nu vedeti acest lucru ca pe o pierdere. Acesta este timpul pe care il petreceti in mod valoros, permitand corpului si mintii dvs. sa functioneze la cele mai bune cote in timpul orelor de veghe. Este posibil ca acest timp sa fie o treime din viata dvs., dar aveti nevoie de el pentru ca celelalte doua treimi sa fie cat mai bune. Politicianul al carui model de somn ma inspira, nu este Margaret Thacher, ci Winston Churchill. Nu-i placea sa se dea jos din pat deloc, asa ca statea acolo intreaga dimineata, lucrand, ba chiar primind vizitatori in dormitorul sau..
Mai cititi si urmatoarele:
Comunitate, grup de suport
Clinica Virtuala DC
Consultanta medicala online.
autor: Mihaela Vilcu - referinte https://www.bbc.com/ - Toate drepturile rezervate desprecopii.com (c) 2014
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII