Știi să-ți ajuți bebelușul să vorbeasca? Iată cum il poți stimula

Stii sa-ti ajuti bebelusul sa vorbeasca? Iata cum il poti stimula

Știi să-ți ajuți bebelușul să vorbeasca? Iată cum il poți stimula

Bebe tocmai a scos primele cuvinte și pare din ce în ce mai dornic de comunicare. Silabiseste, este extaziat când îi vorbești și, în ciuda faptului că nu leagă încă propoziții și nu rostește efectiv decât două-trei cuvinte, și pe acelea stâlcit, pare că înțelege mai mult decât arată. Acum este momentul ideal pentru a-ți stimula bebelușul să învețe primele cuvinte. 💬👶

• Mămico, tu stii să iti ajuti bebelușul să vorbească? 👶

A vorbi cu un bebelus care inca nu vorbeste este util?
Este suficient sa ii vorbim unui bebelus, fara sa stam in raza lui vizuala, pentru a-l stimula sa vorbeasca?
Daca primul cuvant al unui bebelus este “mama”, atunci cand il pronunta inseamna ca se adreseaza mamei?
Este absolut necesar sa asociem fiecare obiect cu un cuvant, atunci cand ii vorbim unui bebelus?
Invatarea limbajului poate incepe inainte de nastere?
Cate cuvinte ar trebui sa aiba un bebelus de 18 luni in vocabularul sau?
Un bebelus poate invata alfabetul inainte de a merge la gradinita?
Este exagerat sa ii repetam in mod regulat aceleasi cuvinte bebelusului?
Are vreun sens sa citim povesti bebelusului, daca el inca nu stie sa vorbeasca?
Cate limbi poate invata un bebelus simultan?
Despre cum invata sa vorbeasca bebelusul

Stii sa iti inveti bebelusul sa vorbeasca? Raspunde la acest test.

Uneori iti da impresia ca intelege tot ce ii spui, alteori te priveste nedumerit, ca si cum i-ai vorbi intr-o limba total necunoscuta si asta te dezarmeaza, mai ales daca dupa euforia primelor silabe urmeaza zile intregi de tacere. Ai vrea sa il ajuti, dar nu stii cum. Si totusi exista cateva lucruri pe care, daca le stii, le poti folosi cu brio in comunicarea cu copilul tau si in stimularea dorintei de a vorbi cat mai repede. Raspunde la chestionarul de mai jos pentru a vedea daca stii sa iti ajuti bebelusul sa vorbeasca.

A vorbi cu un bebelus care inca nu vorbeste este util?

Raspuns: DA - Vorbitul cu bebelusul are, dupa opinia majoritatii specialistilor, numeroase consecinte pozitive, din punct de vedere pedagogic. Vocea clara si tonul bland pe care le avem atunci cand ne adresam unui bebelus capteaza atentia acestuia, facandu-l sa reactioneze la stimuli comunicativi.

Este suficient sa ii vorbim unui bebelus, fara sa stam in raza lui vizuala, pentru a-l stimula sa vorbeasca?

Raspuns: NU - Atunci cand ii vorbim unui nou-nascut este extrem de important sa ne aflam in raza lui vizuala, astfel incat el sa poata percepe expresia fetei si miscarile buzelor. Bebelusii sunt foarte atenti la mimica si invata asociind tonul cu expresia fetei.

Ad-Extra3:

Daca primul cuvant al unui bebelus este “mama”, atunci cand il pronunta inseamna ca se adreseaza mamei?

Raspuns: NU - Atunci cand un bebelus spune pentru prima data “mama” nu inseamna ca el se adreseaza neaparat mamei. Este posibil sa rosteasca acest cuvant adresandu-se unui obiect care ii apartine mamei sau sa il rosteasca pentru simplul fapt ca mama trece prin camera si se afla in raza lui vizuala. Pentru un bebelus, cuvantul “mama” inseamna tot ceea ce poate fi asociat cu mama, de la simpla ei prezenta, la obiectele care ii apartin, la parfumul ei sau la lucrurile pe care le face.

Atunci cand un bebelus spune pentru prima data “mama” nu inseamna ca el se adreseaza neaparat mamei.

Este absolut necesar sa asociem fiecare obiect cu un cuvant, atunci cand ii vorbim unui bebelus?

Raspuns: DA -  Este important ca atunci cand ii aratam bebelusului un obiect sa il numim cat mai clar, cu voce blanda. Acest lucru, repetat de suficiente ori, il va face sa asocieze obiectul cu respectivul cuvant.

Invatarea limbajului poate incepe inainte de nastere?

Raspuns: DA - Oricat de ciudat ar parea, bebelusul este capabil sa auda vocea mamei inainte de a se naste. De aceea este chiar indicat ca mamicile sa profite de acest lucru pentru a-si obisnui bebelusii cu propria voce, fapt care, in mod sigur, va face ca invatarea limbajului sa fie mai usoara.

Oricat de ciudat ar parea, bebelusul este capabil sa auda vocea mamei inainte de a se naste.

Cate cuvinte ar trebui sa aiba un bebelus de 18 luni in vocabularul sau?

Raspuns: Un bebelus de aproape 2 ani ar trebui sa aiba in vocabular circa 100 de cuvinte, in timp ce un copil de 6 ani ajunge sa foloseasca si 14000 de cuvinte.

Un bebelus poate invata alfabetul inainte de a merge la gradinita?

Raspuns: DA - A-l invata pe bebelus tot alfabetul nu este neaparat un lucru util, insa nu este nimic rau in a-l obisnui pe bebelus sa invete cateva litere inainte de a merge la gradinita. Puteti, prin joc, de exemplu, sa il invatati pe bebelus literele si sunetele care le corespund.

Este exagerat sa ii repetam in mod regulat aceleasi cuvinte bebelusului?

Raspuns: NU - Chiar daca te simti ciudat repetand acelasi cuvant la infinit, obisnuieste-te sa o faci cat mai des, pentru ca repetarea unui cuvant este foarte utila. Bebelusul se obisnuieste cu el si il asociaza cu obiectul care ii este aratat odata cu pronuntarea cuvantului.

Are vreun sens sa citim povesti bebelusului, daca el inca nu stie sa vorbeasca?

Raspuns: DA - O, da, este o experienta inedita! Chiar daca un bebelus nu este inca apt sa inteleaga o poveste, a-i citi un text in intregime ii permite sa se obisnuiasca cu cuvintele, cu frazele si cu intonatia vocii.

Cate limbi poate invata un bebelus simultan?

Raspuns: Atunci cand se naste, bebelusul este pregatit sa invete toate limbile din lume. Faptul ca le uita pe celelalte pentru a retine doar una se datoreaza contactului cu cei din jur, in special cu parintii. Asa ca, daca parintii vorbesc doua limbi diferite, este o excelenta oportunitate pentru copil de a deveni bilingv.

Tu cum iti ajuti bebelusul sa vorbeasca?

Impartaseste experientele tale de comunicare cu bebelusul tau cu ceilalti membri ai comunitatii DC, in topicul special deschis pentru tine.

Creierul bebelusului si misterele sale

Ganguresc, rad in hohote, silabisesc sunete fara sens aparent si toate aceste lucruri ne fascineaza pe noi, adultii. Ce se intampla insa in mintea unui bebelus atunci cand are toate aceste reactii care ne incanta? Nimic din ceea ce fac bebelusii nu este intamplator.

Cu fiecare nou gest, cu fiecare suntem nou, creirul lor se dezvolta intr-un ritm uluitor, pentru ca in final sa ii ajunga din urma pe adulti citeste mai departe aici. 

Despre cum invata sa vorbeasca bebelusul citeste neaparat:

Bebelusii invata sa vorbeasca citind pe buze
Limbajul Dunstan sau limbajul bebelusilor - pe intelesul tuturor
Vorbiti cu bebelusul … folosind cuvintele corecte


Primul an de viata al bebelusului: cate un sfat important pentru fiecare luna

Primelele 12 luni de viata ale bebelusului tau scump si drag sunt speciale. Desi e un omulet mic si ti se pare ca de la luna la luna e tot mai maricel si mai jucaus, bebelusul tau e dependent de dragostea si atentia parintilor si trebuie stimulat special in fiecare luna.

Acorda-i atentia si dragostea ta pentru ca primul an trece atat de repede. Iata cate un sfat special pentru fiecare luna din primul anisor al bebelusului.

Aplicatia mobila Eu, Mamica: vezi cum se dezvolta bebelusul tau

Ești o mămică modernă? Atunci trebuie să instalezi aplicatia Eu, Mămica pe telefonul tău sau tableta.
Prin intermediul aplicaţiei Eu, Mămica, beneficiezi de informaţii despre sănătate, îngrijirea şi dezvoltarea bebelușului și a copilului, relaţia părinte-copil, precum şi de o serie de sfaturi utile pentru mămici şi tătici, astfel încât să experimentezi din plin frumuseţea sentimentului parental. Vei avea acces gratuit la o serie de utilitare şi calculatoare, precum: Bebeluşul - primele 52 de săptămani, Grafice de Creştere, Calendar de Vaccinare, Activităţi pentru Copii, Album foto şi multe altele.

Aplicatia Eu, Mamica - se integrează în mod natural cu platforma Desprecopii.com, facilitând accesul la o serie de servicii menite să ofere suport pentru viitoarea mamica (Grupuri de mămici, Ştiri, Anunţuri, Întrebări, Forum, Jurnal, Album de poze, Director, Reţete Culinare etc.). Mămicile utilizatoare pot accesa cu uşurinţă diverse secţiuni ale site-ului, pot primi notificări pe telefon când li se răspunde la o întrebare sau notificări pe mesageria privată.

Mai mult, prin intermediul butonului „Panică”, ele pot primi răspunsuri în situaţiile de criză de la miile de persoane aflate în comunitatea Desprecopii.com, dispuse să ofere o mână de ajutor.

► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru Iphone si Ipad aici.

 Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru sistemul Android aici.

Esti o mamica ce are nevoie de sfaturi?

autor: redactor Milena Sadova, redactor Desprecopii  - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2022

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII