Simptomele menopauzei despre care nu ne avertizeaza nimeni

Simptomele menopauzei despre care nu ne avertizeaza nimeni

Simptomele menopauzei despre care nu ne avertizeaza nimeni

  • Bufeurile, cresterea in greutate si diminuarea apetitului sexual sunt toate simptome bine-cunoscute ale menopauzei. Dar, cercetarile confirma ceea ce femeile au suspectat de multa vreme: schimbarea poate afecta corpul si mintea in multe feluri. Iata simptomele menopauzei despre care nu ne avertizeaza nimeni

Sforaitul si menopauza
Memoria si menopauza
Pofta de dulciuri si menopauza
Senzatia de arsura a gurii
Orgasmele sunt mai putin intense
Senzatia de mancarime a pielii si menopauza

Bufeurile, cresterea in greutate si diminuarea apetitului sexual sunt toate simptome bine-cunoscute ale menopauzei. Dar, cercetarile confirma ceea ce femeile au suspectat de multa vreme: schimbarea poate afecta corpul si mintea in multe feluri. In articolul urmator, va sfatuim ce sa faceti pentru a combate aceste efecte secundare surprinzatoare...

Sforaitul si menopauza

De ani de zile, va plangeti ca sforaitul partenerului va tine treaza. Acum, cu instalarea menopauzei, este randul lui sa va arate cu degetul.

Odata intrate in perioada de premergatoare menopauzei, multe femei incep sa sforaie. In medie, varsta de intrare in menopauza este de 51 de ani - dar semnele menopauzei pot apare si de la 40 de ani. Debutul sforaitului se datoreaza partial scaderii nivelului de estrogen (hormon care, pe langa faptul ca ajuta la reglementarea ciclului menstrual, joaca un rol important in pastrarea muschilor si a tesuturilor din jurul traheei puternici).

Atunci cand tesuturile se inmoaie, femeile nu mai pot respira la fel de usor cand dorm. Cazurile mai grave pot duce la apnee de somn, adica la blocarea partiala sau totala a cailor respiratorii pe o perioada de pana la 10 secunde.

Un studiu facut la Universitatea din Toronto a descoperit ca 47% din femei in post-menopauza sufera de aceasta afectiune - comparativ cu 21% dintre femeile mai tinere. Deoarece calitatea somnului este afectata, efectele secundare de veghe pot include oboseala, anxietatea si uitarea.

Cum puteti combate apneea de somn

Cumparati o perna conceputa sa puteti dormi cu capul si gatul aliniate, astfel incat caile respiratorii sa ramana deschise in timpul somnului. Pentru femeile cu cazuri grave de apnee de somn, exista masti, numite CPAP (presiune pozitiva continua a cailor respiratorii), care sufla aer in gat pentru a usura respiratia.

Memoria si menopauza

Va stau cuvintele pe "varful limbii" si nu vi le amintiti? Ati uitat numele unui prieten vechi? Acesta ar putea fi un alt simptom al menopauzei.

Intr-un studiu, 40% dintre femeile cu varste cuprinse intre 40-55 de ani au declarat ca intampina greutati in amintirea unor lucruri, chiar si atunci cand alte procese de gandire au ramas la fel de puternice ca niciodata. Tot studiile au aratat ca, in momentul in care nivelul de estrogen scade, conexiunile intre celulele creierului se fac cu greutate, iar stocarea evenimentelor, precum si amintirea lor se face cu dificultate.

Cum puteti combate ... uitarea: vestea buna este ca, in majoritatea cazurilor, perioada este de tranzitie, si dureaza aproximativ un an de la ultima menstruatie. In acest timp, trebuie sa va asigurati ca ati facut tot posibilul sa retineti informatia. Repetati-o cu voce tare, rugati interlocutorul sa va confirme ca ceea ce ati retinut este corect, sau chiar spuneti-o unei alte persoane pentru a fi sigure ca ati retinut pentru mai mult timp. Un studiu facut de Univrsitatea din Amsterdam a concluzionat ca terapia de substitutie hormonala (TSH) poate intineri creierul. Specialistii au constatat ca TSH a ajutat creierul sa intinereasca cu ceva ani buni, deoarece prin intermediul ei, partea stanga a creierului lucreaza mai bine impreuna cu partea dreapta.

Pofta de dulciuri si menopauza

Exista un motiv pentru care prajiturile si deserturile arata mai tentant decat inainte. Studiile au descoperit ca femeile dezvolta un apetit deosebit pentru dulciuri in perioada de menopauza. Un studiu a constatat ca 35% dintre femei au spus ca dorinta de a consuma dulciuri a crescut in aceasta perioada a vietii. Femeile devin mai rezistente la insulina, iar pofta de dulce a organismului creste.

Cum puteti combate pofta de dulciuri: Consumati mese mici si dese, cu proteine slabe care sunt absorbite lent in fluxul de sange. Cu sensibilitatea pe care o aveti la zahar, s-ar putea sa nu simtiti adevaratul gust, asa ca cititi cu atentie etichetele de pe produsele alimentare. Dr. Marilyn Glenville, autoare al volumui Alimentatia sanatoasa in timpul menopauzei, spune: "Chiar daca decideti sa renuntati la zaharul din ceai, exista destul zahar ascuns in produsele pe care le consumam zilnic. S-a constatat ca putem consuma pana la 46 de lingurite de zahar din alimentele si bauturile pe care le cumparam." Incercati brandurile fara zahar de ketchup sau sos de spaghete. Puteti inlocui zaharul cu xylitol, care se gaseste in mod natural in fructe si fructe de padure si are un indice glicemic scazut.

Cat zahar putem consuma zilnic pentru a nu face diabet si boli cardiovasculare? de citit: Cat zahar putem consuma zilnic pentru a nu face diabet si boli cardiovasculare?

Senzatia de arsura a gurii si menopauza

Una dintre cele mai bizare efecte secundare ale menopauzei este senzatia de oparire pe buze, gingii sau alte parti ale gurii. Desi poate afecta persoane de toate varstele, de departe, marea majoritate a persoanelor care sufera de "sindromul arderii gurii" sunt cele care se indreapta spre menopauza. Potrivit cercetarilor, intre 10 pana la 40% din femeile care solicita ajutor pentru simptomele menopauzei sufera, de asemenea, un anumit tip de disconfort al gurii, inclusiv se confrunta cu un gust metalic. Cauza acestui sindrom nu este complet inteleasa. Dar majoritatea oamenilor de stiinta cred ca problema este cauzata de efectul estrogenului asupra nervilor care controleaza gustul.

Cum puteti combate aceasta senzatie:  aceasta senzatie se inteteste la persoanele care vorbesc mult, mananca alimente fierbinti sau picante, sau sunt stresate - sunt recomandate relaxarea si consumul alimentelor la temperaturi medii, precum si evitarea celor picante. Disconfortul este adesea insotit de uscaciune - medicii de la John Radcliffe Hospital din Oxford sfatuiesc femeile sa bea mai multa apa si sa mestece guma fara zahar pentru a-si mentine gura umeda.

Cum ne afecteaza hormonii viata de citit: Cum ne afecteaza hormonii viata 

Orgasmele sunt mai putin intense

Atunci cand nivelurile de estrogen incep sa scada in timpul menopauzei, fluxul sanguin din zona genitala scade, iar orgasmele sunt scazute in intensitate. Tesuturile si muschii din zona genitala devin mai slabe, iar orgasmele sunt mai slabe si mai greu de atins. Intr-un studiu, publicat in Jurnalul cercetarilor asupra sexului, 15% dintre femeile ajunse la menopauza au recunocut ca interesul lor pentru sex a scazut si ajung la orgasm cu dificultate, comparativ cu 6% dintre femeile tinere.

Cum puteti combate aceasta problema: Cand vine vorba de orgasme, expertii recomanda sa exersati. Cercetatorii au descoperit ca femeile care continua sa aiba o viata sexuala regulata in timpul menopauzei, au mai putine probleme decat cele ale caror viata sexuala se diminueaza sau se opreste. Actul sexual regulat, de asemenea, tine fluxul de sange in regiunea pelviana, pastrand tesuturile puternice si mai sanatoase. S-a dovedit, de asemenea, ca femeile care fac dragoste mai des, au o mai buna lubrifiere si muschii pelvieni mai puternici. Exercitiile Kegel, de asemenea, pot ajuta, de asemenea, la imbunatatirea satisfactiei sexuale in perioada post-menopauza. Ca exertitiu de baza, strangeti muschii pelvieni ca si in incercarea de a va opri din urinat. Numarati pana la trei si eliberati-i. Treptat, mariti numarul la 50, apoi la 100 pe zi.

Legatura dintre fertilitate si orgasm de citit: Legatura dintre fertilitate si orgasm

Senzatia de mancarime a pielii si menopauza

Bufeurile sunt, probabil, cele mai infame efecte secundare ale menopauzei. Dar pentru a inrautati lucrurile, aceste episoade jenante - in care temperatura corpului creste dramatic - sunt precedate de atacuri de mancarimi ale pielii, cunoscute sub numele de "furnicaturi". Unele femei compara sentimentul cu senzatia de a avea furnici pe ele, in timp ce altele spun ca se simt ca si cum ar fi conectate la o priza electrica.  Cercetatorii cred ca acest furnicaturi sunt cauzate de zig-zag-urile nivelurilor de estrogen care afecteaza receptorii terminatiilor nervoase ale pielii.

Cum puteti combate aceste mancarimi: Exercitiile de respiratie va pot scuti de disconfortul de dinainte si din timpul bufeurilor.  La inceputul acestui an, cercetatorii de la Kings College, Londra, au constatat ca femeile care au invatat practicarea exercitiilor de respiratie pentru a incetini rata batailor inimii si care au folosit terapia comportamentului cognitiv pentru a inlocui gandurile negative cu cele pozitive reduc incidenta de bufeuri severe.

Va recomandam sa mai cititi si urmatoarele:

Un plan de antrenament sportiv pentru mamele ocupate - 7 sfaturi care iti vor fi de folos

Un plan de antrenament sportiv pentru mamele ocupate - 7 sfaturi care iti vor fi de folos

Mamele satisfac nevoile familiilor lor intreaga zi, neglijand de cele mai multe ori propriile nevoi, inclusiv alimentatia sanatoasa si exercitiile fizice. Alergatul in jurul copiilor toata ziua poate…

Bufeurile de menopauză pot dura și 10 ani

Bufeurile de menopauză pot dura și 10 ani

Bufeurile reprezinta una dintre cele mai neplacute manifestari ale menopauzei. Fie ca apar inainte de instalarea acesteia sau in timpul ei, bufeurile dureaza uneori ani in sir.

Barbatii sunt vinovati de menopauza femeilor?

Barbatii sunt vinovati de menopauza femeilor?

Desi ar putea parea o intrebare cel putin bizara, se pare ca nu e deloc asa, daca ar fi sa ne luam dupa ultimele cercetari pe marginea unui subiect pe cat de controversat pe atat de studiat de catre…



 
/Images/intim.jpgFemina intim
Intre noi femeile. Cosmetice, diete, tampoane, dileme intime.

autor: redactor Mihaela Vilcu  - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2014
referinte: WEBMD si Telegraaf.nl

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Menopauza

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 12 comentarii

  1. Luminita v
    Luminita vtrimis la 8/12/2020

    Am 51 ani , de doi ani sunt fara ciclu , am fost la ginecolog este ok , lucrez in fabrica unde sunt 3-4 grade si uneori dimineata acolo am ameteli si respir greu . Daca ies din mediul acela si stau jos imi revin repede.Este starea asta de la menopauza ? Analizele sunt bune .Acasa niciodata nu am ameteli .

    Raspunde la acest comentariu
  2. angelica dippert
    angelica dipperttrimis la 12/8/2018

    buna ziua am 50 de ani si trei nasteri as dori sa stiu ce pot face pentru a avea ica un copil ultima sarcina am avuto acum 9 ani cand a fost o sarcina moarta la doua luni va rog sa imi spuneti se mai poate sa sper la inca o sarcina

    Raspunde la acest comentariu
  3. valerica
    valericatrimis la 26/5/2017

    AM IMPLINIT DE CURAND 54 ANI SI DE 1 AN SUNT IN MENOPAUZA.SOTUL MEU PARE SA U INTELEAGA STAREA MEA SI CU ATITUDINEA LUI CRED CA MAI RAU I MI FACE.MAMA MEA A MURIT IN URMA CU 7 ANI CU CANCER DE SAN SI CANCER DE PIELE.IN ACESTE CONDITII TRATAMENTUL HORMONAL M AR PUTEA AJUTA? DACA CINEVA DE SPECIALITATE MA POATE INDRUMA VA ROG MULT SA O FACETI.VA MULTUMESC ANTICIPAT.

    Raspunde la acest comentariu
  4. fratila aneta
    fratila anetatrimis la 13/1/2016

    De doi ani de zile mia venit ciclul de trei oripe an de doua ori pe an acum di noiembrie nu a mai venit deloc dar am pieptul umflat ma doare am stari de voma in timpul zilei stari de nervi nu am chef sa fac nimic bufeuri ce pot sa fac sa nu ma mai simt asa.

    Raspunde la acest comentariu
  5. baciu corina anca
    baciu corina ancatrimis la 7/1/2016

    buna ziua, am 40 de ani si de un an am intirzieri de ciclu cite doua luni sau vine continuu 2luni , e oare pregatirea de menopauza?si piptul e tare , va rog sa imi spuneti ce poate fi si ce pot face , va rog frumos

    Raspunde la acest comentariu
  6. Valeria
    Valeriatrimis la 29/10/2015

    buna ziua, pe mine m-a ajutat foarte mult terapia numita biomagnetism, mi-au disparut transpiratiile nocturne si bufeurile si sunt mai linistita mental...pot zice mai relaxata, desi trebuie sa recunosc ca mai devin irascibila din cand in cand...pe mine m-a tratat dl terapeut Fabricio Miluno care este un om blajin si devotat profesiei sale, ii multumesc lui si bunului Dumnezeu deoarece mi-au redat sanatatea fizica si emotionala. nu va lasati in mainile produselor farmaceutice care au multe efecte nocive si putine rezultate pozitive.

    Raspunde la acest comentariu
  7. Florina matusa
    Florina matusatrimis la 18/9/2015

    Am 47 de ani cu ciclu regulat 28 26 sau 30 zile,lună această trebuia să vină pe 15 sept.dar nimic azi 18 sept.este un semn de începere menopauză sau altceva? Nu!tumesc anticipat de raspuns

    Raspunde la acest comentariu
  8. roxana
    roxanatrimis la 12/4/2015

    Remifeminul este strict interzis celor care au istoric de cancer sau tumori in familie Nu stiu dece doctorii nu spun asta!!!!

    Raspunde la acest comentariu
  9. roxana
    roxanatrimis la 12/4/2015

    Atentie! Mie mi-a recomandat o doctorita ginecolog Remifemin, noroc ca mi-a deschis ochii doctorita de familie, care imi cunostea istoricul medical si mi-a interzis sa il iau. Nu se ia de catre cei care au avut cazuri de cancer in familie. E periculos, ar trebui scris mare pe prospect

    Raspunde la acest comentariu
  10. geta
    getatrimis la 31/3/2015

    buna , am 47 de ani iar de 5 ani au inceput sintomele menopauzei...,de un an si ceva nu mai am ciclu ...daca nu ma protejez as putea ramane insarcinata????astept un raspuns multumesc !!!

    Raspunde la acest comentariu
    • Monica
      Monica trimis la 27/1/2023

      Stimata D-na, daca aveti 1 an si...de cand nu va mai venit ciclul, stati linistita, teoretic dupa 1 an, nu va mai vine. Va doresc toate cele bune...Doamne ajuta!

  11. verity
    veritytrimis la 23/3/2015

    Foarte bun si cuprinzator articolul, dar mare atentie la panaceurile universale recomandate de medici. Acum este la mare moda un produs numit Remifemin, care in afara de faptul ca este foarte scump nu face nimic decat sa iti ia din timpul pe care l-ai putea folosi luaina un alt produs care intr-adevar sa te ajute la amelioarea simptomelor. Si nu vi se spune de catre medic care sunt si efectele secundare sau contrainidicatiile, pentru ca probabil comisionele distribuitorului sunt foarte mari! Eu vorbesc din experineta prorpie si incerc sa atrag atentia asupra acestui lucru ca sa nu mai pateasca si alte femei ce am patit eu.

    Raspunde la acest comentariu
  12. Rădulescu
    Rădulescutrimis la 24/10/2014

    Constat că ați motivat toate aspectele care apar la menopauză dar luare în greutate cum se poate evita care se mărește chiar cu dietă .

    Raspunde la acest comentariu
    • Cami
      Camitrimis la 10/5/2019

      Ca sa nu luati in greutate trebuie miscare zilnica cel putin 30 min(mers pe jos,dans in casa,bicicleta..etc) si renuntat la tot ce contine zahar,lactate si paine(fainoase)! Doar asa nu va veti ingrasa.Mult succes!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII