Rolul tatălui când mama alăptează: 6 moduri practice
Ce rol ar putea avea un bărbat când ea - mămica - alăptează? Ei bine, un rol important de susținere și ajutor.
Prea mulți bărbați, în România - consideră în mod eronat că alăptatul este strict problema femeilor și a bebelușilor. Ei cred că rolul lor este cel al unui observator exterior pasiv sau neutru, având o influență redusă asupra procesului. Un lucru de care se plâng frecvent tații bebelușilor alăptați este că, în general, se simt excluși din intimitatea duetului format prin alăptare. Dar de fapt, tații au un potențial imens de a ajuta sau de a submina succesul alăptării. Înțelegerea importanței rolului pe care îl aveți este primul pas în pregătirea taților de a-și ajuta partenerele care alăptează.
Iată sfatul de la Desprecopii pentru tații de bebeluși alăptați.
- veti citi:
Creeaza o atmosfera pozitiva
Ofera sustinere si incurajare
Ofera ajutor practic
Ofera-i timp de relaxare
Petrece timp cu bebelusul
Participa activ - e si copilul tau
Sfaturi pentru mamici
Iron Man la cratita: o pledoarie pentru evolutie scrisa de un barbat
Aplicatia mobila Eu, Mamica: vezi cum se dezvolta bebelusul tau
Forumul de ALAPTARE
Creeaza o atmosfera pozitiva
Primul lucru pe care il puteti face ca tata pentru a va pregati sucesul este sa creati o atmosfera pozitiva in familie fata de alaptat. Daca dumneavoastra considerati alaptatul ca fiind un element pozitiv pentru sanatatea si binele bebelusului si ca o prioritate ridicata pentru partenera si copil, o astfel de atitudine va da tonul dorit catre succes.
Din considerente practice, bebelusii alaptati trebuie sa fie impreuna cu mamele lor cat mai mult posibil. Un tata care considera prezenta continua a bebelusului ca o intruziune va submina subtil alaptatul. Tatal care considera natural si de la sine inteles faptul ca bebelusul va insoti cuplul la restaurant, la film, la petreceri si la intalniri sustine cu putere alaptatul.
Desi putini sunt barbatii care chiar isi conving partenerele sa alapteze, mult mai mai adesea motivatia mamei de a alapta depaseste devotamentul tatalui fata de aceasta idee.
Dar este o mare diferenta intre un barbat care este de acord ca partenera lui sa alapteze si unul care in mod deliberat creeaza atmosfera necesara pentru succesul alaptarii.
Ofera sustinere si incurajare
Alaptatul poate fi solicitant din punct de vedere emotional, extenuant din punct de vedere fizic si uneori inconfortabil. Aproape toate proaspetele mamici au indoieli despre capacitatea lor de a se ocupa de un nou-nascut neajutorat.
Mamele care alapteaza au adesea temeri suplimentare legate de calitatea si cantitatea laptelui, de corectitudinea tehnicii lor de alaptare, sau de capacitatea lor de a depasi problemele legate de lactatie.
Ca tata puteti juca un rol cheie in a sustine increderea partenerei, inconjurand-o cu complimente, laudandu-i eforturile si spunandu-i cuvinte de incurajare. Acest rol de sustinere poate fi deosebit de dificil cand femeia este foarte obosita si foarte descurajata. Cand o femeie este supusa unui stres extrem, este posibil ca dumneavoastra sa nu stiti cum sa va sustineti mai bine partenera. Poate nu stiti sigur daca ea asteapta sa-i spuneti „Nu renunta, poti face asta“ sau „Ai facut tot ce ai putut. E in regula sa treci la biberon“.
Daca nu stiti sigur cum sa-i vorbiti partenerei, incercati sa-i explicati ca nu stiti prea bine ce sa-i spuneti, dar vreti sa o sustineti in orice mod puteti. In unele zile are nevoie doar sa fiti umarul pe care plange.
Ii puteti oferi o perspectiva valoroasa, un rationament limpede, sau chiar ii puteti fi de folos cu o gluma care detensioneaza situatia. Alteori, puteti sa mobilizati ajutoare in legatura cu o anumita problema de alaptare sunand medicul, consultand un specialist in lactatie, telefonand la spitalul la care a nascut sau altui specialist.
Ofera ajutor practic
Ca tata o puteti ajuta in atat de multe moduri incat este greu de inteles de ce barbatii se simt exclusi in situatia in care sotiile lor alapteaza. Puteti lua bebelusul ca sa-l aduceti mamei cand se trezeste pentru ca ea sa-l alapteze.
In timp ce mama alapteaza, ii puteti prepara o bautura nutritiva, ii puteti masa umerii, ii puteti face complimente si puteti admira plin de iubire bebelusul care mananca. Dupa ce goleste un san, puteti tine bebelusul ca sa ragaie si o puteti ajuta sa-l puna la celalalt san. Cand masa s-a incheiat, puteti schimba copilul sau il puteti pune la loc in patutul lui ca sa doarma.
Ad-Extra3:
Ofera-i timp de relaxare
Incercati sa va luati liber (concediu, recuperati in alte zile etc.) odata pe saptamana pentru a petrece mai mult timp cu bebelusul si a va lasa sotia sa se odihneasca mai mult. In timpul acelor zile, va puteti ocupa de tot ce inseamna ingrijirea copilului exceptand alaptarea, raspundeti la telefon si va ocrotiti sotia, dandu-i posibilitatea de a iesi pentru scurt timp din casa daca asta i-ar face placere si fiind tot timpul langa ea pentru a-i sustine moralul si a-i tine companie.
Astfel de zile vor deveni mai mult decat un cadou facut sotiei: va ofera ocazia de a-si consolida increderea in rolul dumneavoastra de tata si va ajuta sa formati cu bebelusul o relatie unica.
Petrece timp cu bebelusul
Desi interactiunea reciproca dintre copilul alaptat si mama lui este una dintre cele mai puternice legaturi din natura, importanta unei relatii timpurii a bebelusului cu tatal lui nu este mai putin importanta. In loc de a va simti exclus de relatia de alaptare, dumneavoastra ca tata puteti si trebuie sa va cultivati relatia unica si speciala cu bebelusul.
In tarile dezvoltate se scrie tot mai mult, in ultima vreme - despre problema enorma a nevoii de tata a copiilor. Ca urmare a divorturilor, numarului mare al familiilor monoparentale si a distantarii emotionale a tatilor, nenumarati copii cresc avand contact redus sau fara sa aiba contact cu tatii lor. Specialistii avertizeaza in permanenta asupra importantei tatalui in viata copiilor. In prezent, circa 40 la suta din copiii din SUA - de exemplu, nu traiesc alaturi de tatii lor. Nu numai ca absenta tatalui a devenit determinantul cel mai important al saraciei copilului, insa copiii fara tata au un risc mai ridicat sa devina violenti, sa aiba activitati criminale, sa ia droguri, sa aiba esecuri scolare, sa adere la bande criminale si sa aiba alte probleme sociale.
Copiii merita dreptul de a avea o relatie sanatoasa, de iubire cu cei doi parinti ai lor, iar tatii merita sa stie adevarul despre rolul lor vital. Poate ca nu am reusit sa le comunicam barbatilor cat sunt de importanti in vietile copiilor lor, incepand chiar de la nastere.
Participa activ - e si copilul tau
Ca tata, incepeti prin a va apropia de copil prin atingere, folosind unul dintre simturile cel mai puternic dezvoltate ale bebelusului de la nastere. Il puteti tine in brate, plimba, legana, mangaia, masa si bate usor pe spate; puteti chiar sa il lasati sa adoarma pe pieptul dumneavoastra gol. Bebelusii nou-nascuti vad cel mai bine la o distanta de 20-30 cm.
Cand bebelusul dumneavoastra este treaz si linistit, este cel mai receptiv la contact vizual. El prefera fetele umane oricaror alti stimuli vizuali. Deja va recunoaste vocea, pe care a auzit-o inca de cand era in uter. Bebelusii reactioneaza cel mai bine la vocile inalte (acute), deci nu va jenati sa „vorbiti pe limba lui“ – adora acest lucru. Ii puteti canta, citi sau puteti scoate sunete amuzante. Dupa cateva luni, bebelusii deja isi percep tatii ca fiind sursele principale de joaca si miscare motorie, diferiti de mame, dar nu mai putin importanti decat ele.
Daca sotia dumneavoastra este mai dornica sa aiba grija de el, sa-i faca baie, sa-i schimbe scutecele si sa-l amuze, nu va lasati tentat sa o lasati sa fie principala persoana care se ocupa de copil. In schimb, explicati-i ca doriti sa deveniti priceput la ingrijirea si cresterea copilului. Rugati-o sa va arate cum se fac anumite operatiuni legate de ingrijirea copilului. Aranjati in asa fel ca sa aveti grija singur de copil, incepand cu perioade foarte scurte, pana cand simtiti ca nu mai aveti nevoie sa fiti „salvat“ de mama lui.
Tatii recunosc ca este o mare diferenta intre a sta singuri cu copilul si a ajuta, avand peste umar ochiul mamei care se asigura ca fac totul bine.
Sfaturi pentru mamici:
Oricat de greu vi s-ar parea, nu sariti in ajutorul partenerului imediat ce bebelusul incepe sa planga. Dati-le taticilor ocazia de a linisti si de a amuza ei bebelusul sau de a-i canta inainte de a adormi. Incercati sa va faceti mai putine griji legate de faptul ca el „face lucrurile cum trebuie“, atata timp cat el „face ce trebuie“.
O dovada de intelepciune din partea mamei ar fi sa nu-si corecteze sotul cand schimba scutecul copilului prima data si il pune cu spatele in fata. Faptul ca tatal iubitor incearca din tot sufletul sa participe la ingrijirea copilului este mai important decat faptul ca benzile adezive ale scutecului sunt bine aliniate.
Iron Man la cratita: o pledoarie pentru evolutie scrisa de un barbat
Vremea barbatului cu mana de fier a trecut, modernul impune civilizatie, blandete si toleranta. Iron Man inseamna altceva acum. Agresivitatea in orice forma a ei nu ne face cinste. Moda Macho cu palma grea si gura mare nu-si mai gaseste locul in cultura actuala. Suntem capabili sa gasim alte metode de a ne impune punctele de vedere daca tinem mortis sa facem asta.
Doamnelor, nu suntem ignoranti. Ne pasa. Poate ca nu gasim de fiecare data metoda potrivita de comunicare, poate ca, rataciti in personalitatea noastra, mai “dam cu bata-n balta”, de acord. Dar suntem acolo incercand sa va facem fericite si implicit sa culegem roadele stradaniilor noastre.
Cu sinceritate, despre Iron Man la cratita: o pledoarie pentru evolutie scrisa de un barbat.
Forumurile de ajutor ale mamicilor care alapteaza
Alaptarea
Cel mai bun cadou pentru bebelus. Probleme, experiente si povesti de succes din timpul acestui timp special.
► Daca ai probleme cu alaptarea, te asteptam pe forumul de suport al alaptarii sau pe grupul nostru secret de pe Facebook: Alaptarea cu dragoste.
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Ultimile 2 comentarii
Buna ziua, Fetita noastra s-a nascut in data de 26.12.2009 (54 de cm lungime si 3500 g)si se numeste Natalia Teodora. Trebuie sa recunosc ca am fost putin
la noi e astfel: daca apare tati in raza vizuala atunci cand suge fetita mea aceasta se opreste si vrea sa se joace cu el; de aceea, ca sa nu intrerupem masa, prefer sa stea tati in alta camera pana terminam de papat.
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII