Listeria si sarcina. Simptomele listeriozei, diagnostic, preventie si tratament - sfatul medicului

Listeria si sarcina. Simptomele listeriozei, diagnostic, preventie si tratament - sfatul medicului

Listeria si sarcina. Simptomele listeriozei, diagnostic, preventie si tratament - sfatul medicului

În timpul sarcinii, este important să aveți grijă ce alimente introduceți în corpul dumneavoastră. Ar trebui să știți ce este bine să mâncați și ce nu este recomandat. Listerioza afectează 3-12 persoane din 100.000 de gravide. Simptomele listeriozei pot apărea la 2-30 de zile după expunerea la bacterie. Simptomele la femeile însărcinate includ semne asemănătoare unei gripe ușoare, dureri de cap, dureri musculare, febră, greață și vomă. Dacă infecția se răspândește la sistemul nervos, poate cauza întepenirea gâtului, dezorientare sau convulsii.

Listeria este un tip de bacterie care poate fi prezentă în anumite alimente contaminate. Listeria vă poate cauza probleme, atât dumneavoastră, cât și bebelușului. Deși listerioza (boala declanșată de Listeria) este rară, femeile însărcinate sunt mai expuse la boală decât sunt, în general, ceilalți adulți sănătoși (bărbați sau femei neînsărcinate). Iată sfatul medicului.

veti citi
Ce este Listeria?
Care este riscul de imbolnavire cu listerioza al femeilor insarcinate?
Cum poate fi depistata listerioza?
Este posibil ca listerioza sa-i faca rau bebelusului in timpul sarcinii?
Cum se trateaza listerioza?
Ce pot face pentru a-mi proteja bebelusul impotriva listeriozei?

Ce este Listeria?

Listeria monocytogenes este un tip de bacterie care se gaseste in apa si in sol. Legumele pot fi contaminate din sol, iar animalele pot fi si ele purtatoare ale bacteriei. Listeria poate fi detectata pe carnea cruda, legumele negatite, laptele nepasteurizat, alimentele obtinute din lapte nepasteurizat si in alimentele procesate. Listeria poate fi distrusa pasteurizare si gatire.

Exista posibilitati de contaminare a alimentelor gata preparate precum hot dog si mezeluri, deoarece contaminarea se poate produce dupa gatire si inainte de ambalare.

Care este riscul de imbolnavire cu listerioza al femeilor insarcinate?

Conform Centrului de Control si Prevenire a Bolilor din SUA, se estimeaza ca 2500 de persoane se imbolnavesc grav in fiecare an in Statele Unite iar dintre ele, 500 mor. Din pacate, nu exista rezultate centralizate si publicate despre situatia din Romania.

Comform studiilor efectuate in SUA, femeile insarcinate reprezinta 27% dintre cazuri. Medicii sunt de parere ca femeile insarcinate sunt de 20 de ori mai expuse riscului de imbolnavire decat ceilalti adulti sanatosi.

Cum poate fi depistata listerioza?

Simptomele listeriozei pot aparea la 2-30 de zile dupa expunerea la bacterie. Simptomele femeilor insarcinate includ semne asemanatoare gripei usoare, dureri de cap, dureri musculare, febra, greata si voma. Daca infectia se raspandeste la sistemul nervos poate cauza intepenirea gatului, dezorientare sau convulsii.

Infectia se poate produce oricand in timpul sarcinii, dar este mai comuna in al treilea trimestru, cand sistemul dumneavoastra imunitar este oarecum mai slab.

Conform Synevo, diagnosticul de certitudine al infectiilor listeriene se bazeaza pe izolarea germenului in cultura, din sange, lichid amniotic si  LCR. Testul efectuat prin reactia de fixare a complementului detecteaza raspunsul serologic la Listeria monocytogenes si  poate fi util in demonstrarea unei infectii active, daca se interpreteaza in context clinic si  se monitorizeaza in dinamica.  informatii despre testul de depistare al Listeriei aici.

Aveti grija sa contactati medicul de familie daca aveti oricare dintre simptomele mentionate.

Ad-Extra3:

Este posibil ca listerioza sa-i faca rau bebelusului in timpul sarcinii?

Daca sunteti insarcinata si v-ati infectat cu listerioza, vi se pot intampla urmatoarele lucruri:

 - Pierderea sarcinii (avort spontan)

 - Nastere prematura

 - Infectarea nou-nascutului cu Listeria

 - Moartea nou-nascutului (numai 22% dintre cazurile cu listerioza perinatala duc la nasterea copilului mort sau la moartea copilului la nastere)

Important! Tratamentul timpuriu poate preveni infectia si moartea fatului.

Cum se trateaza listerioza?

Listerioza este tratata cu antibiotice in timpul sarcinii. In cele mai multe cazuri, antibioticele vor preveni infectarea fetusului si a nou-nascutului. Aceleasi antibiotice le sunt administrate nou-nascutilor care au listerioza.

Ce pot face pentru a-mi proteja bebelusul impotriva listeriozei?

Urmati sfaturile prezentate in continuare si veti reduce semnificativ riscurile de a contracta listerioza.

Mancati branzeturi tari in locul celor moi: Medicii din Vestul Europei recomanda femeilor insarcinate sa evite branzeturile moi, ca feta, Brie, Camembert, branza albastra si branzeturile de tip mexican, precum queso fresco, queso blanco si Panela.

Branzeturile tari precum cheddar si branzeturile semi-moi, ca mozzarella, pot fi consumate in siguranta. Branzeturile procesate si pasteurizate, feliate sau care pot fi intinse pe paine, precum branza grasa si branza de vaci, pot fi si ele consumate in siguranta. Cel mai important lucru pe care trebuie sa-l faceti este sa cititi cu atentie etichetele produselor!

Nu mancati produse de tip hot dog, carne de porc presata sau mezeluri decat daca au fost reincalzite corespunzator la aburi (sau la cel putin 70°C): nu este recomandat sa mancati sandviciuri cu mezeluri la restaurante si la fast-food-uri daca sunteti insarcinata, deoarece acestea nu reincalzesc mezelurile. De aceea este recomandabil sa nu consumati carne de porc presata, chiftelute, friptura cu branza, pui prajit, fructe de mare, crabi si ton (limitati doza la 2 portii pe saptamana).

Nu mancati pateu sau pasta de carne refrigerate.

Nu mancati fructe de mare afumate si refrigerate decat daca sunt sunt continute in alimentele gatite.

Sfaturi pentru manevrarea in siguranta a alimentelor:

Spalati toate fructele si legumele inainte de a le manca sau prepara.

Mentineti totul curat in bucatarie, inclusiv mainile si suprafetele pe care preparati mancarurile.

Mentineti temperatura din frigider la maxim 4°C.

Curatati frecvent frigiderul.

Evitati contaminarea incrucisata dintre alimentele crude si cele negatite (inclusiv sosurile pentru hot dog).

Gatiti alimentele la temperaturile potrivite (folositi termometrul pentru alimente) si reincalziti toate alimentele pana scot aburi (sau la 70°C).

Temperaturile corecte pentru gatirea alimentelor

Pui 74-82 °C

Mancaruri cu oua 70 °C

Mancaruri pe baza de carne 70-74 °C

Carne de vita mediu 70 °C

Carne de vita bine facuta 77 °C (nu este recomandat sa mancati nici un fel de carne in sange)

Porc 70-74 °C

Sunca (cruda) 70 °C

Sunca (semipreparata) 60 °C

Refrigerati sau congelati corespunzator alimentele. Iata sfatul de la Desprecopii despre alimentele care trebuie evitate in timpul sarcinii

Despre alimentatia din timpul sarcina, mai multe:

Suplimentele de fier in timpul sarcinii
Ceaiurile si sarcina
Plante interzise & nerecomandate in timpul sarcinii
Alimente de evitat in timpul sarcinii
Dietele fara carbohidrati – sunt sigure in timpul sarcinii?
Soia si sarcina
Acidul folic si sarcina: importanta, surse si dozare
Sarcina si homeopatia
Poftele in timpul sarcinii
Consumul de nuci si alune in timpul sarcinii
Femeile insarcinate si consumul de alcool - o problema controversata
Antibioticele si sarcina
Indulcitorii artificiali pot declansa nasterea prematura
Alimentatia nesanatoasa in timpul sarcinii 

 

cititi totul despre ALIMENTATIA IN SARCINA AICI.

Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Acesta este cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate. 

Calculatoare de sarcina

Calculator Sarcina. Calculatorul care iti spune data nasterii
Ce culoare vor avea ochii bebelusului: calculator
Calculatorul nutritional pentru sarcina si alaptare
Cum se calculeaza varsta sarcinii
Calculul datei nasterii
Calculator: Cate kilograme in plus vei lua in sarcina
alculatorul sexului bebelusului 

 Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

→ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de Octombrie 2024)

Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

Citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii

autor: Dr. Danielle ter Horst 

Medic specialist ginecolog la Spitalul Regal Bronovo, Haga, Olanda, 
Medic colaborator la Desprecopii.com - toate drepturile rezervate - © 2024

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Infectii

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII