Cancerul de san - lucruri de stiut
- In fiecare luna, sanii unei femei trec printr-o serie de schimbari temporare asociate cu menstruatia, care includ si posibilitatea formarii unui nodul. Desi cea mai mare parte a acestor umflaturi nu sunt canceroase, orice nodul care apare ar trebui sa fie examinat imediat de medic. Iata cateva sfaturi despre cancerul de san de la Supereva.
Ce este cancerul de san?
In fiecare luna, sanii unei femei trec printr-o serie de schimbari temporare asociate cu menstruatia, care includ si posibilitatea formarii unui nodul. Desi cea mai mare parte a acestor umflaturi nu sunt canceroase, orice nodul care apare ar trebui sa fie examinat imediat de medic.
Nodulii apar cel mai frecvent in lobuli – micii saci care produc laptele – sau in ductele care transporta laptele spre sfarc. Dar uneori se formeaza in alt tesut. Cele doua categorii principale de cancer la san sunt carcinoamele lobulare si ductale. Iata sfatul de la Supereva.ro.
Cancerul de san
Cancerul de san incepe de obicei cu formarea unei mici tumori bine delimitate. Unele tumori sunt benigne, insemnand ca nu invadeaza alte tesuturi; altele sunt maligne, sau canceroase. Tumorile maligne au potentialul de a face metastaze, adica de a se raspandi. Odata ce o astfel de tumoare ajunge la o anumita dimensiune, este tot mai probabil sa iradieze celule care se raspandesc in alte parti ale corpului prin vasele de sange si prin sistemul limfatic.
Tipurile diferite cancer la san cresc si se raspandesc cu diferite viteze; unora le trebuie ani pentru a se raspandi in afara sanului, in timp ce altele se raspandesc rapid.
Si barbatii pot face cancer la san, dar numarul lor este mai mic de jumatate de procent din totalul cazurilor. In randul femeilor, cancerul la san este cel mai frecvent tip de cancer si este a doua cauza principala a deceselor provocate de cancer – dupa cancerul la plamani.
Statisticile arata ca dintre opt femei care ar putea ajunge la 85 de ani, una face boala la un anumit moment din viata. Doua treimi dintre femeile care au cancer la san au peste 50 de ani, iar dintre celelalte, cele mai multe au intre 39 si 49 de ani.
Cancerul de san este tratabil
Din fericire, cancerul la san este foarte tratabil daca este detectat de timpuriu. Tumorile localizate pot fi tratate cu succes de obicei, inainte de raspandirea cancerului; iar in 9 din 10 cazuri, femeia bolnava va mai trai inca cel putin 5 ani. Expertii considera de obicei ca durata de supravietuire de 5 ani este o cura.
Dupa ce cancerul incepe sa se raspandeasca, a scapa complet de el este mai dificil, desi tratamentul poate adesea tine boala sub control timp de ani intregi. Procedurile imbunatatite de screening si optiunile mai bune de tratament fac ca peste sapte din zece femei bolnave de cancer la san sa supravietuiasca peste cinci ani dupa diagnosticul initial, iar jumatate dintre ele sa supravietuiasca mai mult de 10 ani.
Care este cauza cancerului la san?
Desi cauzele precise ale cancerului la san sunt neclare, sunt cunoscuti principalii factori de risc ai bolii. Totusi, cele mai multe dintre femeile considerate a avea un risc crescut de cancer la san nu fac boala, in timp ce multe dintre femeile bolnave nu sunt expuse factorilor de risc cunoscuti. Printre factorii de risc cei mai semnificativi sunt inaintarea in varsta si istoricul familial de cancer la san. Riscul este ceva mai mare in cazul femeilor care au un nodul benign la san si creste semnificativ in cazul femeilor care au avut cancer la san sau ovarian.
Factorul familial
O femeie a carei mama, sora, sau fiica a avut cancer la san are un risc de doua-trei ori mai mare de a face boala, mai ales in cazul in care in familie sunt afectate de aceasta boala cel putin doua rude de gradul intai. Cercetatorii au identificat deja doua gene responsabile pentru unele aparitii ale cancerului la san in familie – numite BRCA1 si BRCA2. Aproximativ una din 200 de femei poarta genele. Faptul ca are gena predispune femeia la cancer de san, dar nu garanteaza declansarea bolii.
Varsta
In general, femeile cu varsta peste 50 de ani au un risc mai mare de a face cancer la san decat femeile mai tinere, iar femeile din rasa afro-americana au un risc mai mare decat cele din rasa caucaziana de a face cancer la san inainte de menopauza.
Expunerea la estrogen
Treptat devine tot mai clara o legatura intre cancerul la san si hormoni. Cercetatorii cred ca pe masura ce creste expunerea femeii la hormonul denumit estrogen, cu atat risca mai mult sa se imbolnaveasca de cancer la san. Estrogenul le comanda celulelor sa se divida; cu cat celulele se divid mai mult, cu atat sunt sanse mai mari sa fie anormale, fiind posibil sa devina canceroase.
Expunerea femeii la estrogen si progesteron variaza in timpul vietii, fiind
influentata de varsta la care are prima, respectiv ultima menstruatie, durata
medie a ciclului ei menstrual si de varsta la care naste primul copil.
Riscul
la care expusa o femeie de a se imbolnavi de cancer la san creste
daca:
• ii vine prima menstruatie inainte de 12 ani
• naste
primul copil dupa 30 de ani
• are ultima menstruatie dupa 55 de ani,
sau
• lungimea ciclului ei menstrual este in afara intervalului mediu de
26-29 de zile (adica este mai scurt sau mai lung).
Informatiile curente arata
ca probabil, hormonii din pilulele contraceptive nu maresc riscul de cancer la
san. Unele studii sugereaza ca administrarea terapiei hormonale de substitutie
dupa menopauza poate mari riscul, mai ales cand terapia se prelungeste mai mult
de 5 ani. Dozele ridicate de radioterapie pot fi si ele un factor, dar
mamogramele cu doze reduse nu aproape ca nu prezinta vreun risc.
Regimul alimentar
Legatura dintre regimul alimentar si cancerul la san este inca sub dezbatere. Obezitatea este un factor de risc notabil, iar consumul regulat de alcool – mai mult de doua pahare pe zi – poate favoriza boala. Multe studii au aratat ca femeile a caror alimentatie este bogata in grasimi sunt mai expuse la boala. Cercetatorii banuiesc ca daca femeile si-ar reduce aportul caloric zilnic provenit din grasimi – la mai putin de 20%-30% - regimul lor alimentar le-ar putea proteja de cancerul la san.
Forumuri recomandate la Supereva
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
15 comentarii din totalul de 25:
Buna!Avand in familie, pe mama si bunica, cu diagnostic de cancer mamar, am decis impreuna cu surorile mele sa ne facem anual consult preventiv si ecografie mamara. Am descoperit ca sunt clinici care sustin campanii de preventie a cancerului mamar si va recomand sa apelati anual la medicul specialist.
si mie imi apare la piept un nod,si tor tare ma doare, sunt socata,mie frica sa nu fie cancer,am fost cu 1 an in urma la medic,a zis ca se dezvolta pieptul,dar mereu apare si dispate ce sa fac
Am fost deja operata de doua ori de cancer la san,am facut si radioterapie 30 de zile.Am intrebat medicii daca trebuie sa tin vreun regim si mi-au raspuns,nu,traieste cum ai trait si pana acum.Operatiile si tratamentul l-am facut in Franta.Exista vreo persoana care a tinut un anume regim si boala nu a mai aparut si la celalalt san?
salut mai zilele trecute am simntit prin palpare la sinul drept un mic nodul oare e posibil sa fac cancer chiar daca am numai 26 ani?la mine in familie nu are si nici nu a avut nimeni cancer din cate stiu eu.Intrebarea este oare e posibil sa fac cancer?
Buna, Stiu exact ce inseamna cancerul mamar. Mama mea s-a confruntat ani buni cu boala asta ingrozitoare care a bagat-o in pamant pana la urma. De atunci eu si cu sora mea ne ducem periodic la control, ca sa nu patim si noi la fel. Uneori mi-e atat de teama ca o sa am si eu cancer.. e un sentiment groaznic! Cand ma mai gandesc si la fetita mea de 1 an… nu doresc nimanui asemenea suferinta
ma numesc cati ,cosurile de pe fasa nu au legatura cu cancerul,dor cu probleme hormonale,e bine de luat anticonceptional.
buna ziua ma nunesc anka si an 21 de ai akum 2 mia aparut la sanul drept o galma ce trebuie sa fak sunt tare ingrijorata sa nu am cancer l san astept rsp va multumesk
cancerul la san a ucis o profesoara iubita de o scoala intreaga. aveti grija!
Raluca, singura persoana care iti poate da un raspuns este medicul. Cel mai sigur si eficient este sa mergi la medicul de familie sa iti dea o trimitere catre un specialist. Numai bine!
am o intrebare...nu stiu daca are vre-o legatura dar,exista vre-o legatura dintre cancerul la san si cosurile de pe fata? as fi foarte recunoscatoare daca mi-ar raspunde cineva pentru ca am un nodul si am si cosuri..vreau sa stiu daca e posibil sa am cancer la san...multumesc mult
Ma numesc Crina, am 35 de ani si in data de 10 iunie 2012, dupa o operatie de scoatere a nodulului am primit diagnosticul crunt de cancer la san.
Buna ziua , Mama mea are cancer la san de gradul 3+ ... doctorul i-a recomandat 8 sedinte de chimioterapie , dupa care se va opera.Inainte de fiecare sedinta se duce la spital dupa analiza , doar ca ieri , inainte de a 5 a sedinta , cand a fost sa-si faca analizele a fost oprita la spital pentru o sedinta de chimioterapie , si va face inca una si astazi .Daca a fost supusa la doua sedinte de chimioterapie una dupa alta , asta inseamna ceva rau??? Va rog sa-mi da-ti un raspuns , pentru ca vreau sa stiu ce se intampla cu mama , iar ea nu vrea sa-mi spuna.Multumesc
de cateva zile am observat sangerare la sanul drept.ma poate lamuri cineva ce este?
ma framanta un lucru...bunica din partea tatalui are cancer la san si a fost operata...as vrea sa stiu daca exista vreun risc sa fac si eu cancer....
sunt la inceput de infern am inceput chimioterapia va urma operatia.psihic sunt echilibrata si sunt convinsa ca voi invinge.
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII