Sindromul tunelului carpian

Sindromul tunelului carpian

Sindromul tunelului carpian

  • Sindromul tunelului carpian nu are nimic de a face cu tunelurile prin care treceti cand calatoriti. Daca aveti sindromul tunelului carpian, inseamna ca „tunelul“ de oase si ligamente de la incheietura s-a ingustat.

Daca aveti sindromul tunelului carpian  inseamna ca „tunelul“ de oase si ligamente de la incheietura s-a ingustat. Acest tunel ingustat ciupeste un nerv, facandu-va sa simtiti furnicaturi sau amorteala in mana, mai ales in degetul mare si in primele trei degete.

Daca aveti sindromul tunelului carpian puteti avea dificultati cand scrieti la calculator sau cand jucati un joc video. De fapt, miscarile repetitive (faptul ca faceti acelasi lucru iar si iar) din aceste activitati pot fi cauza principala a sindromului tunelului carpian.

Unde se afla acest tunel carpian?

Priviti-va palma. Chiar la incheietura, sub piele se afla tunelul despre care vorbim. Noua tendoane (benzi de tesut tare care unesc un muschi cu alta parte a corpului) si un nerv trec prin acest tunel de la antebrat catre mana. Partea de jos si cele laterale sunt formate de oasele incheieturii, iar partea de sus a tunelului este acoperita de o banda puternica de tesut conjunctiv, numita ligament.

Tendoanele care trec prin tunel conecteaza muschii cu oasele si va ajuta sa folositi mana si sa indoiti degetul mare si celelalte degete. Nervul care trece prin tunelul carpian pentru a ajunge la mana este nervul median.

Tunelul carpian este destul de stramt. De fapt, abia este loc sa treaca prin el tendoanele si nervul. Daca altceva mai ocupa loc in canal, mervul median este „ciupit“, ceea ce duce la amorteala si la furnicaturi in zona corespunzatoare a mainii. Pot aparea umflaturi daca faceti acelasi lucru mereu-mereu, cum ar fi tastarea la calculator. Aceste umflaturi pot ciupi si ele nervul.

Cine se imbolnaveste de sindromul tunelului carpian?

Milioane de oameni au sindromul tunelului carpian. Si copiii pot face boala, dar mai rar. Cei mai multi oameni care fac sindromul tunelului carpian au peste 30 de ani, mai frecvent femeile decat barbatii. De fapt, de trei ori mai multe femei decat barbati au sindromul tunelului carpian. Operatorii de calculator, muncitorii de la benzile de asamblare si coaforii au un risc crescut deoarece repeta aceleasi miscari iar si iar in timp ce muncesc.

Care este cauza sindromului tunelului carpian ?

Orice apasa nervul median poate duce la sindromul tunelului carpian. Tendoanele care trec prin tunelul carpian se pot umfla din cauza miscarilor repetate, cum ar fi tastarea la computer sau practicarea jocurilor video sau cantatul la un instrument pe perioade lungi de timp. Este frecventa la gimnasti, mai ales la cei care fac o multime de staturi in maini si la oamenii care practica un sport cu racheta, ca tenisul.

Ruperea, dizlocarea sau chiar luxatiile oaselor incheieturii, ce pot produce umflaturi in jurul tunelului carpian pot duce si ele la sindromul tunelului carpian. Problemele medicale ce maresc riscul de de a face sindromul tunelului carpian  includ artrita, problemele tiroidiene si diabetul. Sindromul tunelului carpian  este de asemenea mai frecventa in timpul sarcinii si la oamenii supraponderali.

Cum este diagnosticata si tratata boala?

S-a intamplat sa va treziti cu mana amortita si sa simtiti in ea intepaturi si furnicaturi? Asta simt cei care au sindromul tunelului carpian . O cale de a stabili daca aveti sindromul tunelului carpian este sa verificati daca degetul mic este si el amortit. Nu e amortit in cazul unei persoane care are sindromul tunelului carpian . Un medic care banuieste ca aveti sindromul tunelului carpian va studia simptomele pe care le aveti si va examina incheietura. Prin tapotarea incheieturii, medicul este adesea in masura sa spuna daca problema este sindromul tunelului carpian .

Legarea stransa cu o fasa sau bandaj pot ajuta in cazurile usoare de sindromul tunelului carpian . De obicei, legatura se incalzeste noaptea si impiedica indoirea incheieturii. Mentinerea incheieturii drepte deschide tunelul carpian, astfel ca nervul sa aiba cat mai mult loc. Odihnirea incheieturii va permite si micsorarea tendoanelor umflate. Medicamentele ca ibuprofenul pot ajuta si ele la reducerea umflarii.

In cazurile mai severe, medicul poate recomanda cortizon pentru a reduce inflamatia si umflarea tunelului carpian. Acest medicament este administrat pe cale injectabila. Cand simptomele de sindromul tunelului carpian se amelioreaza, medicul va poate recomanda exercitii fizice pentru incheietura si poate recomanda schimbari care sa previna noi probleme, ca repozitionarea computerului si a tastaturii.

Daca nici unul dintre aceste tratamente nu ajuta, puteti ajunge la o operatie chirurgicala pentru a elibera presiunea asupra nervului median. Aceasta operatie dureaza mai putin de o ora si de obicei nu necesita sa ramaneti peste noapte in spital. Foarte putini oameni sunt afectati definitiv de sindromul tunelului carpian . Cei mai multi se fac bine si iau masuri pentru a preveni reaparitia simptomelor.

Prevenirea sindromului tunelului carpian

Desi foarte putini copii fac sindromul tunelului carpian , este o idee buna sa aiba de timpuriu niste obiceiuri care pot preveni aparitia acestei boli la maturitate. Cand petreceti mult timp la computer, nu uitati sa faceti pauze si sa nu exagerati. Numai faptul ca va ridicati o vreme pentru a va intinde sau a face altceva poate ajuta. Ati putea pune ceasul sa sune la fiecare ora pentru a va aminti sa faceti pauze.

Asigurati-va ca zona de lucru la computer este confortabila. Folositi un scaun care poate fi ajustat corespunzator inaltimii dumneavoastra, astfel ca sa nu fiti asezat prea jos sau prea sus. Scaunul, ecranul computerului si tastatura ar trebui sa se afle pe acelasi nivel. Si incercati sa respectati urmatoarele reguli in timp ce sunteti asezat:

  • Tineti coatele alaturi de corp, cu incheieturile in fata pentru a stabili inaltimea tastaturii.
  • Tineti antebratele si inchieturile drepte si nu indoiti incheieturile.
  • Daca folositi un suport pentru incheieturi, nu-l apasati in timp ce scrieti.
  • Asezati la indemana obiectele pe care le folositi frecvent, astfel ca nici un astfel de obiect sa nu fie mai departe de lungimea unui brat.

Facand toate aceste lucruri, va protejati incheieturile mainilor. Iar daca faceti vreodata sindromul tunelului carpian , amintiti-va ca intotdeauna exista o lumina la capatul tunelului carpian.

Forumuri recomandate la Supereva

 Super Sanatate >>

Recomandare

Cititi si Sanatatea Femeii de la Desprecopii.com

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 8 comentarii

  1. ilie georgeta
    ilie georgetatrimis la 18/2/2013

    buna ziua ;as dori sa imi spuna si mie cineva de ce am mancarimi in cot si pe la nodurile mainii si la picior la rotula ce se intampla dar asta este o perioada nu mereu

    Raspunde la acest comentariu
  2. corina
    corinatrimis la 7/2/2013

    va rog sa-mi spuneti ce mi se poate intampla daca mi s-a recomandat oeratia,durerile sunt zilnice si nu ma operez?

    Raspunde la acest comentariu
  3. ionela
    ionelatrimis la 26/1/2012

    Ce se intampla daca am fost operata de acest sindrom de tunel carpian si inca mai am dureri ca la inceput si acum ma doare si degetul mic.Credeam ca dupa operatie nu o sa mai am dureri, cat trebuie sa astept ca sa se amelioreze sau vreau sa stiu daca sunt sanse sa imi revin sau nu.Astept un raspuns pe adresa mea de mail.

    Raspunde la acest comentariu
  4. dan
    dantrimis la 29/11/2011

    cat costa o operatie de canal carpian

    Raspunde la acest comentariu
  5. aurelia usov
    aurelia usovtrimis la 7/6/2011

    sunt operata de tunel carpian de aproape doua saptamini inca nu mi-a scos atele si a-m inceput sa simt in palma niste junghiuri e normal s-au trebuie sa merg la medic si cam cind pot folosi mina.Va multumesc

    Raspunde la acest comentariu
  6. ana
    anatrimis la 14/2/2010

    Buna seara!Articolul este bun,chiar util.Puteti sa-mi suneti un medic care opereaza asa ceva? Va multumesc, Ana.

    Raspunde la acest comentariu
  7. sonia
    soniatrimis la 1/3/2009

    este bun articolul chiar si pentru faptul ca descrie o aectiune pe care medicii o ignora uneori,dar pare ca este scris citandu-se surse din literatura medicala recenta,care se pare ca a clasificat-o simplist boala tehnologiei,boala profesionala a celor ce folosesc computerul,fara sa se vada experienta clinica .faptul ca afecteaza mai mult femeile ar trebui sa arate ca este o boala care presupune o uzura prin efort (chiar si casnic) a articulatiei ,sau o colagezoza-o suferinta a tendoanelor la persoanele cu predispozitie la boli reumatiode,care dupa parerea mea este o boala metabolica,cu predispozitie ereditara in anumite familii,care intra in grupa bolilor ,,colagenoze.fac aceste afirmatii din observatii asupra propriei persoane(cu tot cu istoric familial:predispozitie la spondiloze cervicale,tendinita ,paradontoze si fibromatoza uterina la femeile din clan).Aceste observatii,evinent ca sunt facute pe baza cunostiintelor de medicina-veterinara pe care l-am asimilat in facultate.cand aceste boli vor fi abordate in acest mod (al cauzelor si nu al sindroamelor separate,poate se vor diagnostica ma usor si in consecinta si calea spre prevenire si vindecare va fi alta.Poate citeste vreun medic uman si aduce o noua abordare in clasificareabolilor nemai incurcandu-se simptomele cu etiologia!

    Raspunde la acest comentariu
  8. marian
    mariantrimis la 14/7/2008

    Tot aud de furnicaturi si intepaturi in degete, dar de durerea insuportabila de la inkeietura mainii nu vorbeste nimeni.Bineinteles ca si simptomele cu amorteala in degetul mare sn tprezente dar pe langa asta ma mai si trezesc dimineatza cu o durere enorma la mana,durere care se mai diminueaza putin pe parcursul zilei.Credeti ca injectiile cu cortizon isi au vreun rost sau e cazul sa trec direct la operatie?

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII