Medicamente gratuite și compensate pentru gravide - asa poti beneficia de ele

Medicamente gratuite si compensate pentru gravide - asa poti beneficia de ele

Medicamente gratuite și compensate pentru gravide - asa poti beneficia de ele

Sarcina este o perioadă specială în viața unei femei, în care sănătatea atât a mamei, cât și a copilului nenăscut este primordială. Accesul la medicamente esențiale, fie ele gratuite sau compensate, este crucial pentru asigurarea unei sarcini sănătoase și a unui nou-născut sănătos.

În România, gravidele beneficiază de o serie de medicamente gratuite sau compensate, în funcție de anumite criterii, precum diagnostic, stadiu al sarcinii și alte afecțiuni concomitente. Ce medicamente sunt gratuite sau compensate pentru gravide?
 

În România, gravidele beneficiază de o serie de medicamente compensate și gratuite

În România, gravidele beneficiază de o serie de medicamente compensate și gratuite, parte a unei politici extinse pentru a asigura îngrijirea adecvată în timpul sarcinii. Această listă de medicamente este actualizată periodic de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) și alte autorități competente pentru a include tratamente noi și esențiale.

Recent, Guvernul României a extins lista de medicamente gratuite și compensate, introducând 28 de molecule noi începând cu 1 mai 2024, care sunt utilizate în tratamentul unei game largi de boli cronice. Dintre acestea, 15 molecule vor fi disponibile gratuit, iar restul vor beneficia de compensări între 50% și 90% din costurile lor.

Pentru gravide, lista include medicamente esențiale precum cele pentru profilaxia și tratamentul anemiilor, precum și pentru profilaxia malformațiilor congenitale. De asemenea, gravidele au acces la o gamă largă de analize de laborator gratuite, care sunt cruciale pentru monitorizarea sănătății atât a mamei, cât și a fătului. Aceste analize includ hemoleucograma completă, testările pentru diverse infecții, precum și examenele pentru monitorizarea funcțiilor renale și hepatice.
### Ce medicamente sunt gratuite sau compensate pentru gravide?

În România, gravidele beneficiază de o serie de medicamente gratuite sau compensate, în funcție de anumite criterii, precum diagnostic, stadiu al sarcinii și alte afecțiuni concomitente.

Lista medicamentelor compensate

Lista medicamentelor compensate se actualizează periodic și poate fi consultată pe site-ul CNAS (Casa Națională de Asigurări de Sănătate). Aceasta include, în general, medicamente esențiale pentru:

Suplimente de fier: Pentru prevenirea anemiei.

Acid folic: Esențial pentru dezvoltarea tubului neural al fătului.

Vitamine și minerale: Pentru susținerea nevoilor nutriționale crescute ale organismului în timpul sarcinii.

Medicamente pentru tratarea unor afecțiuni specifice sarcinii: Greață, vărsături, infecții urinare, etc.

Medicamente pentru tratarea unor afecțiuni cronice: Diabet, hipertensiune arterială, astm, etc.

Important: Nu toate medicamentele necesare în timpul sarcinii sunt incluse în lista de compensare. Unele pot fi prescrise în afara acesteia, iar costul lor va fi suportat integral de către pacientă.

Cum pot beneficia gravidele de aceste medicamente?

Pentru a beneficia de medicamente gratuite sau compensate, gravida trebuie să:

1. Aibă o rețetă medicală: Prescrisă de medicul curant, rețeta trebuie să conțină denumirea comercială sau denumirea internațională non-proprietară (DCI) a medicamentului, doza, forma farmaceutică și perioada de tratament.

2. Să se adreseze unei farmacii: Cu rețeta medicală, gravida se poate adresa oricărei farmacii care lucrează în sistemul de asigurări de sănătate.

3. Să prezinte cartea de identitate și cuponul de pensie: Pentru a fi identificată și pentru a beneficia de compensarea corespunzătoare.

Ad-Extra3:

Unde pot găsi mai multe informații?

Pentru informații detaliate și actualizate, vă recomandăm să consultați următoarele surse:

Site-ul CNAS: Aici puteți găsi listele cu medicamente compensate, precum și alte informații utile.

Medicul dumneavoastră: Este cel mai bun consultant în ceea ce privește tratamentul medicamentos în timpul sarcinii.

Farmacistul: Vă poate oferi informații despre disponibilitatea medicamentelor și despre modul de administrare.

Sfaturi suplimentare:

Consultați medicul în mod regulat: Pentru a monitoriza evoluția sarcinii și pentru a ajusta tratamentul medicamentos, dacă este necesar.
Nu întrerupeți tratamentul fără aviz medical:** Chiar dacă un medicament este disponibil fără prescripție medicală, este important să discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a-l utiliza în timpul sarcinii.
Anunțați farmacistul că sunteți gravidă: Pentru a primi cele mai bune recomandări și pentru a evita interacțiunile medicamentoase.

Calculatoare de sarcina

Calculator Sarcina. Calculatorul care iti spune data nasterii
Ce culoare vor avea ochii bebelusului: calculator
Calculatorul nutritional pentru sarcina si alaptare
Cum se calculeaza varsta sarcinii
Calculul datei nasterii
Calculator: Cate kilograme in plus vei lua in sarcina
alculatorul sexului bebelusului 

 Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

→ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de Iulie 2024)

Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

Citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii

autor: Desprecopii.com - toate drepturile rezervate - © 2024



 

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Subiecte tratate:

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII