Cum sa construiesc un meniu sanatos pentru copilul meu?
-
Pentru a garanta o crestere optima, in vederea construirii unui fundament solid pentru intreaga viata, copiii au nevoie de o nutritie bogata, variata si echilibrata, adaptata varstei. Pentru copii este foarte important sa manance de mai multe ori pe zi, deoarece "acumulatorul" lor de energie este mai mic decat la adulti, desi au nevoie de multa energie pentru a creste, a invata si a se juca. Performantele din timpul zilei sunt influentate de alimentatie, mai ales de structura si distributia meselor. Cum reusim sa oferim copilului o hrana sanatoasa, variata si plina de vitaminele necesare unei dezvoltari sanatoase? Iata sfatul de la Desprecopii.com
Fazele de crestere ale copilului:
0-2 ani: Faza rapida
In aceasta perioada, crestere este extrem de rapida (in medie, 15 cm/an). Capacitatea de absorbtie intestinala a Calciului este maxima, putand atinge valori cu 50% mai mari decat la adulti.
3-8 ani: Faza de stabilizare
Nevoile de Calciu ale copiilor sunt de 2-4 ori mai mari decat ale adultului. Din acest motiv, aceasta perioada este fundamentala in mentinearea aportului recomandat de Calciu si a altor nutririenti esentiali (vitamina D, Fosfor).
Prepubertate si pubertate: Faza de accelerare
Rata de crestere se accentueaza (6-9 cm/an). Mineralizarea osoasa se intensifica: pana la 280 mg de Calciu sunt depozitate la nivelul scheletului in fiecare zi.
50% din masa totale de Calciu este depozitata intre nastere si varsta de 11-13 ani.
Pentru copii este foarte important sa manance de mai multe ori pe zi, deoarece "acumulatorul" lor de energie este mai mic decat la adulti, desi au nevoie de multa energie pentru a creste, a invata si a se juca.
Performantele din timpul zilei sunt influentate de alimentatie, mai ales de structura si distributia meselor. In general, copilul trebuie sa manance 5 mese pe zi: trei mese principale (mic dejun, pranz si cina) si doua gustari intre mese.
Cu micul dejun si gustarea de dinaintea pranzului, copilul preia 35% din necesarul de calorii zilnic. 30% din necesarul caloric se ia prin pranz, 10% prin gustarea de dupa amiaza si restul de 25% prin cina.
Cel putin doua mese principale din zi, de exemplu micul dejun si pranzul sau cina sunt mese reci. Componentele principale sunt painea respectiv fulgii de cereale si laptele sau iaurtul. La aceastea se adauga legume si/sau fructe proaspete.
Branza de vazi tartinabila, branza slaba sau sortimente de mezeluri slabe, in cantitati mici, rotunjesc masa. Asemenea mese rezi sunt importante pentru asigurarea cu proteine, calciu, vitamine si fibre.
In principal, masa calda consta in caz ideal din cartofi, orez natural sau paste din faina integrala cu legume, carne sau peste. La acestea se adauga in unele zile si putin carne sau peste. Aceasta combinatie furnizeaza in mod deosebit fierul si zincul usor asimilabil din carne, iodul si vitamina D din peste precum si proteine si vitamine.
Cele 2 gustari intermediare trebuie sa contina fructe si legume proaspete, care aigura vitamina C. Trebuie incluse laptele si produse lactate, importante deoarece furnizeaza calciul care este extrem de pretios pentru organism. La gustari pot fi incluse si produse sau prajituri, dar cu masura.
Pe tot parcursul zilei, este important sa se asigure si aportul de lichide necesar organismului. Corpul uman este alcatuit preponderent din apa, iar copiii au nevoie de alimente bogate in apa, distribuite uniform in timpul zilei. Setea se stinge in mod ideal cu apa potabila, apa minerala precum si cu ceaiuri din plante si fructe, fara adaos de zahar, pentru a nu creste inutil aportul caloric (asa numitele calorii goale).
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Ultimile 8 comentarii
Anca, atata timp cat copilul bea SUC nici nu va manca niciodată, niciodată. Îți recomand, din proprie experienta, să nu ii mai dai sucuri :)
Buna am un baietel de 4ani si nu mai manca ciorba si carnita deloc .doar fructe si legume in special castraveti ,dulciuri nu prea manca foarte rar ,am fost la doctor si mia dat sa ii dau vitamina C.a zis ca e sanatos .dar eut tot sunt ingrijorata .
buna,sunt mama la un copil de 5ani si jum,are 27kg,si docorul zice k are prea mult,are putina burtica,mia zis sai dau sa manance,compoturi,clatite,dar eu stau si ma gandesc ale nu contin zahar,faina si stiu k ingrasa.mia zis sa nui mai cumpar dulciuri de la magazin.banane mia zis sa nui dau nici portocale.sai dau mere si chiwi.paine 1felie la masa si aia neagra.
buna fetelor nici eu nu mai stiu ce sa fac sa o conving pe fetita mea de 5 ani jumatate sa manance legume si fructe nu le vrea deloc defapt ea nu prea vrea de mancare mananca foarte incet si putin sta cate o ora la jumatate de castronel de ciorba sau un ou si nici asa nu mananca tot de baut nu bea decat suc si lapte bea apa foarte rar as vrea si parerile voastre ce metode aveti voi
Eu ii dau fetiței mele care are 3,4luni așa :mic de jun:cereale cu lapte la ora 9 iar la 10 gustare danonino( banana,măr ,patiserie făcută in casa; la prânz :250ml ciorba de văzută(pui sau altele in funcție de ce fac in ziua respectiva),orez cu legume si piept de pui;gustarea:rodie,pomelo,biscuiti de casa,etc;cina :o salata orientala,paste cu brânză,piure cu pui la grătar etc
salut Catalina ,Nicoleta ti-a dat o sugestie foarte buna, sunt foarte multe trucuri de a-ti forma copilul asa cum vrei tu. trebuie numai sa ai rabdare multa rabdare.iti dau un exp. fetita noastra a ;ancat la piure de cartofi cat pt. tot neamul nostru. mananca si acum dar acum mananca tot ce ii dam. un tuc ar fi care este personajul lui preferat cine ii place lui cel mai mult ca cine ar vrea sa fie si incepi cu o mica sau mare povestioara despre acel personaj ce mananca el, sa fie sau sa se faca, asa si chiar cum a spus Nicoleta felul cum isi pregateste mancarea.singurii magicieni sunteti chiar voi parintii lui voi il cunoasteti cel mai bine dar trebuie rabdare
Ai incercat sa il iei cu tine cand pregatesti mancarea/ gatesti? La mine fetita facea la fel pana cand am luat-o in bucatarie si am implicat-o in pregatirea mancarii. E o sugestie!
Buna,in legatura cu meniul sanatos la copilasi eu am o mare problema,chiar foarte mare,Copilasul meu in varsta de 6ani si jumatate refuza mancarea gatita,(in general), nu mai stiu ce metode sa aplic pentru a l convinge sa consume si alte alimnte in afara de cele ce le mananca de ani de zile fara nici un stres,La greutate, la inaltime,dezvoltare sta foarte bine (are 27kg,120cm) dar sincer ma cam face sa ma urc pe pereti cand vine vorba de mancat.Meniul lui este cam asta dimineata nelipsiti sunt fulgii de porumb de la nestle cu vitamine(nu sunt dulci)si lapte cald apoi ca gustare pe la 10 o banana,un corn,suc proaspat de portocale,la amiaza sau seara prefera cartofi prajiti cu 2felii branza topita deasupra, sau out fiert moale cu paine, ochi, omleta simpla sau cu wurstel,piure cu 2wurstel fierti,piure cartofi cu piept pui si morcov,pilaf,parjolute,snitele,file pangasius pane,2sw facute la sandwich maker cu branza topita sau supa cartofi,intre pranz si cina mananca in fiecare zi 1-2 iaurturi tip danonino sau nutriday natural din alea mici la 120gr,in timpul zilei bea apa,ceai sau lapte simplu sau cu nesquick.Sincer mi e si rusine ca are 6ani si jum si nu vrea sub nici o forma altceva o ciorba sau sarmalute sau orice alta mancare o consum eu, nu l scot din ale lui,de cate ori am incercat a refuzat,a vomat,m a respins...etc. Imi doresc sa i schimb alimentatia ,macar de acum inainte daca pana acum nu am reusit,repet este dezvoltat foarte bine,nu am probleme de nici un fel cu el dar cand vine vorba de mancare e razboi.
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII