Bronșiolita la copil: simptome, evolutie și tratament - sfatul medicului
Bronsiolita este o boala frecventa a cailor respiratorii, cauzata de o infectie care afecteaza bronhiile mici, cai de transport al aerului in plamani, numite si bronsiole. Cand acestea se inflameaza, se umfla si se umplu cu mucus, ingreunand respiratia.
• Bronsiolita este cauzata de obicei de o infectie virala, cel mai adesea cu virusul respirator sincitial, pe scurt VSR. Infectiile cu VSR sunt responsabile pentru mai mult de jumatate din cazurile de bronsiolita si sunt cele mai raspandite iarna si la inceputul primaverii.
despre bronsiolita veti citi:
Ce este Bronsiolita?
Particularitati despre bronsiolita:
Cat de grava este bronsiolita?
Este legata bronsiolita de astm?
Ce cauzeaza bronsiolita?
Semne si simptome ale bronsiolitei
Cum se transmite bronsiolita
Prevenirea bronsiolitei
Incubatia bronsiolitei
Durata si tratamentul bronsiolitei
Tratamentul profesional al bronsiolitei
Tratamentul la domiciliu al bronsiolitei
Cand trebuie sa chemati medicul?
Ce este bronsiolita?
Bronsiolita este o boala frecventa a cailor respiratorii, cauzata de o infectie care afecteaza bronhiile mici, cai de transport al aerului in plamani, numite si bronsiole. Cand acestea se inflameaza, se umfla si se umplu cu mucus, ingreunand respiratia.
inflamarea bronsiolelor in cazul bronsiolitei
Particularitati despre bronsiolita:
- Cel mai adesea afecteaza bebelusii si copiii mici, deoarece micile lor cai respiratorii se pot bloca mai usor decat ale copiilor mai mari sau ale adultilor.
- De obicei, apare in primii doi ani de viata, varsta cea mai frecventa la care apare fiind intre 3 si 6 luni.
Apare mai frecvent la sexul masculin, la copiii care nu au fost alaptati si la cei care traiesc in conditii de aglomeratie.
Faptul ca merg la cresa si expunerea la fumul de tigara sunt factori care pot mari si ei posibilitatea ca bebelusul sa faca bronsiolita.
Cat de grava este bronsiolita?
Desi adesea este o boala usoara, unii bebelusi risca sa faca o forma mai grava, care necesita spitalizare. Situatiile care maresc riscul unei bronsiolite severe includ prematuritatea, boli anterioare cronice ale inimii sau ale plamanilor si un sistem imunitar slabit din cauza bolilor sau a medicamentelor.
Ad-Extra3:
Este legata bronsiolita de astm?
Copiii care au mai avut bronsiolita au un risc mai mare de a face astm ulterior in viata, dar nu este clar daca este boala cea care cauzeaza sau declanseaza astm sau copiii care pana la urma fac astm sunt pur si simplu mai predispusi la bronsiolita ca bebelusi. Se fac cercetari pentru a clarifica relatia dintre bronsiolita si aparitia ulterioara a astmului.
Ce cauzeaza bronsiolita?
Bronsiolita este cauzata de obicei de o infectie virala, cel mai adesea cu virusul respirator sincitial, pe scurt VSR.
Infectiile cu VSR sunt responsabile pentru mai mult de jumatate din cazurile de bronsiolita si sunt cele mai raspandite iarna si la inceputul primaverii. Alti virusi asociati cu bronsiolita sunt rinovirusul, virusul gripal si metapneumovirusul uman.
Semne si simptome ale bronsiolitei
Primele simptome ale bronsiolitei sunt de obicei aceleasi cu ale unei raceli obisnuite:
Stare generala proasta;
Curge nasul;
Tuse usoara;
Febra usoara.
Aceste simptome dureaza o zi-doua si sunt urmate de inrautatirea tusei si aparitia respiratiei suieratoare, sunete fluieratoare inalte in timpul expiratiei.
Uneori apar gradual dificultati respiratorii mai severe, marcate prin:
Respiratie rapida, superficiala;
Puls accelerat;
Retragerea gatului si a pieptului la fiecare respiratie, denumita retractie;
Umflarea narilor;
Iritabilitate, dificultatea de a dormi si semne de oboseala sau letargie.
Copilul poate avea si un apetit scazut si este posibil sa vomite dupa ce tuseste.
Mai rar, bebelusii, mai ales cei prematuri, pot avea episoade de oprire pentru scurt timp a respiratiei (apnee) inainte de a avea alte simptome.
In cazurile grave, simptomele se pot inrautati rapid. Un copil cu bronsiolita severa poate obosi din cauza efortului de a respira si poate avea o slaba circulatie a aerului catre si din afara plamanilor, din cauza obturarii bronsiolelor. Pielea bebelusului poate deveni albastra (situatie numita cianoza), observabila mai ales pe buze si unghii. Este posibila si deshidratarea copilului din cauza efortului de a respira, a vomei si este posibil sa suga mai putin in timpul meselor.
Despre febra cititi:
Febra copilului. Cum ajuta febra la uciderea bacteriilor care cauzeaza boala
Convulsiile febrile
Este gripa sau raceala?
Cum se transmite bronsiolita?
Infectiile care cauzeaza bronsiolita sunt contagioase. Germenii se pot raspandi in micile picaturi de fluid eliminate de persoana infectata pe nas si pe gura, care ajung in aer prin stranut, tuse sau ras, si pot ajunge pe obiecte ca hainele sau jucariile si pe persoanele care le ating.
Copiii din crese si gradinite au un risc mai mare de a contracta o infectie care poate duce la bronsiolita, deoarece vin in contact cu multi alti copii mici.
Prevenirea bronsiolitei
Cea mai buna metoda de a preveni raspandirea virusilor care pot cauza bronsiolita este spalarea frecventa a mainilor. Poate ajuta izolarea copiilor care sunt raciti sau tusesc de cei sanatosi.
Bebelusii care sunt expusi la fumul de tigara au un risc mai mare de a face forme mai severe ale bronsiolitei decat cei din casele in care nu se fumeaza. De aceea, este important sa evitati expunerea copiilor la fumul de tigara.
Desi nu a fost inca inventat un vaccin pentru bronsiolita, se pot administra medicamente pentru a usura severitatea bolii. Aceste medicamente contin anticorpi VSR si sunt injectate lunar in timpul sezonului de varf al virusului VSR. Medicatia este recomandata numai bebelusilor care au un risc crescut de a face forma severa a bolii, cum sunt cei nascuti foarte prematur sau cei care au boli cronice de plamani.
Incubatia bronsiolitei
Perioada de incubatie (dintre momentul infectarii si aparitia simptomelor) variaza de la cateva zile la o saptamana, in functie de infectia care cauzeaza bronsiolita.
Durata bronsiolitei
Cazurile de bronsiolita dureaza de obicei circa 12 zile, dar copiii care fac formele grave ale bolii pot tusi saptamani la rand. Boala ajunge la apogeu in general in a doua sau in a treia zi dupa ce copilul incepe sa tuseasca si sa aiba dificultati de respiratie, apoi cedeaza treptat.
Tratamentul profesional al bronsiolitei
Din fericire, cele mai multe cazuri de bronsiolita sunt usoare si nu necesita un anumit tratament profesional. Antibioticele nu sunt utile, dearece bronsiolita este cauzata de o infectie virala, iar antibioticele sunt eficiente numai in cazul infectiilor bacteriene. Uneori pot fi administrate medicamente pentru a elibera caile respiratorii ale copilului.
Copiii care au dificultati de respiratie, sunt deshidratati sau par extenuati ar trebui sa fie neaparat consultati de medic. Cei care au o forma moderata sau severa a bolii pot avea nevoie de spitalizare sub supraveghere atenta si sa li se administreze fluide si oxigen umidificat. Rareori, in cazurile foarte grave, unii bebelusi pot fi pusi la aparatele de sustinere a respiratiei pentru a-i ajuta sa respire pana cand incep sa se simta mai bine.
Tratamentul la domiciliu al bronsiolitei
Cel mai bun tratament pentru cei mai multi copii este sa li se dea timp sa-si revina, sa se odihneasca si sa bea multe lichide. Poate fi foarte dificil sa va asigurati ca micutul bea destule lichide, totusi, deoarece bebelusii cu bronsiolita pot sa nu aiba chef sa bea. Ar trebui sa-i dati copilului lichide in cantitati mici, mai frecvent decat de obicei.
Aerul din locuinta, mai ales in timpul iernii, poate usca tractul respirator si poate face ca mucusul sa fie mai lipicios. Unii parinti folosesc un vaporizatoor sau un umidificator in camera copilului pentru a-l ajuta sa elimine mucusul din caile respiratorii si a le descongestiona, dar si pentru a-i usura tusea. Daca folositi un astfel de aparat, curatati-l zilnic cu solutie de curatat pentru a evita formarea mucegaiului.
Evitati apa fierbinte si umidificatoarele cu aburi, care pot fi periculoase si pot provoca oparirea.
Pentru a scapa de congestia nazala, incercati sa folositi o pompa de nas cu care sa-i picurati in nas solutie salina (apa sarata). Acest lucru poate fi deosebit de util inainte de masa si de culcare.
Uneori, poate ajuta la usurarea respiratiei faptul ca tineti copilul in pozitie usor ridicata. Dati-i medicamente cu acetaminofen pentru a-i reduce febra si a-l ajuta sa se simta mai bine.
Cand trebuie sa chemati medicul?
Trebuie sa chemati medicul in cazul in care copilul are unul dintre urmatoarele simptome:
- Are o respiratie accelerata, mai ales daca este insotita de retractii ;
- Este deshidratat din cauza apetitului scazut sau a vomei;
- Este mai somnoros decat de obicei;
- Are febra mare;
- I s-a agravat tusea;
- Pare extenuat sau letargic.
Cereti imediat sfatul medicului in cazul in care copilul respira greu si daca tusea, sau retractiile se inrautatesc, ori daca are buzele ori unghiile vinete.
Despre sanatatea copilului mai cititi:
Comunitatea parintilor informati: forum medical
Clinica Virtuala DC
Consultanta medicala online.
autor: Desprecopii.com, articol reviziut de Dr. A. Petreanu, medic primar de boli infectioase, Toate drepturile rezervate (c) 2022
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
15 comentarii din totalul de 23:
Buna seara .pot folosi aerosol la un bebelus de o luna?multumesc
Moise beatrice dute cu el la spital sa til aspire al meu asa a scapat is are doar 2luni
Am un copil de 1 an jumate....Noua ne-au dat antibiotic.avem bronsiolita acuta.netratata corespunzator duce la sindrom astmatic.aparitia astmului
sfatul meu e sa fugiti la un medic specialist ca e nasoala haraitul
buna , am si eu un baietel de 4 luni care tot asa harcaie din piept , ce ai facut mamica moisa beatrice ? te rog spunemi si mie ce medicament sai dau sai treaca .multumesc
Virginia, in articol scrie clar ca la bronsiolita nu se da antibiotic, ii dai degeaba antibiotic si chinui copilul aiurea. Asta e parerea mea.Mergi la un doctor competent...
Buna!am un baietel de 4 luni si are o harcaiala in piept,dar nu harcaie tot timpul,nu are febra,nu tuseste,mananca normal,scaunele sunt normale....ce pot face ca sai treaca harcaiala din piept?puteti sa.mi recomandati un medicament sau un tratament naturist?Multumesc!
Buna.am o fetita de 3 ani jumate si una de 5saptamani si 3 zile ,aia mare merge la gradinita si mi se raceste mereu acum sa racit si micuta de fapt a mai fot racita o data in 5 saptamani sa racit de 2 ori prima oara nu iam dat nimic ca am fost la dr cu ia si nu mia dat nimic dar acum are tuse coapta si am fost cu ia la dr si mi-o dat antibiotic.noi locuim in Londra si aici este foarte multa umiditate si putin soare si din cauza asta sunt foarte multi viruzi.am o intrebare ,ce as putea face sa nu mise mai raceasca fetitele ?in iarna asta mi sa racit de foarte multe ori si o tine si mult este mai mult racita decat sanatoasa.ce sa fac?
la copii peste doi ani , incercati cu aloe vera, sanatate.
Am o fetita de un an si sase luni,a facut a treia oara bronsiolita ,ma gandeam daca ma mut la brasov poate fi o rezolvare?'
baietelul meu are 3 ani si 8 luni si acum,a nu stiu cata oara, a facut bronsiolita(merge in colectivitate-la camin)si m-am speriat de cat antibiotic i-am dat,nu-l mai suporta.acum avem recomandare de zinat-nu stiu ce sa mai facultima oara mi-a facut alergie de la augumentin,mi-e frica sa-i mai dau antibioticcconsider ca se da prea repede antibiotic la orice raceala
baietelul meu a facut bronsolita la 6 luni...am stat in spital la Constanta o luna de zile:(( prima data am stat o saptamana si i-a facut antibiotice....ne-a dat drumul acasa si la nici 24 de ore starea s-a agravat si am intrat cu el la reanimare....:((am mai stat inca o sapt in spital dupa care iar ne-a externat....dupa inca cateva zile iar ne-am internat si de fiecare data ne-a facut antibiotik.....:(( intr-un final am plecat cu el la Bucuresti la Marie Curie unde in prima faza am facut tratament injectabil cu Miofilin si nu mai stiu ce....dar pt acasa ne-a dat singulair 6 luni,zirtek pikaturi o luna de 2 ore pe zi si inca o luna o data pe zi....etc...oricum nici acum inca nu am terminat tratamentul dar multumesk Doamne doctore ne simtim bine si mergem luna de luna la control....
Am un baietel de 1 an si 6 luni.Intr-o dimineata pe la ora 5 sa trezit cu nasul infundat.La amiaz a inceput sa tuseasca si am mers la medic.Doctorita la diacnosticat cu rosu in gat.Mi-a dat tratament cu Augmentin sirop si Eurespal.Dupa vreo 4 ore de la administrarea tratamentului a inceput sa respire din ce in ce mai greu si spre seara aproape deloc.Am luat legatura cu doctorita copilului si am mers sa il consulte din nou.Cand la vazut nu ii venea sa creada cum a evoluat boala in cateva ore si ma trimis la spital caci era nevoie de internare starea lui fiind foarte grava diagnosticul fiind Bronsolita acuta.Am refuzat internarea si mi-a dat tratament acasa.I-am facut 6 zile de Ampicilina cu Gentamicina cate 2 pe zi si Hidrocortizon 48 de ore cate doua pe zi.Am terminat injectiile si mi-a mai prescris 5 zile de Augmentin si Eurespal.Intradevar sa simtit bine doua saptamani,iar apoi a facut Bronsita acuta dar din fericire s-a rezolvat cu sirop Klacid,Eurespal si Salbutamol.Acum este bine si speram sa nu mai avem de ne luptat cu bolile grave.
am o fetita de 8luni si a fost diacnostikta cu bronsiolita,am fost la multi medici pediatri cu ea, am fost chiar si in spital timp de 7zile cu injectabil,dar tratamentul nu a prea dat rezultate. dupa mai multe tratamente am constatat k faknd aerosoli timp de 5zile,3sedinte pe zi si pe urma 5zile,doar 2sedinte pe zi fetita mea se simptea mai bine. ii faceam aerosoli cu flixotide 1,5ml +0,6ml adrenalina. acum ne-a dat medicul singulair timp de 3 luni si puiul meu se simpte mai bine. problema este k nu mai gasesc flixotide la nici o farmacie,peste tot imi spun k nu au depozitele acest medikment. cu ce las putea inlocui??????? va rog dak ma poate ajuta cineva...va multumesc mult
ÃŽncercaţi ventolin sau salbutamol
am un baietel de 3 ani,a mers la cresa la 1si 10luni,clar prima bronsiolita la numai4luni de cresa,am umblat cred ca la4-5medicitusea pana voma,nas infundat si apoi putina febra,noroc ca el mananca f bn si bea mult ceai,ne-au dat medicii 3 antibiotice intr-o luna,ia mai trecut dar a ramas cu tuse destul de zgomotoasa,dintisorii de sus si 4maselute i sau cariat dupa tratament,acum mergem la gradi aceeasi probema dupa 2sapt ,medicul antibiotic unasyn,ventolin,dar de atunci m-am invatat minte,nu-i mai dau baiatului tot ce zice medicul,i-am dat eu ceai de iedera cu miere,ceai de nuci cu foi de ceapa si miere,ceai raceala si gripa de la hapciu si lapte de capra fiert si indulcit cu putina miere ,eu lucrez la farmacie si vad cat de usor se dau antibiotice la copii saracutii
eu am gemeni, fata si baiat au 3 ani, prima data au facut bronsiolita la 2,5 ani dupa care a mai facut la 3 ani, tratamentul a fost acelasi iadevarat a dat rezultate acum sunt bine dar eu ii am la gradi deci in colectivitate si asta e o mare problema asa se ia ronsiolita tot secretul este sa stea mai mult acasa daca are cu cine in momentul cind apar simtome usoare foarte usoare ex. un tusit tinut acasa si nu trimis la gradi dar repet daca are cu cine sta si asta e o problema va doresc tuturor mamicilor copiii cit mai sanatosi......................
buna.tocmai sunt internata cu fetita, cu diagnosticul de bronsiolita. nu stiu mare lucru despre aceasta boala, fetita are 10 luni, si sunt speriata.ce-i de facut sa nu mai faca aceasta boala, ?
buna.fatita mea a facut prima data bronsiolita la 3 luni.sa tratat si acum lal 9 luni a facut a 2 oara.nu a fost foarte grav, a luat injectii,a facut aerosoli,si iam dat si eurespal.acum dupa 7 zile a trecut.ce sa fac sa nu mai faca bronsiolita?
buna ziua.am un beietel de 7 luni,care se manifesta cu o tuse flegmatica si un harcait, tusea fiind in mod frecvent dimineata, am fost la 2 medici pediatrici pneumologi , in ciuda faptului ca a fost diagnosticat cu bronsiolita si cu tratament diferit.unul mi-a recomandat ventolin spray 1puf x4ori/zi flixotide 1puf x 2ori/zi si fluimicil 1puf de 2ori pe zi. vazand acest tratament m-am speriat gandindu-ma direct la asm si am consultat si alt medic specialist care mi-a recomandat tratament cu aerosoli de 2 ori pe zi timp de 5 zile, aerius 1,25ml pe zi, salbutamol sirop 2 ml inainte de aerosoli, si singuiler 4ml un plic pe zi. am urmat tratamentul cu aerosoli, am fost la control dupa 5 zile , medicul mi-a zis ca a reactionat foarte bine, si mi-a dat in continuare tratament cu aerius timp de 1 luna si singulair timp de 3 luni.nu stiu ce sa fac in ciuda faptului ca medicul de familie mi-a zis ca tratamentul cu singulair este foarte puternic. va rog sa imi dati un sfat .va multumesc
baietelul meu de 3 luni a fost diagnosticat cu bronsiolita; tratamentul dat de pediatru este Eurespal 3 x 4 ml /zi, Ventolin 3 x 1.5 ml / zi si Prednison 3 x 1/2 tb / zi. Sper sa ne treaca si sa nu facem astm...
buna,am citit tot articolul si intr-adevar este foarte interesant.Am o fetita de 1an si 5luni,de la 3luni am umblat numai prin spitale,evident din cauza medicilor incompetenti,la orice dr ma duceam imi spunea k are rosu in gat,abea la varta de 1an o dna doctor a descoperit ca are BRONSIOLITA,si a fost in stare destul de grava,am ajuns cu ea la spital nemaiiputand sa respire,a fost bagata la aparate,la aerosol,la oxigen...dupa spitalizare am urmat tratament acasa cu SINGULAIR timp de 6luni.mai avem o luna si terminam,dar de cand am urmat acest tratament fetita mea se simte foarte bine,nu a mai racit absolut de loc.
foarte bun articolul .Daca-l citeam mai demult evitam multe probleme si mult stress mergind pe la toti doctorii care mi-au indopat copilul cu antibiotice si speriindu-ma ca are astm
Foarte Interesant!!!Am citit tot articolul de la cap-la-coada.Ar trebuii citit de fiecare parinte care isi iubeste copilul si care ar vrea sa-l fereasca pe micut de aceste boli grave!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII