Publicitatea ii face pe copii sa devina materialisti
- Copiii sunt foarte sensibili la reclama si publicitate. Pe bebelusi, chiar si pe cei foarte mici, ii atrag spoturile publicitare si asta de obicei ii amuza pe adulti. Pasiunea pentru publicitate a copiilor nu este insa doar o consecinta a imaginilor dinamice, a culorilor sau a personajelor mai mult sau mai putin haioase din spoturi. Copiii care se considera nefericiti nu sunt neaparat cei care vad mai multa publicitate, ci mai degraba cei care sunt mai sensibili la efectele acesteia. Dr. Opree precizeaza insa ca acest materialism al copiilor nu ar trebui absolutizat, pentru ca, in fond, ceea ce conteaza sunt sentimentele si felul in care familia gestioneaza astfel de situatii.
Copiii sunt mai sensibili in fata unui spot publicitar
Copiii au o gandire de consummator
Materialismul copiilor nu ar trebui absolutizat
Este un lucru arhicunoscut faptul ca printre persoanele cele mai sensibile la publicitate se numara copiii, cel putin in ceea ce priveste impactul vizual. Pe bebelusi, chiar si pe cei foarte mici, ii atrag spoturile publicitare si asta de obicei ii amuza pe adulti. Pasiunea pentru publicitate a copiilor nu este insa doar o consecinta a imaginilor dinamice, a culorilor sau a personajelor mai mult sau mai putin haioase din spoturi.
Copiii sunt mai sensibili in fata unui spot publicitar
Studiile arata ca un copil are o sensibilitate mult mai mare in fata unui spot publicitar fata de un adult si din cauza ca, spre deosebire de acesta, copilul nu are inca formate niste optiuni personale, niste principii de viata, care sa il ajute in a face niste alegeri responsabile. El este, altfel spus, unul dintre cei mai vulnerabili consumatori. Un studiu realizat la Universitatea din Amsterdam in legatura cu impactul mass-media asupra copiilor si asupra adolescentilor, a scos in evidenta faptul ca cei mai sensibili la mesajele publicitare sunt copiii cu varste intre 8 si 11 ani.
Copiii au o gandire de consumator
Explicatia tine de faptul ca in jurul varstei de 8 ani un copil incepe sa aiba o gandire de consumator, manifestandu-si din ce in ce mai intens dorinta de a poseda obiecte, considerand ca daca va avea ceea ce vede la televizor va fi fericit. Cu toate acestea, cercetatorii precizeaza ca lipsa acestor obiecte mult ravnite nu conduce la nefericire. Una dintre concluziile cele mai surprinzatoare ale studiului este aceea ca materialismul pe care incep sa il manifeste copiii intre 8 si 11 ani nu ii face sa fie mai putin satisfacuti de ceea ce poseda deja. Dimpotriva, materialismul se dezvolta mult mai rapid la copiii care sunt in permanenta nemultumiti de lucrurile pe care le poseda si asta sub impactul publicitatii. Explicatia tine de faptul ca publicitatea ii invata pe copii ca posedarea de obiecte este un mijloc de a obtine fericirea, sustine dr. Suzanna Opree, autoarea studiului. Perioada cuprinsa intre 8 si 11 ani este cea in care copiii devin constienti de semnificatia simbolica a obiectelor. Spre deosebire de copiii mai mici, al caror simt de posesiune este mult mai putin dezvoltat, copiii mai mari si adolescentii isi doresc sa posede anumite obiecte nu doar pentru placerea de a le avea, ci si pentru a fi mai fericiti si pentru a-si construi un anumit statut social. Asa se explica de ce adolescentii isi doresc mereu cel mai nou tip de telefon mobil sau alte gadgeturi ultraperformante.
Materialismul copiilor
Cercetatorii precizeaza, de asemenea, ca nu exista nicio legatura intre gradul de fericire si cantitatea de publicitate vizionata. Copiii care se considera nefericiti nu sunt neaparat cei care vad mai multa publicitate, ci mai degraba cei care sunt mai sensibili la efectele acesteia. Dr. Opree precizeaza insa ca acest materialism al copiilor nu ar trebui absolutizat, pentru ca, in fond, ceea ce conteaza sunt sentimentele si felul in care familia gestioneaza astfel de situatii. De aceea, inainte de a-i lasa sa cada prada publicitatii, care cel mai adesea transmite un mesaj eronat, cum ca dorinta de a poseda obiecte este o solutie pentru indepartarea nefericirii, parintii ar trebui sa le ofere copiilor o educatie in acest sens. Acest lucru presupune dezvoltarea unui simt critic, care sa combata strategiile de seductie ale publicitatii, precum si faptul de a-i invata pe copii de mici ca exista si alte modalitati de a fi fericit in viata, mult mai simple decat posedarea de obiecte, cum ar fi dragostea si prietenia.
Importanta studiului realizat de specialistii din Amsterdam tine de incercarea de a preveni dezvoltarea anumitor trasaturi negative in personalitatea copiilor, pentru ca, daca in cazul lor lucrurile se pot repara, in ceea ce ii priveste pe adulti, materialismul este ireversibil. Cu cat un adult este mai materialist, cu atat este mai putin fericit si cu cat este mai putin fericit, cu atat are tendinta sa devina mai materialist. Altfel spus, cu cat posedam mai mult, cu atat ne dorim sa posedam si mai mult - este un mecanism care, din pacate, afecteaza foarte multe persoane. In plus, persoanele materialiste au tendinta de a uita de lucrurile cele mai simple, in care se ascunde adesea fericirea pura. ...
Va recomandam sa mai cititi si urmatoarele:
Pentru a intalni alti parinti de adolescenti, participati la sectiunea speciala a forumului Desprecopii.com: Adolescentii
Adolescentii (12-18 ani)
Frumosi, plini de personalitate, incapatinati. Pregati de zbor din cuibul cald al casei parintesti.
autor: redactor Anamaria Ghiban - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2013
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII