Impactul ecranelor asupra copiilor. Există și vești bune - abilitațile digitale ale copiilor afectează pozitiv rezultatele invatarii

Impactul ecranelor asupra copiilor. Exista si vesti bune - abilitatile digitale ale copiilor afectează pozitiv rezultatele invatarii

Impactul ecranelor asupra copiilor. Există și vești bune - abilitațile digitale ale copiilor afectează pozitiv rezultatele invatarii

Prezența tot mai mare a tehnologiei în viața copiilor, de la vârste fragede până la adolescență, reprezintă o provocare complexă. Deși tehnologia în sine este neutră, modul în care copiii interacționează cu ea și gradul de expunere pot influența atât pozitiv, cât și negativ dezvoltarea lor.

Pe măsură ce inovațiile tehnologice progresează într-un ritm accelerat, evaluarea impactului acestora asupra copiilor devine tot mai dificilă. Acest ghid oferă o imagine de ansamblu a multiplelor roluri pe care tehnologia le joacă în viața copiilor, examinând atent atât beneficiile, cât și riscurile. Sunt abordate aspecte esențiale precum influența tehnologiei asupra dezvoltării cognitive, abilităților sociale și oportunităților viitoare, oferind un echilibru între avantajele educative și pericolele potențiale asociate cu utilizarea excesivă a tehnologiei.

De la cele mai vechi modele de trenuri electrice de la începutul secolului al XX-lea până la primele sisteme de jocuri video de acasă și jucării telecomandate, introducerea copiilor în tehnologie a fost prin jucăriile lor. Ceea ce au fost minunile tehnologiei în urmă cu trei, două sau chiar o generație par aproape ciudat pentru standardele actuale....

Abilitățile digitale ale copiilor afectează pozitiv rezultatele învățării

Ne-am obisnuit sa auzim despre efectele cu impact negativ ale ecranelor asupra copiilor dar .... trebuie sa vedem si cealalta parte a paharului

Constatările a 110 studii publicate în 64 de țări arată că abilitățile digitale joacă un rol cheie pentru învățarea, participarea și alte oportunități ale copiilor și tinerilor. Cercetările internaționale dezvăluie, de asemenea, că beneficiile abilităților digitale se aplică online și offline, putând afecta mai multe dimensiuni ale vieții copiilor. Există, de asemenea, dovezi că abilitățile digitale mai bune pot proteja copiii și împotriva riscului de abuz online.

După cum era de așteptat, vârsta contează: copiii mai mari castiga niveluri mai ridicate de abilități decât cei mai mici. Cu toate acestea, diferențele de gen nu sunt semnificative în majoritatea țărilor, contrazicând astfel credința de bun simț că băieții sunt mai înclinați în mod natural decât fetele să le placă și să folosească mai bine tehnologia.

Citeste Desprecopii.com despre utilizarea smartphone-urilor de catre copii: limitarea timpului pe ecran este esentiala iar responsabilitatea revine mai ales parintilor

Restrictia nu este buna

Practicile restrictive ale ecranelor (desi par tentante... sa le facem) - de către părinți este legată de abilitățile digitale inferioare ale copiilor, în timp ce o mediere corecta are rezultate mai bune. În plus, acei copii cu acces mai devreme sau mai larg la tehnologia digitala - inclusiv acasă, au abilități digitale mai bune. Atunci când dispozitivele digitale sunt mai disponibile în școli, abilitățile digitale ale copiilor tind să fie, de asemenea, mai bune.

Impactul competențelor digitale asupra vieții de zi cu zi a copiilor și tinerilor a fost considerabil mai puțin cercetat, și anume în ceea ce privește bunăstarea acestora. Cu toate acestea, există dovezi empirice că abilitățile digitale mai mari sunt legate de rezultate mai bune ale învățării pentru copii și le dă putere să își protejeze mai bine confidențialitatea online.

Deși nivelurile mai ridicate de competențe digitale sunt asociate cu o expunere mai mare la conținut online riscant și potențial dăunător, dovezile sugerează, de asemenea, că copiii cu niveluri mai ridicate de competențe digitale sunt mai capabili să facă față riscurilor online.

Efectele pozitive ale tehnologiei digitale asupra copiilor

Toate „regulile” despre accesul copiilor la computere și la internet au fost rescrise de pandemia COVID-19. Tehnologia a reusit sa le ofere acces ușor la informații și le-a stimulat creativitatea. Hardware-ul și software-ul tehnologic îi ajută pe copii să-și dezvolte abilitățile sociale și îi inițiază în diverse arte și științe.

Acestea sunt printre efectele pozitive mai puțin evidente ale tehnologiei asupra copiilor:

✅ Tehnologia permite copiilor să se conecteze cu familia, prietenii și alții în moduri care le îmbogățesc relațiile, în special atunci când folosesc chat video și alte interacțiuni în timp real.

✅ Părinții și îngrijitorii învață să atenueze aplicațiile, jocurile și alte conținuturi pe care copiii le folosesc pentru a evita supraîncărcarea simțurilor. Acest lucru îi învață pe copii cum să-și modereze propria utilizare a tehnologiei.

✅ În loc să încercăm să elimini orice risc pentru copii atunci când folosesc tehnologia, obiectivul ar trebui să fie reducerea riscului și adaptarea atunci când apar probleme, cum ar fi împiedicarea accesului copiilor la dispozitive în anumite momente ale zilei.

Tehnologia îi ajută pe copii să devină mai rapid elevi independenți. Odată ce învață cum să acceseze în siguranță sursele de informații digitale, ei pot explora singuri subiectele care îi interesează.

✅ Copiii învață importanța construirii comunităților bazate pe interes și cum să interacționeze cu oamenii în situații sociale. Când circumstanțele îi împiedică pe copii să stabilească legături fizice cu membrii familiei, prietenii și alții, aceștia pot folosi tehnologia pentru a crea „legături virtuale”.

✅ Accesul timpuriu la tehnologie învață abilitățile de alfabetizare digitală de care copiii vor avea nevoie pentru succesul lor viitor la școală și ca adulți.

✅ Multe produse tehnologice promovează coordonarea mână-ochi la copiii mici, în timp ce altele se concentrează pe dezvoltarea abilităților de limbaj și de rezolvare a problemelor.

Ad-Extra3:

Efectele negative ale tehnologiei asupra copiilor

Copiii sunt în special susceptibili la suprasolicitarea tehnologiei. Asociația Americană de Psihologie (APA) recomandă limitarea utilizării tehnologieiLink extern:deschide_în_noula o oră pe zi de programare de înaltă calitate pentru copiii cu vârste cuprinse între 2 și 5 ani. Pentru copiii cu vârsta de 6 ani în sus, este cel mai important să se stabilească limite consecvente pentru diferite tipuri de media, cum ar fi dispozitivele de jocuri și smartphone-urile.

Citeste si

 10 sfaturi cu care poti controla timpul copilului pe ecrane - fara a recurge la pedepse

10 motive pentru care copilul petrece prea mult timp pe dispozitive digitale - tu ce motive ai?

Va asteptam pe forumul special: PARENTING - sau despre meseria de parinte

autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com 

Milena este si psihoterateut sistemic cuplu și familie, copii, adolescenți.

 

 

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII