Diabetul la copil: tipuri si recomandari de tratament
Diabetul nu este o boala comuna a copiilor, insa in ultimii 40 de ani s-a constatat o crestere a numarului de cazuri de diabet la copii.
Cea mai comună forma de diabet intalnită la copii este diabetul de tip 1 dar in ultimii ani, diabetul de tip 2 apare tot mai des la copii din cauza cresterea ratei obezitătii la copii. Iata mai multe informatii despe cele doua tipuri de diabet la copii, ce recomandari de tratament exista si ce putem face noi parintii pentru a ne ajuta copiii. Plus multe informatii despre grupurile de suport ala parintilor cu copii cu diabet (dulcinei).
- veti citi:
Câte tipuri de diabet există?
Diabetul la copil - cifre din Romania
Diabetul de tip 2, cauzat de cresterea ratei obezitatii
Ce simptome are diabetul la copil?
Tratamentul adecvat al diabetului la copil
Ce trebuie sa faca parintii?
Alimentatia copiilor cu diabet
Activitatea fizica recomandata copiilor cu diabet
Mai multe despre diabet...
Despre diabet, cititi pe forum, unde veti gasi multe grupuri de suport pentru parintii care au copilasi cu diabet:
Câte tipuri de diabet există?
Există patru tipuri de diabet: diabetul de tip 1, diabetul de tip 2, diabetul gestaţional (i se mai spune si diabt de sarcina) şi diabetul secundar. Copiii pot dezvolta însă doar diabetul de tip 1, insulino-dependent, şi diabet de tip 2, insulino-independent.
Cea mai comuna forma de diabet intalnita la copii este diabetul de tip 1, 95% dintre persoanele cu varsta sub 16 ani care sufera de aceasta boala, avand aceasta forma cauzata de incapacitatea pancreasului de a produce insulina. Diabetul de tip 1 este considerat o boala autoimuna, celulele care produc insulina fiind distruse de catre propriul sistem imunitar.
Diabetul nu este o boala comuna a copiilor, insa in ultimii 30 de ani s - a constatat o crestere a numarului de cazuri de diabet la copii. Cateva date statistice arata ca in Anglia 17 copii din 100.000 fac diabet in fiecare an, in timp ce in Scotia 25 de copii din 100.000 fac aceeasi boala, in Finlanda 43 din 100.000. In schimb, in Japonia se inregistreaza doar 3 cazuri la 100.000.
Diabetul de tip 2, cauzat de cresterea ratei obezitatii, apare si el din ce in ce mai des copii datorita lipsei de activitati sportive si a unei alimentatii bogate in junkfood si bauturi carbogazoase.
Diabetul la copil - cifre din Romania
În anul 2018, în România existau aproximativ 800.000 de persoane cu diabet zaharat. În anul 2006 erau înregistrați 400.000.
Asistam la un dezastru metabolic, avertizeaza specialistii romani in diabet, care anunta ca depisteaza un numar de trei ori mai mare de copii cu aceasta maladie decat acum 20 de ani.
În România in anul 2018, peste 3.500 de copii se luptă cu diabetul de tip 1, deși nu au împlinit nici șase ani. Îngrijorător este că în ultimii 25 de ani, numărul cazurilor de diabet de tip 1 la copii a crescut cu 400%.
Diabetologii si nutritionistii spun ca la copii depisteaza tot mai des diabet de tip 2, care nu e dependent de insulina, dar este o forma de boala de care acum doua decenii sufereau doar adultii.
Acum, cu diabet de tip 2 sunt diagnosticati copilasi chiar si de la 5 ani, iar medicii sunt categorici: candidatii la aceasta boala sunt copiii sedentari, care nu fac sport, stau mult la calculator si mananca alimente de tip fast food cu un numar mare de calorii.
Acestia vor sa introduca un program national de depistarea a acestei boli in toate scolile din tara. Asta inseamna realizarea unor teste de glicemie, dar si evaluarea copiilor in ceea ce priveste greutatea, inaltimea si talia, iar cei depistati sa intre imediat pe tratament.
Multi parinti afla prea tarziu ca cei mici sunt bolnavi. De altfel, 3.500 de copii sufera in Romania de diabet de tip 1. Aproape 60% dintre ei au intre 6 si 18 ani.
Specialistii spun ca un sfert dintre elevii nostri au peste greutatea recomandata. Astfel, la 10 ani un copil trebuie sa cantareasca 29 de kilograme. Pentru ca mananca nesanatos si nu face pic de sport, la 10 ani copilul roman are in plus un kilogram, iar la 15 ani mai adauga 5.
Diabetul de tip 2, cauzat de cresterea ratei obezitatii
In acelasi timp, diabetul de tip 2, cauzat de cresterea ratei obezitatii, apare si el din ce in ce mai des la persoane tinere in ultimii ani. Totusi diabetul de tip 1 este in continuare cel mai raspandit in randul copiilor, iar acesta nu poate fi explicat prin cresterea ratei obezitatii. Care este atunci cauza diabetului la copii? La fel ca si la adulti, nici la copii cauza diabetului nu este pe deplin cunoscuta, la originea ei fiind probabil o combinatie intre anumite gene si factori de mediu care isi pun amprenta asupra organismului. Este de retinut faptul ca majoritatea copiilor care fac diabet de tip 1 nu au un istoric de diabet in familie.
Ad-Extra3:
Ce simptome are diabetul la copil?
Majoritatea simptomelor diabetului la copii sunt identice cu cele ale diabetului la adulti si apar la cateva saptamani de la instalarea bolii: senzatia de sete, pierderea in greutate, oboseala, urinarea frecventa. Printre simptomele specifice copiilor se numara durerile de burta, durerile de cap, probleme de comportament. Adesea, inainte ca diabetul propriu - zis sa fie diagnosticat, copiilor li se pune un alt diagnostic, acela de aciditate diabetica.
simptome ale diabetului la copil
Care este tratamentul diabetului la copil?
Majoritatea copiilor care sufera de diabet au nevoie de un tratament pe baza de insulina. In general, medicii fixeaza anumite doze de insulina, mai mari pentru zi si mai mici pentru noapte. De altfel, copiii foarte mici nici nu au nevoie de doza de noapte, insa pe masura ce crresc ea va deveni o necesitate. De asemenea, multor copii li se recomanda folosirea unei pompe de insulina care actioneaza continuu asupra organismului. Adesea, in primul an de tratament dupa ce a fost pus diagnosticul, doza de insulina ce trebuie injectata este foarte mica, insa, din nefericire, ea creste pe masura ce boala avanseaza in timp.
Ce trebuie sa faca parintii?
A avea un copil care sufera de diabet, nu este un lucru usor. Adesea, presiunea bolii si a consecintelor sale devine apasatoare si este nevoie de un specialist pentru a face fata corespunzator acestei provocari. De aceea, mentinerea unei legaturi permanente cu medicul care il trateaza pe copil este esentiala. La fel si intelegerea diferitelor aspecte ale bolii, care cere rabdare imensa, dar care aduce in cele din urma si beneficii. Iata o lista cu lucrurile pe care parintii unui copil ce sufera de diabet ar trebui sa stie sa le faca:
- Sa invete cum sa administreze injectiile cu insulina (de obicei acestea se administreaza sub piele, in zona abdomenului sau in zona inghinala).
- Sa identifice simptomele scaderii glucozei din sange si ale aciditatii diabetice si sa stie sa le gestioneze.
- Sa aiba grija ca glucoza sa fie in orice moment disponibila.
- Sa stie sa masoare nivelul de glucoza cu ajutorul instrumentelor special concepute in acest scop si sa il invete pe copil sa faca acest lucru in momentul in care este suficient de mare ca sa o faca.
- Sa il invete pe copil sa isi administreze singur injectiile de insulina (de obicei copiii sunt capabili sa faca acest lucru dupa ce implinesc varsta de 9 ani).
- Sa viziteze medicul in mod regulat si mai ales atunci cand copilul se imbolnaveste, oricat de usoara ar fi boala.
- Sa ii informeze pe cei apropiati, inclusiv pe colegii de la scoala si pe profesori, despre simptomele bolii si despre masurile ce trebuie luate la nevoie.
- Sa apeleze in permanenta la ajutor specializat atat in ceea ce priveste boala propriu - zisa, cat si in ceea ce priveste consilierea psihologica.
Alimentatia copiilor cu diabet
In mod normal, atunci cand copilul este diagnosticat cu diabet, veti primi si recomandarea de a vizita un medic specialist in dieta diabeticilor, care face parte din echipa de medici ce trateaza diabetul. Dincolo de indicatiile specializate pe care le veti primi de la acesta, este bine de stiut ca dieta copilului diabetic trebuie sa fie echilibrata, bogata in fibre si in carbohidrati. In fond, o dieta sanatoasa este sanatoasa pentru toata lumea, nu doar pentru diabetici. Cantitatea de hrana pe care un copil diabetic trebuie sa o consume depinde foarte mult de varsta si de greutate si parintii ar trebui sa stabileasca acest lucru impreuna cu medicul nutritionist specialist. Odata ce copilul stie cum reactioneaza corpul sau la insulina si la regimul alimentar, moderarea consumului de dulciuri devine usor de pus in practica daca este insotita de o doza corespunzatoare de insulina.
Activitatea fizica recomandata copiilor cu diabet
Activitatea fizica este extrem de importanta pentru copiii cu diabet, care ar trebui sa faca zilnic exercitii, deoarece acestea ajuta la scaderea nivelului de zahar in sange. De asemenea, exercitiile trebuie corelate cu injectarea de insulina, deoarece prea multe exercitii combinate cu prea multa insulina, pot conduce la o scadere brusca a nivelului de zahar din sange, ceea ce nu este de dorit. Activitatea fizica regleaza, de asemenea, si nevoia copilului de a manca. De aceea, inaitne de a face efort fizic, trebuie sa consume paine, suc de fructe sau alti carbohidrati.
Ceea ce face diferit diabetul la copii de diabetul la adulti, este, in primul rand timpul in care boala isi face simtita prezenta. Un copil care face diabet va trai cu el mai mult timp decat un adult care face aceeasi boala. Cu cat diabetul este mai mult timp prezent, cu atat cresc riscurile de complicatii pe termen lung, cum ar fi cele legate de afectarea ochilor si a plamanilor. De aceea, este bine ca dupa varsta de 9 ani, orice copil sa beneficieze de controale periodice, in fiecare an, controale care ar putea trage semnale de alarma in ceea ce priveste diabetul.
Ce pot face parintii ?
Parintii au un rol crucial prin dragostea, energia, devotamentul si intelepciunea de care dau dovada, pentru ca boala necesita monitorizare si tratament toata viata si poate avea complicatii severe. Primul pas spre reusita este intelegerea bolii de catre parinti, anturaj si de catre copil atat cat ii permite varsta. Trebuie sa aveti multa rabdare si sa intelegeti diferitele aspecte legate de diabet si de tratamentul sau, dar copilul si viata dumneavoastra de familie vor avea de castigat din efortul dumneavoastra. Cititi neaparat si: Cum ne-a schimbat diabetul viata ...
Despre diabet, cititi pe forum, unde veti gasi multe grupuri de suport pentru parintii care au copilasi cu diabet:
Diabet zaharat la copii! (2)
Diabet zaharat la copii (3)
Diabet zaharat la copii (4)
Diabet zaharat la copii *6*
Diabet zaharat la copii *7*
Diabet zaharat la copii *8* Dulcineii DC
Fructoza - indicata in diabet?
Dulcineii DC - Diabet zaharat la copii *9*
Rog retete pt diabet!
Despre diabet, merita sa cititi si urmatoarele:
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII