Lauda in context: un mod eficient de a oferi INCREDERE copilului tău - sfatul psihologului

Lauda in context -  un mod eficient de a oferi incredere copilului tau - sfatul psihologului

Lauda in context: un mod eficient de a oferi INCREDERE copilului tău - sfatul psihologului

Copiii au nevoie de INCREDERE in sine iar lauda descriptivă este o modalitate de a exprima copilului aprecierea pentru comportamentul pozitiv. Lăudandu-l pentru lucrurile pe care le face bine, trebuie sa ii explici exact acest lucru.

Iată ce poti afla despre lauda descriptivă - sau lauda in context si cum o poti aplica pentru a crește stima de sine a copilului.

- veti citi:
Parintii isi doresc sa gaseasca balanta perfecta intre dragoste si reguli
Lauda-ti copilului in context: lauda descriptiva
Cum poti sa iti lauzi copilul cand toata ziua se smiorcaie?
4 alternative eficiente si pozitive la autoritarul: Fa asa pentru ca asa spun eu!
Despre parentingul pozitiv
17 sfaturi pentru a creste increderea in sine a copilului tau

Parintii isi doresc sa gaseasca balanta perfecta intre dragoste si regulile pe care le aplica copilului

Cand e vorba despre educatia copilului, parintii isi doresc sa gaseasca balanta perfecta si eficienta intre dragoste si regulile pe care le aplica copilului.  Iar poate cel mai important aspect al unei educatii blande si eficiente este sa putem contribui la formarea unui copil care are incredere in sine.

Lauda-ti copilului in context: lauda descriptiva

Iata un sfat, pe care ni-l explica un psiholog englez - Noël Janis-Norton, director la The Calmer, Easier, Happier Parenting Centre in Londra, UK.

Daca pana acum ne incurajam copilul folosind superlative - de exemplu: esti cel mai destept copilas - acum trebuie sa ii explicam copilului lauda in context deci acum vom spune:

Esti cel mai destept copilas pentru ca m-ai ascultat.

Cu cat folosesti mai des lauda descriptiva (lauda in context), descriind motivul pentru care il lauzi, cu cat copilul isi va dori sa te bucure mai mult si va deveni mai cooperant. Practicand acest tip de lauda - spune psihologul citat - vei ajunge in scurt timp la un procent de cooperare de aproximatic90% - Iar in anii de razvratire  - de la 3 ani in sus, acest lucru va fi foarte pozitiv.

Cum poti sa iti lauzi copilul cand toata ziua se smiorcaie?

Mi se pare o idee foate buna - insa cum poti sa iti lauzi copilul cand toata ziua se smiorcaie?  - intreaba o mamica?

Cand copilul are o sesiune de smiorcaiala - rezista tentatiei de a vorbi cu el - spune psihologul.  Daca raspunzi unui copil care se smiorcaie, copilul primeste semnalul ca e ok sa ma smiorcai pentru ca mami si tati oricum vorbesc cu mine.

Cel mai bine este asadar sa astepti pana copilul ia o pauza din smiorcaiala. Cand se opreste din smiorcaiala - astepta cateva minute si spune-i: acum vad ca nu te mai sciorcai, asta e foarte bine. Bravo.

Desigur, vor fi si cazuri cand laudandu-l ca nu se smiorcaie i se poate parea o ciudatenie copilului pentru ca nu asta era reactia pe care o astepta. Si poate incepe de la inceput ...

Dar, este important sa astepti sa il lauzi in momentele in care se comporta bine, in acest fel copilul va intelege ca facand lucruri bune, va primi laudele tale. Si va intelege si de ce, daca ii explici. Aceasta este lauda descriptiva, sau la obiect.

Ad-Extra3:

17 sfaturi pentru a creste increderea in sine a copilului tau

Increderea in sine este cel mai important dar pe care un parinte il poate oferi copilului sau. 

Carl Pickhardt, psiholog renumit si autor a 15 carti de parenting, este de parere ca un copil caruia ii lipseste increderea in sine, va ezita sa incerce sa faca lucruri speciale pentru ca ii este frica de propriile sale puteri si ii este frica ca isi va dezamagi parintii. Si va avea numai de pierdut. Iata care sunt cele 17 sfaturi pe care Carl Pickhardt le da parintilor, pentru a creste increderea in sine a copilului lor.

4 alternative eficiente si pozitive la autoritarul: Fa asa pentru ca asa spun eu!

De cate ori in ultimele 12 luni ai dat un ordin ultimativ copilului tau de genul: Fa asa pentru ca asa spun eu! ???

Fie ca ii spui sa se apuce te teme, sa inchida usa, sa duca farfuria la bucatarie, sa faca un pic de ordine in camera lui, sa duca cosul sau sa duca cainele la plimbare ... vine momentul cand ti se pare ca nu mai ai alta alternativa decat sa ii ceri ultimativ: FA IMEDIAT ASTA - Pentru ca asa spun eu  si gata.

Si la fel ca tine, mai sunt inca niste alte milioane de parinti care considera ca aceasta declaratie va rezolva problema...Si ca nu exista nici o alta alternativa la ea. Iata 4 alternative eficiente si pozitive la autoritarul: Fa asa pentru ca asa spun eu!

autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com 

Milena este si psihoterateut sistemic cuplu și familie, copii, adolescenți.
referinte: empoweringparents.com, psychologytoday.com
Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2023

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. olgutza
    olgutzatrimis la 9/5/2011

    va multumesc mult ca existati! am gasit raspunsuri la multe din micile probleme care mi le face copilasul meu. va multumesc.

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII