Suprastimularea bebelușului: cum o recunoaștem și cum procedăm

Suprastimularea bebelusului - cum o recunoastem si cum procedam

Suprastimularea bebelușului: cum o recunoaștem și cum procedăm

Suprastimularea unui bebeluș se intamplă când acesta are de procesat mai multe experiențe, senzații, zgomot, persoane, și activitati decât poate face față creierul său.

• Iată care sunt simptomele unui bebeluș suprastimulat și ce facem pentru a-l ajuta să treacă această perioadă când creierul său se adaptează la această lume.

veti citi:
Adaptarea bebelușului la o lume galagioasă și luminoasă
Bebelușii se nasc cu un sistem nervos imatur și au dificultăți în reglarea la aceasta lume
Ce este suprastimularea bebelușului? Pe larg
Simptomele unui bebeluș suprastimulat
Ce facem când bebelușul pare să fie suprastimulat
Bebelușul are nevoie de activitați dar și de liniște
Creierul bebelușului și misterele sale
Cum răspundem la plânsul bebelușului: părerile psihologilor

Adaptarea bebelușului la o lume galagioasă și luminoasă

Bebelusii nou nascuti vin in aceasta lume dupa cateva luni linistite petrecute in uterul mamicii. Acolo, sunetele din afara se auzeau infundat, nu era lumina si in afara de bataile inimii lui mami, nu prea se intampla mare lucru.

Primele 3 luni dupa nastere, bebelusul are de indurat o alta realitate. Aceste luni, numite mai nou si al patrulea trimestru de sarcina, sunt pline de evenimente si senzatii si reprezinta de fapt adaptarea la viata din afara burticii mamicii. In aceste luni, lumea bebelusului este de fapt - mami si zambetul ei care este cel mai prețios lucru pentru bebeluș.

Bebelușii se nasc cu un sistem nervos imatur și au dificultăți în reglarea la aceasta lume

Pe de alta parte, trebuie stiut ca bebelușii se nasc cu un sistem nervos imatur și au dificultăți în reglarea la aceasta lume stresanta in care traim  -  astfel încât uneori acestia sunt copleșiti sau suprastimulați cu prea mult zgomot, activitate și senzații. Bebelușul pur și simplu nu poate procesa totul și are nevoie de ceva timp liniștit, o modalitate de relaxare și calmare. Așa ca plange.

Ce este suprastimularea bebelușului? Pe larg

Suprastimularea se întâmplă atunci când un bebelus are de procesat multe experiențe, senzații, zgomot, persoane, și activitate decât poate face față.

De exemplu, un nou-născut ar putea deveni foarte tulburat daca este inconjurat de o mulțime de adulți. Bebelusii suprastimulati obosesc repede de atata zarva si se pot simți copleșiți. Când se întâmplă acest lucru, ei au nevoie de timp liniștit și de un mediu familiar și calm. Isi doresc liniste si bratele lui mami - atat.

Ad-Extra3:

Simptomele unui bebeluș suprastimulat

În cazul în care nou-născutul sau bebelușul este suprastimulat, poate:

fi plangăcios și prost dispus

plânge mai mult

pare a fi supărat și chiar întoarce capul de la mami

se mișcă într-un mod ciudat

strânge pumnii, iși rasucește brațele

Ce facem când bebelușul pare să fie suprastimulat

Când vedeți că bebelușul este copleșit si pare suprastimulat, luați-l undeva sa se linisteasca - de pilda intr-un loc fara lumina puternica. Dacă ieșiți cu bebelsul, il puteți pune în cărucior și il puteți acoperi cu o panza sau o pătură ușoară.

Înfășurarea nou-născuților și a nou-născuților îi poate ajuta să se calmeze, deoarece reduce senzațiile fizice. De asemenea, bebelușul ar putea să-si găsească liniștea daca il purtati lângă corp, într-o sling sau ceva asemănător, pe măsură ce vă ocupați de activitățile de zi cu zi.

Bebelușul are nevoie de activitați dar și de liniște

În primii cinci ani de viață, creierul copilului se dezvoltă mai mult și mai repede decât oricând în viața lui. Experientele timpurii  - asa numita educatia timpurie ale copilului - lucrurile pe care le vede, aud, atinge, miroase si gusta - stimuleaza creierul lui, si creaza milioane de conexiuni noi.

Aceasta înseamnă că copilul dvs. are nevoie de un mediu stimulant, care îi oferă o mulțime de modalități de a juca și de a învăța și de a avea șanse să practice ceea ce învață.

Dar nu înseamnă că trebuie să-ți petreci toată ziua aratandu-i jucarii.  Bebelușii și copiii mici au, de asemenea, nevoie de timp liniștit în setări predictibile și familiare.

Creierul bebelușului și misterele sale

Ganguresc, rad in hohote, silabisesc sunete fara sens aparent si toate aceste lucruri ne fascineaza pe noi, adultii. Ce se intampla insa in mintea unui bebelus atunci cand are toate aceste reactii care ne incanta? Nimic din ceea ce fac bebelusii nu este intamplator. Cu fiecare nou gest, cu fiecare suntem nou, creirul lor se dezvolta intr-un ritm uluitor, pentru ca in final sa ii ajunga din urma pe adulti citeste in continuare cum se dezvolta creierul unui bebelus aici.

Cum răspundem la plânsul bebelușului: părerile psihologilor

Plânsul bebelușului este modul sau de comunicare. Iar felul in care răspundem plânsului bebelusului este subiectul multor dezbateri ce iși contrazic reciproc stategiile. Bebelușul poate plânge din diverse motive, insâ care este cea mai bună manieră de a reactiona? 

Psihologii sunt de părere că lacrimile au un efect terapeutic asupra bebelușului insă trebuie pornit de la faptul că bebelușii au nevoie să stie că in jurul lor se află persoane capabile să asculte si să participe la exprimarile lor de furie, durere sau frică citeste in continuare aici. 

Aplicatia mobila Eu, Mamica: vezi cum se dezvolta bebelusul tau

Ești o mămică modernă? Atunci trebuie să instalezi aplicatia Eu, Mămica pe telefonul tău sau tableta.
Prin intermediul aplicaţiei Eu, Mămica, beneficiezi de informaţii despre sănătate, îngrijirea şi dezvoltarea bebelușului și a copilului, relaţia părinte-copil, precum şi de o serie de sfaturi utile pentru mămici şi tătici, astfel încât să experimentezi din plin frumuseţea sentimentului parental. Vei avea acces gratuit la o serie de utilitare şi calculatoare, precum: Bebeluşul - primele 52 de săptămani, Grafice de Creştere, Calendar de Vaccinare, Activităţi pentru Copii, Album foto şi multe altele.

Aplicatia Eu, Mamica - se integrează în mod natural cu platforma Desprecopii.com, facilitând accesul la o serie de servicii menite să ofere suport pentru viitoarea mamica (Grupuri de mămici, Ştiri, Anunţuri, Întrebări, Forum, Jurnal, Album de poze, Director, Reţete Culinare etc.). Mămicile utilizatoare pot accesa cu uşurinţă diverse secţiuni ale site-ului, pot primi notificări pe telefon când li se răspunde la o întrebare sau notificări pe mesageria privată.

Mai mult, prin intermediul butonului „Panică”, ele pot primi răspunsuri în situaţiile de criză de la miile de persoane aflate în comunitatea Desprecopii.com, dispuse să ofere o mână de ajutor.

► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru Iphone si Ipad aici.

► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru sistemul Android aici.

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

autor: redactor Milena Sadova, redactor Desprecopii  - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2024

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII