Preeclampsia și sarcina: simptome, cauze, tipuri și testare - sfatul medicului
Preeclampsia este o afecțiune gravă care apare în timpul sarcinii și se caracterizează prin tensiune arterială ridicată și niveluri ridicate de proteine în urină. Aceasta poate pune în pericol sănătatea mamei și a copilului nenăscut și necesită îngrijire medicală imediată. Printre simptomele preeclampsiei se numără durerea de cap (cefalee), tulburările vizuale, umflarea feței sau a mâinilor, creșterea rapidă în greutate, durerea în partea de sus-dreapta a abdomenului și urinarea mai rar decât de obicei.
• Iată ce trebuie să știi despre preeclampsie: simptome, cauze, tipuri și teste - de la medicii de la Desprecopii.
Ce inseamna preeclampsia?
Femeile cu cel mai ridicat risc de preeclampsie
Cum se trateaza preeclampsia
Care sunt semnele preeclampsiei
Cand apare preeclampsia
Care sunt simptomele preeclampsiei
Teste de laborator pentru stabilirea diagnosticului de preeclampsie
Daca am avut preeclampsie la prima sarcina, voi avea si la sarcina urmatoare?
Exista vreun mod de a preveni preeclampsia
Exista consecinte pe termen lung ale preeclampsiei
Diferite grade de preeclampsie
Preeclampsia severa
Preeclampsia usoara
Studii de caz despre preeclampsie
Un nou test de detectare a preeclampsiei
Factori de risc in timpul sarcinii
Sarcina: grupuri de suport, Comunitatea Gravidutelor inteligente
Forumul Odiseea sarcinii
Medicii sunt intrebati adesea despre o problema foarte comuna asociata cu sarcina, numita preeclampsie, numita candva toxemie.
Ce inseamna preeclampsia?
Preeclampsia se produce când tensiunea sanguină a femeii crește și afectează șapte procente din toate sarcinile din lume. Cel mai adesea afectează mamele aflate la prima sarcină (primiparele) și femeile însărcinate cu gemeni sau cele care au sarcini multiple. Preeclampsia afectează șapte procente din toate sarcinile din lume.
Printre simptomele pre-eclampsiei se numără: cefalee, încețoșarea vederii, umflarea feței (edem facial) sau a mâinilor, creștere rapidă în greutate, durere în hipocondrul drept, urinare mai rară decât în mod normal.
Printre femeile cu cel mai mare risc de preeclampsie se află:
🔸 Cele care au în familie antecedente de preeclampsie.
🔸Cele care au tensiune arterială ridicată de mult timp sau boli de rinichi.
🔸Femeile afectate de diabetul de sarcină.
🔸 Femeile care au boli autoimune (lupus sistemic și alte boli).
Cum se trateaza preeclampsia?
Preeclampsia este o problema suparatoare pentru obstetricieni. Multi cercetatori de valoare si-au dedicat munca de o viata pentru gasirea unui tratament al acestei boli, din cauza pericolelor potentiale pe care le prezinta pentru mama si bebelus.
In tarile dezvoltate aceasta boala este diagnosticata si tratata prompt, in timp ce in tarile lumii a treia poate sa nu fie recunoscuta inainte de a afecta grav sanatatea mamei si a copilului.
Ad-Extra3:
Care sunt semnele preeclampsiei?
Cand medicul discuta cu parintii despre preeclampsie, incepe prin a descrie cel mai comun semn al bolii: o crestere a tensiunii sangelui. In anumite cazuri, tensiunea de 130/80 poate reprezenta indicatorul preeclampsiei, in timp ce alte cazuri pot sa nu fie diagnosticate decat cand tensiunea atinge valori mult mai ridicate.
simptomele vizibile ale preeclampsiei
Motivul acestei variatii este ca fiecare femeie are propria tensiune a sangelui. Unele femei au tensiunea 90/60. Pentru ele, tensiunea de 130/80 reprezinta o schimbare semnificativa.
Prin contrast, daca tensiunea la inceputul sarcinii ar fi 130/80, atunci trebuie ajustat nivelul tensiunii la care apare suspiciunea de preeclampsie.
Mai simplu spus, daca maxima creste cu 30 sau minima creste cu 15 peste valorile de baza, este cazul de a lua in vedere un diagnostic de preeclampsie.
Cand apare preeclampsia?
In general, preeclampsia este o boala care se manifesta in a doua jumatate a sarcinii, mai ales in ultimele saptamani inainte de termen.
La un mic numar de paciente, mai ales la cele cu factori de risc (cei prezentati anterior), poate incepe mult mai devreme.
Care sunt simptomele preeclampsiei?
Printre simptomele preeclampsiei sunt:
► Cefalee
► Incetosarea vederii
► Umflarea fetei sau a mainilor
► Crestere rapida in greutate
► Durere in partea de sus-dreapta a abdomenului
► Urinare mai rara decat normal
Multe dintre aceste simptome sunt asociate si cu sarcinile normale. Pentru a pune corect diagnosticul, medicul trebuie sa aiba in vedere toate datele despre pacienta, nu sa se bazeze doar pe aceste cateva simptome.
Exista teste de laborator pentru stabilirea diagnosticului de preeclampsie?
Daca medicul suspecteaza ca o pacienta are preeclampsie, recomanda o serie de teste de sange, printre care o hemoleucograma (inclusiv determinarea numarului de trombocite din sange) si analize ale ficatului si rinichilor. Daca numarul trombocitelor (celulele responsabile de coagularea sangelui) este mai mic sau rezultatele altor analize sunt anormale, aceste rezultate ajuta la stabilirea unui diagnostic. In plus, medicul recomanda analize de urina pentru a determina daca are urme de proteine. Acesta este un alt test rapid care ajuta la diagnosticarea bolii.
• Citeste aici Preeclampsia în sarcină: testare și diagnosticare - sfatul medicului
Daca am avut preeclampsie la prima sarcina, voi avea si la sarcina urmatoare?
Zece procente dintre femei au preeclampsie si la una dintre urmatoarele sarcini. Probabilitatea de reaparitie a preeclampsiei creste la femeile cu factori ridicati de risc (cei prezentati in introducere).
Exista vreun mod de a preveni preeclampsia?
In acest moment, nu. Cu niste ani in urma, medicii credeau ca aspirina pentru copii poate preveni aparitia preeclampsiei. Din pacate, s-a dovedit ca medicamentul nu este eficient si cei mai multi medici au incetat sa o foloseasca in acest scop.
Exista consecinte pe termen lung ale preeclampsiei?
Nu. Totusi, zece la suta dintre pacientele cu preeclampsie au tensiunea ridicata timp de cateva saptamani dupa nastere, iar unele dintre ele necesita tratament cu medicamente. Totusi, daca ati avut preeclampsia nu inseamna neaparat ca veti avea tensiunea ridicata ulterior in viata.
Diferite grade de preeclampsie
Iata cum diferentiaza medicii diferitele tipuri de preeclampsie, aspect important inainte de stabilirea si inceperea tratamentului.
Preeclampsia severa
Preeclampsia severa este caracterizata de cel putin unul dintre simptomele:
- Tensiunea de 160/110
- Cantitati mari de proteine in urina
- Incetosarea vederii si cefalee
- Dureri in zona de sus-dreapta a abdomenului
- Urinare redusa
- Numar mic de trombocite in sange
- Valori ridicate ale analizelor de ficat
Preeclampsia usoara
Preeclampsia usoara este caracterizata prin:
- Tensiune care nu depaseste 160/110
- Edeme (umflare) medii ale fetei sau mainilor
- Reflexe acute
- Cantitati mici sau moderate de proteine in urina
In realitate, distinctia intre cele doua tipuri de preeclampsie nu este chiar atat de neta. O femeie poate avea o cantitate semnificativa de proteine in urina si o tensiune sangvina ridicata la limita normalului. In diagnosticare sunt implicati multi factori, iar sarcina medicului este de a discerne semnele si simptomele pentru a determina ce se intampla cu mama si cu bebelusul.
Studii de caz despre preeclampsie
In continuare sunt prezentate are niste cazuri reale din practica medicala care ajuta la sublinierea diagnosticului si a optiunilor de tratament disponibile pentru preeclampsia severa si cea usoara.
Preeclampsie severa - caz concret
Aceasta era prima sarcina a lui M.C. Mai avea opt săptămâni până la termen când a venit la medic pentru o consultație. Medicul s-a alarmat imediat ce a văzut-o. Luase aproape 5 kg într-o săptămână, avea tensiunea 150/105 și analizele indicau o cantitate semnificativă de proteine în urină. M.C. a spus că avusese dureri de cap în ultimele zile și că se simtea rău.
Diagnosticul de eclampsie a devenit probabil, deși tensiunea nu ajunsese la valoarea 160/110. A fost internată în spital, unde testele de laborator au confirmat suspiciunea medicului. Trombocitele (care previn prin coagulare pierderea sângelui) aveau un nivel foarte scăzut, iar valorile analizelor de ficat erau ridicate moderat. În această situație, nu era niciun dubiu asupra a ceea ce trebuia făcut. Și mama și bebelușul erau în pericol. M.C. putea face crize. Ar putea avea o hemoragie puternică din cauza nivelului scăzut al trombocitelor. Între timp, bebelușul trăia într-un mediu ostil din cauza tensiunii ridicate a mamei.
Fluxul de sânge către bebeluș avea un nivel redus, ceea ce însemna că la el ajungeau mai puțin oxigen și mai puțină hrană. Această situație i-ar fi putut fi fatală bebelușului dacă rămânea netratată. După un tuseu vaginal, medicul a descoperit că M.C. nu era pregătită pentru travaliu, iar inducerea cu succes a travaliului ar necesita multe ore. Din cauza riscului de hemoragie, cezariana era calea cea mai sigură și mai rapidă de rezolvare a problemei. Înainte de naștere, M.C. a făcut tratament cu sulfat de magneziu pentru a preveni crizele, iar nașterea a avut loc prin cezariana. Preeclampsia lui M.C. s-a rezolvat în următoarele zile, iar analizele ei au revenit la normal. Bebelușul a rămas în spital câteva săptămâni, apoi a mers acasă. Și mama și copilul sunt bine acum.
Acest caz reprezintă un exemplu dramatic de preeclampsie severă. Nu toate cazurile sunt la fel de complicate și nici nu necesită întotdeauna operația cezariană. Vom examina în continuare același caz, dar cu simptome ușor diferite. M.C. are aceleași simptome, dar nivelul trombocitelor este numai puțin sub normal. În acest caz, riscul de hemoragie nu mai este atât de mare. Ea poate suporta o inducere a travaliului cu ajutorul medicamentului numit pitocina (oxitocina) și poate naște vaginal. Bebelușul tot va avea nevoie de îngrijire suplimentară în spital și preeclampsia lui M.C. se va rezolva în același mod ca și în cazul operației cezariene.
Preeclampsie usoara - caz concret
În formele ușoare, tratamentul poate fi mai conservator, în funcție de situație. Dacă tensiunea pacientei crește, iar termenul este aproape, medicul va opta probabil pentru inducerea nașterii. Dacă mai sunt multe săptămâni până la termen, tratamentul va consta din odihnă și monitorizarea atentă a sarcinii.
Cazul următor ilustrează această situație: L.M. mai avea șapte săptămâni până la termen când tensiunea ei a ajuns la 145/95. Analizele au indicat o cantitate mică de proteine în urină, iar în ultimele săptămâni ea a luat în greutate cam 2,5 kg. Nu avea alte semne de preeclampsie. Rezultatele analizelor de sânge erau normale. I s-a recomandat o ecografie pentru a verifica creșterea copilului, precum și monitorizarea inimii copilului pentru a verifica dacă bebelușul primea destul oxigen. Toate testele au indicat o creștere normală a copilului.
Medicul i-a recomandat lui L.M. odihnă la pat și a continuat să o supravegheze cu atenție în săptămânile următoare, repetând multe dintre aceste teste. Când mai avea patru săptămâni până la termen, tensiunea ei a început să crească și analizele au arătat o cantitate mai mare de proteine în urină. Era momentul potrivit să nască. I-au fost administrate magneziu pentru a preveni crizele și pitocina pentru a iniția travaliul. L.M. a născut o fiică sănătoasă de 2700 g, cu care a plecat acasă de la maternitate chiar în a doua zi după ce a născut. (În România, copiii sub 3000 g la naștere sunt considerați subponderali și de obicei sunt externați după ce ating greutatea de 3000 g.) Acest caz ilustrează conceptul de abordare conservatoare.
Monitorizarea atentă este un plan acceptabil de management în cazul preeclampsiei ușoare, însă este un plan slab în cazul preeclampsiei severe.
Sfatul de la Desprecopii.com
Preeclampsia este o problema medicala foarte comuna in timpul sarcinii. Identificarea corecta a bolii permite medicului sa ia decizii importante, care vor afecta rezultatul sarcinii bebelusul. Daca aveti simptome ingrijoratoare in timpul sarcinii, anuntati imediat medicul.
Un nou test de detectare a preeclampsiei
O echipă de cercetători din Marea Britanie a descoperit că femeile care dezvoltă pre-eclampsie în timpul sarcinii prezintă nivele scăzute ale unei proteine-marker din sânge. Testul se efectuează până în cel de-al III-lea trimestru de sarcină și ar putea deschide ușa spre dezvoltarea unui program simplu de screening pentru prevenirea acestui fenomen amenințător de viață.
Testele uzuale pentru stabilirea unui posibil diagnostic sunt hemoleucograma, analize hepatice și renale. În plus, se poate cere examenul sumar de urină pentru determinarea existenței proteinuriei.
Noul test predictiv descoperit de cercetătorii britanici se bazează pe apariția în sânge a unor nivele scăzute de VEGF165b, care pot indica o evoluție a cazului spre pre-eclampsie, comparativ cu femeile care nu dezvoltă această afecțiune. Această proteină se poate determina începând cu săptămâna a 12-a de sarcină, devenind, conform studiului, o proteină-marker a pre-eclampsiei.
Studiul s-a efectuat pe trei eșantioane de paciente: femei care nu sunt însărcinate, femei însărcinate care nu vor dezvolta pre-eclampsie și, în final, cele care vor dezvolta pre-eclampsie. S-au măsurat nivelele de VEGF165b. Concluziile studiului sunt enunțate comparativ între cele trei grupuri de paciente: în sarcinile normale există o creștere de 10 ori a nivelului VEGF165b în sânge în săptămâna a 12-a față de cazurile „non-sarcină”. Creșterile nivelului acestei proteine sunt aproape nule față de normal în cazurile în care apare pre-eclampsia (măsurat tot în săptămâna a 12-a). La termen, diferențele sunt nesemnificative între grupul femeilor care nu dezvoltă pre-eclampsie și cele care vor dezvolta această afecțiune.
Astfel, testul cu acest nou biomarker ar putea fi folosit ca indicator predictiv pentru a începe din timp tratamentul cu aspirina – care scade incidența pre-eclampsiei cu 15% - în cazurile predispuse. În plus, pacientele vor fi monitorizate mai atent, în special în ceea ce privește evoluția curbei tensiunii arteriale și efectuarea de ecografii fetale regulate pentru depistarea eventualelor repercursiuni asupra fătului.
Citeste in continuare Tensiunea ridicata in timpul sarcinii: cum o poti tine sub control
Factori de risc in timpul sarcinii
Infectiile urinare in timpul sarcinii
Calatoriile in tarile in curs de dezvoltare in perioada sarcinii: riscuri si sfaturi
Folosirea sampoanelor in timpul sarcinii: posibil risc
Albirea dintilor in timpul sarciii
Sarcina si aspirina
Anemia in sarcina
Sarcina si folosirea parfumurilor
Produsele chimice cresc riscul pierderii sarcinii si a Sindromului Down
Sarcina si fumatul
Gravidute, atentie la dormitul pe spate
Antidepresivele si sarcina
Folosirea medicamentelor in timpul sarcinii
Cauzele malformatiilor fetale
Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina
Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.
Te invităm să descarci această aplicație (pentru sistemele Android) AICI
Te invitam sa descarci aplicatia pentru IOS (Iphone sau tablete Mac) AICI
Suport si grupuri de burtici
Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.
↘️ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de Iulie 2024)
❤️Ne găsesti si pe Instagram Desprecopii - unde postăm continut dedicat gravidutelor si bebelusilor. Vino alături de Comunitatea Desprecopii ❤️
Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului
Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.
citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii
autor: Dr. Ileana Zotta, Medic Desprecopii.com si Dr. Daniela ter Horst , Medic specialist ginecolog la Spitalul Regal Bronovo, Haga, Olanda,
Toate drepturile rezervate © 2024
referinte: WebMd si Journal of Medicine, USA
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Ultimile 9 comentarii
Preclampsia este o boala foarte grava...ceea ce explica ei in articol nu e chiar precis....si eu am avut aceasta boala pe sarcina ,s a declansat in luna a 6 a ...Ma simteam foarte rau dureri de cap groaznice,greata,ameteala continua ,lipsa poftei de mancare,epistaxis in fiecare dimineata si seara ,insomnii si iar insomnii...NU DORMEAM CATE 3- 4 NOPTI SI NICI ZIUA...Copilul nu mai misca aproape deloc...norocul meu imens a fost ca am mers la un doctor bun care nici el macar nu stia in ce stare grava ma gaseam decat atunci cand am avut hemoragie,imi curgea sange din nas ca la robinet fara oprire datorita nr mic de trombocite sangele nu se mai coagula (trombocitopenie)complicatie a preeclampsiei...Cele care observati ca aveti tensiunea peste 14 nu stati acasa ..eu aveam si 20 uneori (200) .Si totusi Dumnezeu face minuni..am fost operata de urgenta deoarece aveam acest epistaxis grav ,copilul avea la nastere 1kg,dar a trait e ok si acum are 5 ani.Eu totusi am ramas cu hipertensiune de cand am nascut ...e un pret mic totusi....Trebuie sa precizez ca am avut preeclampsie medie cu trombocitopenie,anemie severa ,infectie urinara ,intr un cuvant tot organismul era dat peste cap.Dupa operatie eram extrem de umflata la fata si la picioare ,dar dupa operatie,in timpul sarcinii nu prea mi s au umflat picioarele sau mainile.
Buna ziua sunt insarcinata in saptamana 14-15 si mi sa spus ca am riscu de a face preeclampsie dupa saptamana 25 de sarcina fiinca am mai avut o sarcina in care am facut preeclampsie si am dat nastere unei fetite de 900 gr la 32 de saptamani.....oare risc sa fac si akum preeclampsie??
un caz de preeclampsie cu un sf.tragic..sora mea,in varsta de 20 ani,sarcina luna 8,a fost diag.cu preec.mult prea tarziu..cu o sapt.in urma a fost la un medic de la sp.giulesti,acuzand dureri abdominale si se umflase foarte tare..fata,mainile,picioarele..i s-a spus ca sarcina este ok,si ii recomanda insa sa mai faca o ecografie..care nu a mai facut-o.. ..cu o sapt mai tarziu insa a simtit ca ii amortesc picioarele si nu se mai poate misca..a fost dusa de urgenta la spital unde a fost bagata in operatie de urgenta..a avut 10 kg de lichid in ea,si o ora doar a despartit-o de moarte...copilul murise de aprox 2 zile in burtica,iar ea a ramas mutilata pe veci..i-a fost scos uterul...cine e de vina?...medicul?ea,ca nu a mai repetat o ecografie?....
Locuiesc in State si eu am avut preeclemsie am dezvoltat-o exact in ziua in care am nascut nu anterior , am fost pusa pe lisinopril ( un fel de captopril) pt 1 an de zile , obgyn mea a fost foarte suprins ca am facut preeclempsie deoarece nu este comun la doar 22 de ani . Acum am fost diagnosticata cu endometrioza not fun .
si eu am avut preeclamsie,incepusem sa ma umflu foarte tare si mereu cand ma duceam la moasa imi gasea nivel ridicat de proteine,din pacate nimeni nu si-a dat seama de ce am avut pana in saptamana 34 cand moasa a observat ca nu mai imi creste burta si ma trimis la un scan sa vada de ce nu am mai crescut, am avut o sarcina normala,miercuri (15.02.12) am avut scanul respectiv. la scan docturul mi-a intrebat daca mi sa rupt apa iar eu am spus ca nu,sincer nu simtisem deloc,cand ia ascultat inima copilului batea foarte incet,ma pus pe un scaun si m-au bagat in sala de operatie,mi sa facut cezariana de urgenta,dupa 2 ore dupa ce m-am trezit mi sa spus ca copilul sa nascut mort 5 min,iar lipsa oxigenului ia afectat creierul, copilul meu statea in incubator la aparate,nu misca nu plangea si nu putea respira singur ci printr-un aparat. am fost distrusa. l-am dus la un alt spital sa i se faca MRI scan,dupa 4 zile doctorii mi-au spus ca creierul e afectat 90% si ca nu are nici o sansa sa traiasca. dupa 10 zile Danny a murit. poate ca daca moasa mea si-ar fi dat seama de ce am nu se intamplau toate astea. acum trebuie sa astept aprox 1 an de zile ca sa incerc iar. sper sa nu se manifeste si la a 2 a sarcina,o sa fiu foarte atenta. o singura poza am cu copilul meu. va doresc multa sanatate si bafta tuturor gravidelor si mamicilor.
snt in luna a-vi-a de sarcina cred ca am preeclamsie, am tensiunea 160 cu 110, nu am putut merge la un medic din cauza unor probleme materiale, abia acum m'am programat pentru un control, am 36 de ani si sunt la prima sarcina, am mainile super umflate si acum mi sau umflat si piciorele, am citit despre asta si vad ca este o problema chiar grava, credeti ca se poate monitoriza boala aceasta??? deja sunt panicata...
Foarte bun articolul. Eu tocmai am terminat cu preeclempsia. Acum 3 saptamanai, in regim de urgenta, am dat nastere prin cezariana la o fetita micuta-micuta a doar 30 de saptamani de sarcina. Bebita sa prezentat la nastere bine, dar e inca in spital - in incubator. In 4-5 saptamani daca lucrurile merg bine ne-o vor da acasa.De la saptamana 28 de sarcina am fost diagnosticata cu preeclempsie si am fost tinuta sub supraveghere si tratament la spitalul universitar din Rotterdam. La 2 saptamani preeclempsia a ajuns in faza acuta. Am fost tratata cu sulfat de magneziu (perfuzie 48 de ore, apoi 12 ore pauza, dupa care din nou 48 ore perfuzie...). Va pot spune ca dupa primele 12 ore de magneziu te gandesti cum vei rezista pana la sfarsitul celor 48 de ore. Efectele adverse sunt atat de puternice. De asemeni analize ale ficatului si rinichiului erau facute o data la doua zile, iar testele de urina in fiecare zi. Tensiunea imi era verificata din 10 in 10 minute -in perioadele de criza - si uneori varia de la 150/99 la 180/92 la 160/115 (eu in mod normal am 120/80). La 2 saptamani de la nastere tensiunea a revenit la 120/90 si celelalte simptome au disparut. Regulat voi merge la control atat pentru mine, cat si pentru bebita.Pentru ca preclempsia este o boala atat de periculoasa in sarcina, si riscurile letale sut atat de mari, in centrul universitar din Rotterdam se face cercetare in aceasta directie. In faza acuta a bolii sunt putine variante de ales. Ei vor sa vada ce este mai bine in cazurile de preeclempsie: tratarea bolii (care nu da tot timpul roade) SAU terminarea sarcinii (1) prin inducerea nasterii (in cazul sarcinilor mai aproape de termen) sau (2) prin cezariana. In 1-2 ani rezultatele studiului vor aparea in revistele de specialitate internationale, asa ca domnilor si doamenlor doctor, va rugam ramaneti up to date.
1. Masurarea tensiunii areriale si a temperaturii sunt examinari de rutina obligatorii ca si examenulobiectiv2. In sarcina exista un protocol specific3. Din cate stiu eu sulfatul de magneziu a fost retras de pe piata (pasamite) din cauza ca nu corespundea normelor dpdv al calitatii conservatului sau asa ceva. Am inteles ca se va remedia. Oricum, e important ca nu a fost scos din cauze care tin de practica medicala, fiind unul din cele mai eficiente medicamente pentru controlul TA nu numai in sarcina. Are deasemenea multiple alte efecte benefice: actiune spasmolitica, antianafilactica, anticonvulsivanta si sedativa (de scurta durata). Are actiune spasmolitica asupra tetaniei femeii gravide sau asupra tetaniei uterine din ruptura de placenta. Actioneaza asupra musculaturii bronsice. Exercita in acelasi timp actiune antiemetizanta si antisoc. 4. Sunt de parere ca TA trebuie apreciata in context clinic. Intr-adevar 150/105 este o tensiune cam mare dar care ar putea fi justificata de multe alte conjuncturi cum ar fi un atac de panica sau de febra. Anamneza va ghida diagnosticul, iar simptomatologiava ghida interventia in urgenta.
preeclamsia este o problema grava pentru mamici si copii, mai ales daca nu este depistata la timp. cereti medicului sa ia tensiunea si sa faca analize de urina inca din luna a 4-5a de sarcina. riscurile sunt atat de mari ca pot ajunge la pierderea ambilor...singura substanta care scade tensiunea este sulfatul de magneziu care nu se gaseste in spitale, in romania, in farmacii, nu se mai fabrica de cativa ani... din lipsa unei fiole se pot pierde vieti. se fabrica in basarabia.
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII