Copilul si bicicleta: reguli si sfaturi
Mersul pe trotinetă sau pe bicicletă, rolele, patinele, skateboardul, sunt doar câteva dintre provocările vârstei copilăriei, a căror amintire o purtăm cu noi adesea până la adânci bătrâneți.
Aceste sporturi resprezintă însă mai mult decât o simplă provocare de moment - practicarea lor este o sursă nebănuită pentru stimularea stimei de sine a copiilor, un simbol al independenței și al libertății.
- veți citi:
Copiii au nevoie de cască de protecție...
Casca trebuie să fie specială pentru bicicliști
Bicicleta trebuie să aibă dimensiuni adecvate
Mersul pe bicicletă se face pe partea dreaptă
Gesturile utilizate pentru a semnala traiectoria bicicletei
Mersul pe bicicletă nu se practică noaptea
Regulile de protecție sunt utile și nu trebuie ignorate
Acest lucru se datorează în mare parte și gradului ridicat de periculozitate, pe care copiii își doresc să îl depășească cât mai repede, fiind mândri atunci când reușesc să devină stăpâni pe diverse situații. Părinții ar trebui să încurajeze practicarea unor astfel de sporturi. Tot ei sunt însă și cei care trebuie să îi educe pe copii în ceea ce privește regulile de urmat pentru a se proteja de eventualele pericole pe care le presupune practicarea acestor sporturi. Dintre toate, mersul pe bicicletă pare să fie cel mai simplu de practicat și de controlat, însă în realitate, și acest sport ca și multe altele, presupune anumite reguli de urmat, dincolo de învățarea practicării lui propriu-zise.
Iată câteva adevăruri pe care părinții le ignoră adesea, fără să își dea seama că pun în pericol viața copiilor lor:
Copiii au nevoie de cască de protecție...
...chiar și atunci când fac o plimbare scurtă și pe un drum fără potențiale pericole. Indiferent cât de simplu pare a fi traseul, cât de aproape de casă este sau cât de bine știe copilul să meargă pe bicicletă, casca de protecție trebuie purtată tot timpul. Multe accidente se întâmplă în parcări, pe străduțe lăturalnice sau în locuri care sunt puțin circulate. Casca este extrem de importantă în echipamentul unui biciclist, deoarece asigura protecția în cazuri foarte grave. În plus, purtarea ei în permanență, îl va face pe copil să conștientizeze mult mai bine pericolele pe care trebuie să le evite.
Adesea, purtarea unei căști de protecție pare un lucru exagerat, însă nu este deloc astfel. Casca de protecție este vitală în unele situații și de aceea trebuie să va obișnuiți copiii să o poarte ori de câte ori merg pe bicicletă. Dacă nu reușiți să îi determinați să o facă, iată câteva sugestii pentru a-i convinge:
Purtați voi înșivă o cască atunci când mergeți pe bicicletă! Nimic nu este mai eficient decât exemplul personal.
Vorbiți-le pe îndelete copiilor despre cât de important este să poarte cască și asigurați-i că vreți să o poarte pentru că îi iubiți și le vreți binele.
Apelați la recompense, dacă este nevoie, pentru a-i face să poarte cască.
Încurajați-i și pe prietenii copiilor să poarte căști de protecție atunci când merg cu bicicletă.
Nu le permiteți să meargă pe bicicletă fără cască! Insistența și determinarea reprezintă cheia reușitei. Și nu faceți nicio excepție de la regulă!
Casca trebuie să fie specială pentru bicicliști
Un alt tip de cască, pentru fotbal sau pentru alte sporturi, nu este potrivit, deoarece casca pentru bicicliști are un design special conceput pentru căzături, pe când alte tipuri de căști sunt concepute pentru alte tipuri de accidente (cum ar fi loviturile). Nu permiteți niciodată copiilor să poarte decât căști special concepute pentru practicarea ciclismului!
Bicicleta trebuie să aibă dimensiuni adecvate
A cumpăra o bicicletă mai mare cu gândul că oricum copilul mai crește este o decizite total greșită. Bicicleta trebuie să aibă dimensiuni adecvate vârstei și constituției fizice a copilului. Bicicletele mai mari sunt și cele mai periculoase.
Ad-Extra3:
Mersul pe bicicletă se face pe partea dreaptă
Mulți părinți au impresia că, dacă mașinile vin din față este mai ușor de controlat impactul traficului asupra copilului care conduce bicicleta. Acest lucru este însă foarte periculos, deoarece șoferii pot fi luați prin surprindere și riscul de accidente este mai mare. Prin urmare, bicicliștii trebuie să meargă întotdeauna pe partea dreapta.
Gesturile utilizate pentru a semnala traiectoria bicicletei
Acestea trebuie foarte bine învățate de către persoanele care intră în trafic. Este drept că utilizarea mâinilor pentru a transmite anumite informații presupune o foarte bună dexteritate în manevrarea bicicletei. De aceea, copiii trebuie încurajați de mici să învețe deopotrivă mersul pe bicicletă, precum și regulile de semnalizare utilizate în trafic.
Mersul pe bicicletă nu se practică noaptea
Cel puțin nu de către copii! Oricât de protejați ar fi, practicarea acestui sport noaptea este extrem de periculoasă pentru copii, așa că nu le permiteți să o facă.
Regulile de protecție sunt utile și nu trebuie ignorate
Oricât de banale sau de inutile ar părea anumite reguli referitoare la practicarea ciclismului, ele trebuie urmate întocmai, pentru a nu pune în pericol viața copiilor. Nu uitați, așadar, să vă învățați copiii câteva reguli simple: să poarte o cască de protecție, să meargă pe partea dreaptă a străzii, să folosească semnale făcute cu mâna și să respecte regulile traficului. În același timp, nu uitați să îi încurajați periodic cu privire la practicarea acestui sport minunat și, de ce nu, să-l practicați împreună.
Cum si cand renuntam la rotile ajutatoare de la bicicleta?
Orice copilas adora biclicleta pentru ca ii ofera un sentiment de libertate.
Desigur, primele ture pe bicicleta cu roti ajutatoare au fost deja o mare cucerire a lumii pentru el ... dar acum urmeaza urmatoarea provocare: mersul pe bicicleta fara roti ajutatoare. Un pas real catre automie. Decizia de a renunta la rotile ajutatoare ar trebui sa vina intotdeauna din partea copilul, mai degraba decat de la tine - nu e nici o graba! Nu exista o varsta "ideala" pentru asta. Iata mai multe sfaturi despre cum si cand renuntam la rotile ajutatoare :)
Forumuri specializate
Clinica Virtuala DC
Consultanta medicala online.
In floarea copilariei (4-12 ani)
Nici prea mici si nici mari de tot :-). Intrebari, dileme, raspunsuri, prietenie, sanatate
Scoli, gradinite, crese, bone...
La ce cresa merge copilul tau? As vrea si eu o recomandare!
Am nevoie de un baby-sitter...
autor: Redactor Anamaria Ghiban - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2019
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII