Totul despre infectia cu herpes simplex
- Herpesul este o infectie a pielii ce are la baza infectarea cu virusul herpes simplex (HSV). Foarte multe persoane se infecteaza insa cu acest virus in timpul copilariei, fara a manifesta anumite simptome.
Totul despre infectia cu herpes simplex
HSV - o infectie comuna
Simptomele infectiei cu HSV
Cauzele herpesului
Simptomele herpesului
Complicatii posibile
Tipuri de infectii cu herpes
Transmiterea herpesului si evitarea contaminarii
Tratamentul si prevenirea aparitiei herpesului
Herpesul este o infectie a pielii ce are la baza infectarea cu virusul herpes simplex (HSV). Foarte multe persoane se infecteaza insa cu acest virus in timpul copilariei, fara a manifesta anumite simptome. Unele persoane, infectate cu herpes simplex, pot face herpes - niste bubite mici, sub forma de basici, care contin un lichid purulent si care apar de regula in jurul gurii, in jurul nasului sau in zona barbiei. Virusul se poate transmite, in acest caz, atat prin saliva, cat si prin contactul direct cu zona infectata.
HSV - o infectie comuna
Peste 90% dintre oameni in in organism anticorpi care lupta impotriva HSV, ceea ce inseamna ca au fost infectati la un moment dat cu acest virus. De obicei, acest lucru s-a intamplat in copilarie, fara manifestarea unor simptome anume. De altfel, infectia propriu-zisa cu HSV nu are, de obicei, simptome, herpesul aparand pe fondul HSV, dar ca urmare a expunerii organismului la alti factori de risc. Pe de alta parte, trebuie mentionat ca una din trei persoane infectate cu HSV se confrunta herpesul - manifestare recurenta a unei infectii tardive, ceea ce indica o infectie recenta in organism.
Simptomele infectiei cu HSV
Unele persoane infectate cu HSV, mai ales copii, se confrunta cu simptome ce includ:
- febra
- oboseala
- ulceratii in jurul gurii si in interiorul ei
- transpiratie
- durere in interiorul gurii si in zona gingiilor
- durere in gat
- inflamarea fanglionilor din zona gatului
Simptomele pot dura pana la 14 zile, cauzand deshidratare, mai ales la copiii mici, pentru ca inghitirea devine dureroasa si de aceea orice aliment sau lichid este refuzat. Infectiile primare cu HSV sunt mai severe la nou-nascuti, la persoanele cu dermatita atopica (eczema) si la persoanele care au o imunitate scazuta.
Cauzele herpesului
Asa cum mentinam anterior, la anumite persoane infectia cu HSV poate provoca aparitia herpesului, insa aceasta nu este o regula generala. De obicei, daca apare, herpesul erupe dupa o alta infectie in organism, cum este cea cauzata de o raceala. Alte cauze ale aparitiei herpesului pe fondul infectarii cu HSV sunt:
- boli care implica febra (cum ar fi gripa, infectiile pulmonare)
- expunerea la soare
- expunerea la vant puternic
- schimbarile hormonale (cum ar fi cele din perioada menstruatiei)
- fizic si emotional
Este important de stiut ca herpesul este un simptom al unei infectii secundare din organism, mai degraba decat al unei infectii primare cu HSV. De asemenea, e bine de stiut ca herepesul recurent apare, de regula, in aceeasi zona a corpului.
Simptomele herpesului
Aparitia unui herpes se produce in cateva etape care se succed destul de rapid. Majoritatea persoanelor simt mai intai o mancarime si senzatia de intepatura in zona in care va aparea herpesul, cam cu 2 zile inainte de aparitia acestuia. Apoi se formeaza cateva basicute, care sunt insotite de o senzatie de durere sau de arsura locala. Basicutele se sparg dupa cateva zile si se formeaza o crusta care se usuca si cade cam dupa 10 zile.
Complicatii posibile
Herpesul este o afectiune sacaitoare, cu care se confrunta multe persoane, insa e bine de stiut ca se vindeca fara un tratament specific. Totusi, in cazul persoanelor cu o imunitate extrem de scazuta, herpesul se poate manifesta intr-o forma mai violenta si atunci este nevoie de un tratament medicamentos. Complicatiile ce pot aparea sunt legate de infectiile cu anumite bacterii, ce includ simptome cum ar fi roseata din jurul bubitelor, pusee de durere, febra. Herpesul poate, de asemenea, sa apara in jurul ochilor, pe degete sau pe alte parti ale corpului. Cel din zona ochilor (denumit popular si ulcior) trebuie tratat cu maxima prudenta, deoarece infectia poate cauza o ulceratie pe cornee, provocand slabirea vederii.
Tipuri de infectii cu herpes
Exista doua tipuri de infectii cu HSV, si anume HSV-1 si HSV-2. Herpesul aparut in jurul gurii este cauzat de HSV-1, in timp ce majoritatea cazurilor de herpes genital sunt provocate de HSV-2. Ambele tipuri sunt insa transmisibile. Virusul care cauzeaza infectarea cu varicela si cu zona zoster este si el tot un virus ce provoaca herpes, insa simptomele si infectia provocata sunt diferite de cele produse de HSV.
Transmiterea herpesului si evitarea contaminarii
HSV se transmite direct, prin contactul cu zona infectata sau prin saliva. Perioada cea mai contagioasa este in primele zile, atunci cand se formeaza basicutele. Uneori virusul poate fi transmis persoanelor din jur fara ca persoana care il transmite sa aiba anumite simptome. Acest lucru se intampla pentru ca microbii pot sa se afle in celulele de pe pielea buzelor.
Pentru a evita contaminarea altor persoane cu herpes, persoanele care au aceasta infectie ar trebui sa se spele pe maini dupa ce isi ating bubitele. De asemenea, ar trebui sa aiba grija sa nu isi atinga propriii ochi dupa ce au pus mana pe zona infectata. Fluidul continut de basicute este cel mai contaminat. De asemenea, persoanele care au herpes ar trebui sa evite sa imparta cu cei din jur periutele de dinti, pahare sau sticle din care beau, tacamuri, prosoape si alte obiecte de uz personal. Trebuie evitat contactul apropiat (cum ar fi sarutul sau imbratisarea) cu nou-nascutii, cu copiii mici, cu copiii care au eczema sau cu persoanele ce au imunitate scazuta.
In cazul infectiilor aparute la copiii mici, daca acestora le este greu sa urmeze regulile stricte de igiena, atunci ar trebui sa fie tinuti acasa pe perioada infectiei, pentru a evita raspandirea ei printre colegii de gradinita sau de scoala.
Tratamentul si prevenirea aparitiei herpesului
Herpesul nu este, in general, periculos si nu provoaca cicatrici permanente. In majoritatea cazurilor nu este necesara administrarea vreunui tratament special. Este suficient sa se evite scarpinatul zonei infectate si spargerea basicutelor, pentru ca asta produce mancarime si mai mare si poate agrava infectia.
Cremele pentru tratarea herpesului au mai mult rol de calmare a senzatiilor neplacute. In acest scop poate fi folosita si gheata. La unele persoane Betadina aplicata direct pe basici are si ea efect de calmare. Unele medicamente antivirale scurteaza manifestarea infectiei, reducand capacitatea virusului de a se reproduce, insa ele sunt eficiente doar daca sunt administrate in primele zile de manifestare a herpesului. Trebuie retinut ca nu exista un tratament pentru herpes.
Pentru a preveni infectia cu herpes sunt indicate anumite masuri de protectie ce includ: evitarea pe cat posibil a cauzelor mentionate mai sus, folosirea cremelor cu ecran protector impotriva actiunii razelor soarelui, mentinerea unei stari generale de sanatate si evitarea stresului.
Va recomadam sa mai cititi si urmatoarele:
Forumuri specializate
Clinica Virtuala DC
Consultanta medicala online.
In floarea copilariei (4-12 ani)
Nici prea mici si nici mari de tot :-). Intrebari, dileme, raspunsuri, prietenie, sanatate
autor: redactor Anamaria Ghiban - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2013
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Ultimile 1 comentarii
fac de ani de zile herpes in zona fesiera spre coccis.Am facut si tratament cu aciclovir si am incercat cu propolis si usturoi. Ce sa incerc?Am sistemul imunitar slabit,avand un carcinom tiroidin medular,dar iau de ani buni citonat si system well,imunitate cu 7 ciuperci,etc/
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII