Piercingul la bebeluși - între estetică, obiceiuri și raționamente variate

Piercingul la bebelusi - intre estetica, obiceiuri si rationamente variate

Piercingul la bebeluși - între estetică, obiceiuri și raționamente variate

Departe de a fi o necesitate absoluta, chiar si daca privim problema din punct de vedere strict estetic, piercingul pentru bebelusi este o alegere pe care foarte multi parinti de fetite o fac, din rationamente care mai de care mai variate. In unele tari, gaurirea urechilor cat mai devreme face chiar parte din obiceiurile traditionale...

Vei citi:

Traditie in Romania
Piercingul la nou nascuti, perfect normal pentru unii parinti
Copiii aleg daca vor purta sau nu piercing
Piercingul la copii este un abuz...
Piercingul poate cauza stres traumatic
Piercingul la nastere - o alegere controversata
Cum pot fi prevenite complicatiile de dupa piercing

Cand se pun cercei la bebelusi?

Departe de a fi o necesitate absoluta, chiar si daca privim problema din punct de vedere strict estetic, piercingul pentru bebelusi este o alegere pe care foarte multi parinti de fetite o fac, din rationamente care mai de care mai variate. In unele tari, gaurirea urechilor cat mai devreme face chiar parte din obiceiurile traditionale. 
 
Si in Romania, exista inca, in multe regiuni ale tarii, obiceiul ca la implinirea varstei de 1 an, odata cu traditionala taiere a motului, fetitele sa primeasca de la nasii de botez cercei din aur, asa incat se intelege de la sine ca parintii trebuie sa se ocupe de partea tehnica, respectiv de gaurirea urechilor pana la evenimentul cu pricina. Cu toate acestea, parerile referitoare la varsta la care ar trbeui gaurite urechile fetitelor sunt si la noi impartite. O dovedeste dezbaterea pe aceasta tema, din comunitatea parintilor DC.

Unii parinti considera ca este perfect normal ca piercingul sa fie facut cat mai repede, chiar din maternitate, daca este posibil...

/Images/citat.gif Fetele mele au avut gauri in urechi de la nastere. Le-au facut asistentele de la maternitate. (monicabo)

/Images/citat.gif La maternitate, cu cerceii adusi de nasa. (ch_dana)

/Images/citat.gif Cezara are gauri in urechi de la 3 luni, facute la bijutier cu pistolul acela special. (Serialbastre)

/Images/citat.gif As fi vrut sa-i pun din maternitate, ii aveam la mine, dar asistentele s-au codit "unde ati auzit asa ceva? nuuu, noi nu facem!" desi toate cunostintele mele asa facusera. I-am pus la 3 luni si 10 zile, cu pistolul, cercei medicinali. Tare a mai plans saracutza! (Laura_Ioana)

/Images/citat.gif Noi am facut gauri fetitei la 2 saptamani. Am mers la o bijuterie unde i-au pus cercelusi cu pistolul acela special. In Canada nu se dau (din pacate - parerea mea) gauri in spital. Cercelusii au fost sterili si nu am avut probleme. (emma2012)

Altii, in schimb, prefera sa lase copiii sa decida, atunci cand vor creste, daca isi doresc sau nu sa poarte cercei...

/Images/citat.gif Fetele mele au 4 ani si doua luni si 3 ani (vineri implineste) si au cercelusii... in cutiute, caci nu le-am gaurit urechiusele si nici nu le vom gauri, decat cand vor vrea ele. (Alex@Sara)

/Images/citat.gif Cand vrea ea, de la adolescenta incolo. (J_G)

/Images/citat.gif Noi am pus cercei la 6 ani, atunci cand a cerut ea, ca deja e domnisoara si cocheta si isi poate alege ea modelul. Cea mica, de 4 ani, care a fost de fata la operatiunea de gaurire, nu a parut incantata si nu a vrut. Nici nu am insistat, nu mi se pare asa un accesoriu imp sau indispensabil... avem tot timpul. (Adriana_78)

Ad-Extra3:

Iar unii parinti, mai inversunati si mai categorici decat altii, considera ca piercingul la copii este un abuz.

/Images/citat.gif Cand alege ea, in orice caz dupa 7 ani. Mi se pare abuz sa iei decizii dntr-astea in numele copilului. (Tilia)

In unele tari, mai ales in cele de origine latina (unde purtarea cerceilor este un simbol al feminitatii, pe care mamicile il transmit cu mandrie fiicelor lor), piercingul se face imediat dupa nastere, considerandu-se ca astfel este mai putin dureros pentru copil. In alte tari insa piercingul in cazul nou-nascutilor este o adevarata sursa de controverse. Academia Americana de Pediatrie precizeaza ca riscul pe care il prezinta piercingul este foarte mic, indiferent de varsta, cu conditia ca el sa fie executat corect, in conditii de igiena perfecta si ingrijit corespunzator dupa aceea, insa recomanda ca parintii sa astepte pana in momentul in care copilul este in stare sa aiba singur grija de igiena pe care o presupune un piercing.

Piercingul poate cauza stres traumatic

Este insa oare acest obicei sanatos pentru copil sau este doar o trauma inutila pe care parintii nici nu o constientizeaza? Un caz, care a facut valva in presa germana, a adus in prim plan situatia dramatica a unei fetite din Berlin, in varsta de aproape 3 ani, ai carei parinti au hotarat sa-i faca gauri in urechi cu ocazia aniversarii. Acestia si-au dus fetita intr-un salon de facut tatuaje pentru a-i face un piercing in urechi. In timpul interventiei, micuta a plans continuu si s-a speriat foarte tare. Trei zile mai tarziu, in cadrul unui examen medical, medicul le-a spus parintilor ca micuta a suferit un stres traumatic, fiind foare afectata de ceea ce se intamplase in salonul de piercing. Furiosi, parintii au dat in judecata pe cel care a executat piercingul, insa, din nefericire pentru ei, toata povestea s-a intors impotriva lor, intrucat organele abilitate sa judece cazul au decis ca ei sunt cei vinovati pentru ca si-au expus copilul acestui stres traumatic.

Dincolo de dramatismul acestui caz, problema pe care au ridicat-o atat specialistii in legislatia referitoare la copii, cat si medicii pediatri berlinezi, este daca parintii au dreptul sa le faca un piercing copiilor lor si, daca acest lucru se produce, care este varsta minima la care ar trebui gaurite urechiusele unui bebelus. Teoretic, practica in sine ar putea fi considerata drept vatamare corporala, sustin mai multi specialisti in dreptul familiei. Practic, alegerea de a gauri sau nu urechile copiilor este oricum a parintilor, fiind imposibil ca statul sa controleze asa ceva prin institutiile de protectie a copilului. In orice caz, medicii pediatri, sustin ca o astfel de procedura nu ar trebui aplicata unui copil cu varsta mai mica de 6 ani.

Piercingul la nastere - o alegere controversata

Daca in maternitatea in care nasteti este permisa o astfel de practica, atunci puteti solicita dinainte medicului ca bebelusului sa i se faca piercingul imediat dupa ce vine pe lume. Multe maternitati nu practica insa o astfel de procedura, asa ca e mai bine sa asteptati o vreme pana la luarea unei decizii corecte. Daca totusi vreti cu orice pret ca micuta sa aiba gauri pentru cercei, discutati acest aspect cu medicul pediatru. Unii medici executa ei insisi gauri in urechi, in cabinetul lor. Daca nu aveti acest noroc, atunci rugati medicul sa va recomande un cabinet specializat, unde piercingul poate fi facut in conditii de maxima igiena, de catre persoane specializate. In orice caz, evitati sa faceti piercing unui copil intr-un magazin de bijuterii, deoarece, aici se folosesc pistoale speciale, care nu pot fi sterilizate, riscul de infectie ulterioara fiind mai mare.

Trebuie sa stiti ca, indiferent cat de profesional este facut, piercingul doare. Asa ca, daca este facut de medic, acesta poate sa aplice mai intai o usoara anestezie locala. De asemenea, trebuie sa stiti ca oricat de mult v-ar placea ca bebelusul sa poarte cerceii alesi de dumneavoastra, este mai indicat ca o perioada sa poarte cercei din otel sterilizat, special conceputi pentru a fi pusi in momentul gauririi urechilor. Ei pot fi inlocuiti in momentul in care zona s-a vindecat complet.

Cum pot fi prevenite complicatiile de dupa piercing

Riscul unei infectii dupa realizarea unui piercing exista, chiar daca el este foarte mic atunci cand s-au luat toate masurile de igiena.

Pentru a-l preveni, urmati cateva reguli sttricte:

Dupa piercing, nu scoateti cerceii din urechi timp de 6 saptamani.
 In tot acest timp, tamponati lobul urechii cu alcool de 2 ori pe zi si miscati cerceii usor macar o data pe zi, fara sa apasati pe ureche, deoarece poate fi dureros.
 Dupa fiecare baie, uscati foarte bine zona cu piercingul, cu ajutorul unui prosop moale, din bumbac.
 Urmariti cu atentie evolutia cicatricii. Daca urechea incepe sa doara, sa sangereze sau sa se inflameze, scoateti cerceii, curatati zona cu alcool si intrebati medicul daca trebuie sa aplicati un tratament local cu antibiotic.
 Dupa 6 saptamani, cand lobul ar trebui sa fie complet vindecat, puteti inlocui cerceii chirurgicali cu cercei normali, din aur care sa aiba cel putin 14 carate. Cerceii din alte materiale, chiar si cei placati cu aur, pot da reactii alergice.

Pentru suport, prietenie si atitudine, va recomandam urmatoarele forumuri de mamici :


PARINTII INTREABA, PARINTII VA RASPUND

CLUBUL SCUTECELOR:
Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.

autor: redactor Anamaria Ghiban - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2023  

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII