Saptamana 8 de sarcina
- Uterul incepe sa se mareasca si de aceea, cele mai multe dintre femei vor observa ca hainele incep sa devina mai stramte, chiar daca burtica nu se vede propriu-zis. In general, la femeile care devin mamici pentru prima data, aceasta schimbare este aproape insesizabila.
Saptamana 8 de sarcina
Uterul incepe sa se mareasca si de aceea, cele mai multe dintre femei vor observa ca hainele incep sa devina mai stramte, chiar daca burtica nu se vede propriu-zis. In general, la femeile care devin mamici pentru prima data, aceasta schimbare este aproape insesizabila. In aceasta saptamana ar trebui sa aiba loc prima consultatie prenatala. Tot acum se formeaza sistemul digestiv al bebelusului si scheletul.
Crestaturile degetelelor de la placutele mainilor bebelusului ar trebui sa fie complete astazi. In interiorul inimii, trunchiul arterei pulmonare (vasele sanguine ce trimit sange plamanilor pentru a strange oxigen) se separa de trunchiul arterei. Rinichii bebelusului incep sa produca urina in timp ce incep sa urce spre pozitia finala langa ingustarea spatelui. Astazi perioada critica pentru dezvoltare bratelor a luat sfarsit, acum ele se afla la locatia finala si marimea proportinala in acest stagiu de dezvoltare.
Falcile si musculatura fetei incepe sa se formeze. Dintii bebelusului (sau dintisorii de lapte) se dezvolta chiar acum sub gingie. Nu vor apare la lumina decat dupa 5-6 luni de viata exterioara - in afara burtii mamicii. De acum inima bebelusului incepe sa-si maturizeze cele 4 camere. Acum inima produce doar 20% din energia unei inimi adulte.Cavitatile corpului se divid singure in segmente ce vor contine eventual inima, plamanii si organele din abdomen. Diafragma se formeaza si ea (acest tesut separa cavitatea pieptului de abdomen).
Despre alimentatia ta
Pentru a ajuta absorbtia vitaminei A, in timpul sarcinii sunt recomandate zilnic 10 mg de Vitamina D, care ajuta la prevenirea ruperii membranelor celulelor sanguine si plamanilor si repararea tesutului distrus. De asemenea, vitamina D reduce aparitia LDL-colesterolului, colesterolul “cel rau”, care formeaza placi in artere. Aproximativ 60% din vitamina E din alimentatia ta provine direct din legume si margarina. Cele mai bune surse de vitamina E se afla in semintele de floarea soarelui, migdale si cartofi dulci.
Glucoza joaca un rol important in senzatia de greata matinala. Pentru a fi sigura ca nivelul glucozei nu scade pre mult dimineata, femeile insarcinate sunt sfatuite sa ia o gustare usoara inainte de culcare (lapte sau paine prajita)trebuie evitata mancarea grasa si cea prajita.
Calculatorul de AICI ofera o cifra indicativa la cat te-ai putea ingrasa cu sarcina, si tine cont de saptamana in care te afli si greutatea pe care ai avit-o inainte de sarcina.
Va recomandam sa mai cititi si:
Nu uitati sa admirati Albumul Gravidelor, Miss Odiseea Sarcinii dar si Miss Odiseea Sarcinii - Galeria Star. Dovada sigura ca graviditatea este o stare de frumusete.
Despre sarcina la inceput mai cititi si urmatoarele:
Urmariti fiecare saptamana de dezvoltare intrauterina aici: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40
Odiseea sarcinii in 40 de saptamani
Forumul cu burtici si generatii de mamici. Suport, caldura, prietenie si atitudine.
Alt sfat: scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe Jurnaldesarcina.com. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Ultimile 1 comentarii
Este trist când cineva în cazul meu citeşte aceste adevarate minuni de la Dumnezeu, dupa ce sarcina s-a oprit din evoluţie la 8 saptamani şi din pacate medicii nu au pregatirea necesara de a oferi suport psihologic unei posibile viitoare mamici care aude continuu în mintea ei : inima bebeluşului a încetat sa bata...
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII