Asigura-te ca bebelusul exploreaza casa in siguranta

Asigura-te ca bebelusul exploreaza casa in siguranta

Asigura-te ca bebelusul exploreaza casa in siguranta

Nici nu stii cand a trecut deja un an, parca mai ieri cautai inca hainute de nou-nascut si te pregateai intens pentru cea mai frumoasa experienta din viata ta – aceea de parinte. Timpul a zburat si experientele noi s-au succedat intr-un ritm uluitor.

Acum insa e timpul sa te asigur ca bebelusul exploreaza casa in siguranta - pentru ca bucataria, baia, camera lui si alte incaperi din casa pot sa fie pline de pericole pentru el ...

- veti citi:
Bucataria - un loc al tentatiilor
Baia - universul ascuns
Camera copilului - universul in miniature
Restul casei - un taram care se cere explorat
Lista orientativa pentru parinti
11 reguli pentru prevenirea unor accidente grave copilului mic
Cum acorzi primul ajutor copilului
 

Odata ce incepe sa mearga, bebelusul are nevoie de protectie speciala pentru a-l feri de pericolele casei

Nici nu stii cand a trecut deja un an, parca mai ieri cautai inca hainute de nou-nascut si te pregateai intens pentru cea mai frumoasa experienta din viata ta - aceea de parinte. Timpul a zburat si experientele noi s-au succedat intr-un ritm uluitor. Uneori simti ca ai obosit, insa fiecare zi e o noua provocare, la capatul careia te simti un om fericit. Si asta pentru ca vezi cum sub ochii tai, fiinta fragila desprinsa nu demult din propria-ti fiinta creste pe zi ce trece si nu inceteaza sa te uimeasca cu fiecare lucru nou pe care il descopera.

Odata ce incepe sa se miste singur, sa mearga de-a busilea sau sa faca primii pasi, un copil este din ce in ce mai dornic de autonomie. Fara sa stie inca, vrea sa cucereasca lumea, in felul lui inocent si plin de curiozitate. Si pentru asta are nevoie de ajutorul celor mari, dar are si nevoie sa descopere singur lucrurile din jurul sau. Pe masura ce creste, este tentat sa exploreze si sa experimenteze totul, insa este, in egala masura expus unor pericole din ce in ce mai mari, de la rasturnarea unor obiecte periculoase la inhalarea unor substante nocive sau la simpla alunecare pe o podea umeda. De aceea, trebuie sa fii tot timpul in preajma lui si sa-l ajuti sa exploreze lumea in siguranta pentru ca are nevoie de acest lucru.

Iata cateva sugestii utile pentru a-ti ajuta bebelusul sa exploreze in siguranta fiecare colt al casei.

Bucataria este un loc al tentatiilor pentru bebe

In bucatarie bebelusul poate fascinat de o multime de lucruri, de la bolurile cu zahar si sare, la flacara aragazului sau capacele cratitelor care scot zgomote asurzitoare. Multe dintre acestea pot fi extrem de periculoase. Asa ca ia-ti cateva masuri de siguranta pentru a evita eventuale accidente:

- Nu lasa niciodata copilul nesupravegheat in bucatarie; asaza-l intr-un scaun de masa sau intr-un scaun de masina plasate intr-o zona sigura si nu uita sa ii pui centurile de siguranta.
- Foloseste pe cat posibil capacele in timp ce gatesti, pentru a evita ca stropi fierbinti sau abur sa ajunga in contact cu bebelusul.
- Nu lasa niciodata manerele oalelor indreptate in afara aragazului. Exista, de altfel, dispositive special, care pot fi atasate pe marginea  aragazului, astfel incat copilul sa nu aiba acces la flacara.

/Images/siguranta-aragaz.jpg

 
- Asigura-te ca locurile cu obiecte periculoase precum cutite, aparate electrice, substante nocive nu sunt accesibile copilului. Cel mai bine este sa gasesti o metoda care sa nu-i permita sa deschida dulapul sau sertarul respectiv, iar incuietoarea este sfanta.
- Scoate din priza orice aparat pe care nu-l folosesti (inclusiv cuptor cu microunde sau masina de spalat).
- Asaza scaunul in care sta bebelusul departe de orice lucru pe care acesta l-ar putea insfaca.
- Ai grija la fata de masa! Este suficent ca bebelusul sa traga de ea pentru a rasturna tot ce e pe masa.
- Daca scaunul bebelusului sta aproape de frigider, ai grija la eventualii magneti expusi pe usa acestuia.

Baia - universul ascuns

Daca deja ii faci baita in cada, atunci probabil ca baia nu este pentru bebelusul tau un loc total necunoscut. In orice caz este totusi o camera in care are acces mai putin decat in altele, asa ca va reprezenta cu siguranta o tentatie. Pe langa pericolul alunecarii si al contactului cu toaleta, mai sunt si alte aspecte de care trebuie sa ai grija atunci cand bebelusul tau se afla in baie:

- Acopera gresia cu covorase speciale pentru baie pentru a preveni alunecarea.
- Ascunde dezinfectantele si alte substante pentru curatenie, iar daca le tii sub masca de la chiuveta asigura-te ca ai o usa cu incuietoare.
- Nu arunca medicamente sau lame de ras in cosul de gunoi din baie.

/Images/siguranta-toaleta.jpg

- Instaleaza un capac de toaleta usor. In principiu, bebelusul nu trebuie sa ajunga niciodata sa puna mana singur pe toaleta, insa, pentru a preveni accidentele, pune un capac usor, din plastic, care sa stea intotdeauna pe toaleta, lasat in jos. Ideal ar fi sa nu poata fi ridicat de copil.
- Foloseste covorase antiderapante, concepute special pentru baia bebelusului. Scaunele de baie ofera doar in aparenta siguranta, copilul poate aluneca foarte repede, intr-o clipa de neatentie.

Ad-Extra3:

Camera copilului - universul in miniatura

In camera lui, bebelusul ar trebui sa se simta cel mai bine. Chiar daca ai decorat-o frumos si ai dotat-o cu toate accesoriile de care are nevoie un copil mic, asigura-te ca totul prezinta siguranta maxima pentru copil.

- Inspecteaza cu atentie patutul, de cate ori ai ocazia. Ai grija sa nu existe parti deteriorate, care ar putea rani bebelusul si, de asemenea, ai grija la jucariile pe care le pui in patut.
- Ai grija cum asezi patutul, astfel incat bebelusul sa nu se raneasca atunci cand cade in interiorul lui. Daca este un patut de lemn, protejeaza-l cu un invelis textil in timpul cat copilul e treaz. De asemenea, ai grija la margini si la colturi, pentru ca bebelusul le va musca mereu. Foloseste protectii speciale din cauciuc pentru a-l proteja. Si nu uita sa masori regulat inaltimea peretilor patutului pentru ca bebelusul creste si la un moment dat va fi tentat sa se catere pe ei si sa sara din patut.

/Images/siguranta-pat.jpg

- Ai grija ca perdeaua sa fie la o distanta rezonabila de patut, astfel incat sa nu poata fi trasa, la fel si orice cablu electric sau obiect care ar putea fi insfacat de copil.
- Nu plasa absolut nicio mobila in dreptul ferestrei, pentru ca exista un pericol real ca bebelusul sa se catere in acel loc.
- Ai grija unde depozitezi produsele de ingrijire pentru bebelus. De preferat este un dulapior la care copilul sa nu aiba deloc acces, plasat undeva sus sau un loc care sa aiba incuietoare.
- Evita sa plasezi rafturi sau policioare direct pe perete, dar daca o faci fixeaza-le foarte bine cu suruburi si ai grija ce fel de obiecte plasezi pe ele. Evita sa pui carti grele, vaze sau alte obiecte ce pot deveni periculoase in cadere.
- Lada cu jucarii trebuie sa fie din plastic moale si este de preferat sa nu aiba capac, pentru ca bebelusul sa nu isi prinda degetele in el.

Restul casei - un taram care se cere explorat

Cu siguranta nu vei reusi niciodata sa il feresti pe bebelusul tau de absolut orice potential pericol si, de altfel, nici nu este indicat sa te comporti ca si cum l-ai inconjura in permanenta cu un zid de sticla, protector. Copilul trebuie sa experimenteze tot felul de lucruri, astfel incat sa poata distinge la un moment dat singur intre ceea ce este periculos si ceea ce este sigur.

Ceea ce poti si trebuie sa faci este sa te asiguri ca aceasta explorare continua a lumii din jur se face in siguranta, pas cu pas. Masurile pe care trebuie sa le iei in acest sens pot fi infinite. Important este insa ca de fiecare data sa ii si explici copilului ce anume este periculos si de ce.

Lista de mai jos este doar orientativa si poate fi imbogatita cu siguranta de orice parinte care trece prin aceasta etapa de dezvoltare a copilului sau:

- Daca nu ai inca unul, instaleaza un detector de gaz si verifica-l periodic.
- Nu uita sa acoperi toate prizele cu aparatori speciale.
- Acopera colturile mobilelor cu protectii din cauciuc pe care le gasesti in orice supermarket.
- Fixeaza cablurile de la aparate care stau mereu in priza (cum ar fi televizorul sau computerul) astfel incat sa nu poata fi trase.
- Evita sa lustruiesti mobila si parchetul cu ceara, macar pentru o perioada.
- Fixeaza bine draperiile si cuierul de la intrare.
- Daca ai incasa scari, nu ezita sa montezi portite la capatul lor, astfel incat copilul sa nu poata trece de ele atunci cand nu este supravegheat.

- Evita plantele decorative care pot fi otravitoare daca sunt ingerate.
- Usile trebuie fie inchise foarte bine, fie fixate intr-o pozitie deschisa, astfel incat copilul sa nu le poata  misca, pentru a nu-si prinde degetele in ele.
- Sertarele care se deschid si se inchid foarte usor trebuie prevazute cu magneti care sa ingreuneze deschiderea lor de catre copii.
- Obiectele decorative din sticla, din metal, ascutite sau care ar putea pune in pericol in vreun fel siguranta copilului trebuie pozitionate astfel incat acesta sa nu aiba acces la ele.
- Locul in care sunt depozitati pantofii trebuie sa fie si el bine ales, pentru ca bebelusul va fi tentat sa bage in gura tot ce vede. Atentie si la crema de ghete!
- Daca ai un animal de casa in colivie (perus, canar, hamster etc.), ai grija unde o plasezi, astfel incat copilul sa nu poata baga manutele in ea. Ai grija, de asemenea, unde depozitezi mancarea animalului de casa.

Lista poate, desigur, continua... Fara a ajunge in situatia proverbiala a parintilor obsedati de drobul de sare care ar putea sa cada peste copil, important este te asiguri ca bebelusul tau poate explora in siguranta universul. Iar pentru moment, casa este universul lui.

11 reguli pentru prevenirea unor accidente grave copilului mic

Odata ce copilul devine din ce in ce mai sigur pe piciorusele lui, va deveni mult mai expus la pericole de tot felul. Chiar si in propria casa, pericolele exista. Pentru a nu risca astfel de accidente, iata cateva idei ce trebuiesc luate in seama atunci cand micutul nostru porneste in explorare. Iata 11 reguli pentru pentru prevenirea unor accidente grave copilului mic.

Cum acorzi primul ajutor copilului:

Primul ajutor cand copilul se opareste sau are arsuri pe piele
Fracturi si entorse: cum acordam primul ajutor copiilor

 Comunitate, grup de suport

Clinica Virtuala DC
Consultanta medicala online.
  

 autor: redactor Anamaria Ghiban - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2018

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII