Cum se fac inscrierile pentru anul scolar 2013-2014

Cum se fac inscrierile pentru anul scolar 2013-2014

Cum se fac inscrierile pentru anul scolar 2013-2014

  • Peste cateva zile, toate scolile din Romania care organizeaza clase pregatitoare vor incepe inscrierea copiilor pentru anul scolar 2013 - 2014. Parintii pot gasi informatii despre modul de inscriere si despre criteriile de departajare ale fiecarei scoli fie pe site-ul unitatii de invatamant, fie pe site-ul inspectoratului scolar judetean.

Cum se fac inscrierile pentru scoala in anul scolar 2013-2014

Numarul de locuri la clasa pregatitoare
Cele mai multe clase pregatitoare din Capitala se vor desfasura in scoli
Prima etapa de inscriere
A doua etapa de inscriere

Ce acte sunt necesare
Cand are loc evaluarea psihosomatica a copiilor

Peste cateva zile, toate scolile din Romania care organizeaza clase pregatitoare vor incepe inscrierea copiilor pentru anul scolar 2013 - 2014.
Parintii pot gasi informatii despre modul de inscriere si despre criteriile de departajare ale fiecarei scoli fie pe site-ul unitatii de invatamant, fie pe site-ul inspectoratului scolar judetean.

Toate scolile din Bucuresti organizeaza Ziua Portilor Deschise pentru parintii care vor sa-si inscrie copii in clasa pregatitoare sau, dupa caz, in clasa I sambata, 30 martie, intre orele 9 si 15. Timp de cateva ore, parintii vor putea sa vada daca scoala la care vor sa-si inscrie copilul este dotata cu tot ce trebuie.

Inspectorii scolari au anuntat ca pentru anul scolar 2013-2014  vor organiza 476 de clase pregatitoare, cu 50 mai multe fata de cate exista in prezent. in total, in Capitala, 185 de scoli vor organiza clase pregatitoare, cu 4 mai multe decat in actualul an scolar.

Numarul de locuri la clasa pregatitoare pentru anul scolar 2013-2014 este de 11.900, iar la clasa I de 11.412 locuri. De asemenea, 186 de scoli bucurestene vor organiza clasa I, unde vor invata aproximativ 11.412 elevi.

Dintre acestia 10.245 sunt acum in clasa pregatitoare. Numarul de locuri pentru inscrierea in clasa I pentru acei copii care vor merge direct la clasa I este de 1.167. in plus, in Capitala, vor exista 1.000 de locuri la clasele pregatitoare de la scolile particulare si alte 1.000 de locuri la clasa I la aceleasi unitati de invatamant.

"Fiecare unitate de invatamant de stat are afisat numarul de clase pregatitoare si numarul de locuri, dar si locurile pentru clasa I. Fiecare scoala  are fie pe site-ul propriu, fie pe site-ul inspectoratului criteriile specifice de inscriere", a declarat Constantin Traistaru, inspector general la Bucuresti.

De exemplu, la Liceul Cervantes din Capitala criteriile speficie afisate pe site arata ca au prioritate la inscriere  acei copii ai caror parinti lucreaza in  zona scolii, copiii care desfasoara activitati la un club din prioximitatea scolii, copiii ai caror bunicii sau rudele care se ocupa de educatia lor locuiesc in zona, copiii care au are rude de gradul II printre elevii scolii, copiii care au frecventat gradinita din proximitatea liceului,  copiii ai caror parintii au domiciliul in apropierea scolii.

/Images/clasa-pregatitoare-poza.jpg

O alta scoala care are criterii specifice  este Scoala Nr. 49 din Capitala. Aici, elevii care vor fi inscrisi vor avea prioritate daca:  bunicii prescolarului au domiciliul in circumscriptia unitatii scolare,  daca locul de munca al parintilor/ al unui parinte/ sustinatorilor legali se afla in proximitatea institutiei de invatamant, daca unul dintre parintii copilului a absolvit unitatea scolara.

Pentru anul scolar 2013-2014, inscrierea in clasa pregatitoare la Colegiul Goethe se va face pe baza  verificarii cunostintelor de limba germana printr-un interviu. Un alt criteriu de departajare al copiilor este frecventarea, cel putin doi ani, a unei gradinite in limba germana de catre copii.

Cele mai multe clase pregatitoare din Capitala se vor desfasura in scoli. Numai patru dintre clasele pregatitoare se vor organiza la gradinita.

Prima etapa de inscriere incepe la toate unitatile de invatamant din tara marti, 2 aprilie, iar fiecare scoala va avea propriul program de inscriere.

Prima etapa de inscriere

28 martie- afisarea circumscriptiilor scolare si a planului de scolarizare, respectiv numarul de clase pregatitoare alocate, la fiecare scoala
30 martie - 7 aprilie 2013- organizarea in fiecare scoala care are clasa pregatitoare a  „Zilei portilor deschise”
01 - 12 aprilie 2013- organizarea intalnirilor pentru informarea si consilierea parintilor copiilor din gradinita care vor fi cuprinsi, in anul scolar 2013 - 2014, in invatamantul primar
1 aprilie 2013- afisarea la sediul unitatii de invatamant si al inspectoratului scolar si pe site-ul acestora a programului de completare a cererilor tip de inscriere in invatamantul primar
02 - 19 aprilie 2013 - evaluarea nivelului de dezvoltare psihosomatica a copiilor. Tot in acest interval se va comunica rezultatul evaluarii dezvoltarii psihosomatice a copilului, in scris, parintelui care a solicitat evaluarea
2 - 22 aprilie 2013- parintii completeaza online sau la unitatea de invatamant la care solicita inscrierea copiilor, a cererilor-tip de inscriere

Parintii care nu vor apuca sa-si inscrie copiii in prima etapa, vor putea face acest lucru in a A DOUA ETAPA DE INSCRIERE, care incepe pe 7 mai.

07 mai 2013- afisarea la unitatile de invatamant si pe site-ul inspectoratului, a procedurii specifice de repartizare a copiilor pe locurile disponibile
08 - 17 mai 2013- depunerea cererii-tip de inscriere, la secretariatul scolii de circumscriptie de catre parintii copiilor care nu au fost cuprinsi in nicio unitate de invatamant in etapa anterioara sau care nu au participat la prima etapa. Totodata acum are loc validarea cererilor-tip de inscriere
20 - 23 mai 2013- procesarea cererilor-tip de inscriere depuse de parinti pe baza criteriilor generale date de inspectoratul scolar  si a celor specifice de departajare ale scolii, in limita locurilor disponibile
24 mai 2013- afisarea la fiecare unitate de invatamant a listelor finale ale copiilor inscrisi in clasa pregatitoare
27 - 31 mai 2013- centralizarea si solutionarea de catre inspectoratul scolar  a cererilor parintilor copiilor care nu au fost inca inscrisi la vreo unitate de invatamant

Ce acte sunt necesare la inscriere

Atunci cand vin sa-si inscrie copiii, parintii trebuie sa aduca obligatoriu urmatoarele acte: cerere-tip de inscriere, copii dupa actul de identitate al parintelui/tutorelui legal, certificatul de nastere al copilului, documentul care atesta dezvoltarea psihosomatica corespunzatoare pentru parcurgerea clasei pregatitoare / clasei I (acolo unde este cazul). in plus, in functie de fiecare scoala, parintilor li se pot cere si alte acte.

Cand are loc evaluarea psihosomatica a copiilor

in privinta evaluarii psiho-somatice a copiilor, fiecare inspectorat are afisat pe site centrele la care se face aceasta evaluare. Potrivit metodologiei de organizare a invatamantului primar, evaluarea psihosomatica se va face intre 2 si 19 aprilie. in Bucuresti, exista 6 centre unde se face evaluarea copiilor: Scoala Nr. 5, Scoala Nr 24, Scoala Nr.195, Scoala Nr. 190, Scoala Nr. 115 si Scoala Nr. 117. Parintii vor primi pe loc rezultatul evaluarii dezvoltarii psihosomatice.

Potrivit metodologiei aprobate de Ministerul Educatiei, in clasa pregatitoare se vor inscrie obligatoriu, pentru anul scolar 2013-2014, copiii care implinesc 6 ani pana la 31 august 2013, inclusiv, dar si cei care implinesc varsta de 6 ani in perioada 1 septembrie - 31 decembrie 2013, inclusiv, daca evaluarea dezvoltarii psihosomatice atesta pregatirea pentru parcurgerea cu succes a clasei pregatitoare.

In mod exceptional, pentru anul 2013-2014, copiii care implinesc varsta de 7 ani pana la 31 august 2013, inclusiv, pot fi inscrisi, la cerere, in clasa I, chiar daca nu au parcurs, anterior, clasa pregatitoare.

De asemenea, la solicitarea parintilor, in clasa I vor putea fi inscrisi copiii care implinesc 7 ani in perioada 1 septembrie - 31 decembrie 2013, inclusiv, daca evaluarea dezvoltarii psihosomatice atesta pregatirea pentru parcurgerea cu succes a clasei I.

Parintele va putea opta pentru inscrierea la scoala de circumscriptie, iar in aceasta situatie, copilul este automat inscris, sau poate opta pentru o unitate de invatamant, alta decat scoala de circumscriptie, iar in aceasta situatie, copilul este inscris in limita locurilor libere si, daca este cazul, pe baza criteriilor generale si specifice de departajare.

Totodata, parintele poate solicita ca locul la scoala de circumscriptie sa fie rezervat pentru eventualitatea in care copilul nu este inscris la scoala pentru care a facut optiunea.
 

Despre clasa pregatitoare mai cititi si:

Clasa pregatitoare sau clasa I, Totul despre inscrierea copilului la scoala in 2012

Clasa pregatitoare sau clasa I, Totul despre inscrierea copilului la scoala in 2012

Clasa pregatitoare sau clasa I? este intrebarea care in framanta zilele acestea pe toti parintii copiilor cu varste intre 6 si 7 ani. Si asta pentru ca noua lege a invatamantului propune o schimbare…

Ce fac copiii in clasa pregătitoare - program, orar și materii

Ce fac copiii in clasa pregătitoare - program, orar și materii

Clasa 0 sau clasa pregatitoare este prima etapa din invatamantul primar si are rolul de a facilita integrarea copiilor la scoala. Este un an extra de invatamant special care face tranzitia de la…

Programele disciplinelor de studiu in dezbatere pentru clasa pregatitoare

Programele disciplinelor de studiu in dezbatere pentru clasa pregatitoare

Pentru a va face o idee asupra ceea ce va insemna din punct de vedere didactic, de fapt, controversata clasa pregatitoare , iata, pe scurt, elementele esentiale din fiecare programa.


 

Forumuri de discutie ale parintilor

 In floarea copilariei (4-12 ani)
Nici prea mici si nici mari de tot :-). Intrebari, dileme, raspunsuri, prietenie, sanatate

 Scoli, gradinite, crese, bone...
La ce cresa merge copilul tau? As vrea si eu o recomandare!
Am nevoie de un baby-sitter...

autor: Desprecopii.com - informare de pe ziarul Gandul.ro  - Toate drepturile rezervate (c) 2013

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII