Infertilitatea masculina: cauzele cele mai frecvente

Infertilitatea masculina -  cauzele cele mai frecvente

Infertilitatea masculina: cauzele cele mai frecvente

Cauzele infertilitatii la barbati sunt variate si multiple. Unele din aceste cauze pot fi corectate si se poate trece peste aceasta problema. Iata o trecere in revista a problemelor celor mai frecvente care pot sta la baza infertilitatii unui barbat.

Iata care sunt cauzele cele mai frecvente ale infertilitatii masculine - o trecere in revista completa.

Care sunt cauzele cele mai frecvente ale infertilitatii masculine?

Varicocelul

Varicocelul inseamna dilatarea venelor din scrot (fenomen similar producerii varicelor pe venele picioarelor). Aceste vene sunt dilatate deoarece sangele nu este drenat din vene in mod corespunzator. Venele dilatate permit stationarea unor cantitati suplimentare de sange in scrot, ceea ce are un efect negativ asupra productiei de spermatozoizi.

Varicocelul se poate trata

Aceasta problema este cea mai frecventa cauza reversibila a infertilitatii masculine si poate fi corectata prin microchirurgie.
Cei mai multi experti fac interventia la nivel microscopic pentru a pastra reteaua arteriala si cea limfatica. De obicei este folosita o incizie subinghinala (cam la 2,5 cm deasupra penisului si la 2,5 cm fata de linia mediana), pentru ca astfel este evitata incizarea muschilor abdominali si sunt reduse durerile postoperatorii.

Anomaliile lichidului seminal

Daca lichidul seminal este foarte gros, spematozoizilor le-ar fi greu sa se deplaseze prin el si prin tractul reproductiv al femeii. Adesea, sperma poate fi procesata pentru a separa spematozoizii mobili de resturile inconjuratoare, de spermatozoizii morti si de lichidul seminal.

De obicei, sperma procesata este plasata direct in uter folosind un mic tub (cateter). Aceasta procedura se numeste inseminare intrauterina (IUI). 

Ad-Extra3:

Problemele sistemului ductal

Canalele (ductele) care transporta sperma pot lipsi sau pot fi blocate. Aceasta inseamna absenta bilaterala (pe ambele parti) congenitala (din nastere) a vaselor deferente.
Poate exista obstructii fie la nivelul epididimului (structura tubulara delicata care dreneaza testiculele) sau mai sus in vasele deferente mai musculare.

Poate avea un blocaj mecanic survenit in urma interventiei de corectare a herniei sau a hidrocelului. Poate avea un blocaj datorat unui tesut cicatricial aparut ca reactie la o infectie. Spermatozoizii sunt stocati in saci numiti vezicule seminale si apoi sunt depozitati in uretra, tubul prin care barbatul urineaza si ejaculeaza. Spermatozoizii trebuie sa treaca prin ductele ejaculatorii pentru a ajunge din veziculele seminale in uretra. Daca acestea sunt blocate pe ambele parti, nici un spermatozoid nu va trece.

Ductele pot fi reparate sau deblocate

In anumite situatii, ductele pot fi reparate sau deblocate, pentru a permite spermatozoizilor sa treaca prin tractul reproductiv al barbatului. Daca acest lucru nu este posibil, este posibila colectarea spermatozoizilor, dar intrucat astfel este obtinut un numar redus de spermatozoizi, acestia trebuie folositi apoi in cadrul tehnicilor reproductive avansate pentru a incerca obtinerea unei sarcini. 

Infertilitatea imunologica

Organismul poate face o reactie imunologica (prin anticorpi) fata de propria sperma. Cauzele pot fi traumele sau infectiile testiculare, varicoceii mari sau chirurgia testiculara. Uneori motivele nu pot fi determinate.

Acesti anticorpi au efect negativ asupra fertilitatii masculine, desi motivul exact ramane neclar. Cel mai probabil, anticorpii actioneaza in mod negativ in mai multe puncte de-a lungul caii spre fertilizare. Ei ingreuneaza patrunderea spermei in mucoasa cervicala a partenerei si drumul lor in uter. De asemenea, ingreuneaza aderarea spermatozoizilor la zonapellucida (membrana externa a ovulului). De asemenea, anticorpii ingreuneaza fuzionarea spermatozoizilor cu membrana ovocitelor (a ovulelor) insesi.

Tratamentul impotriva anticorpilor spermatozoizilor este oarecum controversat.

Tratamentul poate fi bazat pe corticosteroizi. Totusi, acest tratament poate duce la o morbiditate semnificativ mai mare in randul barbatilor. Cel mai semnificativ efect este necroza aseptica a soldului (distrugerea neinfectioasa a articulatiei), ceea ce necesita inlocuirea soldului.

In cele mai multe cazuri, primul nivel al interventiilor include inseminarea intrauterina. In cazul in care cuplul urmeaza sa faca fertilizare in vitro (invitro fertilization – IVF), prezenta anticorpilor impotriva spermatozoizilor este de obicei o indicatie de a injecta spermatozoizii direct in ovul (procedura numita ICSI) in locul procedurii IVF obisnuite.

Probleme de erectie si de ejaculare

La circa 5% dintre cazurile de infertilitate a cuplurilor exista cauze legate de actul sexual. Printre ele se afla imposibilitatea de a obtine sau de a pastra erectia, ejacularea prematura, lipsa ejacularii, ejacularea retrograda (inapoi), nerealizarea actului la momentul potrivit si masturbarea excesiva.

In mod interesant, cea mai comuna problema este raritatea actului sexual. Multi barbati pot avea probleme cu erectia cand sunt supusi presiunii de a concepe un copil. Aceste cupluri pot invata usor tehnica auto-inseminarii.

Studiile au aratat ca 5 din 6 cuplurile fertile ce fac sex de patru ori pe saptamana concep un copil in sase luni, in timp ce abia unul din 6 cupluri care fac sex o data pe saptamana concep un copil in acelasi interval de timp.

Incapacitatea testiculara

Aceasta se refera in general la incapacitatea partii testiculului care produce spermatozoizi (epiteliumul seminifer) de a produce numarul adecvat de spermatozoizi maturi. Aceasta incapacitate poate aparea in orice etapa a producerii spermatozoizilor, din mai multe motive.

Testiculului ii pot lipsi complet celulele care se divid pentru a deveni spermatozoizi (sindromul Sertoli – Sertoli Cell-Only syndrome). Poate fi vorba despre incapacitatea spermatozoizilor de a-si termina dezvoltarea (oprirea maturarii – maturation arrest). Spermatozoizii pot fi produsi intr-un numar atat de mic incat foarte putini sau niciunul nu va trece cu success prin ducte si spre a ajunge in lichidul ejaculat (hipospermatogeneza – hypospermatogeneses). Aceasta situatie poate fi cauzata de anomalii genetice, factori hormonali sau de varicocel.

Chiar si in cazul in care testiculele produc un numar redus de spermatozoizi, acestia pot fi colectati si folositi in cadrul tehnicilor reproductive avansate pentru a incerca obtinerea unei sarcini.

Criptorhidia

Criptorhidia poate fi o cauza a incapacitatii testiculare. Criptorhidia este situatia in care un bebelus se naste fara ca testiculele sa-i fi coborat complet in scrot.

Deoarece testiculele sunt foarte sensibile la temperatura, daca nu au coborat in scrot inainte de adolescenta, vor inceta sa mai produca spermatozoizi. De fapt, au o rata mai mare de malignitate. Recomandarile curente sunt ca la aproximativ un an de viata, daca nu au coborat inca de la sine, sa fie coborate chirurgical.

Criptorhidia este adesea asociata cu infertilitatea masculina. 81% dintre barbatii care au un testicul criptorhid au fertilitatea normala. Totusi, numai aproximativ 50% dintre barbatii care au criptorhidie bilaterala au o fertilitate normala. Acest lucru se poate datora problemelor inerente ale testiculelor, chirurgiei sau poate fi urmarea necoborarii ambelor testicule la timp.

Medicamentele cu efect negativ asupra fertilitatii

Exista numeroase medicamente foarte cunoscute care pot avea un efect negativ asupra productiei de spermatozoizi si sau asupra functionarii testiculelor. Printre acestea sunt:

Ketoconazolul (anti-fungic)

Sulfasalazina (pentru bolile inflamatorii ale intestinelor)

Spironolactona (anti-hipertensiv)

Blocantii de canal de calciu (anti-hipertensive)

Allopurinolul, colchicina (pentru guta)

Antibiotice: nitrofuranul, eritromicina, gentamicina

Methotrexatul (cancer, psoriazis, artrita)

Cimetidina (pentru ulcer sau probleme de reflux)

Medicamentele din lista urmatoare pot provoca disfunctii ejactulatorii:

  • Antipsihotice: Chlorpromazina, haloperidolul, tioridazina
  • Antidepresive: Amitriptilina, imipramina, fluoxetina (Prozac), paroxetina (Paxil), sertralina (Zoloft)
  • Antihipertensive: guanetidina, prazosinul, fenoxibenzamina, fentolamina, reserpina, thazide

Anomalii hormonale

Testiculele au nevoie de hormonii pituitari pentru a fi stimulate sa produca spermatozoizi. Daca acesti hormoni sunt absenti sau numarul lor este sever redus, testiculele nu vor produce spermatozoizi la capacitatea maxima.

Este important de stiut ca barbatii care iau androgeni (steroizi) pe cale orala sau injectabil pentru marirea masei musculare opresc astfel secretarea hormonilor care stimuleaza productia de sperma.

Trebuie realizat un profil hormonal in toate cazurile de infertilitate masculina. Acesta va ajuta la eliminarea altor probleme medicale grave, va oferi mai multe informatii despre capacitatea testiculelor de producere a spermatozoizilor si poate dezvalui situatii in care este necesar tratamentul hormonal.

Infectiile

Este posibila existenta unei infectii a tractului reproductiv. Poate fi o infectie a prostatei (prostatita), a epididimului (epididimita) sau a testiculelor (orhita).

Infectiile virale post-puberale ale testiculelor pot avea urmari negative semnificative asupra testiculelor (ca atrofia) si pot produce infertilitate absoluta si ireversibila. Infectiile bacteriene sau bolile cu transmitere sexuala pot provoca blocaje ale ductelor. Pacientul poate avea o productie normala de spermatozoizi, dar ductele care ii transporta pot fi obturate.

Infectiile bacteriene sau virale active pot avea efect negativ asupra producerii sau asupra sanatatii spermatozoizilor. Globulele albe, care sunt reactia organismului la infectie, pot avea un efect negativ asupra membranei spermatozoizilor, facandu-i mai putin viabili.

Daca in proba de sperma sunt detectate prea multe globule albe sau bacterii (peste 1 milion/cmc), ar trebui efectuate culturi microbiene. Acestea includ de obicei culturile pentru bolile comune cu transmisie sexuala asimptomatice, cum sunt micoplasma, ureaplasma si chlamidia. De asemenea, este efectuata o cultura genitala generala. Daca infectia si globulele albe sunt persistente, atunci poate fi recomandat un tratament cu antibiotice.

Este important de remarcat ca la aproape toti barbatii, lichidul ejaculat nu este steril. In studiile efectuate, sperma unui barbat obisnuit contine cel putin doua microorganisme. De aceea, este foarte important sa fie ales in mod judicios tratamentul microorganismelor detectate si care nu sunt transmise pe cale sexuala.

Dupa tratarea acestor probleme, rezultatul spermogramei se va imbunatati semnificativ.

Tot despre infertilitatea la barbati cititi:

Disfunctia erectila masculina 
Baile fierbinti reduc fertilitatea masculina
Radiatiile produse de conexiunile WiFi pot influenta calitatea spermei
Branza scade dramatic fertilitatea barbatilor
Infertilitatea masculina, noi frontiere depasite 
Alimente care maresc calitatea spermei
Laptopul poate afecta calitatea spermei!
Spermograma

Sursele de informatii serioase si suport 

Dorinta de a ramane insarcinata este adesea stresanta si va poate consuma extraordinar de tare. Cunoasterea inseamna putere. Cu cat stiti mai multe, cu atat veti avea mai putine emotii si veti putea sa infruntați mai bine emotiile puternice pe care le puteti simti pe parcursul perioadei in care veti astepta cu infrigurare sa deveniti mamica. Este important sa stiti ca pe acest drum nu sunteti singura. Aveti alaturi suportul online al celei mai mari comunitati de limba romana: Desprecopii.com. Pentru suport concret, incurajare si prietenie, va asteptam pe cel mai citit forum online al femeilor aspirante la meseria de mamica: Asteptand un ingeras in viata noastra !

 Forumuri recomandate - FORUMURILE ASPIRANTELOR

  Forumul FIV
Fertilizarea in Vitro (FIV) - clinici, medici, experiente, succese, dileme. 

 Asteptand un ingeras in viata noastra !
Teritoriul 'aspirantelor'! Preconceptie, in/fertilitate, FIV, sperante si experiente. Chiar daca se lasa asteptat - noi nu ne pierdem speranta!

 Autor: M.S., Redactor Desprecopii.com 2018,  - referinte: Jurnal de medicina american 

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Subiecte tratate:

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 2 comentarii

  1. paolo
    paolotrimis la 20/10/2014

    daca ai 10 mil per mil poti face copii

    Raspunde la acest comentariu
  2. Iulia
    Iuliatrimis la 9/1/2012

    Buna tuturor!Ma alatur celor care se confrunta cu aceasta problema.Sotul meu a fost diagnosticat cu azoospermie.A fost groaznic pentru noi,deoarece ne doream atat de mult un copil care sa dea sens vietii noastre,sa ne coloreze viata.Nu ne ramasese decat sa fim optimisti si sa gasim o rezolvare la problema noastra.La indrumarea unei prietene am incercat un tratament din ingrediente naturale.Pe atunci l-am cumparat din Italia,deoarece nu se gasea in Romania.Nu ne asteptam sa vedem rezultate,insa am ramas insarcinata,iar acum ne bucuram de bebelusul nostru cel voinic si sanatos.Daca aveti intrebari,va las id meu:iulia_305@yahoo.com

    Raspunde la acest comentariu
    • Sebastian
      Sebastian trimis la 31/3/2023

      Buna iulia , îmi poţi spune ce ai luat de ai ramas însarcinata

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII