Lichidele care produc kilograme in plus
- De cele mai multe ori cand vine vorba de kilograme, de cele pe care vrem sa le pierdem in special, atentia se indreapta spre ce mancam, la ce ora si in ce cantitate. Dar, de multe ori nu ne gandim cat de importante sunt lichidele. Nu toate ajuta in timpul dietei. Iata sfatul Superevei:
Lichide care nu ajuta in timpul dietei
Coniacul, lichiorul, vinul, berea, cafeaua, bauturile dulci carbogazoase sunt doar cateva exemple de lichide care influenteaza nefavorabil echilibrul ponderal si care trebuie dozate corespunzator, in functie de etapa parcursa: de slabire sau de mentinere.
Digestivele
Bauturile alcoolice dulci, cum sunt coniacul si lichiorul, cunoscute si ca bauturi digestive, ingrasa pentru ca ele contin mari cantitati de glucide, care se metabolizeaza rapid si se depun ca rezerva in urma stimularii secretiei de insulina. Cat despre calitatile lor "digestive", acestea pot fi substituite cu succes aplicand o serie de principii de alimentatie sanatoasa.
Berea: o bomba calorica
Berea, desi este tratata cu mai multa indulgenta in comparatie cu alte bauturi alcoolice, are si ea pacatele ei. In primul rand contine alcool (e adevarat, in cantitate moderata), contine mult acid, si acestea, in prezenta unei cantitati mari de glucida (4g/l) mai dulce decat glucoza, numita maltoza. Asocierea acestor componente favorizeaza hipoglicemia, care este responsabila de starea de oboseala si performanta scazuta. Ca efecte secundare ale consumului de bere, se mai pot aminti balonarea, cresterea in greutate, respiratia urat mirositoare.
Vinul: nu peste 100 ml/zi.
Vinul aduce la fel ca orice bautura alcoolica, calorii suplimentare pe care corpul nu le foloseste ca energie, ci le stocheaza si le traduce in kilograme in plus. Evident, cu cat vinul este mai tare (ca si concentratie de alcool) cu atat va contine un numar mai mare de calorii. In acelasi timp consumul de vin stimuleaza apetitul pentru alimente cu continut mare de grasimi si din aceasta asociere rezulta iarasi calorii suplimentare si implicit crestere ponderala.
O serie de cercetatori considera ca prin consumarea zilnica a 100 ml de vin, femeile sunt mai expuse la cancerul de san, in timp ce altii le recomanda aceeasi cantitate in scopul scaderii riscului afectiunilor cardiovasculare. In orice caz, toate studiile clinice recomanda sa nu se depaseasca aceasta cantitate de 100 ml/zi.
Bauturile dulci acidulate
Bauturile acidulate dulci sunt din start nocive datorita continutului mare de zahar si acid, precum si al extractelor sintetice de fructe. In "Ghidul de Dietetica", Dr. Emile-Gaston Peeters face o serie de comentarii asupra acestui tip de bauturi:
"La ora actuala, bauturile 'pe baza de cola' prezente pe piata europeana contin circa 100 mg de cofeina si 500 mg de acid fosforic pe litru. Cofeina are proprietati excitante. Acidul fosforic este un acidifiant intens, iar marea lui concentratie de fosfor risca sa dezechilibreze raportul calciu/fosfor din alimentatie, cu un grav pericol de deficit in privinta fixarii calciului in oase. Concluzia este simpla: aceste bauturi trebuie sa fie categoric interzise copiilor si adolescentilor. Ele nu sunt binefacatoare pentru nimeni".
Nutritionistul Michel Montignac adauga si el: "Indiferent daca este vorba de copii sau de dumneavoastra, recomandarea mea ferma este aceeasi: fara limonada, fara bauturi acidulate, fara cola!"
Cafeaua
Cafeaua are, fara exagerare, proprietatile unui drog: da dependenta, este un stimulant si altereaza starea generala. Si surpriza... nu este indicata in diete. Pe scurt, cafeaua stimuleaza glandele responsabile de hormonii stresului, creste excretia urinara a unor minerale importante (magneziu, sodiu si potasiu), favorizeaza fixarea toxinelor de tipul pesticidelor, creste presiunea sangelui, afecteaza calitatea somnului si bineinteles, stimuleaza apetitul pentru dulciuri.
Prin urmare, lichidele pe care le consumam zilnic au si ele importanta si socoteala lor si ne influenteaza in mare masura atat starea generala, cat si echilibrul ponderal.
Forum unde comentam cu placere si ne sustinem
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII