Fertilitatea unei femei: 6 lucruri puțin cunoscute despre fertilitate și factori care o influențează

Fertilitatea unei femei -  6 lucruri puțin cunoscute despre fertilitate si factori care o influenteaza

Fertilitatea unei femei: 6 lucruri puțin cunoscute despre fertilitate și factori care o influențează

Unirea cu succes a celor doua celule, ovulul si spermatozoidul, este modul in care bebelusul isi incepe miracolul vietii. In fiecare luna, organismul femeii se pregateste pentru posibilitatea ca un ovul sa fie fertilizat de catre un spermatozoid.

Fertilitatea la femei este influențată de mai mulți factori, cum ar fi vârsta, sănătatea generală, istoricul medical și stilul de viață. În general, femeile sunt cele mai fertile între vârsta de 20 și 30 de ani, cu o scădere semnificativă a fertilității după vârsta de 35 de ani. În plus, anumite afecțiuni medicale precum endometrioza, fibroamele uterine sau tulburările ovulatorii pot afecta fertilitatea unei femei. De asemenea, stilul de viață poate influența fertilitatea, prin consumul excesiv de alcool, fumatul sau lipsa activității fizice regulate.

Care este perioada cea mai fertila?

Anii de aur ai fertilității unei femei sunt, de obicei, considerați a fi între vârsta de 20 și 35 de ani. În această perioadă, femeile sunt de obicei cele mai fertile și au cele mai bune șanse de a concepe un copil sănătos și de a duce sarcina la termen.
 
Fertilitatea este capacitatea naturala de a da viata.
 
Unirea cu succes a celor doua celule, ovulul si spermatozoidul, este modul in care bebelusul isi incepe miracolul vietii. In fiecare luna, organismul femeii se pregateste pentru posibilitatea ca un ovul sa fie fertilizat de catre un spermatozoid. Mai intai, sub influenta anumitor hormoni, unul din ovare elibereaza un ovul, proces numit ovulatie. Ovulul este apoi captat de trompa uterina si va incepe calatoria spre uter. Pentru a se produce conceptia naturala, barbatul trebuie sa ejaculeze sperma, fluidul care contine spermatozoizii, la nivelul vaginului femeii, in perioada din apropierea ovulatiei. Apoi, spermatozoizii trebuie sa fie capabili sa inoate prin vagin, in uter si in trompa uterina, unde trebuie sa se uneasca si sa penetreze ovulul. Ovocitul fertilizat va incepe sa se divida, transformandu-se in embrion care dupa cateva zile, se va implanta in uter. Daca totul decurge bine, un copil se va naste aproximativ noua luni mai tarziu.
 
Infertilitatea poate apare cand exista vreo problema la oricare nivel al acestui proces.

Varsta si fertilitatea

Sarcina la o varsta inaintata devine tot mai frecventa in societatile occidentale din mai multe motive: multe cupluri prefera sa devina parinti numai dupa ce dezvolta o relatie stabila si au securitate financiara. De asemenea, exista un numar tot mai mare de casatorii tarzii si de casnicii refacute.
 
Desi sarcini la femeile de sub si peste 50 de ani sunt raportate ocazional, exista o scadere a fertilitatii  odata cu inaintarea in varsta. Declinul este treptat, pe parcursul duratei vietii reproductive a femeii, fiind vizibil la peste 30 de ani si creste intre 35 si 40, astfel incat fertilitatea este aproape zero, la varsta de 45 de ani.

Riscul de avort spontan este si el crescut odata cu inaintarea in varsta, de exemplu, riscul de avort spontan la varsta de 25-29 ani este de 10%, in timp la varsta de 40-44 ani este de 34%. in plus, varsta avansata materna este asociata cu un risc crescut de nastere a unor copii cu anomalii cromozomiale.

Cate zile pe luna este o femeie fertila?

Perioada de fertilitate a unei femei variază în funcție de ciclul menstrual al acesteia și poate dura de la câteva zile până la o săptămână. În general, cele mai fertile zile sunt cele în care ovulația are loc, adică atunci când un ovul este eliberat din ovar și poate fi fertilizat de un spermatozoid.

Ovulația are loc în mod normal în mijlocul ciclului menstrual, adică în jurul celei de-a 14-a zi într-un ciclu de 28 de zile. Cu toate acestea, durata ciclului menstrual poate varia de la o femeie la alta, iar perioada de fertilitate poate varia în funcție de acest lucru.

Din acest motiv, este important să se urmărească cu atenție ciclul menstrual și să se determine zilele de fertilitate prin metode precum monitorizarea temperaturii bazale a corpului sau folosirea unor teste de ovulație. De asemenea, este important să ținem cont că sperma poate supraviețui în tractul reproductiv feminin timp de până la cinci zile, astfel încât există o perioadă de fertilitate mai lungă decât perioada de ovulație strictă.

Ad-Extra3:

Pana la ce varsta este o femeie fertila?

Vârsta la care o femeie poate rămâne gravidă și naște un copil variază de la femeie la femeie. În general, fertilitatea femeilor începe să scadă treptat după vârsta de 30 de ani și se reduce rapid după vârsta de 35 de ani. După vârsta de 40 de ani, șansele de a rămâne gravidă sunt mult mai scăzute și există un risc mai mare de complicații în timpul sarcinii și nașterii.

Cu toate acestea, este important de menționat că fiecare femeie este unică și că unele femei pot rămâne gravide și naște un copil în siguranță și după vârsta de 40 de ani. Cu ajutorul tehnologiilor de reproducere asistată, cum ar fi fertilizarea in vitro, unele femei au reușit să rămână gravide chiar și după vârsta de 50 de ani.

6 lucruri puțin cunoscute despre fertilitatea la femei:

1. Vârsta nu este singurul factor care afectează fertilitatea la femei.

Deși este adevărat că șansele de a rămâne gravidă scad odată cu înaintarea în vârstă, există și alți factori care pot afecta fertilitatea, cum ar fi fumatul, obezitatea, bolile cu transmitere sexuală, nivelul de stres și anumite condiții medicale.

2. Ovulația nu are loc întotdeauna la mijlocul ciclului menstrual.

Deși se consideră că ovulația are loc în mod normal la mijlocul ciclului menstrual (adică la 14 zile într-un ciclu regulat de 28 de zile), acest lucru poate varia de la femeie la femeie și de la ciclu la ciclu.

► vezi aici CALCULATOR DE OVULATIE - cu care iti poti calcula ziua ovulatiei.

3, Stilul de viață poate afecta fertilitatea la femei.

Fumatul, consumul excesiv de alcool și nivelul ridicat de stres pot reduce șansele de a rămâne gravidă. În schimb, adoptarea unui stil de viață sănătos, cum ar fi o alimentație echilibrată și exercițiile fizice regulate, poate îmbunătăți fertilitatea.

4. Unele medicamente pot afecta fertilitatea la femei.

Anumite medicamente, cum ar fi cele folosite pentru tratarea cancerului, pot afecta ovulația și pot reduce șansele de a rămâne gravidă. Este important să discutați cu medicul dumneavoastră despre orice medicament pe care îl luați și să aflați dacă poate afecta fertilitatea.

5. Infertilitatea poate fi cauzată de o varietate de factori. Infertilitatea poate fi cauzată de factori masculini, feminini sau o combinatie de factori.

Unele dintre aceste cauze includ probleme hormonale, anomalii anatomice, boli cu transmitere sexuală și infecții, iar tratamentul poate varia în funcție de cauză.

6. Fertilitatea unei femei are o legatura cu fertilitatea mamei ei

Există unele dovezi care sugerează că fertilitatea unei femei poate fi influențată de fertilitatea mamei sale și de alte femei din familia sa.

De exemplu, există studii care arată că există o asociere între vârsta la care mama unei femei a intrat la menopauză și momentul în care fiica sa intră la menopauză. Femeile ale căror mame au intrat la menopauză mai devreme au un risc mai mare de a intra și ele mai devreme la menopauză și de a avea o perioadă de timp mai scurtă de fertilitate.

De asemenea, există studii care sugerează că există o asociere între istoricul de infertilitate și șansele unei femei de a avea probleme de fertilitate. Dacă mama sau alte femei din familia unei femei au avut probleme de fertilitate, este posibil ca aceasta să aibă și ea un risc mai mare de a avea probleme de fertilitate.

► CIteste in continuare Vrei sa faci un bebe? Iata 6 semne că ai putea fi super fertila | Desprecopii.com

 Forumuri recomandate - FORUMURILE ASPIRANTELOR

 Forumul FIV
Fertilizarea in Vitro (FIV) - clinici, medici, experiente, succese, dileme.

 Asteptand un ingeras in viata noastra !
Teritoriul 'aspirantelor'! Preconceptie, in/fertilitate, FIV, sperante si experiente. Chiar daca se lasa asteptat - noi nu ne pierdem speranta! 

autor: Desprecopii.com, Toate drepturile rezervate (c) 2023


 


Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII