Cistita

Cistita

Cistita

  • Cistita este o inflamatie a vezicii urinare, asociata sau nu cu inflamatia uretrei - canalul prin care se elimina urina din vezica urinara in timpul mictiunii. Atunci cand este cauzata de o infectie bacteriana, cistita face parte din grupul infectiilor tractului urinar (ITU).

Ce este cistita
Cistita - ce o declanseaza
Cauzele cistitei
La ce varsta poate sa apara cistita?
Simptomele cistitei
Cum poate fi prevenita cistita
Cum se trateaza cistita
Despre infectii urinare
Despre sanatea femeii, mai cititi


Ce este cistita

Cistita este o inflamatie a vezicii urinare, asociata sau nu cu inflamatia uretrei - canalul prin care se elimina urina din vezica urinara in timpul mictiunii. Atunci cand este cauzata de o infectie bacteriana, cistita face parte din grupul infectiilor tractului urinar (ITU).
Cistita poate deveni o problema grava de sanatate atunci cand infectia se extinde la rinichi.

Cistita - ce o declanseaza

Cistita debuteaza in general atunci cand bacteriile ajung in tractul urinar prin uretra , canalul prin care se elimina urina din organism. De aici, bacteriile se fixeaza pe peretele vezicii si se multiplica. Mai rar, bacteriile pot ajunge la vezica urinara avand ca sursa o infectie din alta regiune a corpului. Inflamatia poate fi produsa fie de o infectie bacteriana - 80 la suta dintre cazuri sînt provocate de Escherichia coli, o bacterie care traieste si se dezvolta in stomac si intestine - fie este doar inflamatie fara infectare bacteriana.

Care sunt cauzele cistitei?

Cauzele cistitei sunt multiple. Este interesant ca nu numai femeile pot face cistita - dar si barbatii. Pot fi cauze locale, cum sunt adenomul de prostata si prostatita in cazul barbatilor si infectiile vaginale sau intestinale in cazul femeilor. La acestea se mai adauga frigul si igiena genitala deficitara.

Ca frecventa insa, cistita apare mai ales la femei, din cauza ca uretra feminina este mai scurta decat cea masculina, zona genitala intrand mai usor in contact cu agentii patogeni aflati in urina.

La ce varsta poate sa apara cistita?

Femeile pot fi afectate de cistita la orice varsta. Cele mai expuse riscului de infectare sunt femeile active din punct de vedere sexual, deoarece in timpul actului sexual se pot produce leziuni minore ale uretrei si bacteriile pot ajunge usor in uretra. Femeile la menopauza sunt mult mai sensibile la infectie, deoarece nivelul hormonilor estrogeni este redus, ceea ce face ca tesuturile vaginale si uretrale sa fie mai sensibile.

Simptomele cistitei

Urinarea frecventa este principalul simptom, mai ales cand este insotita si de necesitatea de a merge repede la toaleta. Cand urinarea este insotita de senzatie de usturime sau durere si urina este tulbure, inseamna ca pacienta are cistita.

cistita

Cum poate fi prevenita cistita

Pentru a preveni aparitia cistitei exista cateva reguli de viata ce pot fi respectate cu usurinta:

- consumul a cel putin 2 litri de lichide pe zi, o toaleta intima corecta, evitarea folosirii produselor de baie iritante.
- la baie sau toaleta stergeti-va intotdeauna din fata in spate pentru a evita aducerea bacteriilor dinspre zona anala spre zona urinara;
- evitati purtarea de lenjerie prea stransa care determina aducerea bacteriilor catre uretra si favorizeaza inflamatia zonei prin frecare;
- la reluarea activitatii sexuale dupa tratamentul pentru cistita sau dupa un timp mai indelungat de pauza incercati acte sexuale de durata mai mica si urinati imediat dupa actul sexual, pentru a indeparta bacteriile ajunse, eventual, in zona uretrei.
- nu uitati sa beti cat mai multe lichide pe zi: ceaiuri diuretice, sucuri de fructe, apa plata. Atentie la apa minerala, deoarece nu toate sortimentele sunt bune pentru rinichi.

Cum se trateaza cistita

Cistita tratata incorect sau insuficient poate evolua generand afectarea rinichiului , uneori cu pierderea functiei acestuia. Pana sa luati orice tratament, ar trebui sa dati la un laborator o proba de urina corect recoltata. In functie de rezultat, medicul va va prescrie tratamentul cel mai potrivit. Tratamentul poate varia intre 3 si 7 zile in functie de severitatea si tipul de bacterie depistata la analiza specifica a urinii (urocultura).
 
Atat in perioada tratamentului, cat si in general, va trebui sa evitati statul cu picioarele in apa rece sau mersul cu picioarele goale pe gresie si va trebui sa beti cat mai multe lichide.

Mai cititi si: Remedii naturale contra cistitei
 
Se pot administra 2 lingurite de bicarbonat de sodiu cu putina apa la fiecare doua ore, în timpul zilei, cel putin 3 zile. Daca trebuie tinut un regim fara sare din cauza prezentei altei afectiuni, nu veti lua bicarbonat de sodiu. Se pot folosi si supozitoare antispastice.

Ca tratament, se recomanda comprese foarte calde , cu seminte de in si flori de fan, bai calde de sezut (cu coada calului, de cel putin 30 de minute), împachetari si comprese calde pe partea inferioara a abdomenului.
 
Se vor evita consumul de alcool, ceai si cafea si, mai ales, excesele sexuale. Se vor consuma ceaiuri diuretice: din frunze de mesteacan, leustean si ceaiuri cu efect antiinflamator: din galbenele, cimbrisor si ienupar.

Despre infectii urinare

Infectiile tractului urinar in timpul sarcinii: tipuri, simptome si tratament - sfatul medicului

Infectiile tractului urinar in timpul sarcinii: tipuri, simptome si tratament - sfatul medicului

Infectiile tractului urinar, reprezinta una dintre cele mai frecvente probleme medicale cu care se confrunta femeile insarcinate. Infectiile urinare pot avea trei niveluri. Afla care sunt tipurile…

De doua ori mamica: cum a fost a doua sarcina in comparatie cu prima

De doua ori mamica: cum a fost a doua sarcina in comparatie cu prima

Nu este ușor să ai doi copii cu diferență de 2 ani între ei și nu mă feresc să o spun (asta pentru mămicile care spun ca totul este lapte și miere…

Infecțiile urinare in timpul sarcinii: simptome, cauze și tratament - sfatul medicului

Infecțiile urinare in timpul sarcinii: simptome, cauze și tratament - sfatul medicului

Infecțiile urinare pot fi mai frecvente în timpul sarcinii, iar hormonii ar putea fi motivul. În timpul sarcinii, hormonii provoacă modificări ale tractului urinar, ceea ce…

Forum recomandat - comunitati de suport si prietenie

 /Images/intim.jpgFemina Intim
Intre noi femeile. Cosmetice, diete, tampoane, dileme intime
.

Despre sanatea femeii, mai cititi

Contraceptivele Diane 35, semnale de alarma
Ce este si cum prevenim cistita ?
Ce este candidoza si cum stiu ca o am ?
Teste Papanicolau gratuite pentru toate femeile
Ce poate si ce nu poate descoperi testul Babes-Papanicolau
Ce facem daca Testul Papanicolau are un rezultat anormal?
Anticonceptionalele hormonale - Mit si Realitate
Cervicita
Reglarea menstruatiei cu metode naturiste

autor: desprecopii.com - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2013

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. Roxana
    Roxanatrimis la 19/12/2018

    Ce înseamnă o Ovulatie

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII