Când bebelușul refuză laptele - GHID de cauze și soluții
Pare de necrezut și totusi se poate intâmpla ca intr-o bună zi bebelușul tău sa refuze sânul sau biberonul. Așa, pur și simplu, din senin... Si asta in conditiile în care bebelusul are nevoie de doza zilnica de calciu, element indispensabil creșterii, pe care organismul nu îl poate produce, ci îl ia din alimente.
Asadar, ce e de facut atunci când bebelușul refuză să pape lapte? Iată un ghid de cauze și soluții.
veti citi
Când bebelusul refuză laptele...
Ce facem când bebelusul refuză sa-si bea laptele? - dupa varsta
Obiceiuri de evitat
Regula de aur pentru o hrănire reusită
Când bebelusul refuză laptele...
Pare de necrezut si totusi se poate intampla ca intr-o buna zi micutul tau sa refuze sanul sau biberonul. Asa, pur si simplu, din senin... Si asta in conditiile in care bebelusul are nevoie de doza zilnica de calciu, element indispensabil cresterii, pe care organismul nu il poate produce, ci il ia din alimente. Nu intra in panica! Orice problema are solutia ei. Iata ce ne sfatuiesc nutritionistii specialisti in alimentia bebelusului.
Dupa cum spuneam, organismul nu isi poate produce singur calciul, ci il ia din alimente. Un bebelus are nevoie, dupa opinia specialistilor, de 400 mg de calciu pe zi, de la 0 la 6 luni, apoi de 500 mg de calciu pe zi, pana la 3 ani. Aceasta inseamna ca trebuie sa bea zilnic cel putin 500 ml de lapte, indiferent daca este alaptat sau este hranit cu formula de lapte praf.
Vezi detalii aici Cat de mult ar trebui sa manance bebelusul - ghid pe luni
Ce facem când bebelusul refuză sa-si bea laptele?
► Inainte de 6 luni
In aceasta etapa de crestere se intampla foarte rar ca bebelusul sa refuze laptele. Daca totusi acest lucru se intampla, este probabil un capriciu ce tine de gust. Daca este alaptat, cel mai probabil mama a consumat un aliment al carui gust neplacut se simte in lapte.
Citeste aici pe larg despre motivele pentru care bebelusul refuza sanul: BEBELUSUL REFUZA SANUL - GHID DE CAUZE SI SOLUTII
Daca este hranit cu formula, atunci probabil ca gustul laptelui nu ii mai place si trebuie variat. Atunci cand schimbati formula, aveti grija ca aceasta sa fie speciala pentru varsta bebelusului. Inainte de 6 luni trebuie evitate formulele ce contin gluten. De asemenea, nu exagerati cu cerealele, pentru ca acestea contin zahar. De asemenea, poate fi vorba de o problema legata de digestie, fara prea mare relevanta medicala, dar care poate crea disconfort.
Agitatia de dupa masa si grimasele bebelusului pot fi semne care insotesc aceste probleme de digestie. Daca refuzul persista, mai ales la bebelusii hraniti exclusiv cu lapte, luati legatura cu medicul pediatru, intrucat exista riscul de hipoglicemie si de deshidratare.
Citeste aici Cum aleg formula de lapte praf: ghid pentru mamici
► Dupa 6 luni
- Refuzul laptelui corespunde, de cele mai multe ori, nevoii copilului de a descoperi noi gusturi si o alta modalitate de a manca. Atunci cand bebelusul refuza biberonul sau il primeste, dar nu termina continutul de consumat, este vorba de aceasta dorinta de a descoperi si alte obiceiuri alimentare. Daca acest lucru se intampla desi nu ati inceput inca diversificarea, atunci este un semn clar ca este momentul sa o incepeti. Dupa inceperea diversificarii, este firesc ca laptele sa fie consumat in cantitate mai mica. Pentru a compensa cantitatea de calciu, ofera-i copilului alte alimente care contin acest element absolut necesar pentru dezvoltarea organismului. Important este ca bebelusul sa isi primeasc doza zilnica de 500 ml de lapte. Nu uita ca iaurtul si branza echivaleaza cu laptele . Astfel, 1 iaurt valoreaza cam cat 120 de ml de lapte,
la fel si 20 - 30 de grame de branza. Chiar daca ai redus numarul de biberoane pe zi, nu uita sa asiguri o hidratare optima copilului.
Motivul refuzului laptelui dupa 6 luni poate fi si un simplu capriciu. Copilul vrea sa-si exercite puterea propriei personalitati si de aici refuzul. Ofera-i o ceasca cu lapte si asteapta sa-i vezi reactia. Desigur, te poti astepta la catastrofe Daca preferi sa le eviti, atunci ofera-i si un pai. Vei fi uimita sa constati cat de mare este intuitia copilului tau.
Obiceiuri de evitat
Chiar daca bebelusul refuza laptele, trebuie sa stii ca acest refuz este temporar si nu este neaparat daunator, atata timp cat alimentatia copilului este supravegheata si variata. Evita sa ii dai bebelusului produse lactate care contin zahar, precum si produse dietetice. Iaurturile cu 0% grasime sunt absolut inutile pentru alimentatia copilului. Retine, de asemenea, ca daca bebelusul nu consuma inca niciun fel de carne, s-ar putea sa sufere de o lipsa de fier.
De aceea, are nevoie de un lapte cu un aport crescut de fier, pentru a compensa lipsa. Cerealele sunt si ele binevenite, insa nu in exces.
Ad-Extra3:
Regula de aur pentru o hrănire reusită
Masa trebuie sa fie o placere pentru copil. Daca alimentele sunt consumate cu placere, fara stres, atunci echilibrul alimentar nu va intarzia sa se instaleze. Este important sa nu fortezi copilul sa manance atunci cand el nu doreste acest lucru.
Un refuz punctual nu trebuie sa te ingrijoreze. De obicei bilantul se face saptamanal, cu conditia ca diversificarea sa fi inceput, iar laptele sa nu mai fie singura sursa nutritionala. Orice masa trebuie sa se desfasoare fare stres. Daca totul este ok la masa, atunci alimentatia bebelusului se va echilibra de la sine.
Despre lapte mai cititi si urmatoarele:
Alergia la lapte a bebelusului
Lapte de la san sau lapte praf?
Lapte de vaca versus formula de lapte praf
Hranirea bebelusului cu lapte formula
Ce lapte formula este cel mai bun pentru bebelusi?
Diferentele nutritionale dintre laptele mamei si laptele formula pentru bebelusi
Despre laptele formula pentru bebelusi mai cititi si:
Lapte de la san sau lapte praf?
Hranirea bebelusului cu lapte formula
Ce lapte formula este cel mai bun pentru bebelusi?
Cum aleg formula de lapte praf: ghid pentru mamici
Esti o mamica ce are nevoie de sfaturi?
Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.
autor: redactor Milena Sadova, redactor Desprecopii - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2024
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Ultimile 7 comentarii
Bebe de 4 luni nu mai vrea sa bea lapte din biberon deloc, il hranesc doar cu sân. Am schimbat si tetinele si sticluţele, dar nimic. Refuza indiferent daca e lapte praf sau lapte de mama. Nu stiu cum sa il fac sa bea din nou din biberon"¦ aveti niste sfaturi pentru noi?
Baietelul meu are 13 luni pana acum lam alaptat numai cu san acum al refuza am ancercat lapte cu biberonul sa nul vada an schimb mananca orice chiar si produsele cu lapte ce pot sa fac sa bia lapte
Este posibil sa fie vorba de o noua etapa in dezvoltarea lui in care el doreste sa exploreze si sa experimenteze lucruri noi, inclusiv sa-si dezvolte independenta in ceea ce priveste alimentatia. De asemenea, poate fi influentat de diferenta intre suptul biberonului si cel al sanului mamei. Gasiti noi metode de hranire: Daca bebelusul refuza complet biberonul, incercati sa-l hraniti cu lingura sau sa-i oferiti laptele direct de la san, folosind o metoda alternativa de hranire. Exista şi dispozitive speciale, cum ar fi cani cu pai, potrivite pentru bebeluşi mai mari, care ar putea sa îl încurajeze sa bea din nou din biberon. Testati diferite temperaturi: Uneori, temperatura laptelui poate fi un factor important in refuzul biberonului. Incercati sa incalziti laptele intr-o gama de temperaturi diferite si observati daca bebelusul dumneavoastra prefera una anume. De vina este tata? :) Uneori, bebelusii pot dezvolta o preferinta pentru mamici si sanul lor si pot refuza biberonul cand tatal incearca sa ii hraneasca. Incercati sa implicati si tatal in procesul de hranire, astfel incat bebeluşul sa se obişnuiasca sa primeasca hrana şi de la el. Consultati un medic pediatru: Daca bebelusul dumneavoastra continua sa refuze biberonul si este ingrijorator pentru sanatatea şi dezvoltarea lui, este întotdeauna indicat sa solicitati sfatul unui medic pediatru. El va poate oferi un diagnostic şi sfaturi personalizate pe baza situaţiei specifice a copilului dumneavoastra. Va recomandam specialistii in alaptare de la Pedilactis, Iulia sau Roxana.
Bebeluşul meu de 4 luni refuza sa mai bea lapticul ma chinui cu greu sa-i dau ziua nu manânca aproape de loc şi noapte forţat un biberon nu ştiu ce sa-i mai faca
Buna bebelușul meu refuză să mai mănîncă laptele praf de 2 zile il hrănesc numai cu san
Nepotelul meu de 5 luni si jumatate refuza sa mai bra lapticul, doar in somn reusim sa il mai alimentam cateodata, ii dam ceai happy drink innainte sa il pacalim apoi lapticul dar reusim rar si asa a ahuns sa bea 2 biberoane maxim 3 de 180 ml pe zi, am inceput sa ii punem cereale in lapte poate asa o sa il doreasca, suntem disperati chiar nu stim cum sa procedam.
Aveti rabdare, se va echilibra bebelusul, si noi avem aceiasi problema !
Bebe de 7 luni. Daca incerc sa ii dau san sau biberon vomita. mananca doar mancare solida da foarte putina si bea doar apa
Fetita mea de 8 luni nu mananca deloc laptele treza,refuza efectiv biberonu,ma chinui sa il dau in somn ptr ca doar atunci reusesc sa il dau.ce ar trebui sa fac?cum sa o obisnuiesc sa il dau treaza?in rest cu lingurita mananca.
Bebelusul meu de 4 luni refuza sa manance lapte,mentionez ca ii dau lapte praf,o pacalesc cu greu ziua sa manance si doar noaptea imi mananca bine in somn...ce credeti ca ar trebuie sa fac ca sa ii revina pofta de lapte?
Bebelina mea are 10 luni si ne confruntam cu aceeasi problema. Mai grav e ca nici mesele solide nu le vrea,asa ca noaptea ma tot chinui sa ii dau sa pape,ca ziua treaza, nici vorba...
Nu stiu ce sa mai fac...am incercat toate tipurile de lapte si nu mai vrea sa bea aproape deloc...decat noapte foarte putin..ziua nu vrea deloc decat cereleale...bebe al meu are 7 luni si de la 4 luni nu a mai vrut sa bea lapte..vrea doar cereale si mancare...mananca orice tip de mancare cartof fiert cu carne ,norcov ...orice ce mananca daca ii dau ..refuza laptele..ce pot face in cazul acesta?Va multumesc
Aşa e şi bebeluşu meu sunt disperata nu mai ştiu cum sa fac sa bea lapte am incercat toate metodele Nu stiu ce sa mai fac
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII