Școala viitorilor părinti in 15 lectii scurte. Dacă vă doriți un bebe - e de citit și luat aminte

Scoala viitorilor parinti in 15 lectii scurte. Daca va doriti un bebe - e de citit si luat aminte

Școala viitorilor părinti in 15 lectii scurte. Dacă vă doriți un bebe - e de citit și luat aminte

Tuturor cuplurilor care doresc sa devina parinti, le dedicam aceasta scoala a parintilor in 15 lectii scurte.

Asta pentru ca atunci cand iti doresti din tot sufletul sa devii parinte, esti tentat sa vezi doar partea roz a lucrurilor. Visezi cu ochii deschisi la ingerasul pe care-l vei tine in brate, te gandesti cu emotie la clipele in care va trebui sa ai grija de mica fiinta care-ti va schimba viata pana in cele mai mici detalii, insa cu siguranta nu te gandesti ca a creste un copil este cea mai grea meserie din lume, care te solicita 24 de ore din 24...

Cand vrei sa devii mamica (sau tatic) nu te gandesti decat la partea roz :)

Atunci cand iti doresti din tot sufletul sa devii parinte, esti tentat sa vezi doar partea roz a lucrurilor. Visezi cu ochii deschisi la ingerasul pe care-l vei tine in brate, te gandesti cu emotie la clipele in care va trebui sa ai grija de mica fiinta care-ti va schimba viata pana in cele mai mici detalii, insa cu siguranta nu te gandesti ca a creste un copil este cea mai grea meserie din lume, care te solicita 24 de ore din 24. Sau, daca iti trece totusi prin minte si acest lucru, uiti repede de el pentru ca te gandesti ca efortul pe care-l vei face este rasplatit insutit de zambetele micului ingeras.  Bine de citit: 10 secrete ale meseriei de mama

Noi nu vrem sa iti taiem din elan ... dar ...e bine sa stii  :))

In plus, niciunul dintre cunoscuti nu vrea sa-ti taie elanul, asa ca, cel mai probabil, te vei trezi din euforie dupa 9 luni , cand iti vei da seama ca lucrurile sunt mult mai complicate decat credeai. Asta daca nu te-ai trezit deja, dupa ce te-ai confruntat cu greturile din primul trimestru de sarcina si cu sportul extrem din urmatoarele luni.

Daca ai decis deja ca vrei sa ai un copil si ti-ai propus sa urmezi tot felul de cursuri in vederea pregatirii pentru meseria de parinte, aloca-ti putin timp, intre un curs Lamaze si unul de puericultura, pentru a citi randurile de mai jos, care contin un alt gen de curs intensiv de pregatire pentru a deveni parinte. Vei afla lucruri pe care cu siguranta nimeni nu ti le va spune in aceasta maniera plina de realism si, in plus, iti promitem ca iti vei inveseli ziua.

Lectia nr.1. Pregatirea psihologica a celor care doresc sa devina parinti 

Femei - pregatirea pentru sarcina

1. Umple un sac de aproximativ 20 de kg cu boabe (de grau, de fasole etc.) si leagati-l de abdomen.
2. Poarta-l peste tot pe unde mergi.
3. Dupa 9 luni varsa 3 - 4 kg din el si continua sa il porti.

Barbati - pregatirea pentru copii

1. Mergi la o farmacie, goleste-ti portofelul pe tejghea si spune-i farmacistei ca faci o donatie pentru ca ea sa devina angajatul lunii pentru vanzari record.
2. Mergi la un supermarket. Ai grija sa fie in ziua de salariu si sa aranjezi cu cei de la banca sa iti vireze banii direct in conturile magazinului.
3. Mergi acasa, porneste televizorul si uita-te la orice. E ultima data cand poti face asta.

Ad-Extra3:

Lectia nr.2: Indoapa-te cu informatii, muuuulte informatii

Gaseste un cuplu de parinti care au un copil mic si intreaba-i despre metodele de disciplina folosite, despre cum e sa iti pierzi rabdarea, despre scaderea nivelului de toleranta si despre cum accepta obrazniciile copiilor lor.

Dupa ce le asculti raspunsurile, spune-le ca nu e bine cum fac si da-le tu sfaturi (nu conteaza ca nu ai inca un copil ...tocmai asta e si ideea). Ca bonus, spune-le cum sa il adoarma, cum sa-l hraneasca si cum sa-l invete sa stea la olita sau sa scape de suzeta.

Bucura-te de momentele astea, chiar daca vei citi disperarea pe chipul celor doi parinti. Este ultima data cand ai impresia ca tu le stii pe toate.

Lectia nr.3: Pregatirea pentru tura de noapte (programul de noapte)

Cum, credeai ca meseria de parinte e doar de zi? Pai nu ti-am spus ca este 24 de ore din 24? Ce anume n-ai inteles? Exerseaza din timp, daca vrei sa nu te adoarma bebelusul pe tine.

1. Plimba-te prin sufragerie intre ora 17 si ora 22, purtant in brate un sac umed de 4 - 6 kg. Ai grija ca sonorul la televizor sa fie la maxim.
2. La ora 22 lasa sacul jos si pune-ti ceasul sa sune la miezul noptii. Somn usor!
3. Trezeste-te la ora 23 si plimba sacul prin camera pana la ora 1. Nu uita sa dai radioul la maxim si fii pregatit ca vecinii sa bata in teava sau sa iti tina morala cu prima ocazie.
4. Pune ceasul sa sune la ora 3.
5. Daca ai insomnie, la ora 2 poti sa te duci in bucatarie sa iti faci un ceai sau o cafea. Daca nu ai, nu conteaza! Trezeste-te oricum!
6. Baga-te in pat la ora 2.45. Hai ca poti!
7. Trezeste-te la ora 3, dar ai grija ca telefonul sau ceasul care suna sa fie cazut dupa pat, asa incat sa nu poti opri alarma.
8. Canta cantece de leagan pe intuneric pana la ora 4.
9. Fixeaza alarma sa sune la ora 5 am. Cum, nu gasesti mobilul sau ceasul? Nu-i nimic ai o ora la dispozitie sa il cauti.
10. La ora 5 trezeste-te si fa micul dejun.
11. Buna dimineata!

PS: Mentine acest ritm timp de 5 ani.

Lectia nr. 4: Cum se imbraca un bebelus ?

Procedura este foarte simpla. Ai nevoie doar de 2 lucruri - o caracatita si un navod. Incearca sa faci in asa fel incat niciun tentacul al caracatitei sa nu iasa prin vreun ochi de navod.

Timp de lucru: 5 minute. Succes!

Lectia nr. 5: Cum va arata masina familiei

Daca nu ai inca masina, atunci grabeste-te sa faci un credit cat mai poti. Sfat util - lasa deoparte visurile legate de un BMW. Un vagon cu 5 usi este ideal. Daca ai deja o masina, aplica-i un tunning respectand pasii urmatori:

1. Cumpara o inghetata cu ciocolata si pune-o in buzunarul portierei. Las-o acolo.
2. Ia o moneda si introdu-o in CD player.
3. Cumpara o cutie cu biscuiti cu ciocolata si sfarma-i presandu-i pe scaunele din spate.
4. Ia o grebla pentru gradinarit si zgarie masina pe ambele parti.

Inca nu esti multumit? Atunci, poti incerca un bonus. Roaga pe cineva sa tipe tare sau sa iti arunce cu ceva in cap in timp ce conduci. Atentie! Antreneaza-te undeva unde nu exista riscul sa faci vreun accident. Poti incerca si in trafic, numai dupa ce capeti suficienta experienta.

Lectia nr. 6: Mersul la plimbare

Atunci cand vrei sa exersezi asta, nu iti mai programa nimic altceva pentru dupa-amiaza respectiva. Sa incepem:

1. Asteapta vreun sfert de ora.
2. Mergi pana in fata usii de la intrare.
3. Intoarce-te in casa.
4. Iesi din nou afara.
5. Intra din nou in casa.
6. Iesi, dar de data asta pana in fata blocului.
7. Mai intoarce-te o data in casa, dar pe scari. Sansele ca liftul sa nu mearga sunt cele mai numeroase cand iti propui sa iesi cu copilul la plimbare.
8. Mergi pe strada foarte incet si opreste-te la fiecare 3 pasi . Asteapta de fiecare data cate 5 minute pana sa pornesti din nou. Daca te plictisesti, priveste cu atentie fiecare insecta de pe trotuar sau fiecare guma lipita de pavaj.
9. Mergi inainte si inapoi de mai multe ori, ca si cum nu te-ai hotari ce sa faci.
10. Tipa cat poti de tare ca te-ai saturat, asa incat toti trecatorii sa se holbeze la tine.
11. Intoarce-te acasa, carand in spate un sac de vreo 10 kg.

Bravo! Daca ai ajuns la pasul 11 esti pregatit pentru a iesi la plimbare cu un copil mic.

Lectia nr. 7: Conversatiile

Aceasta lectie este alcatuita din 2 parti.

Partea I - Conversatiile cu copiii: Nimic mai simplu - Repeta absolut tot ceea ce vrei sa spui, la fiecare 5 minute.

Partea a II-a - Conversatiile cu prietenii: Alege-ti o victima, la intamplare, de preferat de aceeasi varsta cu tine, pentru empatie. Discutati despre orice subiect. Roaga pe altcineva ca pe toata durata discutiei sa te traga continuu de haine in timp ce rosteste o data la 4 secunde "Mami, cand plecam?" sau orice alta replica ce incepe cu "mami". Pentru intensificarea antrenamentului poti incerca sa tii in acelasi timp in mana si o ceasca de cafea.

Lectia nr. 8: Cum va fi mersul la cumparaturi

A, nu, nu e vorba de shopping! Ia-ti gandul de la asta pentru cativa ani! Cumparaturile se fac doar in supermarket sau la bacania din coltul blocului.

1. Mergi la supermarket insotit de o capra domestica sau de orice alta vietate jucausa. Nu garantam ca vei avea voie in interior cu vietatea respectiva, dar poti incerca o deghizare.
2. Cumpara tot ce iti este necesar pentru o saptamana incercand sa nu scapi din ochi caprita.
3. Plateste pentru tot ceea ce distruge nevinovata vietate.

Exerseaza pana nu va mai fi nevoie sa platesti nicio stricaciune!

Lectia nr. 9: Cum se da de mancare copilasilor de peste 8 luni

Daca ti se pare ca alaptatul este o operatiune dificila, inseamna ca diversificarea ti se va pare un fel de mission impossible. Nu te grabi sa tragi concluzii pripite. Totusi, antreneaza-te din timp pentru a castiga in dexteritate.

1. Fa o gaura cam cat o minge de golf intr-un pepene galben si preseaza continutul din interior cu o furculita.
2. Agata de tavan pepenele cu gaura in jos si balanseaza-l.
3. Ia un castronel cu popcorn si incearca sa nimeresti gaura, aruncand floricelele in sus cu ajutorul unei linguri pe care trebuie sa o misti ca si cum ai pretinde ca este un avion.
4. Continua pana cand jumatate din cantitatea de popcorn a fost folosita.
5. Varsa restul bolului pe genunchi, avand grija sa se imprastie pe jos.
6. Imagineaza-ti ca in loc de popcorn ai in bol supa.

Lectia nr. 10:  Ce va face televizorul in noua ta viata

Desi exista mari sanse ca televizorul sa devina o piesa de mobilier pentru tine, totusi, s-ar putea sa il folosesti din cand in cand pentru a-ti amuza copilul. Ca sa nu uiti cum se foloseste, uita-te o ora pe zi la desene animate, pana cand inveti pe de rost toate numele personajelor din toate serialele, de pe toate canalele cu desene animate. Nu vei privi nimic altceva la televizor timp de 6 ani.

Lectia nr. 11: Cum se mentine curatenia

Daca nu esti obsedat de curatenie, atunci s-ar putea sa mai ai o sansa. Daca vrei sa vezi cum faci fata dezastrului facut de copii, exerseaza:

1. Unge-ti canapeaua si perdelele cu gem, cu crema de ciocolata sau cu orice altceva vrei tu.
2. Ascunde o bucatica de peste dupa canapea si las-o acolo timp de cateva luni.
3. Baga-ti degetele intr-un ghiveci cu flori, apoi sterge-le de pereti. Acopera petele cu ajutorul creioanelor colorate. Nu-i asa ca arata dragut?
4. Goleste pe podea fiecare cutie in care ai depozitat ceva, fiecare sertar sau dulap care iti este la indemana si treci la pasul urmator.
5. Taraie dintr-o camera in alta toate obiectele de pe podea.

Lectia nr.12: Calatoriile

Daca te gandesti sa faci o calatorie mai lunga de jumatate de ora cu copilul, atunci ai nevoie de niste exercitii suplimentare, de testare a rabdarii.

1. Inregistreaza un CD cu replica "Mami, cat mai avem pana ajungem?" si asculta-l pe toata durata calatoriei. Ai grija ca delay-ul sa nu fie mai mare de 4 secunde. Pentru variatie, poti introduce din cand in cand si cate o replica de genul "Mami, fac pipi! ".
2. Asculta CD-ul in masina timp de 4 ani, indiferent unde mergi.

Lectia nr. 13: Cum iti vei petrece concediul

Daca te gandesti sa petreci o vacanta de vis la munte sau la mare in formula noua a familiei, atunci inarmeaza-te cu calm. Muuult calm! Si ai in vedere pasii urmatori.

1. Cumpara inca 2 geamantane, indiferent cate ai deja in debara.
2. Impacheteaza totul, incarca-ti portbagajul, apoi descarca totul si mai verifica odata daca ai pus tot ce trebuie.
3. Incarca din nou portbagajul, mergi cu masina 1 km in directia potrivita, apoi intoarce-te acasa.
4. Pleaca din nou si opreste-te la fiecare jumatate de ora pana ajungi la destinatie.
5. Timp de 3 zile nu face nimic din ce ti-ai propus sa faci , in schimb alearga non-stop prin jurul pensiunii / hotelului la care stai.
6.Seara uita-te la canalul de desene animate - ai ocazia sa vezi daca ai retinut corect numele tuturor personajelor.
7. Daca esti la mare construieste un castel din nisip si strica-l. Repeta operatiunea de cel putin 10 ori. Intre timp arunca cu nisip pe cearsafurile vecinilor pana cand acestia se enerveaza si tipa la tine.

Daca dupa 3 zile inca nu iti doresti sa te intorci la serviciu, atunci poti sa-ti planifici si o vacanta cu cel mic.

Lectia nr. 14: Cum ne pregatim pentru a merge la serviciu

Chiar daca in prezent iti doresti sa intri mai repede in concediu, crede-ne pe cuvant, va veni o zi cand vei vrea sa te intorci la seviciu. Si te vei intoarce. Insa asta nu inseamna neaparat ca ai scapat de ceea ce iti doreai sa scapi. Asa ca, exerseaza!

1. Alege o zi in care ai o intalnire foarte importanta.
2. Imbraca-te cu cea mai eleganta haina de serviciu.
3. Ia o cana de lapte si amestec-o cu jumatate de pahar de suc de portocale.
4. Amesteca bine!
5. Varsa jumatate din continut pe haina.
6. Cealalta jumatate vars-o pe un prosop (de preferat unul deja folosit in bucatarie).
7. Incearca sa-ti curati haina cu prosopul respectiv.
8. Nu te schimba! (Nici nu ai timp.)
9. Mergi direct la serviciu, incercand sa ignori invidia cu care colegii iti admira tinuta.

In loc de concluzie - Ai urmat cu atentie toti pasii fiecarei lectii? Inca nu ai ajuns la un psiholog? Atunci, felicitari!!! Esti pregatit / pregatita sa devii parinte. Si nu uita ca dincolo de dramatismul fiecarei lectii, copilul tau va fi cea mai de pret comoara pe care iti va fi dat vreodata sa o descoperi. Citeste mai departe: Cum ti se schimba viata cand devii parinte!

Va recomandam sa mai cititi si: Cand este momentul optim de a deveni parinte?

Lectia nr. 15: 2 Teste care va pot ajuta sa va intelegeti mai bine:

Cat de tare doresti sa devii mama?
Ce fel de tata vei fi?

Va doriti un copil? Renuntati la ideile preconcepute

Dupa lungi discutii in intimitatea cuplului sau poate ca in virtutea unei porniri spontane, v-ati decis: vreti un copil!

Si asta cat mai repede posibil. Desigur... lucrurile se vor intampla mai devreme sau mai tarziu  toate la timpul lor. Pentru ca totul sa fie insa cat se poate de frumos, priviti dorinta de a avea un copil ca pe ceva natural si incercati sa nu va lasati prada presiunilor create artificial de tot felul de prejudecati legate de sarcina, care, din pacate, circula intens si au darul de a crea de multe ori panica citeste in continuare aici >

Comunitate - Forum de discutii

Parintii intreaba, parintii raspund!

autor: redactor Anamaria Ghiban - Toate drepturiel rezervate (c) 2022

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. Cristina
    Cristinatrimis la 28/8/2014

    sunt pregatitaaaaaa :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII