Copilul singur la parinti: Lasă-l să se plictisească! Mai mult nu înseamnă întotdeauna mai bine - sfatul unui tată
Sfat de la un tată de un singur copil: Lasă-l să se plictisească! Mai mult, nu înseamnă întotdeauna mai bine.
Lasă-l să se plictisească! Mai mult, nu înseamnă întotdeauna mai bine.
Când băiatul meu a împlinit 10 ani, mi-am dat demisia de la Microsoft (de la un job super-solicitant) și am hotărât să devin un tată mult mai implicat, să fiu alături de el, să-l învăț lucruri noi, să-l motivez, să-i întăresc încrederea în sine, să-l distrez.
După un timp, mi-am dat seama că sunt prea ocupat, că nu îndrăzneam să-l las să se plictisească nicio clipă. Îi pregăteam activități și, când le termina pe toate, ne jucam cu Lego și apoi îi citeam o carte până adoarme. Mă transformasem dintr-un tată care venea seara acasă obosit, fără chef de parenting, într-un tată exagerat.
Un tată model? Știu, unele mămici o să spună că sună ca un tatic model, dar în practică nu e chiar atât de impresionant. Când ieșeam cu gunoiul și mă întorceam, deja auzeam: "Tati, tati, vreau să mă joc cu cineva! Mă plictisesc!". La sfârșitul zilei, cand împreună cu soția cădeam obosiți pe canapea, realizam că acesta este primul moment în care am vorbeam cu adevărat întreaga zi.
Este OK ca un copil să se plictisească
Soția mea a încercat să mă învețe încă de la început: este ok ca un copil să se plictisească. Timp de ani de zile am rezistat. Eram convins că, când vine vorba de parenting, mai mult înseamnă mai bine. Am fost încet să accept adevărul că, de fapt, îi fac lucrurile mult mai rele. Să-i lași pe copii să se plictisească poate fi înfricoșător la început, dar este mult mai ușor decât pare.
Cum reacționează copiii când se plictisesc?
La început se vor plânge. Așteaptă doar câteva minute și vor găsi ceva de făcut singuri. Acest lucru nu este doar ok, ci este o abilitate esențială de care vor avea nevoie pentru restul vieții lor. Plictiseala este ceva de care ne temem, dar este o parte importantă a vieții noastre. Și faptul că îi învățăm pe copiii noștri să o gestioneze ar putea fi una dintre cele mai bune lucruri pe care le putem face pentru ei.
Plictiseala îmbunătățește creativitatea
Mintea nu merge întotdeauna unde vrem noi. Îi place să rătăcească, mai ales atunci când încercăm să o ținem liniștită. Și nu este niciodată mai activă decât atunci când nu are nimic de făcut. Sunt nenumărate studii care arată că oamenii sunt mai creativi atunci când se plictisesc - și asta este valabil și pentru copiii noștri. Așa funcționează mintea umană.
Când mintea noastră se plictisește, începe să viseze cu ochii deschiși, iar acest lucru declanșează gândirea creativă. Când copiii noștri nu au nimic de făcut, își exercită imaginația și aceasta ar putea fi cea mai importantă abilitate pe care o pot dezvolta. Lumea în care vor intra copiii noștri va fi una în care se schimbă rapid, plină te tehnologie și inteligență artificială, iar noi nu avem capacitatea de a-i pregăti pentru această lume. Va fi nevoie de multă creativitate pentru a se adapta.
Ad-Extra3:
Plictiseala îmbunătățește sănătatea mentală. bunăstarea psihologică
Plictiseala este ceea ce dă sens vieții. Acest lucru nu este doar un gând frumos, o metforă motivațională. Conform Asociației Americane de Psihologie atunci când oamenii se plictisesc, tind să se uite înapoi la viața lor și să simtă că lucrurile pe care le-au făcut sunt mai semnificative. Încep astfel să acorde mai multă semnificație la lucrurile pe care le văd în viitor. Încep să gândească mai optimist și mai pozitiv.
Se întâmplă pentru că creierul nostru se teme de inactivitate. Când nu facem nimic, pentru a ne feri să petrecem toată viața privind la pereți, creierul nostru încearcă să facă viața mai interesantă. Se acordă mai multă greutate și scop lucrurilor pe care le procesăm.
Dacă ne gândim la ceva atunci când ne plictisim, acest lucru pare mai semnificativ, iar când experimentăm ceva nou, acest lucru pare mai important.
A fi plictisit este o parte importantă a găsirii sensului în viață. Atunci când copiii noștri se plictisesc, îi ajută să găsească valoare în propriile lor experiențe și să-și dezvolte propria viziune asupra lumii, ceea ce îi face mai puternici din punct de vedere psihologic pentru viitor.
Plictiseala îi face pe copii mai motivați
Când copiii noștri cresc, nu vom fi acolo în fiecare moment al fiecărei zile. Nu vom putea să-i distram sau să le umplem programul cu evenimente educative. La un moment dat, trebuie să-i lăsăm să meargă și să sperăm că va fi bine. De aceea, copiii trebuie să învețe cum să se motiveze singuri. Să-i lași să se plictisească joacă un rol important în învățarea acestei abilități. Plictiseala îi oferă copiilor practică în luarea propriilor decizii și găsirea modalităților de a fi interesați de ceea ce se întâmplă în jurul lor.
Plictiseala îi face pe copii mai interesanți
Numai oamenii plictisitori se plictisesc. Aceasta este una dintre cele mai importante abilități de viață pe care un copil le poate învăța. Atunci când ne petrecem tot timpul distrându-i pe copiii noștri, ei nu învață niciodată cum să se distreze singuri. S-ar putea să credem că trebuie să fim mereu acolo pentru ei, dar de fapt nu există nicio legătură între timpul pe care îl petrecem cu copiii noștri și cum se dezvoltă aceștia
Copiii noștri nu au nevoie să fim acolo în fiecare minut. Ei trebuie să învețe să gestioneze lucrurile singuri. Acordându-le prea multă atenție, putem crea unele probleme majore. Inadvertent, putem să-i învățăm că ei sunt centrul lumii și că toată lumea este acolo pentru a-i servi. De asemenea, putem cauza copiilor să accepte o identitate dezvoltată de părinți, în loc să-și dezvolte propria personalitate.
Plictiseala este bună și pentru părinți
Să-ți lași copiii să petreacă un pic de timp singuri îți oferă timp să petreci cu partenerul tău. Nu trebuie să aștepți până când copilul tău adoarme pentru a avea un moment de intimitate. Petrecerea timpului cu partenerul este vitală pentru a menține vie relația ta și pentru a fi un părinte bun. Concentrându-te doar pe parenting non-stop are efect invers. Crește stresul și anxietatea, care poate dăuna de fapt copiilor.
Copiii preiau anxietatea părinților, ceea ce poate afecta performanța lor școlară și poate crea probleme de comportament în viitor. Nu trebuie să îți chinui viața încercând să-i faci pe copiii tăi fericiți. De fapt, acest lucru poate agrava situația. Dacă tu nu ești fericit, nici copiii tăi nu vor fi, iar dacă tu nu ești mental bine, nici copiii tăi nu vor fi. Așadar, lasă jongleriile deoparte și lasă-ți copiii să se plictisească pentru o vreme. Fă-ți timp pentru tine. Nu numai că este benefic pentru tine, dar ar putea fi chiar cea mai bună decizie pe care o poți lua pentru ei.
Inamicul plictiselii si educatiei: TELEFONUL sau TABLETA
Într-o lume a tehnologiei tot mai avansate, este tentant să ne lăsăm copiii să petreacă timpul pe telefoane sau tablete. Cu toate acestea, este important să ne amintim că aceste dispozitive nu înlocuiesc experiențele reale de viață. În loc să-i lăsăm pe copiii noștri să petreacă ore în șir pe telefon, ar trebui să ne încurajăm să exploreze lumea din jurul lor. Să meargă în natură, să se joace cu alți copii, să citească o carte sau să-și dezvolte abilitățile creative prin desen sau pictură.
Aceste experiențe vor ajuta la dezvoltarea lor într-un mod mult mai holistic și vor oferi beneficii pe termen lung în ceea ce privește dezvoltarea lor socială, emoțională și intelectuală. Deci, să lăsăm telefoanele deoparte și să ne bucurăm de momentele prețioase petrecute cu copiii noștri.
Lasa-ti copilul sa se plictiseasca, dar nu pe telefon!
► Citeste si Lasa-ti copilul sa se plictiseasca... din cand in cand!
Forum de Parenting modern
Suntem parinti si invatam mereu: Despre MESERIA DE PARINTE. Experiente, intrebari si milioane de nelinisti. Asta inseamna sa fii parinte.
autor: Florin Popescu - owner Desprecopii.com
Florin este un tatic implicat, care practica meseria de tata zi de zi.
toate drepturile rezervate Desprecopii.com - 2023
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII