Candidoza vaginală: simptome, cauze, tratament și alimentație specifică
Candidoza vaginală este cauzată de o ciupercă microscopica numită Candida Albicans. Statisticile arată că trei din patru femei dezvoltă candidoză vaginală într-un moment al vieții. Medicii ne recomandă o igienă riguroasă și alimentație adecvată, împreună cu un tratament medical corect. 👩⚕️💊
Iată ce simptome are candidoza vaginală, cum se tratează și ce alimentație specifică poate ține sub control candidoza. Plus, o trecere în revistă a scurgerilor vaginale - pentru a putea diagnostica singură candidoza vaginală.
- veti citi
Ce este candidoza vaginală?
Ce simptome are Candidoza Vaginală?
Cum se tratează candidoza?
O alimentatie corectă poate ține sub control candidoza
Alimente care ajută la vindecarea candidozei
Diferite tipuri de scurgeri vaginale: o trecere in revista a simptomelor cu diagnostic
Infectia cu candida in sarcină
Ce este candidoza vaginală?
Candidoza vaginala este provocata de o ciuperca microscopica, numita Candida Albicans.
Pe suprafata mucoaseivaginale este prezentata permanent o flora, fara insa a cauza o micoza genitala. Aceasta flora este formata atat din microorganisme cu rol de protectie dar si din microoganisme potential periculoase.
Microorganismele cu rol de protectie, cum sunt lactobacteriile, controleaza de fapt evolutia ciupercilor din grupa Candida Albicans.
In anumite conditii insa, numarul ciupercilor creste semnificativ, iar in acest caz se manifesta aceasta afectiune: candidoza vaginala.
Ce simptome are Candidoza Vaginală?
Manifestarea caracteristica este o scurgere vaginala de culoare alba, urat mirositoare, abundenta, care irita mucoasele si pateaza lenjeria. Secretiile sunt insotite si de mancarimi, iritarea si inrosirea organelor genitale, iar uneori pielea perineului se crapa chiar si la atingeri usoare (cu hartia igienica de exemplu).
Deseori apare si o senzatie de arsura in timpul urinarii si chiar dureri in timpul actului sexual. Exista insa si cazuri in care candidoza nu provoaca nici un fel de neplaceri, fiind depistata doar in urma unui control ginecologic.
Cum se tratează candidoza?
Impotriva candidozei se administreaza preparate specifice antimicotice cu actiune locala, prezente intr-o larga varietate (capsule de gelatina, ovule, spuma, gel, comprimate sau creme) care se introduc in vagin. Tratamentul va fi prescris doar de medicul ginecolog.
In cazul in care candidoza vaginala recidiveaza, tratamentul poate fi de lunga durata - chiar pe parcurisul a citorva luni. In aceasta situatie, pentru a impiedicaciupercile sa atace si alte organe, tratementul local trebuie completat cu un antimicotic (de obicei din clasa Ketoconazol) care se administreaza oral (de exemplu: Nizoral, Sostatin sau Orungal).
Desi aparitia candidozei nu este legata de actul sexual, transmiterea acesteia se poate face si pe cale sexuala. De aceea, un tratament eficace implica si tratarea partenerului.
Adesea, candidoza este agravata sau chiar provocata de anemie, depresie ori probleme intestinale grave. Infectiile micotice vaginale sunt, in mod normal, usor de tratat cu o crema, ovule sau cu o singura pilula luata pe cale orala (Diflucan). Aceste remedii, care sunt recomandate de catre medic in functie de situatie, sunt disponibile in farmacii.
Ad-Extra3:
O alimentatie corectă poate ține sub control candidoza
Deoarece ciuperca se hraneste cu drojdii si zahar, este bine sa reduci drastic anumite alimente.
- Produsele cu un continut ridicat de zahar: ciocolata, dulciuri, prajituri, biscuiti, inghetata, budinci, gemuri, miere, siropuri, bauturi racoritoare, muraturi.
- Produsele care contin drojdii sau cele care produc drojdii, incluzand toate tipurile de paine sau produsele inrudite: covrigi, gogosi si pizza; produsele obtinute din lapte fermentat, incluzand branza, iaurtul, untul si smantana (laptele proaspat poate fi consumat daca nu a fost supus fermentarii).
- Sunt interzise si extractele de drojdie si alcool, cum ar fi berea.
- Fructele uscate, fructele prea coapte, strugurii si ciupercile
Alimente care ajută la vindecarea candidozei
- Iaurturile nepasteurizate (vii), care contin bacilii bifidus si acidophilus. Acestea ajuta la repopularea intestinului cu bacterii folositoare, care reduc proliferarea bacteriilor nocive, cum ar fi Candida albicans.
- Usturoiul contine o substanta naturala antimicotica, alicina, si este cunoscut in combaterea unor infectii bacteriene si virale, care pot diminua rezistenta sistemului imunitar.
- Carnea de vita, scoicile, alunele si semintele sunt surse de zinc, un mineral esential in stimularea sistemului imunitar.
- Citricele, ardeii rosii, galbeni si verzi, legumele verzi si cartofii contin vitamina C, precum si alti fitonutrienti necesari unui sistem imunitar puternic.
- Sucurile de fructe care contin bacterii "probiotice" (de exemplu, Lactobacillus plantarum) pot sa ajute la echilibrarea balantei microorganismelor din intestin.
- Carnea rosie, pestele, ouale, alunele, semintele si legumele verzi contin mult fier, a carui insuficienta ii poate face pe unii oameni sensibili la infectiile cu candida.
Diferite tipuri de scurgeri vaginale: o trecere in revista a simptomelor cu diagnostic
Scurgerea vaginala este lichidul care contine un amestec de secretii vaginale si mucus cervical. Cantitatea de secretii vaginale produsa difera de la femeie la femeie, iar adeseori este normala si sanatoasa.
Sarcina, schimbarile hormonale sau prezenta unei infectii pot, de asemenea, sa afecteze consistenta si cantitatea de secretii vaginale.
De obicei, secretia vaginala incepe dupa ce o fata are prima ei menstruatie si are mai multe functii. In mod natural, pastreaza vaginul curat, asigura lubrifierea in timpul actului sexual si poate ajuta la prevenirea infectiilor. Iata o trecere in revista a tipurilor de scurgeri vaginale si ce ar putea sa insemne, o trecere in revista a scurgerilor vaginale din timpul sarcinii si cateva masuri de preventie.
Infectia cu candida in sarcină
Infectia cu candida, sau candidoza sunt relativ frecvente in timpul sarcinii. Aceste infectii se manifesta prin scurgeri albicioase, urat mirositoare. Acestea sunt simptomele infectiilor provocate de Candida Albicans. Desi aceste infectii nu prezinta nici un pericol la adresa sarcinii sau a fatului - ele sunt un motiv de discomfort.
Despre sănătatea femeii, mai poti citi
Contraceptivele Diane 35, semnale de alarma
Ce este si cum prevenim cistita ?
Ce este candidoza si cum stiu ca o am ?
Teste Papanicolau gratuite pentru toate femeile
Ce poate si ce nu poate descoperi testul Babes-Papanicolau
Ce facem daca Testul Papanicolau are un rezultat anormal?
Anticonceptionalele hormonale - Mit si Realitate
Cervicita
Ce sunt secretiile vaginale - tipuri si diagnostic
autor: redactor Eliana Simionescu - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2023
referinte: womenshealthmag.com, Webmd.com
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Ultimile 4 comentarii
in toate infectiile vaginale inclusiv herpes genital cumparatii produsele naturale sapun de galbenele cu musetel faceti igiena de 4 ori pe zii mie ma curatat complect si repede.Succes
Am o intrebare... partenerul tau ce a luat pentru candida?
buna..vreau doar sa va intreb dak aceasta boala poate sa-mi afecteze mai tarziu sarcina,sau dak pot aparea probleme mai grave.Eu am avut candida am facut tratament si eu si partenerul me iar acum mi-e mi-a reaparut..si as vrea sa-mi indicati si ceva tratamente naturaliste dak se poate..multumesc
pt candidoza exista si remedii naturale..infuzii sau ceva...sau este obligatoriu sa megi la medic?
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII