ADHD la copil: simptome și cauze explicate părinților de psiholog

ADHD la copil - simptome si cauze explicate parintilor de psiholog

ADHD la copil: simptome și cauze explicate părinților de psiholog

Mulți părinți sunt confruntați cu anumite probleme ale copilului: inatenție, hiperactivitate și impulsivitate fără să știe că, de fapt, acestea sunt simptomele de ADHD sau Deficit de Atentie / Tulburare Hiperkinetică.

Copiii cu ADHD pot fi hiperactivi și impulsivi, fiind adesea agitați și neliniștiți, având dificultăți în a sta pe loc, de așteptare sau de a-și controla comportamentul. Acești copii pot fi, de asemenea, foarte distractivi, întâmpinând dificultăți în a se concentra asupra sarcinilor de rutină sau repetitive. Ei pot, de asemenea, să aibă dificultăți în a-și aminti sarcinile de zi cu zi, precum și în a-și controla emoțiile.

Pe forumul Desprecopii sunt multe întrebări care reflectă îngrijorarea părinților referitoare la aceste simptome ale copilului. Citește în continuare simptomele ADHD-ului la copii și explicații utile de la psiholog.

ADHD = deficit de atentie si hiperactivitate
Ce este ADHD
Cine sufera de ADHD?
ADHD are caracter ereditar
Care sunt simptomele ADHD?
Care sunt urmarile pe termen lung ale ADHD?
Ce se poate face cand copilul are ADHD ?
Despre ADHD si impactul asupra scolii
Despre ADHD mai puteti citi
Forumul de suport al parintilor cu copii cu ADHD
 

ADHD = deficit de atentie si hiperactivitate

Multi parinti sunt confruntati cu anumite probleme ale copilului: inatentie , hiperactivitate si  impulsivitate fara sa stie ca de fapt, acestea pot reprezenta simptomele unei afectiuni numite ADHD sau Deficit de Atentie / Tulburare Hiperkinetica.

ADHD (Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder) este o tulburare de sănătate mentală care poate afecta capacitatea unei persoane de a se concentra, de a sta pe loc și de a controla impulsurile. ADHD afectează în general copiii, dar poate persista și în adolescență și la vârsta adultă.

Simptomele ADHD pot include dificultăți în a se concentra sau a asculta, de a fi organizat și de a-și gestiona timpul. Copiii cu ADHD pot fi hiperactivi și impulsivi, fiind adesea agitați și neliniștiți, având dificultăți în a sta pe loc, de așteptare sau de a-și controla comportamentul. Acești copii pot fi, de asemenea, foarte distractivi, întâmpinând dificultăți în a se concentra asupra sarcinilor de rutină sau repetitive. Ei pot de asemenea să aibă dificultăți în a-și aminti sarcinile de zi cu zi, precum și în a-și controla emoțiile.

Ce este ADHD

ADHD este o afectiune comportamentala, de natura neurobiologicã, destul de frecvent întâlnita la copii si adolescenti. Cauza precisa a ADHD ramâne nedeterminata.
ADHD este caracterizata de un set de manifestari implicand lipsa de atentie, agitatia excesiva si impulsivitatea,

Cine sufera de ADHD?

Specialistii estimeaza cã ADHD afecteaza 3-5% din copiii de vârsta scolara, baietii fiind mai susceptibili a suferi de ADHD  decat fetele.

Ad-Extra3:

ADHD are caracter partial ereditar

Există cercetări care sugerează că ADHD poate fi cauzată de o combinație de factori genetici și de mediu. Mai multe studii au arătat că riscul de a dezvolta ADHD este mai mare în cazul copiilor ai căror părinți sau frați sunt diagnosticați cu ADHD.

Se pare că mai mulți factori genetici sunt implicați în apariția ADHD, dar nu există o singură "genă ADHD". Mai degrabă, se crede că există mai multe gene implicate în tulburare. Aceste gene pot afecta nivelul de neurotransmițători din creier, cum ar fi dopamina și noradrenalina, care sunt implicate în controlul atenției și al impulsurilor.

Cu toate acestea, este important să rețineți că genetica nu este singurul factor care determină apariția ADHD. Alți factori, cum ar fi expunerea la substanțe toxice în timpul sarcinii sau la o vârstă fragedă, creșterea într-un mediu stresant sau traumatizant sau lipsa de somn și alimentație sănătoasă pot contribui la apariția ADHD.

Care sunt simptomele ADHD?

Simptomele ADHD se împart în doua categorii principale: inatentie  si  hiperactivitate - impulsivitate.

Diagnosticul de ADHD se pune in urma analizei de catre medicul specialist a numarului, persistentei si istoricului simptomelor manifestate de copil pe tot parcursul zilei si in toate mediile in care acesta evolueaza (acasa, la scoala, in timpul liber)

Pentru a îndeplini criteriile standard de diagnostic, unele dintre simptomele ADHD trebuie sa apara înainte de vârsta de 7 ani si sa persiste cel putin 6 luni la un  nivel neobisnuit pentru vârsta copilului.

Simptome de inatentie: Nu acorda atentie detaliilor, nu asculta cand i se vorbeste, nu urmareste instructiunile primite, nu isi poate organiza activitatile, nu isi termina sarcinile, pierde des lucruri

Simptome de hiperactivitate / impulsivitate: se foieste, se agita, nu poate sta intr-un loc (isi paraseste locul atunci cand ar trebui sa stea), vorbeste excesiv, raspunde inainte de a auzi pana la capat intrebarea, isi intrerupe des interlocutorii

Care sunt urmarile pe termen lung ale ADHD?

ADHD nediagnosticata si netratata la timp poate avea consecinte grave asupra vietii copilului (rezultate scolare slabe, depresie, dificultati in a-si face prieteni, etc) dar si probleme in dezvoltarea sa ulterioara ca adolescent si ca adult . De asemenea impactul este puternic si asupra parintilor si fratilor, fiind uneori cauza aparitiei problemelor în familie.

Ce se poate face cand copilul are ADHD?

Nu se cunoaște cu exactitate cauza ADHD, dar se crede că este cauzată de o combinație de factori genetici și de mediu. Există o serie de tratamente disponibile pentru ADHD, inclusiv terapia comportamentală, terapia cu medicamente sau o combinație a acestora.

Pentru părinții care suspectează că copilul lor ar putea avea ADHD, este important să discute cu medicul de familie sau cu un specialist în sănătatea mintală. Aceștia pot evalua copilul și pot recomanda un plan de tratament adecvat. Părinții pot, de asemenea, să ofere sprijin copilului lor prin stabilirea unor rutine și reguli clare, prin oferirea de o alimentație sănătoasă și echilibrată, prin asigurarea unui mediu de învățare organizat și prin găsirea activităților care să îi ajute pe copii să se concentreze și să își controleze impulsurile. Este important ca părinții să învețe să gestioneze simptomele ADHD și să ofere copiilor lor un mediu care să îi ajute să se dezvolte și să prospere în ciuda acestei tulburări.

Parintii sunt cei mai în masura sa contribuie la urmarirea comportamentului copilului si sa se adreseze medicului specialist în psihiatria si neurologia copilului si adolescentului, la aparitia primelor manifestari specifice.

Despre ADHD: 14 lucruri pe care trebuie sa le stie un parinte

ADHD a devenit, din pacate, un diagnostic frecvent in randul copiilor, pus adesea cu prea multa usurinta, dar si ignorat de multe ori. Si, se pare ca uneori medicii dau acest diagnostic unui copil prea repede.

Evolutia  variata a afectiunii si simptomele particularizate de la un copil la altul ii bulverseaza adesea pe parinti, care nu stiu cum sa abordeze corect o afectiune ce isi pune amprenta asupra dezvoltarii copilului. Unii parinti nu accepta pur si simplu ideea ca manifestarile neobisnuite ale propriului copil sunt semnul unei boli, altii, coplesiti de diagnostic, nu reusesc sa se adapteze situatiei asa cum ar trebui.... citeste mai departe

Despre copilul cu ADHD la scoala, merita citit:

Copilul cu ADHD la scoala
Sfaturi pentru parintii cu copii hiperactivi
Multi parinti nu stiu inca ce inseamna ADHD
Cand copilul cu ADHD merge la scoala
Are ADHD sau copilul e doar imatur?

Forumul de suport al parintilor cu copii cu ADHD

ADHD - copii cu deficit de atentie si hiperactivitate.

autor: Milena Sadova, Psiholog si Redactor Principal Desprecopii.com 

Milena este si psihoterateut sistemic cuplu și familie, copii, adolescenți.
Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2024

 

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:ADHD

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

15 comentarii din totalul de 24:

  1. Elena
    Elenatrimis la 18/5/2016

    Mămicilor , studiați și citiți despre copii de cristal , de indigou și de curcubeu , copii voștri nu au nimic , noi greșim și nu știm sa-i ascultăm...

    Raspunde la acest comentariu
  2. lili
    lilitrimis la 23/11/2012

    in primul rand trebuie vazut daca are copilul adhdsi asta numai un psiholog poate sa spuna sau un medic neuropsihiatru. Mamelor, nu va grabiti sa diagnosticati acest sindrom. Trebuie sa aveti multa rabdare cu copilul, sa-i acordati multa atentie. Stiu un copil care nu vorbea pana la 5 ani, un copil care statea mult timp cu bona si mergand 2 saptamani in vacanta la bunica , in 2 saptamani vorbea .Copiiii acum au personalitate dezvoltata, au perioade cand fac crize. Copilul meu la un an a inceput sa se intinda pe jos daca nu-i convnea ceva. Si l-am lasat in pace, dar desigur fiind aproape si urmarindu-i toate reactiile. Intr-o luna i-a trcut. la 2 ani a avut iar otentativa de crize, de stat intins pe jos si plans, dar la fel nu l-am bagat in seama si a trecut. Fiecare copil are perioade in care e mai tacut sau mai impulsiv. Conteaza mult reactia voastra . Sa nu strigati intotdeauna la el, sa nu-l bateti, desigur ca uneori cand intrece limita trebuie disciplinat, dar explicandu-i c e sa faca si de ce. Chiar daca atunci nu va asculta, sa stiti ca au o memorie fantastica copiiii si pe isi va aminti ce ati spus.Si sa nu va dati batuti, nu toti copiii sint la fel, unii mai ascultatori decat altii. Antrenati copilul in jocuri, spuneti povesti sau din orice lucru puteti face o poveste(cred ca oricarui copil ii plac povestile).BAFTA!

    Raspunde la acest comentariu
    • Marius
      Mariustrimis la 20/9/2017

      Si eu asa ceva A DH ce inseamna aia si intarziere mintala ?

  3. lia
    liatrimis la 2/5/2012

    Am un baietel de 7 ani si jumatate cu adhd parintii lui naturali sunt amandoi cu schizofrenie paranoica. Invata foarte bine, in special la matematica.Este un copil sensibil, in permanenta are nevoie de atentie si face orice pentru a fi remarcat. Prin multa munca am reusit sa-l determin sa aloce timpul necesar lectiilor,inca fiind nevoie de pauze dese. Nu-l pot dezvata de obiceiul de a fi tot timpul in opozitie,el avand tot timpul un contraargument sau macar o explicatie in favoarea lui atunci cand face ceva gresit. Eu nu prea sunt pentru un tratament medicamentos, parere sustinuta si de psihologul scolii care-l are in observatie si lucreza cu el, mai ales ca am obtinut mari rezultate cu el fiindu-i tot timpul alaturi si lucrand foarte mult cu el. Oare gresesc? L-ar ajuta mai mult un tratament medicamentos? Psihologul mi-a spus ca e mai mult un copil hiperkinetic decat cu adhd asa cum a fost diagnosticat la 4 anisori. Ma poate cineva ajuta cu un sfat sau cu o parere?

    Raspunde la acest comentariu
  4. ginuta  67
    ginuta 67trimis la 15/2/2012

    Am un baietel de trei ani,si are un comportament asemanator,acestui blestemat diagnostic,ADHD eu cel putin asa cred,copilul este agitat,nervos daca nul lasi sa faca ceva tipa nu asculta cei spun ,nu vorbeste bine, decat cateva cuvinte, dar in schimb este inteligent dar nu vrea sa vorbeasca.Ma chinui cu el sa/l invat sa vorbeasca sa/mi spuna cate ceva dar nu vrea ,pleaca de linga mine,vad ca nu are rabdare sa stea sa asculte ce vreau sai spun,Nu stiu ce sa mai fac si cum sa/l mai iau sa ma inteleaga Va rog ajutatima ,si spunetimi daca tot ce am scris confirma a fi acest diagnostic ADHD va multumesc.

    Raspunde la acest comentariu
    • Ctin
      Ctintrimis la 8/7/2020

      Cum este copilul dvs acum? Ce ati facut?

  5. maria
    maria trimis la 9/2/2012

    Buna,am si eu un baieteLde 2 ani si ma confrunt cu anumite probleme care apar la copii cu ADHD. Este posibil ca la varsta asta sa fie diagnosticat cu ADHD?

    Raspunde la acest comentariu
  6. Mihaela
    Mihaelatrimis la 3/2/2012

    Banuiesc ca baietelul meu de 1 an si 8 luni poate avea adha,chiar daca e foarte inteligent.Problema e ca nu sunt in Romania,ci in Italia.Cand am vorbit cu pediatra si i-am spus de ceea ce banuiesc,s-a uitat la mine ca la o nebuna.A zis ca e pur si simplu un copil.Ce pot face pt a fi pe deplin convinsa???

    Raspunde la acest comentariu
    • Yagmur
      Yagmur trimis la 8/7/2020

      Buna, şi eu sunt în Italia... Când baiatul meu avea cam un an şi 5 luni miam dat seama ca ceva nu este în regula, cand îl strigam nu se întorcea la mine, nu vorbea nimic, nu-mi cerea nimic(apa, mâncare, jucarie) macar sa mi le indice şi am decis sa iau masuri... Și la mine pediatra a spus ca probabil totul e în capul meu, dar la insistentele mele iam facut o visita la orl... Doctorul mia spus ca trebuie sai fac un examen la ureche ABR, sa vedem daca aude... Copilul aude, şi de aici am început cu vizite la neuropsihiatrie infantila... Diagnostic retard global de dezvoltare, fisica şi emoţionala şi am început cu terapia psihomotorie, rezultatele fiind visibile. Acum la aproape 3 ani, sunt programata sa ii fac examene mai amanunţite (la aparate) i care se va pune diagnosticul exact... Sunt bucuroasa ca in sfârşit voi afla exact ce are şi voi şti in potriva a ce vom lupta pt binele lui David.... Daca tu simţi ca ceva nu e în regula, lupta-te cu toţi şi cu toate ca sa afli(asta am facut eu, chiar şi tatal copilului, toţi mau facut nebuna) îţi doresc multa putere😘

  7. MURARU LILIANA
    MURARU LILIANAtrimis la 31/1/2012

    UNDE TREBUIE SA MERG PT A AFLA DACA COPILUL MEU ARE ADHD VA MULTUMESC va rog din suflet ajutatima

    Raspunde la acest comentariu
  8. nicky
    nickytrimis la 13/12/2011

    Sunt un pic deacord cu Mihaela,eu am 2 baieti, nu sufera de aceata boala, sunt mari si intradevar daca nu vorbesti cu copii tai si nu le asculti parerile ii indepartezi. Problema este ca am un nepotel de 9 ani , care intradevar cred ca sufera de acesta boala. Indeplineste toate caracteristicile bolii, dar mama sa este alcoolista iar fratele meu se lupta sa ii intretina. Din cate am citit se poate transmite si la ceilalti frati. Deci incercati sa vorbiti cu copii vostri chiar daca sunteti suparati cu serviciul sau altceva,nu meritam asa ceva,viata este scurta.

    Raspunde la acest comentariu
  9. florentina
    florentinatrimis la 2/11/2011

    Am un baietel de 4 ani. Nu locuim in Romania.Este prima data cand aud de ADHD. Copilul meu are un comportament agitat,se foieste, nu asculta ce i se spune pana la capat,nu are rabdare,tipa,loveste,nu stie sa imparta lucruri,inca nu vorbeste in propozitii,.Cu disperare va cer sa ma ajutati. Cum pot lua legatura cu un medic.Va multumesc

    Raspunde la acest comentariu
  10. oana
    oanatrimis la 2/11/2011

    monica, ce medicamente ii baiatului tau? multumesc

    Raspunde la acest comentariu
  11. Dea
    Deatrimis la 11/4/2011

    Ce se poate face oare in cazul unui adult care a descoperit abia la varsta de 29-30 de ani ca sufera de adhd? O varsta la care ar trebui sa aiba proprii copii si sa-si aiba grija de o familie... Nu ignorati ADHD, pt ca se agraveaza cu timpul... Daca nu incercati sa va vindecati copiii, o sa aiba de suferit din cauza acestui sindrom pt tot restul vietii si o sa esueze in tot ce incearca sa faca in viata. Oricum, incercati sa vedeti daca nu au aptitudini artistice, iar daca au indreptati-i spre lumea artistica sau vedeti pt ce au aptitudini si incurajati-i sa dea ce au mai bun in domeniul respectiv. E foarte important sa-si canalizeze energia spre ceva constructiv si care sa le faca placere

    Raspunde la acest comentariu
  12. Gaby
    Gabytrimis la 24/5/2010

    Felicitari!articolele sunt interesante si in acelasi timp foarte educative pentru parinti.Nu se poate spune ca ADHD-ul este un rasfat ci mai degraba este o problema,pe care numai parintii care au un copil cu ADHD o inteleg.Pentru binele copilului ar fi foarte bine daca parintii nu ar trata cu indiferenta aceasta boala.

    Raspunde la acest comentariu
  13. cristina
    cristinatrimis la 3/11/2009

    am si eu un baietel de 8 anisori pe care il suspectez de A D H D va rog dati mi un medic specilist la noi in pascani-iasi nu este nici unul va rog cat mai repede posibil va multumesc

    Raspunde la acest comentariu
  14. AD
    ADtrimis la 26/7/2009

    Ceea ce articolul omite sa spuna in mod pudic e ca tratamentul standard pentru ADHD este pe baza de amfetamina. Drog interzis. Pe termen lung aceste medicamente afecteaza inima si produc psihoze.http://en.wikipedia.org/wiki/Amphetamine_psychosisUn copil cu ADHD poate invata cu varsta si cu multa implicare din partea familiei sa se autocontroleze .

    Raspunde la acest comentariu
  15. Monica
    Monicatrimis la 19/4/2009

    Si eu am un baietel de 6 ani cu ADHD. Pot sa spun acum ca am trecut de toate frustrarile pe care le genereaza o astfel de afectiune in sufletul unui parinte. Intradevar este foarte greu, insa cu rabdare si tratament de specialitate lucrurile se amelioreaza. Am aflat ca are ADHD la trei ani, si ii dau tratament de atunci. A fost foarte greu sa iau decizia de a-i da tratament, dar pot sa spun acum ca nu regret deloc.Acum pot sa spun ca este un copil ca toti ceilalti. Dar am facut tot posibilul sa il inteleg si sa il fac inteles in colectivitatea din care face parte. Am avut si noroc, si parte de mult ajutor de la educatoare. Sunt increzatoare in viitor, si cred ca daca vorbim lumii despre ceea ce se intimpla cu acesti copii, si ii educam in special pe educatori sa lucreze cu ei, nu vor avea nici o problema in viitor. Eu pot sa spun acum ca in afara de faptul ca ia zilnic un tratament, copilul se comporta la fel ca ceilalti, si ca a facut progrese uluitoare, desi cand a intrat la camin avea un usor retard. Iar acum citeste si scrie fara probleme.

    Raspunde la acest comentariu
    • Farkas stela
      Farkas stelatrimis la 7/4/2017

      Ce tratament ati fak la baiat va rog frumos si eu am Un baiat de 6 ani cu adhd

  16. Tania
    Taniatrimis la 17/4/2009

    Am aflat ieri ca baiatul meu are adhd. Asta dupa ce am facut un troc cu scoala. L-au pus la zid, l-au umilit, au

    Raspunde la acest comentariu
  17. lori
    loritrimis la 1/3/2009

    Nu sunt de acord ca ADHD este rezultatul rasfatului in familie sau al neglijentei parintilor fata de copii.Eu am un baietel de 7 ani cu ADHD si elemente autiste si cu care ma inteleg foarte greu dpdv al comportamentului sau.Prima data cand a fost diagnosticat, am refuzat sa cred ca exista asa ceva pe lume,pt. ca el este f.inteligent, stie tot, intuieste toate reactiile celor din jur,dar agitatia,lipsa socializarii si tulburarile de comportament il impiedica sa se exprime cum ar trebui si deja este etichetat de cei din jur drept un copil obraznic si needucat.El a invatat sa vorbeasca f. tirziu(la 5 ani)fapt pt. care a fost incadrat cu o intirziere psihica.DE aceea spun ca problema este f.serioasa si nu trebuie neglijata in primul rand de parinti si apoi de societate care ar trebui sa faca ceva util pt. acesti copii(programe speciale,integrare sociala,intelegere pt.copii si pt.parinti care duc o lupta extraordinara cu ei insisi si cu societatea nepasatoare).Spun inca o data:nu este rasfat ci este o problema care tinde sa ia amploare chiar daca vrem sau nu aceasta.Eu nu am crezut ca copilul meu poate avea acest diagnostic decat cand am vazut analiza genetica pe care i-am facut-o ca sa ma conving.Parinti care va suspectati copilul de acest diagnostic:mai bine mergeti la medic cat mai curind posibil pt. a va confirma sau infirma,pt.ca procesul de recuperare este f.greu si indelungat si cu cat se incepe mai repede, cu atat va fi mai bine.

    Raspunde la acest comentariu
  18. marci H
    marci Htrimis la 5/1/2009

    E crunt sa ai un copil cu aceasta afectiune. E mai mereu nemultumit, iritat nimic nu ii convine si transmite intregii familii nervozitate. Vorbesc din propie experienta,baietelul meu,comoara sufletului meu... ma ineaca lacrimile cand vad cum se chinuie, se lupta cu nervii la o varsta atat de frageda-are 4 anisori. Am fost cu el la un medic de specialitate ,a primit un tratament care a dat roade si nu prea. mi s-a spus ca aceasta afectiune se poate trata in timp si e nevoie de multa rabdare. Cert e ca nici medicii nu stiu concret mare lucru, nu se cunosc cauzele deci nici un tratament eficient. Astept sa treaca timpul, copilul creste si ma rog la d-zeu sa am un baietel cu un comportament adecvat varstei lui.

    Raspunde la acest comentariu
  19. Izabella
    Izabellatrimis la 19/1/2007

    Sunt de acord cu toatã lumea care-ºi spunea pãrerea, oricare ar fi ea. Într-adevãr, popular am putea denumi rãsfãþ sau cum o vreþi, iar ºtiinþific ADHD. Da, este o problemã a societãþii zilelor noastre, dominatã de aºa-zisa democraþie. Toatã lumea fuge dupã bani, dupã cariere ºi uitã cã acasã îl aºteaptã cel mic, care vrea doar sã comunice. ªi ca sã fie bãgat ºi el în seamã, se comportã ºi el cum ºtie mai bine. Numai cã dacã nu se iau mãsuri de la bun început, nu numai pãrinþii vor avea probleme serioase, ci ºi ºcoala. De unde ºtiu? ... pãi, sunt cadru didactic ºi mã confrunt ºi eu cu rezultatele neglijenþei pãrinþilor, adicã - elevi hiperactivi, impulsivi, mereu nemulþumiþi, puºi mereu pe harþã º.a.m.d. Chiar trebuie de fãcut ceva. Aºa cã PÃRINÞI - CADRE - MEDICI, UNIÞI-VÃ!!!

    Raspunde la acest comentariu
  20. Florina Dogaru
    Florina Dogarutrimis la 16/1/2007

    Eu imi suspectez baiatul de aceasta

    Raspunde la acest comentariu
  21. valentin
    valentintrimis la 11/12/2006

    am o problema...stiu ca e un site de parinti..am 16 ani si varul meu sufera de ADHD...nu stiu din ce an este acest forum si aceste comentarii...dar totusi daca ma poate cineva...si sa-mi zica mai multe despre boala asta si cam ce sa facem sa numai aiba acele convulstii nu tocmai dragute..vally_005@yahoo.com .... mailu meu..astept raspuns..va rog mult

    Raspunde la acest comentariu
  22. Mihaela
    Mihaelatrimis la 11/12/2006

    Nu sunt de acord cu tine Monica si eu stiu ce nseamna ADHD-ul.Eu il numesc prea mult rasfat si prea putina preocupare de propriul copil.Sunt de acord cu Cristina Grigore.Traim intr-o societate defectuoasa pt noi cei maturi si problemele ,viata si tot ceea ce ne afecteaza pe noi se rasfrange inzecit asupra copiilor nostrii.Neavand timpul si rabdarea necesara sa-i ascultam sa-i indrumama si sa avem grija de ei cu ar trebui,incepem sa gasim tot felul de denumiri comportamentului neadecvat si nesanatos pe care-l manifesta.Daca vii de la servici nervoasa suparata si la fel vine si sotul si incepeti sa tipati unul la altul ,din diferite motive,in loc sa stati la masa si sa va ascultati copii si sa le raspundeti senin la multimea de intrebari puse, cum credeti ca se vor comporta ei?La fel tipand fiind absenti la intrebarile sau la comenzile voastre.Innainte sa ne facem copii biolnavi si sa incercam sa-i vindecam ar trebui sa vindecam societatea in care traim ,pe noi si abea dupa aceea sa ne indreptam spre copii nostri.Asta este parerea mea si sper sa nu supar pe nimeni prin cea ce am scris.

    Raspunde la acest comentariu
  23. Monica
    Monicatrimis la 7/12/2006

    Cine nu stie ce inseamna ADHD sa se abtina de la comentarii. Am un copil care sufera de acesta tulburare, si nu a

    Raspunde la acest comentariu
  24. cristina grigore
    cristina grigore trimis la 4/12/2006

    ADHD este o boala inventata de societatea in schimbare, cum este si societatea noastra, care nu vrea sa-si mai asume responsabilitatile cresterii unui copil. In momentul in care se pleaca de la ideea ca baietii pot fi lasati de capul lor si vor face o meserie oricum, iar fetele sunt incorsetate in reguli si legi de comportare in societate, ele trebuie sa invete, trebuie sa fie perfecte, trebuie sa fie cuminti, trebuie sa nu sufle in fata barbatilor .... si multe alte prostii de care nici un copil nu scapa - PAI VRETI O SOCIETATE SANATOASA ??? Cand copilul este lasat de capul lui la televizor sau calculator, cand vede si aude lucruri care nu sunt in concordanta cu varsta - VRETI O SOCIETATE SANATOASA ? Cand Cand copilul este dus la gradinita la ora 6 dimineata si luat la ora 6 - 7 seara, nu este dus in parc, nu este plimbat, nu se vorbeste cu el, i se dau bani ca sa taca din gura, i se cumpara tot felul de jucarii doar ca sa-si lase parintii in pace VRETI O SOCIETATE SANATOASA ? CAND COPILUL VREA SA-I SPUNA CEVA PARINTELUI SI ESTE RESPINS DE CATRE ACESTA PENTRU CA SE UITA LA TELENOVELE SAU LA MECI - DE UNDE SA AVEM O SOCIETATE SANATOASA SI COPII SANATOSI ? ADHD ESTE O BOALA A SOCIETATII CONTEMPORANE PENTRU A COMPENSA LIPSA MATURITATE A ACESTEIA. NU VOM SCAPA DE ACEASTA

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII