ADHD la copii: 14 lucruri pe care trebuie să le știe părinții. Testează-ți cunoștințele cu formularul nostru
ADHD a devenit, din pacate, un diagnostic frecvent in randul copiilor, pus adesea cu prea multa usurinta, dar si ignorat de multe ori. Evolutia variata a afectiunii si simptomele particularizate de la un copil la altul ii bulverseaza adesea pe parinti, care nu stiu cum sa abordeze corect o afectiune ce isi pune amprenta asupra dezvoltarii copilului.
Testeaza-ti cunostintele, incercand sa raspunzi la un chestionar care iti va arata cat de pregatit esti sa gestionezi situatia in care copilul tau ar suferi de ADHD. Daca reusesti sa dai raspunsuri corecte din prima incercare la cel putin 7 dintre intrebari, atunci inseamna ca ai destul de multe cunostinte despre ADHD si ca nu trebuie decat sa ti le imbunatatesti.
1. Copiii cu ADHD au nevoie cel mai mult de...
2. Toti copiii cu ADHD sunt hiperactivi
3. La varsta scoalara, diagnosticul este cel mai des
4. Toti copiii agitati au ADHD?
5. Care este procentajul de copii diagnosticati cu ADHD?
6. ADD si ADHD inseamna acelasi lucru?
7. Care este cea mai mica varsta la care se poate diagnostica ADHD?
8. Care dintre urmatoarele afectiuni este asociata adesea cu ADHD?
9. La ce varsta depasesc majoritatea copiilor ADHD?
10. Cum se trateaza ADHD?
11. De ce sunt necesare medicamentele stimulante?
12. Ce dieta este cea mai potrivita pentru copiii cu ADHD?
13. Scoala si profesorii pot diagnostica ADHD?
14. De copiii cu ADHD reusesc totusi sa fie atenti atunci cand este vorba despre jocuri video?
Este ADHD o realitate sau o conspiratie?
ADHD a devenit, din pacate, un diagnostic frecvent in randul copiilor, pus adesea cu prea multa usurinta, dar si ignorat de multe ori. Evolutia variata a afectiunii si simptomele particularizate de la un copil la altul ii bulverseaza adesea pe parinti, care nu stiu cum sa abordeze corect o afectiune ce isi pune amprenta asupra dezvoltarii copilului.
Unii parinti nu accepta pur si simplu ideea ca manifestarile neobisnuite ale propriului copil sunt semnul unei boli, altii, coplesiti de diagnostic, nu reusesc sa se adapteze situatiei asa cum ar trebui.
Tu ce stii despre ADHD?
Testeaza-ti cunostintele, incercand sa raspunzi la un chestionar care iti va arata cat de pregatit esti sa gestionezi situatia in care copilul tau ar suferi de ADHD. Daca reusesti sa dai raspunsuri corecte din prima incercare la cel putin 7 dintre intrebari, atunci inseamna ca ai destul de multe cunostinte despre ADHD si ca nu trebuie decat sa ti le imbunatatesti. Daca raspunsurile tale nu coincid cu explicatiile specialistilor, atunci nu dispera, pentru ca unul dintre scopurile chestionarului este si acela de a te face sa afli mai multe despre ADHD dupa ce il vei fi parcurs cu atentie.
1. Copiii cu ADHD au nevoie cel mai mult de:
a) Control medical
b) Activitati care sa le dezvolte vointa
c) Disciplina mai multa
Raspuns corect – a): Daca esti ingrijorat de posibila prezenta a ADHD la copilul tau, cea mai buna solutie este un control medical. Trebuie sa stii ca ADHD nu apare din cauza unei lipse de vointa sau de disciplina. Este adevarat ca disciplina si incurajarea vointei fac parte din terapia copilului cu ADHD, dar, in acelasi timp, nu trebuie neglijat faptul ca aceasta este o boala si ca, desi nu se cunosc cauzele ei exacte, se stie ca exista un factor de risc genetic.
Ad-Extra3:
2. Toti copiii cu ADHD sunt hiperactivi:
a) Adevarat
b) Fals
Raspuns corect – b): Nu este adevarat ca toti copiii cu ADHD sunt foarte agitati. De fapt, exista 3 tipuri de comportament al copiilor cu ADHD: predominant neatent (copiii care au probleme cu atentia, sunt distrasi usor si au dificultati in urmarirea conversatiilor sau a indicatiilor); predominant hiperactiv-impulsiv (copiii hiperactivi, care vorbesc mult, sunt impulsivi si nu au stare deloc); combinat (copiii care au trasaturi din ambele tipuri anterioare, acesta fiind si cazul cel mai frecvent).
3. La varsta scoalara, diagnosticul este cel mai des:
a) La fete
b) La baieti
Raspuns corect – b): Intre 4 si 17 ani, diagnosticul este de doua ori mai frecvent la baieti decat la fete (13,2 comparativ cu 5,6). Fetele sunt mai predispuse la tipul predominant neatent, insa tot ele sunt si mai greu de diagnosticat, neatentia fiind pusa adesea pe seama faptului ca ele sunt mai visatoare. De asemenea, rezultatele scolare bune, in cazul fetelor, pot sa mascheze simptomele ADHD, fiind cunoscut faptul ca esecul scolar este unul dintre indicii care ajuta la diagnosticare.
4. Toti copiii agitati au ADHD?
a) Adevarat
b) Fals
Raspuns corect – b): Ceea ce poate parea un simptom de ADHD poate fi uneori pur si simplu o trasatura temperamentala a copilului. Neatentia, lipsa de organizare si incapacitatea de a asculta instructiunile nu sunt intotdeauna simptome ale ADHD. Pentru a diagnostica ADHD trebuie luati in considerare mai multi factori cum ar fi durata, intensitatea si frecventa simptomelor. Astfel, este posibil ca un copil sa sufere de ADHD atunci cand: 6 dintre simptomele de neatentie si / sau hiperactivitate sunt prezente in comportamentul sau; simptomele se manifesta in cel putin doua locuri diferite (acasa, la scoala, in societate etc.); simptomele dureaza cel putin 6 luni.
5. Care este procentajul de copii diagnosticati cu ADHD?
a) Circa 1%
b) Circa 5%
c) Circa 10%
Raspuns corect – c): In 2007 statisticile aratau ca aproximativ 9.5% dintre copiii cu varste cuprinse intre 4 si 17 ani sufera de ADHD, ceea ce insemna o crestere cu aproximativ 22% fata de statisticile facute cu 4 ani inainte. Statisticile actuale arata si ele cresteri semnificative. Ceea ce nu este clar in aceasta crestere este daca ea se datoreaza faptului ca din ce in ce mai multi copii au ADHD sau faptului ca in ultimii ani tehnicile de diagnosticare au progresat.
6. ADD si ADHD inseamna acelasi lucru?
a) Adevarat
b) Fals
Raspuns corect – b): Timp de mai multi ani, abrevierea ADD a fost folosita pentru a numi, in termeni generali, orice problema de atentie. Astazi, profesionistii utilizeaza termenul de ADHD ca termen general, iar ADD este o forma particulara a ADHD care coincide, de fapt, cu tipul predominant neatent.
7. Care este cea mai mica varsta la care se poate diagnostica ADHD?
a) 2 ani
b) 4 ani
c) 6 ani
Raspuns corect – b): Conform Academeiei Americane de Pediatrie, cea mai mica varsta la care se poate diagnostica ADHD este cea de 4 ani. Inainte de anul 2011, afectiunea nu putea fi diagnosticata decat dupa varsta de 6 ani. O terapie inceputa din timp este mult mai eficienta, iar rezultatele ei vor fi vizibile in comportamentul scolar al copilului.
8. Care dintre urmatoarele afectiuni este asociata adesea cu ADHD?
a) Dizabilitatile de invatare
b) Depresia
c) Anxietatea
d) Toate cele mentionate anterior
Raspuns corect – d): Toate bolile mentionate pot fi asociate cu ADHD, ceea ce face ca diagnosticarea sa fie uneori si mai dificila.
9. La ce varsta depasesc majoritatea copiilor ADHD?
a) 13 ani
b) 18 ani
c) 35 de ani
d) Majoritate nu depasesc niciodata boala
Raspuns corect – d): Ultimele studii in domeniu arata ca majoritatea copiilor nu depasesc niciodata ADHD. Unele trasaturi generate de prezenta bolii, cum ar fi energia prea mare, pot constitui insa avantaje in anumite profesii. Chiar daca ADHD nu se “vindeca” practic niciodata, cel mai important este ca, prin tratament, copiii pot invata sa isi controleze simptomele pe masura ce inainteaza in varsta.
10. Cum se trateaza ADHD?
a) Cu medicamente
b) Prin terapie comportamentala
c) Prin educatia data de parinti
d) Prin toate metodele mentionate anterior
Raspuns corect – d): Tratamentul ADHD este complex si include mai multe aspecte. Aproximativ 80% dintre copiii cu ADHD raspund pozitiv la medicamentele stimulante, insa nu toate medicamentele functioneaza la toti copiii. Uneori trebuie incercate mai multe tipuri de medicatie pana la gasirea celui potrivit. Terapia psihologica este si ea binevenita, deoarce il invata pe copil tehnici prin care sa isi controleze comportamentul si sa interactioneze cu ceilalti. La randul lor, parintii si educatorii au un rol esential in tratarea ADHD, terapia de familie fiind uneori parte a terapiei copilului.
11. De ce sunt necesare medicamentele stimulante?
a) Pentru ca sunt cel mai bun tratament
b) Pentru ca ajuta la controlarea simptomelor
c) Pentru ca sedeaza copilul.
Raspuns corect – b): Medicatia folosita in tratarea ADHD are rolul de a stimula anumite parti ale creierului care controleaza impulsurile, atentia si organizarea. Chiar daca nu exista un tratament care sa vindece complet ADHD, totusi medicamentele stimulante par sa aiba efecte miraculoase in acest sens la majoritatea copiilor.
12. Ce dieta este cea mai potrivita pentru copiii cu ADHD?
a) Alimente fara aditivi
b) Mediteraneana
c) Supravitaminizata
d) Fara zahar
Raspuns corect – b): Dieta mediteraneana este cea mai buna alegerea, insa doar pentru ca, de fapt, este alegerea potrivita pentru toti copiii, promovand o alimentatie sanatoasa in general. Nu exista dovezi clare despre faptul ca ADHD ar fi cauzata de o alimentatie proasta sau, dimpotriva, vindecata cu ajutorul unei alimentatii speciale. Expertii spun ca un copil are o dezvoltare mai buna, in general, cand are o dieta mediteraneana, care presupune un consum mare de fructe, legume, cereale integrale, proteine slabe si grasimi omega 3, dar si evitarea grasimilor saturate, a zaharului si a aditivilor sau a alimentelor procesate.
13. Scoala si profesorii pot diagnostica ADHD?
a) Adevarat
b) Fals
Raspuns corect – b): Profesorii nu sunt calificati sa puna diagnosticul de ADHD. Ei pot, in schimb, sa remarce anumite modificari in comportamentul copiilor si sa le semnaleze parintilor, acestia din urma vor trebui sa se adreseze insa unui medic pentru a vedea care este situatia reala a copilului.
14. De copiii cu ADHD reusesc totusi sa fie atenti atunci cand este vorba despre jocuri video?
a) Pentru ca au fost diagnosticati gresit
b) Jocurile mentin atentia copiilor
c) Copiii cu ADHD se pot concentra daca doresc acest lucru
Raspuns corect – b): Desi neatentia este un simptom clasic al ADHD, copiii cu aceasta afectiune se pot totusi concentra daca activitatea propusa este stimulanta. Activitatile care presupun imagini, sunete sau implicare fizica le solicita atentia. Acest lucru este insa de scurta durata..
Despre ADHD mai cititi si:
Despre copilul cu ADHD la scoala, merita citit:
Copilul cu ADHD la scoala
Sfaturi pentru parintii cu copii hiperactivi
Multi parinti nu stiu inca ce inseamna ADHD
Cand copilul cu ADHD merge la scoala
Are ADHD sau copilul e doar imatur?
Forumul de suport al parintilor cu copii cu ADHD
ADHD - copii cu deficit de atentie si hiperactivitate.
Autor: Anamaria Ghiban, redactor Desprecopii.com - Toate drepturile rezervate © Desprecopii.com 2021
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII