Rubeola este o amentare seriosa in timpul sarcinii. Preventie, simptome, testare si urmari - sfatul medicului

Rubeola este o amentare seriosa in timpul sarcinii. Preventie, simptome, testare si urmari - sfatul medicului

Rubeola este o amentare seriosa in timpul sarcinii. Preventie, simptome, testare si urmari - sfatul medicului

Rubeola este o amenințare serioasă pentru sarcină, în special în primul și al doilea trimestru de sarcină. La femeia gravidă neimunizată, o rubeolă care survine în primele patru luni ale sarcinii poate sta la originea malformațiilor congenitale ale fătului și chiar la avort sau naștere prematură. 🤰

Iată care sunt simptomele rubeolei, cum se testează si ce consecinte poate avea pentru sarcină.

veti citi
Care sunt semnele și simptomele rubeolei?
Cum afecteaza rubeola sarcina
Ce se poate face in cazul rubeolei in sarcina?
Testul rubeolei in sarcină
Alte riscuri in timpul sarcinii de care e bine să știi:

Care sunt semnele și simptomele rubeolei?

Aproximativ jumătate dintre persoanele cu rubeolă au semne și simptome, iar jumătate nu. Rubeola este de obicei ușoară, cu simptome asemănătoare gripei, urmată de erupții cutanate. Erupția durează adesea aproximativ 3 zile.

Rubeola nu este la fel cu rujeola, dar cele două boli au unele semne și simptome, cum ar fi erupția roșie. Rubeola este cauzată de un alt virus decât rujeola, iar rubeola nu este la fel de infecțioasă sau la fel de severă ca rujeola.

Vaccinul rujeolă-oreion-rubeolă (MMR) este sigur și foarte eficient în prevenirea rubeolei. Vaccinul oferă protecție pe tot parcursul vieții împotriva rubeolei.

În multe țări, infecția cu rubeolă este rară sau chiar inexistentă. Cu toate acestea, deoarece vaccinul nu este folosit peste tot, virusul încă provoacă probleme serioase bebelușilor ale căror mame sunt infectate în timpul sarcinii. Dacă intenționați să rămâneți însărcinată, verificați-vă dosarul de vaccinare pentru a vă asigura că ați primit vaccinul împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei (MMR). Dacă sunteți însărcinată și dezvoltați rubeolă, mai ales în primul trimestru, virusul poate provoca deces sau malformații congenitale grave la fătul în curs de dezvoltare. Rubeola în timpul sarcinii este cea mai frecventă cauză a surdității congenitale. Cel mai bine este să fii protejat împotriva rubeolei înainte de sarcină.

Dar dacă nu ați primit niciodată vaccinul și credeți că ați putea fi expus la rubeolă, contactați imediat furnizorul de servicii medicale. Un test de sânge ar putea confirma că ești deja imun.

Simptomele asemănătoare gripei includ:

- Febra (intre 38-39 C)
- Dureri de cap
- Nasul care curge
- Ochi roșii
- Ganglioni inflamati
- Dureri musculare sau articulare

Cum afecteaza rubeola sarcina

Rubeola in sarcina nu este o veste buna. Aceasta poate duce la infectia organelor bebelusului deja formate, infectie difuza si masiva care persista si dupa nastere. Daca fetopatia poate regresa, nu tot asa stau lucrurile cu malformatiile care, din nefericire, sunt definitive. Fatul este contaminat prin intermediul trofoblastului, apoi al placentei.

A avea rubeola în timpul sarcinii crește riscul de:

Sindromul rubeolei congenitale (CRS)

Aceasta este o afecțiune care se întâmplă atunci când o mamă trece rubeola la bebelusul ei în timpul sarcinii. Poate determina nașterea unui copil cu unul sau mai multe defecte la naștere, inclusiv probleme cardiace, microcefalie, probleme de vedere, probleme de auz, dizabilitate intelectuală, probleme osoase, probleme de creștere și leziuni ale ficatului și splinei.

Avort spontan - Aceasta se întâmplă atunci când fatul moare înainte de 20 de săptămâni de sarcină.

Moartea fatului - Aceasta este atunci când fatul moare după 20 de săptămâni de sarcină.

Naștere prematură - Aceasta este nașterea care se întâmplă prea devreme, înainte de 37 de săptămâni de sarcină.

Malformatiile privesc ochii (cataracta, microftlamie), sistemul auditiv (surditate), sistemul cardiorespirator (persisitenta a canalului arterial, stenoza pulmonara) sau sistemul nervos (microcefalie, intarziere mintala). Aceste anomalii nu sunt decelate intotdeauna la nastere si pot deci sa se manifeste dupa nastere, ceea ce justifica o supraveghere in timpul primilor ani de viata.

Rubeola evolutiva antreneaza o intarziere a cresterii intrauterine, cu greutate mica la nastere si dificultati de dezvoltare ulterioara, sau o atingere poliviscerala. Cititi neaparat: Cauzele malformatiilor fetale

O rubeola diagnosticata in primul trimestru de sarcina permite sa se aiba in vedere un avort terapeutic daca lucrul acesta e pus in evidenta, realizand o punctie de sange fetal. Cercetarea infectiei cu virusul rubeolei, prin reactie serologica, trebuie sa fie efectuata la toate femeile gravide neimunizate. Testarea se face lunar in primele patru luni de sarcina. In plus, femeia gravida trebuie sa evite orice contact cu persoanele cotagioase - in particular cu copiii.

Ce se poate face in cazul rubeolei in sarcina?

Se poate practica o imunizare pasiva (injectarea intra-musculara de imunoglobuline) la femeia gravida neimunizata care a fost in contact cu o persoana atinsa de rubeola; totusi, aceasta imunizare nu este eficace decat daca ea este practica in primele 48 de ore care urmeaza contactului.

Ad-Extra3:

Testul rubeolei in sarcină

Medicii recomanda efectuarea testului rubeolei in cazul tuturor femeilor aflate la prima sarcina, astfel incat riscul aparitiei unor conditii medicale severe, malformatii congenitale sau chiar moartea fatului sa poate fi evitate. Pentru realizarea testului rubeolei in sarcina este necesara prelevarea unei mostre de sange, care va fi analizata in vederea stabilirii numarului anticorpilor antirubeola in organismul pacientei. Testarea rubeolei in timpul sarcinii se poate face prin intermediul Testului TORCH.

Daca rezultatele testului releva faptul ca numarul anticorpilor de acest tip este mai mic decat media normala, sau chiar ca acestia nu exista, iar pacienta nu a ramas inca insarcinata medicul specialist va dispune efectuarea unui vaccin pentru rubeola. Pentru a permite anticorpilor sa se formeze este recomandat sa asteptati o perioada de 2 pana la 3 luni pana sa incercati din nou sa aveti un copil. 

Alte riscuri in timpul sarcinii de care e bine să știi:

Sunt permise radiografiile in timpul sarcinii?
Cum poate afecta fumatul pasiv sarcina?
Gripa in sarcina: ce trebuie sa stie orice graviduta
Gonoreea in timpul sarcinii: riscuri si tratament
Virusul Zika: intrebari si raspunsuri importante pentru sarcina si sanatatea bebelusului
Sarcina si paracetamolul: riscul de autism al copilului

Alti factori de risc in timpul sarcinii aici: Factori de risc in sarcina 

Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.

 Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

→ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de Iulie 2025)

Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

 Geanta Bebelusului, cadou pentru burtici citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii

autor: Dr. Ileana Zotta, Medic Desprecopii.com si Dr. Daniela ter Horst , Medic specialist ginecolog la Spitalul Regal din Haga, Olanda,
Toate drepturile rezervate  2025

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 7 comentarii

  1. carmen
    carmentrimis la 19/1/2012

    Am facut o serie de analize inainte de a ramane insarcinata si mi-a iesit rubeolos lgM negativ si rubeolos lgG pozitiv(136.2).Am urmat un tratament (doxiciclina)prescris de medicul ginecolog si nu stiu daca la terminarea acestuia este nevoie sa repet analiza .Va rog sa-mi spuneti daca exista riscul de a avea in continure rubeola.Trebuie sa repet analiza?

    Raspunde la acest comentariu
  2. melinda
    melindatrimis la 13/6/2005

    oare si oreionul are aceleasi efecte asupra fatului? sunt insarcinata in 4 luni.Am facut oreion cu temperatura.

    Raspunde la acest comentariu
  3. ispas ana-maria
    ispas ana-mariatrimis la 8/6/2005

    imi doresc foarte mult sa raman insarcinata, dar vreau sa fac tot ce se poate inainte ptr a micsora riscurile ca sarcina dorita sa fie "anormala". si de aceea ma adresez voua. nu sunt vaccinata anti-rubeola, si m-ar interesa unde se poate face aceasta vaccinare si care este perioada dupa ce fac acest vaccin, in care nu trebuie sa raman insarcinata. multumesc sincer.

    Raspunde la acest comentariu
  4. DanaN
    DanaNtrimis la 12/4/2005

    Buna ziua, am facut de curand analize serologice pentru a afla daca pot ramane insarcinata. Inca nu am primit toate rezultatele. Am primit insa rezultatul pentru Anti virus rubeolos IgG pozitiv (56.1) {limite normale: negativ <10UI/ml). Va rog sa-mi spuneti ce implicatii poate avea acest rezultat in cazul in care raman(sau am ramas) insarcinata in aceasta perioada. Va multumesc!

    Raspunde la acest comentariu
  5. Doinita
    Doinitatrimis la 14/3/2004

    Ma bucura faptul ca am gasit deschis acest subiect . Sunt insarcinata in 19 saptamani si am avut contact cu o persoana infectata cu rubeola . Ceea ce ma intereseaza acum in mod deosebit este in cat timp de la infectie apar in sange anticorpii IgM ? Dca am mai avut rubeola o reinfectie poate afecta fatul ? Va multumesc !

    Raspunde la acest comentariu
  6. Elena
    Elenatrimis la 30/7/2003

    Interesant subiectul chiar ma interesa cum afecteza rubeola organismul.Am facut si eu acum ceva timp rubeola, nu sunt insarcinata dar doctorita mea( de familie ) m-a pus sa-mi intrerup pilulele. Acum dupa o luna si ceva in fiecare luna am niste mici iritatii in jurul vaginului exact cum am facut in timpul rubeolei.Doctorita care precizez nu era de specialitate mi-a zis ca rubeola ataca orice inclusiv zona inghinala, dar rubeola mi-a trecut si mie mi se intampla acelasi lucru lunar. Am ramas oare cu sechele de la rubeola ? Va multumesc.

    Raspunde la acest comentariu
  7. Lala
    Lalatrimis la 31/8/2001

    Sint nascuta in 1968,intr-un oras mare din vestul Romaniei si plecata dinainte de revolutie din tara. Acum sint gravida si nu stiu daca am primit vaccinul de rubeola in Romania. M-as bucura sa aflu mai multe de vaccinul de rubeola ,daca a fost dat,prin lege sau nu.

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII