Să ințelegem pubertatea copilului nostru: etape, griji și probleme

Sa intelegem pubertatea copilului nostru -  etape, griji si probleme

Să ințelegem pubertatea copilului nostru: etape, griji și probleme

Ca parinte, nici nu iti vine sa crezi ce a trecut timpul. Dar, observi cu ochi plini de iubire ca sanii fiicei dumneavoastra inmuguresc pe sub ceea ce altadata parea a fi o bluza inocenta. Sau ca fiul dumneavoastra vine de la antrenamentul de fotbal mirosind ca de parca a sapat toata ziua in cadrul unei echipe de drumari. Pfffff  - puiii nostri au ajuns deja la pubertate?

Ce se intampla aici? Iata sfatul de la Desprecopii.com:

- despre pubertatea copilului si ce trebuie sa stie un parinte, veti citi:
Parinti: Bine ati venit in pubertatea copilului dvs. :)
Etapele pubertatii
Cand incepe pubertatea?
Pubertatea la baieti
Pubertatea la fete
Griji frecvente ale pubertatii
Despre masturbare
Vorbiti cu copilul despre pubertate
Sfatul de la Desprecopii
In continuare despre pubertate
Suport online - cel mai important forum al parintilor de adolescenti 

Parinti: Bine ati venit in pubertatea copilului dvs. :)

Bine ati venit in pubertate, acea perioada a vietii in care copiii cresc ca din apa, isi schimba infatisarea ca prin farmec, baietilor li se schimba vocea, fete devin niste Cosanzene iar uneori tac ca pestii.

Nu uita ca si tu ai fost un adolescent dificil :)

Pubertatea a fost destul de ciudata cand dumneavoastra insiva ati trecut prin ea. Si atunci, ce puteti face ca sa va ajutati copilul sa treaca prin toate schimbarile? 

Etapele pubertatii

Desigur, mai toti recunoastem semnele care anunta pubertatea – parul creste in locuri noi, apare menstruatia, corpul miroase, baietii au vocea mai joasa, fetelor le cresc sanii etc.  Dar este posibil sa nu intelegem pe deplin fenomenele din spatele tuturor acestor schimbari. Iata cateva explicatii rapide asupra a ceea ce se intampla.  

de citit si: Pubertatea precoce

Cand incepe pubertatea?

La un anumit punct, in general nu inainte de 8 ani la fete nici dupa 9-10 ani la baieti, pubertatea incepe atunci cand o zona a creierului numita hipothalamus incepe sa secrete gonadotropina (GnRH). Cand GnRH trece prin glanda pituitara (o mica glanda de sub creier care produce hormoni ce controleaza alte glande din organism), mai elibereaza doi hormoni ai pubertatii – luteina (LH) si foliculina (FSH). In general varsta de 12 ani este considerata poara de intrare in Adolescenta.

Ce se intampla apoi depinde de sexul copilului. La baieti, hormonii trec prin vasele de sange pana ajung la testicule si le dau semnalul de a incepe producerea spermei si a hormonului numit testosteron.

La fete, hormonii ajung la ovare (cele doua organe ovale asezate la dreapta si la stanga uterului) si declanseaza maturizarea ovulelor si producerea hormonului numit estrogen, care pregateste organismul feminin pentru sarcina.

Pubertatea la baieti

Schimbarile fizice ale pubertatii incep de obicei la baieti cu marirea testiculelor si cresterea parului pubian, urmata de un puseu de crestere intre 10 si 16 ani – in medie, cu 1-2 ani mai tarziu decat la fete. Bratele, picioarele, palmele si talpile cresc si ele mai repede decat restul corpului. Forma corpului va incepe sa se schimbe odata ce umerii se largesc, iar greutatea si masa musculara cresc.

Un baiat poate deveni ingrijorat daca observa ca sanii i s-au marit sau sunt moi. Aceasta dezvoltare temporara a tesutului sanilor se numeste ginecomastie si apare la aproximativ 50% dintre baieti in timpul pubertatii. Dar de obicei dispare in circa 6 luni.

Iar prima raguseala a vocii este este un semn ca baiatului i se schimba vocea si ca aceasta va deveni mai grava.

Fire de par inchis la culoare, scurt si cret ii vor aparea imediat deasupra penisului si pe scrot, iar apoi la sub-brat si pe barba. Penisul si testiculele se vor mari, iar erectiile, pe care un baiat a inceput sa le aiba inca de cand era bebelus, vor deveni mai frecvente. Se va produce si ejacularea – eliberarea de sperma ce contine spermatozoizi.

Multi baieti incep sa devina preocupati de dimensiunea penisului. Un baiat poate avea nevoie sa fie asigurat de cei din jur, mai ales daca are tendinta de a se dezvolta mai tarziu si se compara pe sine cu baietii care si-au inceput pubertatea de mai mult timp. Daca este circumcis, ar putea avea intrebari si despre pielea care acopera varful unui penis necircumcis.

de citit: Baietii ajung la pubertate cu 2 ani mai devreme

Pubertatea la fete

Pubertatea incepe in general mai devreme la fete, undeva intre 8 si 13 ani. La cele mai multe fete, prima dovada a pubertatii este dezvoltarea sanilor, dar la unele poate fi cresterea parului pubian.

Pe masura ce sanii incep sa-i creasca, o fata poate avea umflaturi mici, tari, fragile (numite muguri) sub unul sau ambele sfarcuri; tesutul sanului se va mari si va deveni mai putin ferm ca textura in urmatorii cativa ani. Pe labii (pliurile care inconjoara vaginul) vor aparea fire de par inchis, scurt, si cret, iar ulterior, asemenea fire de par vor aparea la sub-brat.

Primele semne ale pubertatii sunt urmate dupa 1-2 ani de un notabil puseu de crestere. Corpul fetei va incepe sa acumuleze grasime, mai ales in sani, pe solduri si pe coapse, in timp ce capata conturul unui corp de femeie. Bratele, palmele, mainile si picioarele ei vor deveni mai mari.

Evenimentul culminant va fi aparitia menarhei, primul ciclu (numit si menstruatie). In functie de varsta la care incepe dezvoltarea puberala, fetelor le vine primul ciclu intre 9 si 16 ani.

Totul despre menstruatie - ghid pentru mamici de fetite de citit Totul despre menstruatie - ghid pentru mamici de fetite

Griji frecvente ale pubertatii

Termenul pubertate este in general folosit pentru a denumi schimbarile fizice specifice petrecute cu copilul in timpul evolutiei sale spre maturitate, dar asta nu inseamna ca schimbarile corporale nu au consecinte emotionale.

Unele fete sunt incantate de sanii lor in crestere si de ideea de a purta sutien; altele ar putea fi ingrijorate ca toti ochii ar fi atintiti asupra sanilor lor. Unii baieti isi iubesc imaginea din oglinda cand sunt plini de crema de ras; altii s-ar putea simti incomodati de atentia pe care o primesc numai pentru cateva fire de par.

Cosurile sunt frecvente la majoritatea adolescentilor. Acneea este cauzata de glandele din piele care produc un ulei natural numit sebum. Hormonii pubertatii fac ca glandele sa produca sebum in exces, ceea ce poate obtura porii. Spalarea lor usoara cu apa si un sapun delicat poate indeparta excesul de sebum si poate reduce eruptiile. In cazurile mai severe de acnee, exista mai multe medicamente si retete folositoare. La nevoie, nu ezitati sa solicitati medicului de familie trimiterea la un dermatolog (un medic specializat in afectiuni ale pielii).

Copiii care candva considerau momentul de a face baie o joaca trebuie sa invate sa se spele frecvent si sa-si dea cu deodorant. Un adolescent care invata sa foloseasca aparatul de ras va avea nevoie de indicatii asupra modului de a-l pastra curat, de a arunca o rezerva inainte de a se toci si a fi nefolositoare si de a nu-l imprumuta altora.

Baietii, care pot avea erectii inca de cand erau bebelusi, pot acum sa ejaculeze. Prima ejaculare se produce de obicei intre 11 si 15 ani, fie spontan fie avand legatura cu fanteziile sexuale, in timpul masturbarii, sau ca ejaculare nocturna sau polutie (numita vis erotic). Daca nu stie nimic despre visele erotice inainte de a avea un astfel de vis, un baiat poate crede ca a urinat accidental sau ca este ceva in neregula cu corpul lui.

Pe masura ce copiii se maturizeaza fizic si emotional, devin tot mai curiosi in privinta sexualitatii si a corpului lor. Desi bebelusii si copiii mici isi ating organele genitale uneori pentru ca le place ce simt, masturbarea este mai frecventa la copiii mai mari, aflati intre anii de preadolescenta si cei de adolescenta si dupa aceasta varsta.

Despre masturbare

Exista o multime de mituri si credinte despre masturbare. Nu ... copilului nu ii va creste par pe maini, nu va deveni steril, nu va orbi nu va avea noi probleme emotionale. Un mic numar de copii si adolescenti care au deja probleme emotionale pot deveni preocupati de masturbare – asa cum ar putea deveni foarte preocupati de alte comportamente sau ganduri.

Masturbarea constanta sau obsesiva poate fi un semn al anxietatii sau al altei probleme emotionale. Dar, dincolo de asta, masturbarea este in general considerata de medici o forma comuna a auto-explorarii sexuale normale. Desi unii preadolescenti si adolescenti pot alege sa se masturbeze, altii n-o fac.

Intrucat masturbarea este considerata adesea un subiect intim, multi copii se pot simti prea rusinati sa vorbeasca despre ea deoarece se tem ca parintii sa nu fie furiosi sau dezamagiti de ei. Unii copii prefera sa le vorbeasca altor adulti, prietenilor lor sau medicului decat parintilor. Daca sunteti in continuare ingrijorat sau aveti intrebari despre masturbare, vorbiti cu medicul copilului.

Masturbarea la copii, un subiect tabu de citit pe larg: Masturbarea la copii, un subiect tabu

Vorbiti cu copilul despre pubertate

Baietii si fetele pot vedea aceste schimbari petrecandu-se si cu altii – in anumite cazuri, le pot mirosi. Este important sa vorbiti cu copilul despre modul in care se schimba organismul – mai bine mai devreme, decat prea tarziu.

Fiti pregatit sa-i vorbiti unei fete despre evenimentele asteptate ale pubertatii, inclusiv despre menstruatie, cand vedeti primele semne ale dezvoltarii sanilor, sau chiar mai devreme daca ea pare pregatita sau daca pune intrebari. Un baiat ar trebui sa stie despre dezvoltarea normala a penisului, erectii si despre polutiile nocturne inainte de a implini 12 ani – chiar mai devreme, daca este precoce. Si este la fel de important sa vorbiti cu copilul despre ceea ce li se intampla celor de sex opus.

Sfatul de la Desprecopii.com

Cel mai bine ar fi sa nu purtati „Acea discutie“ ci mai degraba o serie de discutii, care sa inceapa in mod ideal cand copilul este mai mic si incepe sa puna intrebari despre corpul lui. De fiecare data cand discutati, dati tot mai multe detalii, in functie de nivelul de maturitate al copilului si de interesul sau asupra subiectului.

Iar in cazul in care copilul are o intrebare, raspundeti pe loc. Daca nu va simtiti in largul dumneavoastra sau sunteti nesigur in legatura cu aceste discutii cu copilul, cereti sfatul medicului.

Despre adolescenti si pubertate cititi pe lag in sectiunea ADOLESCENTUL.

In continuare despre pubertate, mai cititi

11 reguli absolut necesare ale unui părinte de adolescent

11 reguli absolut necesare ale unui părinte de adolescent

Adolescența este o periodă dificilă ... mai ales pentru parinții copiilor adolescenți. Acum e timpul de stabilit o serie de reguli precise pentru a nu ne trezi că al…

Adolescentii și drogurile: cauze și efecte iar lipsa educației și comunicării DE ACASĂ este o cauză esențială

Adolescentii și drogurile: cauze și efecte iar lipsa educației și comunicării DE ACASĂ este o cauză esențială

Unul din zece adolescenţi ajunge să folosească droguri până la vârsta de 16 ani. Experţii avertizează că substanţele interzise devin tot mai…

12 principii despre fericire pe care trebuie să le știe copilul tău

12 principii despre fericire pe care trebuie să le știe copilul tău

Iti doresti totul pentru copilul tau si bineinteles, vrei sa fie fericit. Arta de a te face insuti fericit este ceva ce putem sa o facem la orice varsta. E important de stiut ca nimeni nu este sau nu…

 

Suport online - cel mai important forum al parintilor de adolescenti

  Adolescentii (12-18 ani)
Frumosi, plini de personalitate, incapatinati. Pregati de zbor din cuibul cald al casei parintesti.

autor: Desprecopii.com - Redactor D. S.
Desprecopii.com (c) Toate drepturile rezervate, 2023

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

15 comentarii din totalul de 19:

  1. ionela
    ionelatrimis la 23/5/2016

    te inteleg andrea mie tot numi cresc siniii

    Raspunde la acest comentariu
  2. ionela
    ionelatrimis la 23/5/2016

    am si eu oproblema am 11 ani cred ca sinii mei sunt prea mici si pe mine ma deranjeaa asta varog da timi niste sfaturi multumesc

    Raspunde la acest comentariu
  3. Marius
    Mariustrimis la 18/5/2016

    Buna. Am o fata de 10 ani . Sanul drept este umflat si sfarcul mai mare decat sanul stang ...ma intreb dc ...ms

    Raspunde la acest comentariu
  4. cristina
    cristinatrimis la 11/8/2015

    sunt mama unui baieat de 10 ani si marimea penisului este de 16 cm si in erectie de 20 e ceva normal ?? va rog spune-tim trebuie sal duc la doctor sau ceva

    Raspunde la acest comentariu
  5. DENIS
    DENIStrimis la 18/3/2015

    aliceee este normal ce se intampla cu baietelu tau stai linistita oferai intimitate

    Raspunde la acest comentariu
  6. tanase nicoleta
    tanase nicoletatrimis la 29/1/2015

    Am un baietel de 4 ani care aprope saptamanal are erectie precoce .Initial am crezut ca este concentrat pe diferite activitati (joc pe tableta sau vizionat un desen animat).MI-am dat seama ca era foarte transpirat si aprins la fata.VA rog sa ma ajutati sa inteleg ce se intimpla cu copilul meu.

    Raspunde la acest comentariu
  7. lou
    loutrimis la 7/1/2015

    Am 10 ani si am inceput pubertatea acum un an. Nu am intrebato pe mama nimic inafara de parul din anumite locuri si murdaria aia din chiloti! :)) Dar in rest am vrut sa ma documentez eu singura! Sunt fata mare! :)

    Raspunde la acest comentariu
  8. mirela
    mirelatrimis la 3/9/2014

    Am un băiat de 14ani.Avem probleme la piept in partea dreapta, se simte ca o piatră în zona săracului! Ne puteți ajuta cu un sfat?Ar ttrebui sa folosim o crema? Va multumesc.

    Raspunde la acest comentariu
  9. sebi
    sebitrimis la 28/7/2014

    am 11 ani si am penisul destul de mic si nu stiu ce sa fac

    Raspunde la acest comentariu
  10.  andra
    andratrimis la 23/1/2013

    am o fetita de 13 ani care mi-a spus ca i-a aparut secretia la unul din sani!! cand i-a apuarut era pe stop!! sunt motive de ingrijorare sau e doar datorita varstei de pulbertate?

    Raspunde la acest comentariu
  11. eliza
    elizatrimis la 8/10/2012

    buna ziua......am si eu un baiat de 13 ani in clasa a 8 a fumeaza nu mai invata ne evita raspude e rece si obrasnic vorbeste urat cu profesorii absenteaza de la ore si ma minte etc etc ce asi putea face????um asi putea sa il atrag sau sal onving sa invete avind in vedere a anul viitor avem examenul de capacitate??????????cred ca cearta morala sau chiar bataia nui o solutie //nu lam batut niciodata si nici nu vrem ce ne sfatuiti?

    Raspunde la acest comentariu
  12. raileanu alina
    raileanu alinatrimis la 7/6/2012

    am si eu nevoie de un sfat am un baietel de 12 ani problema ar fi ca unul din pept mai exat dreptul are o piatra si il doare daca se apasa sau loveste celalant nu ce ar putea fi si ce asi putea eu face ca mama ? am pus seama pe pubertate /

    Raspunde la acest comentariu
  13. aliceee
    aliceeetrimis la 14/3/2012

    l-am gasit pe baietelul meu care are numai 10 ani,in fata calculatorului uitindu-se la un filmulet porno,l-am certat si mi-am dat seama ca am gresit ...nu stiu cum trebuie sa reactionez!

    Raspunde la acest comentariu
  14. andrea
    andreatrimis la 31/1/2012

    buna ziua eu am aproape 14 ani inca nu mia venit ciclul si acum cu 1 an si un pic miau iesit multe cosuri pe fata sanii incept sa aiba o forma dar inauntrul sanilor este ceva tare ca piatra imi puteti spune si mie ce inseamna si cand o sa inceapa sa imi creasca sanii va rog frumos

    Raspunde la acest comentariu
  15. muresan doina
    muresan doinatrimis la 30/11/2011

    corina ai dreptate.copiii vor vb cu parintii lor doar daca parintii sunt in primul rand prieteni si apoi parinti.eu stiu ce spun pt ca am 2 fete si prima data am fost prietena lor si apoi mama.

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII